» »

Kaksne so to cene na Hrvaskem?

Kaksne so to cene na Hrvaskem?

Temo vidijo: vsi
««
90 / 90
»
»»

NuMaN ::

Odkar sem lansko poletje naredil domač sladoled, moram pač s tem nadaljevati ...
Ga je zelo enostavno narediti, edino ga je treba nekaj časa odtajati, ko ga vzameš iz zmrzovalnika, več kot kupljenega.
Strošek sestavin za 1,5 kg sladoleda je cca 6 e. (banane, kakav, vanilijev sladkor, sladka smetana za stepanje)
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

nejc_nejc ::

S čim ga pa mešaš?

codeMonkey ::

Mi smo kupili masino ker je hci alergicna na gluten in ker pac na koncu tocno ves kaj imas in se komot drzis naravnih sestavin. Oz. zena jo je kupila, jaz nisem videl smisla po se eni masini, ce sem odkrit, sploh da nato vecino leta stoji tam. Ampak na koncu mi ni zal. Mislim da je dala nekaj cez 200 EUR.

Masino za kruh pa imamo itak ze leta, ker prodajajo samo tisto belo ali obarvano peno. Je se pogruntala zena da brezglutensko moko tam dobis precej ugodno, ker naj bi bila nekako subvencionirana, in pac ne rabimo kupovati nekih umetnih produktov tudi v tem primeru.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

Katero

NuMaN ::

Najprej ročno zgnetem banane (morajo biti zrele) enako kot pire, dodam kakav in vanilijev sladkor po želji, dobim rjavo maso, ki jo še obdelam s paličnim mešalnikom, da je gladka.

Nato zamenjam nastavek na mešalniku z metlicami, da stepem smetano. Kupim kar od M (mislim da so dobavitelj Celjske mlekarne), je še malenkost bolj mastna kot Mu od ljubljanskih.

Pomembno je, da je posoda, v kateri stepaš smetano mrzla. Sam imam debelejši stekleni vrč, ki ga dam v hladilnik v ta namen.

Potem smetano stepaš kar nekaj časa, paziti moraš samo, da pravočasno nehaš, da ne rata putrček.

Nato še združiš s prej pripravljeno maso in zmzneš - sam dam v tri polkilske posodice.

(Uporabljen je šop banan okrog 1 kg in pol litra smetane).
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

nejc_nejc je izjavil:

Katero

Grem dol konec tedna pa pogledam, ce se spomnim.

NuMaN je izjavil:

Pomembno je, da je posoda, v kateri stepaš smetano mrzla. Sam imam debelejši stekleni vrč, ki ga dam v hladilnik v ta namen.

Ja, to je tudi ena moznost, oz. da imas Kenwood Chefa ali nekaj podobnega, pa dodatno kupis namensko posodo, ki se jo da v skrinjo in potem, ko je dovolj shlajena, vzames ven in das na mesalnik. To imamo doma, se tudi da narediti ok sladoled, ampak pac zahteva predpripravo pa nekoliko moras paziti da zadanes s kolicino.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Z Ninjo ne rabiš stepat smetane, samo vse skupaj s paličnim zblendaš in zamrzneš. Čez cca. 24h pa daš obdelat ninji in že ješ. Je pa npr. iz banan tako dobro, da ne rabi niti smetane. Torej pure fruit.

yayo ::

ssamo pikolovsko povem, da v pravi italijanski "gelato" ne gre smetana ampak le mleko.

V tem primeru pač dodaš mleko :)

starfotr ::

codeMonkey je izjavil:

Mi smo kupili masino ker je hci alergicna na gluten in ker pac na koncu tocno ves kaj imas in se komot drzis naravnih sestavin. Oz. zena jo je kupila, jaz nisem videl smisla po se eni masini, ce sem odkrit, sploh da nato vecino leta stoji tam. Ampak na koncu mi ni zal. Mislim da je dala nekaj cez 200 EUR.

Masino za kruh pa imamo itak ze leta, ker prodajajo samo tisto belo ali obarvano peno. Je se pogruntala zena da brezglutensko moko tam dobis precej ugodno, ker naj bi bila nekako subvencionirana, in pac ne rabimo kupovati nekih umetnih produktov tudi v tem primeru.

Kje je brezglutenska moka subvencionirana?

Preveril in malenkost zamesal ker mi je razlagala da tam z diagnozo dobijo tudi zastonj, hkrati pa je narocala cel paket z dostavo na dom na tvojaljekarna.com ker imajo akcije in se dobi bistveno ceneje kot v trgovinah.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

starfotr je izjavil:

Kje je brezglutenska moka subvencionirana?

nekje imaš morda popuste če imaš cielakijo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ja, ampak je vezano seveda na zavarovanje. Imajo subvencijo oz. kar dobijo tudi 10 kg moke na mesec (vsaj so prej): https://www.facebook.com/udrugacelivita...

Ampak ocitno lahko profitiras ce gres preko lekarne tudi brez tega, ker pac narocajo za ljudi z recepti in dajo nekoliko ceneje.

Zgodovina sprememb…

2f4u ::

bm1973 je izjavil:

2f4u je izjavil:

Follow up iz Grcije.

Kje v Grčiji, je pač pomembno. Grčija je velika...

Evo. Zadnji post.
Prebluzil sem celo Makedonijo. Par 50+. Solun. Meteora. Athos mountain. Vse tri prste polotoke. 3 tedne.
Bi rekel nivo od Bibione stil, Izola ... do Premantura stil. Na istih koncih sem imel otroke in znance & smo debatirali. Slo je najbolj ugodna. Grčija 2ga. Hr nekje 15 do 20% najdražja.
Glede lepot Hrvaške ne dvomim in poznam; ampak lepote so tudi drugje. Odnos pa je v Grčiji špica. Res turist vedo kaj pomeni za njih. So nam pomagali, prevajali, usmirjali... zmanjkal nafte. Res odlično, zaupam. Tudi policaji in pošta (vlekl so me 15km) nam je šla na roko.
Tako da... ni vs ev ceni. Odnos me je presenetil.
Poznam tudi Peleponez, Naxos, Paros, Iglumenico... pa precej drugega.
Tudi razumem zakaj niso dovolili imena Makedonija. Res, slabo so nas ucili v soli v yugi.
V znanju je moc.
Lp

feryz ::

A v kupljenih sladoledih je gluten?
Samo v hrvaških sladoledih, ali v vseh?

nejc_nejc je izjavil:

Katero

Zgleda kot tole: https://amzn.eu/d/h6oYd7I

feryz je izjavil:

A v kupljenih sladoledih je gluten?
Samo v hrvaških sladoledih, ali v vseh?

V mnogih so mozne sledi, ker se delajo razlicni sladoledi in ne morejo garantirati, da pri produkciji ne pride zraven. Za kornet je verjetno jasno da odpade, potem pa ocitno ni tako redko da z neko sestavino pride zraven, ker nam pogosto svetujejo kaksen mango in podobne naravne variante za otroka.

Zgodovina sprememb…

Ko smo bili mi mulci, ni bilo nobenih problemov z glutenom, laktozo, oreščki in podobnimi glupostmi.
Danes, v odsotnosti naravne selekcije, obstaja samo še to. Če v oštariji nimajo spiska nekih kvazi alergenov, se gostilničarji klasificirajo kot potencialni morilci.

free_rider ::

Ker je šla tema že zdavnaj offtopic:
V začetku industrijske revolucije tudi niso vedeli koliko škode bodo ogljični viri energentov povzročili okolju.
Kaj češ, znanost napreduje, a ne. Ali pa če se raje vrneš v prazgodovino. Danes je tudi to dovoljeno, lahko greš na področja izven civilizacije in tam živiš brezbrižno življenje brez sodobnih problemov z glutenom, ADHD in avtizmom.

Ni treba biti zagrenjen starec s temi pridigami, when I was young...
Mislim, lahko si, ampak izpadeš samo kot to - zagrenjen starec.

Ključni dejavnik, da je danes več alergij kot včasih, je tudi povečana onesnaženost, kemikalije v kmetijstvu, farmacija.
In ja, vse to se je znatno povečalo, odkar smo bili mulci. Alergije so le posledice.
Imagine there's no religion :)

To je tvoje videnje.
Moje je pač drugačno. Na svetu prevladujejo pezdetje, ki jih vse moti ali jim vse škodi, trenutne tendence pa jim dajejo prav in jih pri tem podpirajo.
In bolj ko se nekim stvarem izogibaš, manj tolerance pridobivaš v zvezi z njimi. In zadeve gredo počasi v to, napačno smer. Rezultat je..., kakršen pač je.

ššš ::

Laktozna intoleranca je genska napaka. Normalno stanje je, da sesalci nehamo presnavljat mleko, ko dosežemo določeno starost. Zdej če ti vidiš krepost v vseživljenjskem sesanju mlekca je to tvoja stvar.

free_rider je izjavil:

Ključni dejavnik, da je danes več alergij kot včasih, je tudi povečana onesnaženost, kemikalije v kmetijstvu, farmacija.
In ja, vse to se je znatno povečalo, odkar smo bili mulci. Alergije so le posledice.

Dodaj še to, da se otročke / zlate sončke ima v sterilnem mehurčku in se imunski sistem nikoli ne razvije, kot se bi moral.

Ne govorim o tem.
Mleko ni za ljudi, nikdar in nikoli. Zato ga tudi ne konzumiram. Kar pa ne pomeni, da ga ne morem. Lahko bi ga požrl kolikor mi paše. Če bi mi pasalo.

Govorim na splošno. Že na tem forumu je tričetrt tem samo jokanje in stokanje.

Tudi ta tema, recimo. Trenutno sem v Dalmaciji. Cene so popolnoma normalne, celo presenetljivo nizke, če jih primerjaš z žabarskimi.
Ok, kvaliteta nije baš nešto, ampak vzameš v obzir da gre za turistične kraje, torej jim ni cilj dolgoročno držati goste pri sebi, ampak čim več pokasirati.
Povprečna cena za večerjo, recimo dve glavne jedi, dve pijače in sladica, je okrog 40 evrov za dva. Seveda je lahko tudi 100 ali 200, ampak to preseravanje najdeš kjerkoli.

Lahko pa se ti zgodi tudi to, kar se mi je včeraj. Med sprehodom po vasi sem se zapričal z enimi domačini, povabili so naju na pijačo, zraven postregli frišno orado na žaru in na koncu smo se ga nažrli kot majmuni. Domača travarica in pir ni najbolj posrečena kombinacija, še posebej če se tega greš 4 ure skupaj.
Ko sem na koncu hotel pustiti 100 evrov, so imeli surlo do tal in mi nikakor niso dovolili. Čeprav sem imel dober namen, torej da gredo spet na market in nabavijo še teh rib. Ampak so mi rekli, da gredo lahko s svojim denarjem in da sem vljudno vabljen, da še kdaj uletim.

damirj79 ::

free_rider je izjavil:

V začetku industrijske revolucije tudi niso vedeli koliko škode bodo ogljični viri energentov povzročili okolju.
Kaj češ, znanost napreduje, a ne. Ali pa če se raje vrneš v prazgodovino. Danes je tudi to dovoljeno, lahko greš na področja izven civilizacije in tam živiš brezbrižno življenje brez sodobnih problemov z glutenom, ADHD in avtizmom.

Ne pa ni to ključni dejavnik. Danes je ljudi mnogo več kot pred 50imi leti. Poleg tega se informacije bistveno hitreje razširijo, dezinformacije pa sploh. Nekaj je pa tudi v tem, da so otroci danes bolj v sterilnem mehurčku in ne pridobijo dovolj imunosti na raznorazne okoljske dejavnike. Otroci pred 50imi leti so več tega pridobili, ker so se igrali zunaj, bili umazani ipd, zdaj pa starši otroke dobesedno za minimalno unazanijo že vlačijo ven čistilne robčke.

bf4ed ::

feryz je izjavil:

Ko smo bili mi mulci, ni bilo nobenih problemov z glutenom, laktozo, oreščki in podobnimi glupostmi.
Danes, v odsotnosti naravne selekcije, obstaja samo še to. Če v oštariji nimajo spiska nekih kvazi alergenov, se gostilničarji klasificirajo kot potencialni morilci.

Se 100% strinjam.

gruntfürmich ::

bf4ed je izjavil:

feryz je izjavil:

Se 100% strinjam.

lahko se strinjaš, ampak to še vedno ne spremeni dejstva da pa eni so imeli te probleme.
zdaj, če je bilo tega manj ali pa niso vedeli, je drugo vprašanje.

da pa misliš, da je to pojav od recimo 1992 leta naprej pa je moteno...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bm1973 ::

Ljudi s temi problemi je tako malo, da marsikdo ne pozna nobenega.

Moj frend je imel otroka, ki je bil suh, pediatrinja ugotovila celiakijo, po 2 letih obupala, ker je pač mulc jedel vse, sicer malo, in zato bil suh. Pod tisto jebeno krivuljo teže in višine, ki je alfa in omega za pediatre.

Frend pa zagonil cel kup denarja za brezglutensko hrano.

Sicer se je ta trend iskanja alergij s strani mamic in pediatrij malo umiril, ali pa nisem jaz več v "pravi" družbi...

feryz je izjavil:

Lahko je bit pameten, dokler se ti otrok po tleh ne valja od bolecin.

free_rider ::

damirj79 je izjavil:

free_rider je izjavil:

Ne pa ni to ključni dejavnik. Danes je ljudi mnogo več kot pred 50imi leti. Poleg tega se informacije bistveno hitreje razširijo, dezinformacije pa sploh. Nekaj je pa tudi v tem, da so otroci danes bolj v sterilnem mehurčku in ne pridobijo dovolj imunosti na raznorazne okoljske dejavnike. Otroci pred 50imi leti so več tega pridobili, ker so se igrali zunaj, bili umazani ipd, zdaj pa starši otroke dobesedno za minimalno unazanijo že vlačijo ven čistilne robčke.

Se strinjam, tudi preveliki poudarki higieni v dobi odraščanja so velik faktor.

Moj post je bil bolj naperjen proti tistim trditvam, na katere sem pa jaz alergičen.
(tipa: ko sem bil jaz mulc, pa tega ni bilo...)
(...ja logično, saj se noben ni ukvarjal s tem takrat)
Tudi z radioaktivnostjo se noben ni ukvarjal pred letom 1896, pa to ne pomeni, da jo prej ni bilo.
Imagine there's no religion :)

Buggy ::

bf4ed je izjavil:

feryz je izjavil:

Se 100% strinjam.

se en +1

Nas starejsi je bil hospitaliziran ker mu je upadel kisik v krvi. Astmatik kot najstnik. Po tretmaju smo ga poslali na testiranje za alergene. Breza, macja dlaka, bla bla.

Potem je uposteval navodila stroke in si upihoval zdravilo. Problemov je bilo vedno manj. Po enem letu pa umislili macko, ki jo je sam izbral iz gnezda v naravi v vukojeini, ker jo je resil sigurne smrti, se je na njo tudi navezal. Gre za potepusko macko mladica, ki ga je vzel za svojega.
Ker sva z zeno pristasa da se otrok ne zavija v vatko sva pristala, da jo posvojimo. Zdej je macka z nami ze 13 leti, spi na sinovi postelji ali z njim in nima vec nobenih problemov. Ali je izzvenelo samo po sebi ali zato ker je dobival doloceno dozo alergenta in se je imunski sistem prilagodil ne vem. Vazno je da nima nobenih problemov vec, ceprav so dohtarji delali celo dramo. Lahko gre za nakljucje ali pa pristop...ne vem. Nam se je izplacal rizik.

Sicer pa cisto off topic IMO
««
90 / 90
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Morje 2025 (dopust na Hrvaškem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
513576 (1158) D3m
»

Kam na morje z otroki? (strani: 1 2 )

6123586 (8677) ZveeZ
»

Morje hrvaška? (strani: 1 2 )

9432713 (6344) Pithlit
»

Zakaj Slovenci sovražijo slovensko morje? (strani: 1 2 3 4 5 )

21442937 (35759) SuperKripto
»

Zasoljene cene poletnega dopusta pri sosedih (strani: 1 2 3 4 )

17047734 (37778) ThinkPad

Več podobnih tem