Forum » Loža » Kaksne so to cene na Hrvaskem?
Kaksne so to cene na Hrvaskem?
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Francija, Španija, ZDA, Italija, UK, Nemčija, Japonska in Grčija. V top 10 sta še Mehika in Turčija.
Katere od teh držav so bolj bogate od turistov? Francija, Španija, Italija, Mehika, Turčija, Grčija sigurno ne.
Nemčija:
Za tuje trge uradni podatki za 2025 potrjujejo vrstni red na vrhu: Nizozemska 14,1 % vseh tujih prenočitev, ZDA 8,2 %, Švica 8,1 %, VB 5,5 %, Avstrija 5,3 %, Poljska 4,7 %.
Od vseh naštetih je samo Poljska s 5% bolj revna.
Približno 5 od 6 turističnih prenočitev v Nemčiji ustvarijo Nemci sami. Tujci predstavljajo samo 16,8 %.
V ZDA in Japonsko pa ljudje ne hodijo ravno na počitnice, ampak grejo enkrat ali dvakrat v življenju malo pogledat, niti turizem nima nobenga vpliva na bdp, niti ne nastavljajo cen za tujce, ampak zase.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
jest10 ::
bm1973 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Letos je manj italjanov na hrvaškem, ker je trajekt crknil. Tisti največji na jadranu, ki je vozil med splitom in ancono.
Tu v Dalmaciji je največ Poljakov in Slovakov. Nii ne čehov.
Nemcev, Italijanov, bolj za vzorec...
Niti Slovencev ni veliko.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
feryz ::
Če se odločimo nekam it, gremo. Znotraj tega pa pač poskušam prit čez čim ceneje, zakaj ne. Meni 4* hotel, kaj šele 5, ne pomeni absolutno ničesar.Ti dam popolnoma prav, tudi meni 4 in 5 zvezdični hoteli ne pomenijo nič. Gužva kamor se obrneš, v bifeju se grebejo kot da je zastonj, zraven bazena kampirajo že ob petih zjutraj ...
Kar šteje so samo še 5 zvezdične vile. Sicer so ponavadi za 8 do 10 oseb, ampak se tudi dve popolnoma dobro počutijo v njih.
BuDi79 ::
Christoph iz Frankfurta je razočaran.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija...
U emotivnom otvorenom pismu, koji je prenio portal Kroatien-nachrichten, Christoph je upozorio na ono što smatra zabrinjavajućim promjenama u hrvatskom turizmu.
Prema njegovim riječima, u međuvremenu se značajno promijenila logika poslovanja i formiranja cijena u ugostiteljstvu.
Posebno ga je iznenadila usporedba cijena na Braču s onima u njegovom rodnom Frankfurtu.
"Jednostavni ćevapčići ili pljeskavica koštaju 20 ili 25 eura, dok odrezak košta 35 eura", dodao je Christoph.
Kako kaže, teško mu je objasniti ekonomsku logiku kada jednostavan obrok na Braču košta koliko i obrok u centru jednog od njemačkih gradova.
https://kroatien-nachrichten.de/es-ist-...
U emotivnom otvorenom pismu, koji je prenio portal Kroatien-nachrichten, Christoph je upozorio na ono što smatra zabrinjavajućim promjenama u hrvatskom turizmu.
Prema njegovim riječima, u međuvremenu se značajno promijenila logika poslovanja i formiranja cijena u ugostiteljstvu.
Posebno ga je iznenadila usporedba cijena na Braču s onima u njegovom rodnom Frankfurtu.
"Jednostavni ćevapčići ili pljeskavica koštaju 20 ili 25 eura, dok odrezak košta 35 eura", dodao je Christoph.
Kako kaže, teško mu je objasniti ekonomsku logiku kada jednostavan obrok na Braču košta koliko i obrok u centru jednog od njemačkih gradova.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
starfotr ::
Christoph iz Frankfurta je razočaran.
Švabska škrtica. Njemu ni problem v dojčlandu dati toliko za čevape. Na Hrvaškem pa mu je. On bi rad, da je dojčland razvit, Hrvaška pa poceni in uboga za škrtice s severa, da jim je malo ceneje, kot je to pri njih doma. Prav tako bi rad, da se folk ukvarja z njim zastonj, namesto da bi služili na njem ali drugih turistih. Pa koji kurac je ta Christoph?
Naj proda hišo in gre. Najbolje nazaj v propadajač dojčland, skupaj z dizlom, ki ga vozi. V Španiji, Grčiji, Italiji ali kje drugje mu je pa predrago/predaleč/mu ni všeč obala ali kultura. Sami spizdi naj, čim prej.
Pravljica za lahko noč.
Glede na to, da je tam skoraj domačin, naj gre tja pozimi.
Bo bistveno ceneje kot zdaj.
Če mu bo imel kdo speči, to je vprašanje.
Glede na to, da je tam skoraj domačin, naj gre tja pozimi.
Bo bistveno ceneje kot zdaj.
Če mu bo imel kdo speči, to je vprašanje.
Razlika je v tem da ima v centru Frankfurta marsikdo 10, 15 jurjev neto plače, tiste gostilne pa delajo na polno celo leto, če ne bi itak propadle.
Na Brač pride folk z jurja i kusor, gostilna pa dela 2 meseca na leto, pa še takrat ko dela ne ravno na polno.
Nekdo gre v Frankfurt, vidi pico za 30 € in si reče, to očitno deluje. Potem odpre picerijo v dalmatinski vukojebini, postavi isto ceno, in se čudi, zakaj vsi še naprej jedo burek za 2 €.
Na Brač pride folk z jurja i kusor, gostilna pa dela 2 meseca na leto, pa še takrat ko dela ne ravno na polno.
Nekdo gre v Frankfurt, vidi pico za 30 € in si reče, to očitno deluje. Potem odpre picerijo v dalmatinski vukojebini, postavi isto ceno, in se čudi, zakaj vsi še naprej jedo burek za 2 €.
Torej sem samo jaz tak čudak, da doma skoraj nič ne zapravim, na dopustu pa ogromno?
Švabi pa hodijo na dopust da prišparajo?
Nekaj narobe delam, ziher.
codeMonkey ::
Skoda ker ga niso vprasali koliko je sla hisa po vrednosti gor. In potem nasli se kakega Zagrebcana, ki jamra da ne more kupit vikenda na morju.
CiClon ::
Ta jamranja o cenah so čudaška. Cena je taka, ker jo je zgleda nekdo pripravljen plačat. Če je ne plača Christoph iz Frankfurta, jo pa nekdo drug.
Ce je pa ne bo placal nekdo drug, bodo pa brez gostov in bodo razmislili kako naprej. Manj gnece bo za domacine vsekakor dobrodoslo, ne pa da se caka september :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Ma ni to, samo mi je malo hecno kako na koncu tale nemski domacin dobronamerno(!) opozarja, da ce izgubis goste, jih nazaj vec ne dobis, in da to njega najbolj skrbi - za hrvaski turizem gre. Zato je moral nekaj omeniti. Sigurno pa ne zato, ker mora dvakrat razmisliti ali bi jedel cevape na plazi.
Meni je cisto vseeno koliko stane, ceprav mi je to tudi drugi (oz. tretji) dom. To, da ob 16h zaprem laptop in se sprehodim do obale, da se malo razmigam po sedenju, in ce se mi da tudi malo odplavam, zraven voham borovce in poslusam skrzate... tega drugje enostavno nimas. Zaenkrat sicer zavijem tudi v beach bar prakticno vsak dan, brez pomisleka, pa nisem iz Frankfurta. Espresso tu je povsod vrhunski, ne pa da skoraj bruhas kot v AT. S pogledom na morje pa se toliko bolj. Ampak, tudi ce bi bilo predrago, mi cena cevapov in piva v tem baru ne more vzeti vsega tistega zraven.
Meni je cisto vseeno koliko stane, ceprav mi je to tudi drugi (oz. tretji) dom. To, da ob 16h zaprem laptop in se sprehodim do obale, da se malo razmigam po sedenju, in ce se mi da tudi malo odplavam, zraven voham borovce in poslusam skrzate... tega drugje enostavno nimas. Zaenkrat sicer zavijem tudi v beach bar prakticno vsak dan, brez pomisleka, pa nisem iz Frankfurta. Espresso tu je povsod vrhunski, ne pa da skoraj bruhas kot v AT. S pogledom na morje pa se toliko bolj. Ampak, tudi ce bi bilo predrago, mi cena cevapov in piva v tem baru ne more vzeti vsega tistega zraven.
Zgodovina sprememb…
Dimnik ::
To hvalite, zagovarjate tisti, ki imate tam apartmaje, hiše itd...
Gledam enga hrvata, ki živi v norveškiin in potuje po svetu....trenutno je nekje v albaniji..je pa startal iz norveške...in pred 4tedni je bila istra in do dalmacije, na tričetrt prazno...je spraševal gostince, na tržnicah, trgovine...kako je turizem? Vsi so jamrali, da ni turistov...seveda vse pisneto dokumentirano, tako da....naj kar nabijajo cene še bolj
Gledam enga hrvata, ki živi v norveškiin in potuje po svetu....trenutno je nekje v albaniji..je pa startal iz norveške...in pred 4tedni je bila istra in do dalmacije, na tričetrt prazno...je spraševal gostince, na tržnicah, trgovine...kako je turizem? Vsi so jamrali, da ni turistov...seveda vse pisneto dokumentirano, tako da....naj kar nabijajo cene še bolj
Kolikor je meni znano, Hrvati spet rušijo vse rekorde, kar se obiska tiče.
Ampak če ljudje pravijo da je vse prazno, potem je vse prazno.
Izgleda da zgolj plačajo namestitev in turistično takso, potem jih pa ni.
Vsako leto je isto. Vsi v turizmu govorijo, da je slaba sezona, da ni posla. Potem pa vsako leto padajo rekordi.
Tourism in Croatia @ Wikipedia
Isto je pri kmetih. Vsako leto suša, pozeba, toča, poplave. Po drugi strani pa rekordne letine, nadpovprečno dober pridelek itd. Skratka, skozi eno uho noter, skozi drugo ven.
Avtoprevozniki tudi stalno jokcajo o stroških, ceni goriva. Nihče še ni propadel.
Vsem tem jamrajočim stalno ljudem je pa skupno, da so pezdeti in še neumni po vrhu vsega.
Tourism in Croatia @ Wikipedia
Isto je pri kmetih. Vsako leto suša, pozeba, toča, poplave. Po drugi strani pa rekordne letine, nadpovprečno dober pridelek itd. Skratka, skozi eno uho noter, skozi drugo ven.
Avtoprevozniki tudi stalno jokcajo o stroških, ceni goriva. Nihče še ni propadel.
Vsem tem jamrajočim stalno ljudem je pa skupno, da so pezdeti in še neumni po vrhu vsega.
fikus_ ::
Starfotr spet opleta kar počez....
Na hrvaškem "morajo" lastniki turističnih objektov ob morju v treh mesecih zaslužiti za celo leto preživet (so tudi izjeme). Tukaj je vsa ekonomska logika.
Izven poletne sezone je HR obala skoraj prazna, razen kakšni večji kraji in ko so prazniki v koledarju.
Na hrvaškem "morajo" lastniki turističnih objektov ob morju v treh mesecih zaslužiti za celo leto preživet (so tudi izjeme). Tukaj je vsa ekonomska logika.
Izven poletne sezone je HR obala skoraj prazna, razen kakšni večji kraji in ko so prazniki v koledarju.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

WizzardOfOZ ::
Kolikor je meni znano, Hrvati spet rušijo vse rekorde, kar se obiska tiče.
Dalmacija ni povhna. Kampi so pod 50% zasedeni. Nekateri več, nekateri manj. Jaz sem bil v takem, ki je bil mogoče 30% zaseden.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
zavajon ::

WizzardOfOZ ::
To hvalite, zagovarjate tisti, ki imate tam apartmaje, hiše itd...
...
, tako da....naj kar nabijajo cene še bolj
Imam vikend na hrvaškem, ampak ga oddajam od aprila do novembra, pa občasno še za novo leto. Za 3 leta vnaprej imam vse bookirano. Kupljen je bil kot naložba, ne kot vikend. Stal je 78kEUR, sedaj je vseden parkrat več, pa še na leto prinese nekih dodatnih 9kEUR (za davke, elektriko, vodo, ogrevanje v vseh mojih nepremičninah + še nekaj ostane).
Če hočem biti med štirimi stenami (hotel, apartma) sem lahko tudi doma. Meni je osebno kampiranje izredno všeč in najlepše je poleti ležat v viseči mreži nekje par metrov od vode pod borovci, kjer vetrič stalno malo piha. Poznam kar nekaj takih kampov, kjer je to mogoče in ni gužve, so pa vsi več kot 500km od slovenije in še nikoli niso bili zapolnjeni več kot 60%. Letos so sicer nekaj jamrali, da je nekje 40% manj gostov kot leta 2024, ko so jih imeli največ.
Glede hrane, se pa v veliki večini zelo motite. Meni so se zdele cene v trgovinah enake kot pri nas ali celo malo nižje, razen konzervirana hrana je dražja. Meso, zelenjava, sadje, kruh, začimbe, sokovi to je vse ceneje kot pri nas. Da ne govorimo o ribah. Osebno pa se mi 10EUR za kilogram ulovljene orade ali ulovljenega brancina res ne zdi veliko (kupljeni direktno od ribičev, ki so zjutraj prispeli v luko).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
v treh mesecih zaslužiti za celo leto preživet (so tudi izjeme). Tukaj je vsa ekonomska logika.
Pa saj to je stalna praksa že leta. Razlika je edino narodnost delavcev. Zakaj misliš, da imajo vedno več sezonske delovne sile iz tujine, ki ni zaposlena celo leto ampak pride samo za par mesecev, potem se pa vrnejo.
Ljudje so včasih svoje hiše oddali kot apartmaje, sami pa so živeli v kleti. Stvari so šle sedaj malo drugače, ker je tudi več ljudi. Zato so namenski apartmaji in nastanitve.
Kamp tudi, če je pol prazen ni izguba. Porabi se manj vode in manj elektrike, ostalo je pa bolj ali manj brez stroškov.
BuDi79 ::
Doktor s Brača poslao žestoki odgovor njemcu iz Fankfurta koji se žalio na cijene; ljetovao bi na grbači otočana...
Iznenadilo me vaše razmišljanje da bi tuševi trebali biti besplatni. Voda košta. Koštaju vodovodne cijevi, pumpe, održavanje sustava, odvodnja i cijela komunalna infrastruktura koja omogućuje da se vi na otoku možete slobodno istuširati.
U Frankfurtu se javni WC plaća. Na Braču to nije slučaj. U mnogim restoranima u Njemačkoj vrlo često ćete platiti i kuver (le couvert), dok to u bračkim konobama u kojima jedete nije praksa. Na Braču možete otići u brojne prekrasne uvale i na plaže bez ulaznice. Možete otići na Vidovu goru, gdje je jedan od najljepših vidikovaca, bez toga da za pristup plaćate ulaznicu - za razliku od brojnih turističkih i prirodnih atrakcija u Njemačkoj i drugdje u Europi.
Ali isto tako, ne možete očekivati da nešto što do tada niste plaćali u budućnosti zauvijek ostane besplatno. Tu ste licemjerni, jer ste se naučili dobro zarađivati u Frnakfurtu a "jeftinije trošiti" u Hrvatskoj.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/tu...
Iznenadilo me vaše razmišljanje da bi tuševi trebali biti besplatni. Voda košta. Koštaju vodovodne cijevi, pumpe, održavanje sustava, odvodnja i cijela komunalna infrastruktura koja omogućuje da se vi na otoku možete slobodno istuširati.
U Frankfurtu se javni WC plaća. Na Braču to nije slučaj. U mnogim restoranima u Njemačkoj vrlo često ćete platiti i kuver (le couvert), dok to u bračkim konobama u kojima jedete nije praksa. Na Braču možete otići u brojne prekrasne uvale i na plaže bez ulaznice. Možete otići na Vidovu goru, gdje je jedan od najljepših vidikovaca, bez toga da za pristup plaćate ulaznicu - za razliku od brojnih turističkih i prirodnih atrakcija u Njemačkoj i drugdje u Europi.
Ali isto tako, ne možete očekivati da nešto što do tada niste plaćali u budućnosti zauvijek ostane besplatno. Tu ste licemjerni, jer ste se naučili dobro zarađivati u Frnakfurtu a "jeftinije trošiti" u Hrvatskoj.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/tu...
Švabi dobesedno razmišljajo o dopustu, kot poceni življenju. Bolj šparovno zarukanega naroda ni...
Nemčija draga, dajmo za ceno stroška življenja v Nemčiji živeti na dopustu na Hrvaškem, v Grčiji/Španiji/portugalski za isti denar, najemnina plus hrana, po možnosti v restavracijah. Pa se poceni kurbe za debele, stare Švabe.
Naj žrejo v restavracijah doma, če hočejo in če je tako poceni.
Hrvati pač lovijo svoj maksimum cen, tako kot ostali.
Vabijo vse, nobenemu ni treba tja iti.
Nemčija draga, dajmo za ceno stroška življenja v Nemčiji živeti na dopustu na Hrvaškem, v Grčiji/Španiji/portugalski za isti denar, najemnina plus hrana, po možnosti v restavracijah. Pa se poceni kurbe za debele, stare Švabe.
Naj žrejo v restavracijah doma, če hočejo in če je tako poceni.
Hrvati pač lovijo svoj maksimum cen, tako kot ostali.
Vabijo vse, nobenemu ni treba tja iti.
Velki ::
Verjetno bi bil za Hrvate največji šok da se v slovenskem JS začne šparat. Takrat pa bi se začela prava panika!
Kaj pa medtem delajo 9 mesecev? Vozijo Wolt?
Itak zaposlijo Srbe, Albance ipd. Vceraj mi je npr. stregel eden iz Argentine. Ti spokajo domov, domacini pa imajo vecinoma zraven itak se kaksno sluzbo, so ze v penziji ipd. Bosanski domacini, ki so se naselili kot begunci, pa tudi znajo sibati v Nemcijo ter opraviti kaksna dela cez zimo, sploh ko imajo del druzine v tujini.
Sosed oddaja apartmaje, pa dela na daljavo in vmes postima kar je treba okoli sprejemanja gostov, ciscenja ipd. Tako nekaj mesecev, potem pa siba domov v Zagreb. Vmes pa zena uletava za pomoc cez vikende, ostane na dopustu, itd. Delo je, ampak avto se pa tudi zamenja skoraj vsako leto.
Zgodovina sprememb…

Kretencr ::
Sem zdajle do Reke skočil, sem peljal taščo na katamaran. Saj veste, plus točke, najboljši zetor itd.
V glavnem, tašča je pribila, da se ji najbolj dopade, da je cesta prazna. In res, ko je rekla sem tudi sam to porajtal.
Ništa, prazno, od Postojne do Jelšan in naprej do pristanišča. Na Primorki je še kaos, potem pa vsi avti čudežno izginejo. Kako za vraga Hrvatom to uspeva? Pri nas pa taka džungla.
V glavnem, tašča je pribila, da se ji najbolj dopade, da je cesta prazna. In res, ko je rekla sem tudi sam to porajtal.
Ništa, prazno, od Postojne do Jelšan in naprej do pristanišča. Na Primorki je še kaos, potem pa vsi avti čudežno izginejo. Kako za vraga Hrvatom to uspeva? Pri nas pa taka džungla.
nejc_nejc ::
Prometa proti Kopru 4 do 6x več, kot proti Jelšanam....tistih par lokalcev preko meje, ne spremeni ničesar.
krneki ::
V petek sem se vračal iz Španije in na 2000km poti sem se edino zataknil v Sloveniji. Na ita-fr meji je bilo mogoče 15min za počakati (isto v obratno smeri), zaradi cestnine, ampak v Sloveniji pa cela ura več kot običajno. Štala.
ZveeZ ::
V petek sem se vračal iz Španije in na 2000km poti sem se edino zataknil v Sloveniji. Na ita-fr meji je bilo mogoče 15min za počakati (isto v obratno smeri), zaradi cestnine, ampak v Sloveniji pa cela ura več kot običajno. Štala.
Naše ceste enostavno ne "prebavijo" več celotnega tranzitnega prometa. So poddimenzionirane.
Naj uganem, v vseh državah vmes so namesto 3. pasu raje še drugega odstranili, tako da imajo zdaj samo enega in tekoč promet.
Karen ::
To sicer ne, ampak za prvomajske ko sem se fural po fr in it imajo sicer zožanja, ampak na nobenem nisem stal. Iz dveh naredijo en pas, omejitev na 80 pa ni nobene muke... edin tako ne delajo kot naši debili, ki v takem primeru nabijejo omejitev 40 pol pa vsi tujci res štopajo na 40 in se naredijo fantomske kolone. Če je kje gužva je samo v mestih.
Magic1 ::
Mah, to je dvorezen meč. Vse je odvisno od same količine prometa. Če le tega ni preveč, so nizke hitrosti neumnost. Ko ga je več, zadeve postajajo vedno bolj nepredvidljive in višja omejitev pomeni več možnosti za nezgodo. Eni ljudje imajo kar konkretne težave vijuganja po deloviščih. Sploh pa ima vsaka država svojo logiko postavljanja in je to težava za tujce. Sem že peljal po avstrijski avtocesti offroad, ker so imel zelo nejasno speljano pred izvozem. Ko pa se kaj zgodi na zožanju, pa imaš šit^3 in par urni zastoj.
Magic
Naše ceste enostavno ne "prebavijo" več celotnega tranzitnega prometa. So poddimenzionirane.
Naše ceste bi čisto prebavile ves promet, kot vedno, če ne bi na vsak krak postavili par gradbišč.
velikBrokoli ::
Saj ne vem kdaj sem se nazadnje peljal poleti po slovenskih avtocestah in kje ni bilo zožanja/gradbišča.
Tudi jaz ne.
Najmanj jih je vseeno na Dolenjskem.
Kar meni ustreza za pot na morje...
Na slovensko ravno zaradi gužve ne hodim.
Najmanj jih je vseeno na Dolenjskem.
Kar meni ustreza za pot na morje...
Na slovensko ravno zaradi gužve ne hodim.

gruntfürmich ::
Torej sem samo jaz tak čudak, da doma skoraj nič ne zapravim, na dopustu pa ogromno?
itq da narobe delaš. to kar delaš je tipično kmetavzarsko mišljenje.
ti imaš dosti denarja da lahko skos zapravljaš kot da si na ''dopustu''.
zakaj potem doma škrtarit?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
free_rider ::
Jaz sem se četrtek, petek in soboto vračal (mototrip) iz Španije. Delim mnenje. Kljub temu da ni vinjet ampak cestninske postaje s kolonami, začuda deluje tekoče. Maksimalno 5 min čakanja. In na AC ja 3 pasovi in vsi polno požirajo.
Nisem pa naredil te napake, da bi zavil na slo glavno žilo AC, ampak sem zavil proti Novi Gorici in v enakem času, kot bi ga zabil na stari cesti ali AC, preko Col-Godovič-Žiri-Loka prispel na Gorenjsko.
Lahko še to dodam, da na nobeni črpalki/obratu nisem plačeval za sanitarije, pa vse je bilo čisto.
Imagine there's no religion :)
T440 ::
Kolk običajno najamete potrošniškega kredita za letni dopust pa za kolk let? Ugotavljam, da če vsako leto vzameš, pa vsakič za mal daljše obdobje, se cena dopusta, ki mi jo vsak mesec trgajo od plače, že leta ne spreminja, tko da na vem o kakšnih podražitvah je govora...