» »

Kaksne so to cene na Hrvaskem?

Kaksne so to cene na Hrvaskem?

Temo vidijo: vsi
««
53 / 74
»»

denabiker ::

dronyx je izjavil:

Te jahte in jadrnice so po moje težak balast, če nisi nek milijonar, ki mu vse drugi delajo. Ko vse stroške sešteješ, vključno s privezom in vzdrževanjem je verjetno za tistih nekaj dni na leto ceneje, če že, da si to kar sposodiš in po uporabi vrneš nazaj. Razen morda če gre res za nek kolhoz in da več ljudi skupaj denar za nakup in ostale stroške in si potem to delijo. Ampak to deljenje stroškov in vse od vseh in nikogar se mi zdi da se velikokrat v praksi ne obnese. Sam osebno nočem jahte ali jadrnice tudi če mi daš zastonj in plačaš privez za čez zimo. Razumem pa, da je tako plovilo nekaterim nadomestek za vikend na morju in hodijo tja spat, gledat TV, kuhat...

če gledam moje frende, kateri imajo jahte dol, živijo tudi drugačno življenje, drug stil kot običajni ljudje, večina nima niti vrta doma, kaj šele živali, pa bi lahko imeli, doma nič ne delajo, lepa bajta, lepa zelenica, pa robot za košenje. Če gledam soseda, on leti dol takoj v petek ali pa četrtek je čez vikend dol, včasih gre direktno v LJ na šiht zgodaj zjutraj. To je potem res upravičeno, da imaš...če si pa tak kot običajni ljudje, ko imajo doma za delat, pa vikende pa tam delo, na koncu si vzameš kak teden dopusta, je pa res brezveze, da sploh imaš kaj....

Invictus ::

Jadrnica/jahta je pač drug stil življenja. Za sabo potegne marsikaj, tudi malo učenja strojništva in elektra, ko kaj crkne. Če ne znaš nič sam popravit, ni samo problem v denarju, ampak tudi v času.

Drugače pa tam za do 100k dobiš čisto dobro jadrnico/jahto, kar ti pač bolj ustreza. In to tam 10 -15 metrov dolgo. Ne bo pa seveda kot iz reklamnih slik.

Pri trenutnih cenah nepremičnin na Hrvaškem se mi zdi nakup barke bolj smiseln, vsaj meni, ker za ceno enega usranega apartmaja nekje 3 km od obale dobim jadrnico plus privez za 10 let plus zavarovanje plus popravila.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Old Spice ::

če gledam moje frende, kateri imajo jahte dol, živijo tudi drugačno življenje, drug stil kot običajni ljudje, večina nima niti vrta doma, kaj šele živali, pa bi lahko imeli, doma nič ne delajo, lepa bajta, lepa zelenica, pa robot za košenje. Če gledam soseda, on leti dol takoj v petek ali pa četrtek je čez vikend dol, včasih gre direktno v LJ na šiht zgodaj zjutraj. To je potem res upravičeno, da imaš...če si pa tak kot običajni ljudje, ko imajo doma za delat, pa vikende pa tam delo, na koncu si vzameš kak teden dopusta, je pa res brezveze, da sploh imaš kaj....

To si zdej glih lepo opisal povprečnega pavšalista v kampu. Za to ne rabiš jahte :D

Sparkxl ::

dronyx je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Čehi so nas v mnogem že prehiteli, dohitevata nas Poljska in Slovaška ter ne nazadnje tudi sosednja Hrvaška, kar se pozna tudi na naši kupni moči.

Poljska nas je po kupni moči prehitela, malo zadaj je Romunija, Slovaška in Hrvaška pa tudi ne daleč. V 10 letih so vsi ti pred nami po kupni moči.

Daj prosim nehaj bluzit, ker me oči pečejo ko to berem. Pa si ti bil kdaj v teh državah? Razen HR? Sem redno v teh državah, ravno na slovaškem in romuniji nekaj mesecev nazaj. Že 2 dni tam ti povesta, da si poln bikovega dreka. Drugače pa tu ena tabele za tebe, da ti razširim obzorje.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic...

Kupna moč pomeni, kaj si znotraj lastne države lahko kupiš s plačo. Komplet druga zgodba pa je, kaj s to plačo dobiš pri hrvatih, italijanih in grkih na dopustu. In tudi tukaj smo še vedno lepo spredaj

damirj79 ::

Invictus je izjavil:

Jadrnica/jahta je pač drug stil življenja. Za sabo potegne marsikaj, tudi malo učenja strojništva in elektra, ko kaj crkne. Če ne znaš nič sam popravit, ni samo problem v denarju, ampak tudi v času.

Drugače pa tam za do 100k dobiš čisto dobro jadrnico/jahto, kar ti pač bolj ustreza. In to tam 10 -15 metrov dolgo. Ne bo pa seveda kot iz reklamnih slik.

Pri trenutnih cenah nepremičnin na Hrvaškem se mi zdi nakup barke bolj smiseln, vsaj meni, ker za ceno enega usranega apartmaja nekje 3 km od obale dobim jadrnico plus privez za 10 let plus zavarovanje plus popravila.

Če nisi ravno izbirčen s starostjo, ker to v barkah je vseeno malo drugače, kot pri avtih, potem so takšne 30let stare tudi samo 10-20k€. bivalni del lahko posodobiš, ostalo malo težje. Za spat 4-6 ljudi je dovolj, privez pa vseeno tudi nekaj stane. Niso pa vsi za na barke, nekaterim pozibavanje enostavno ne paše.

Karen ::

c3p0 je izjavil:

>>Letni pavšal, misliš pavšale za razne hiške po kempih? Na zidane hiše ga ni, plačam pa "Porez na kuću za odmor", dobrih 100 EUR/leto.

Mogoče letošnje položnice še nisi dobil >:D ? Občina Umag, lani 221, letos dobrih 600 - so kar krat 3 usekali praktično.

c3p0 ::

Karen je izjavil:

c3p0 je izjavil:

>>Letni pavšal, misliš pavšale za razne hiške po kempih? Na zidane hiše ga ni, plačam pa "Porez na kuću za odmor", dobrih 100 EUR/leto.

Mogoče letošnje položnice še nisi dobil >:D ? Občina Umag, lani 221, letos dobrih 600 - so kar krat 3 usekali praktično.

V bistvu sem in moj znesek drži. 1,99 EUR po m2 piše.

Reaper ::

c3p0 je izjavil:

>> Tu je potrebno omeniti še, da nakup hiške ni končni strošek saj je tu še letni pavšal, ki se odmeri na število ležišč v objektu (mislim, da je to osnova). Za hiško znese nekaj tisoč EUR, 4000 EUR, 5000 EUR? Potem je pa tu še vprašanje lastništva zemljišča, ne vem če so kupci objektov tudi lastniki zemlje, na kateri objekt stoji. Včasih sigurno niso bili, ne vem če se je v zadnjih 10 letih kaj spremenilo na to temo.

Letni pavšal, misliš pavšale za razne hiške po kempih? Na zidane hiše ga ni, plačam pa "Porez na kuću za odmor", dobrih 100 EUR/leto.

Nekaj v tem smislu kot v kampu, v naselju Bučanje za bivalno enoto (hiška, apartma, garsonjera) Počitniški skupnosti Krško (PSK) plačujejo letni pavšal, ki znaša nekaj tisoč evrov na enoto. PSK upravlja z naseljem, ti objekti niso prosto stoječi na lastniški zemlji, kot je najbrž tvoj objekt. Tu je zemljišče kjer je nebroj lastnikov, nekateri umrli, nekateri razseljeni po Severni in Južni Ameriki itd. Vem da so včasih podpisovali pogodbe za 99 letni najem zemljišča od občine Mali Lošinj, potem so to nekaj probali urejati skupinsko in samostojno. Kakšen je pa trenutni status ne vem, nimam nič tam, ker dam letno za mesec dopusta manj kot pride letni pavšal za hiško.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Reaper ()

Twixz ::

Tri kantuna, Novigrad, dve pici eni špageti, 3 pijače, 38€. Porcije nenormalno velike, na koncu pa še žganje na "kuču". Noro fajn, da še kaj takega obstaja

Reaper je izjavil:

Nekaj v tem smislu kot v kampu, v naselju Bučanje za bivalno enoto (hiška, apartma, garsonjera) Počitniški skupnosti Krško (PSK) plačujejo letni pavšal, ki znaša nekaj tisoč evrov na enoto. PSK upravlja z naseljem, ti objekti niso prosto stoječi na lastniški zemlji, kot je najbrž tvoj objekt. Tu je zemljišče kjer je nebroj lastnikov, nekateri umrli, nekateri razseljeni po Severni in Južni Ameriki itd. Vem da so včasih podpisovali pogodbe za 99 letni najem zemljišča od občine Mali Lošinj, potem so to nekaj probali urejati skupinsko in samostojno. Kakšen je pa trenutni status ne vem, nimam nič tam, ker dam letno za mesec dopusta manj kot pride letni pavšal za hiško.

Saj, to mi je zanimivo, da dajo po 5000 ali zdaj že celo več, za najem neke parcele v kempu, kjer nato stoji stara Adria prikolica brez klime, s sosedi na vsakem koraku.
Sam za ta denar potujem skoraj kamorkoli po svetu in ne v stilu rukzak turizma in sendviči s posebno. Ampak, že imajo svojo računico...

Sparkxl ::

Kolega ima paušal v nekem kempu na Pagu - letos že 6 fakingtisoč €!!

In mi je razlagal, da so čez zimo, brez da bi obvestili lastnike, iz kempa vrgli ven neke mobilne hiše privat lastnikov, zunaj na parkirišče, da so lahko postavili svoje

Invictus ::

Sparkxl je izjavil:

Kolega ima paušal v nekem kempu na Pagu - letos že 6 fakingtisoč EUR!!

To je že privez v ACI marini :). Tam do 12m...

Sicer so se mogoče cene kaj spremenile, ampak bom malo preveril jeseni, ko grem spet na morje.

Sparkxl je izjavil:

In mi je razlagal, da so čez zimo, brez da bi obvestili lastnike, iz kempa vrgli ven neke mobilne hiše privat lastnikov, zunaj na parkirišče, da so lahko postavili svoje

No, to me malo odbija, da bi kupil neke mobilne hiške kot investicijo. So bile precej poceni, tam 40k...

Nek ziher biznis model moraš pa že imeti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Sparkxl je izjavil:

Kolega ima paušal v nekem kempu na Pagu - letos že 6 fakingtisoč €!!

Uf, to so že cene za letni privez 12m jahtice :)

https://avtokampi.si/novice/cena-pavsal...

Kamp Krk Premium, Krk - 7.040 do 9.100 € za parcelo z elektriko in vodo - cena vključuje 4 osebe

Hja, bomo stisnal in plačal. ;((

michael32 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

michael32 je izjavil:

...slovenski standard kmalu na nivoju albanskega?

Albanci nas bodo po turizmu prehitel v parih letih. Imajo dost za pokazat.

Jaz čisto verjamem, da ima Albanija lepše plaže kot pa Slovenija, vendar to ni poanta te teme.
Govorimo o ekonomskem standardu turistov in kaj si državljan neke države lahko privošči in kaj ne.

Če bi Slovencem standard rasel enako kot raste drugod okoli nas, potem nas ne bi toliko motilo, da so cene v Hrvaškem turiznu narasle. Ker pa je slovenski žep vedno bolj plitev, smo pa šokirani, da je v Novigradu pivo sedaj za 10% dražje kot je bilo lansko leto.

dronyx ::

Sparkxl je izjavil:

Tega pa jaz sploh ne razumem. To se meni zdi izjemno drago. Za bistveno manj denarja lahko najameš nekje apartma, saj nimaš dopusta kar dva meseca. To je pa res stran metanje denarja, kot če bi plačeval najemnino za stanovanje. Če že potme bolje kupit nekje apartma in je tvoja last. Vsaj ne mečeš denar skozi okno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

GupeM ::

c3p0 je izjavil:

Kamp Krk Premium, Krk - 7.040 do 9.100 € za parcelo z elektriko in vodo - cena vključuje 4 osebe

No, pri pavsalih je velikokrat tako, da v tisto prikolico ne hodijo samo lastniki, ampak tudi lastnikovi sorodniki, sodelavci, prijatelji. Pa se potem ta strošek nekako razporedi.

BuDi79 ::

GupeM je izjavil:

Pa se potem ta strošek nekako razporedi.
Ja, namesto da bi en preplačal jih preplača 10.

WizzardOfOZ ::

c3p0 je izjavil:

To je samo pavšal, takso moraš še vedno plačat, tako da te pride potem to nekje med 7.140 in 9.200€ na sezono.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

michael32 je izjavil:

Če bi Slovencem standard rasel enako kot raste drugod okoli nas, potem nas ne bi toliko motilo, da so cene v Hrvaškem turiznu narasle. Ker pa je slovenski žep vedno bolj plitev, smo pa šokirani, da je v Novigradu pivo sedaj za 10% dražje kot je bilo lansko leto.

Mene bolj kot cene na Hrvaškem preseneča, kako se je njim očitno standard na hitro dvignil. Par let nazaj se mi zdi, da je bila naša povprečna plača cca. 1.200 €, njihova pa 800 € ali morda 900 €. Letos sem pa zasledil, da je njihova povprečna plača nekaj več kot 1.300 €, naša pa 1.480 €. Torej razlika samo še nekaj več kot 100 €. Ko gledam naš BDP in njihov ter upoštevajoč število prebivalcev mi ni jasno, kako imamo lahko skoraj enake povprečne plače. Tu gre za nek nateg, ne vem pa še kje. Verjetno cena Svobode.

Glede cen - sem bil na Hrvaškem (srednja Dalmacija) in moja izkušnja ni da bi bile cene kaj bistveno višje kot pri nas na obali. Je pa seveda drago. Parkirnina 1 ura 4€, ležalnika in marela cel dan najem 30 € itd. Zadnjič sem gledal nek YT in je bila omenjena tudi cena najema ležalnikov v Nici, pa se mi zdi da je bila nižja kot to na Hrvaškem. Je pa v zvezi s cenami na Hrvaškem tudi veliko zavajanja. Seveda bo kava draga v hotelu s ***** v Opatiji. Podobno draga je v primerljivem hotelu pri nas (recimo Kempinski Portorož) in še kje. Tudi slike raznih računov za ribje plošče in ostale pojedine so zame brez veze. To je lahko drago kjerkoli, sploh pa na turst trap lokacijah. V Splitu sem šel recimo v nek lokal s teraso ob rivi. Seveda je bila pijača precej dražja, kot kje drugje, ampak meni je jasno da plačam lokacijo, tako kot če grem na kavo na Markovem trgu v Benetkah. To pa ne pomeni, da je pijača zato povsod tako draga. Sedaj rgem še za 3 dni v Bohinj in to me bo stalo bistveno več, kot pa 3 dni na Hrvaškem. In rezevriral sem najcenejšo možnost, ki ni hostel in 20 km iz Bohinja. Pa mi je po svoje žal, ker bi dodal še par 100 €, pa bi šel za 5 dni v Švico. Tudi Slovenija je izjemno draga za našo kupno moč po mojem mnenju.

Zgodovina sprememb…

Berem, da kar norijo s s cenami tam na Cresu - Stara Gavza, tiste stare majhne enostavne hiške v hribu, menda 255.000 če sem prav zasledil. Fak, to je pa norost. Lani so menda nekaj prodal krepko preko 300.000. PA sploh ne vem kaj je tam posebnega, strm hrib, plaža do ku*ca, beton, par metrov peska, ostalo pa kamni....ne razumem, ali je to neka nostalgija oz. eni plačujejo za spomine, ko so hodili dol preko firm ali kaj? Ne vem...nori kupci še bolj nabijajo cene

Magic1 ::

Cena 7-9k€ pavšala je samo za 4 osebe, ki jih je treba na začetku navedit. Ko gredo dol stari straši, žlahta in prijatelji, vsi normalno plačujejo po osebi, kot obiskovalci kampa (ne samo takso).
Magic

WizzardOfOZ ::

denabiker je izjavil:

Berem, da kar norijo s s cenami tam na Cresu - Stara Gavza, tiste stare majhne enostavne hiške v hribu, menda 255.000 če sem prav zasledil. Fak, to je pa norost. Lani so menda nekaj prodal krepko preko 300.000. PA sploh ne vem kaj je tam posebnega, strm hrib, plaža do ku*ca, beton, par metrov peska, ostalo pa kamni....ne razumem, ali je to neka nostalgija oz. eni plačujejo za spomine, ko so hodili dol preko firm ali kaj? Ne vem...nori kupci še bolj nabijajo cene

Pač balonček. Smo že videli in smo doživeli, ko se je sesul. Zdej pa spet napihujemo tako pri nas, kot pri njih.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WizzardOfOZ je izjavil:

michael32 je izjavil:

Jaz sem pa že od parih slišal, da ta velika fama Albanije sedaj je zelo napihnjena in ni vse samo rožnato, kot se opisuje. Na kratko, jih čaka še veliko let in veliko investicij, da bo, vsaj obala, konkurirala npr sosednji Grčiji..

Te cene me spominjajo na 2008.
Magic

Magic1 je izjavil:

Te cene me spominjajo na 2008.

Leta 2008 jih je presenetilo in so doupstili crash. Sedaj tega ne bo. Bodo raje natisnili toliko denarja, kolikor bo potrebno, tako kot za časa Covid. Se mi zdi da so vsi ti investitorji lahko kar mirni, ker jim stojijo ob strani. Inflacija pa bo še kar nekaj časa.

dronyx je izjavil:

Nisem bil še na Kanarskih otokih, je pa bivši sodelavec naredil reklamo ko je razlagal, kako poceni tam dobiš apartma (to je razlagal pred leti, upam da je še poceni) in imaš celo leto enako toplo klimo. Ko si v penziji se ti čas izteka in če lahko izkoristiš celo leto toliko bolje. Pri nas je pol leta neuporabnega in so ljudje zaprti notri v stanovanja ali hiše, ker je mraz ali dež. To se nam sicer zdi normalno, samo ni nujno da je tako.

Fuertaventura je recimo poceni, so pa tudi tu že zrasle cene. Ne dobiš praktično nič pod 100k€. Sem gledal ko sem bil tam po letakih nepremičninskih agencij. Na Lanzarote, kjer bi jaz recimo takoj bil, so cene še x2. Tenerife so preveč skomercializirali, preveč đumbusa je že, tam lahko na kakšni oddaljeni nedostopni lokaciji utegneš dobit kakšen deal, ampak smo spet 200k€+, večinoma smo bolj okoli 1mio€.

WizzardOfOZ je izjavil:

denabiker je izjavil:

Pač balonček. Smo že videli in smo doživeli, ko se je sesul. Zdej pa spet napihujemo tako pri nas, kot pri njih.

Ja že, ampak ne razumem kupca, če nima nobene zasebnosti, stisnjeno vse skupaj, teren hribovit v tri krasne, še niti vrtička, da bi imel vsaj kakšna zelišča nič od nič, tam si stisnjen kot v nekem cenenem delavskem naselju, ne vem...

fikus_ ::

damirj79 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

michael32 je izjavil:

Jaz sem pa že od parih slišal, da ta velika fama Albanije sedaj je zelo napihnjena in ni vse samo rožnato, kot se opisuje. Na kratko, jih čaka še veliko let in veliko investicij, da bo, vsaj obala, konkurirala npr sosednji Grčiji..

Sem bil v Albaniji, izven allinclusive hotelov je mešano, mnoge ceste luknja pri luknji, se pa veliko popravlja in gradi na novo z EU denarjem, s starejšimi domačini ne moreš komunicirat, mladina zna angleško, morje razmeroma čisto, plaže nekatere čiste, nekatere umazane, dosti zapuščenih industrijskih objektov, komunistični bloki pobarvani v žive barve,... Morajo razvojno nadoknaditi desetletja po Xoxho.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk ::

To kar piše Lahovnik je bolj ena neumnost. Mislim da 90% tudi Slovencev, ki hodijo na Hrvaško, ne bi bankrotiralo, če bi tistih 10 dni zapravili recimo 500 evrov več in se malo bolj kurčlo po gostilnah. Gre se za to, da pač ne daš toliko, če lahko za ta denar greš še za en vikend v toplice, parkart smučat, kupiš velik lcd in še marsikaj. Ni da folk nima, ampak ni tako neumen, da bi dal. Če neki Poljaki dajo, pač naj dajo. Sej tudi od Slovencev tisti, ki "nimajo", so ponavadi več pripravljeni zapravit za neumnosti.

dronyx je izjavil:

...
Mene bolj kot cene na Hrvaškem preseneča, kako se je njim očitno standard na hitro dvignil. Par let nazaj se mi zdi, da je bila naša povprečna plača cca. 1.200 €, njihova pa 800 € ali morda 900 €. Letos sem pa zasledil, da je njihova povprečna plača nekaj več kot 1.300 €, naša pa 1.480 €. Torej razlika samo še nekaj več kot 100 €. Ko gledam naš BDP in njihov ter upoštevajoč število prebivalcev mi ni jasno, kako imamo lahko skoraj enake povprečne plače. Tu gre za nek nateg, ne vem pa še kje. Verjetno cena Svobode......

kolega iz Rogaške Slatine pravi, da se nekaj ljudi se vozi v Krapino delat, ker so hitreje kot v Celje, pa še boljšo imajo plačano.

Vem pa za primer enega drugega iz Rogaške, ko je obupal pri čakanju papirjev za gradnjo na parceli od staršev, potem je iskal hišo, pa je bilo vse predrago in na koncu je najdel eno hišo zelo lepo vse zrihtano na CRO strani, za 125.000 je dobil takrat obnovljeno bajto iz leta cca. 1980, zelo lepo zrihtano, lepa garaža, nadstrešek, vrtna uta, celotno dvorišče na novo tlakovano, ma tipi topi, pa še zelo lep razgled Rogaško, Boč, Donačka itd. recimo 5 minut od Rogaške z avtom kolikor se spomnim. Takšna hiša bi bila sedaj komot 300k na naši SLO strani

lynxslo5 ::

dronyx je izjavil:

Mene bolj kot cene na Hrvaškem preseneča, kako se je njim očitno standard na hitro dvignil. Par let nazaj se mi zdi, da je bila naša povprečna plača cca. 1.200 €, njihova pa 800 € ali morda 900 €. Letos sem pa zasledil, da je njihova povprečna plača nekaj več kot 1.300 €, naša pa 1.480 €. Torej razlika samo še nekaj več kot 100 €. Ko gledam naš BDP in njihov ter upoštevajoč število prebivalcev mi ni jasno, kako imamo lahko skoraj enake povprečne plače. Tu gre za nek nateg, ne vem pa še kje. Verjetno cena Svobode.

Hrvati so nas po plačah skoraj dohiteli, ker je Plenković drastično znižal davčno obremenitev plač. Zdravniki na Hrvaškem imajo po novem višje plače kot v Sloveniji.

Zadnjič sem bral eno novico o Črni gori. Tudi tam vlada postopa podobno kot na Hrvaškem in bodo znižali davke na plače, da bo povprečna plača v Črni gori 1000 evrov. Skratka vsi gredo naprej po standardu, edino Slovenija gre pod Svobodo nazaj in bomo kmalu največji reveži daleč naookoli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lynxslo5 ()

Reaper ::

c3p0 je izjavil:

Reaper je izjavil:

Saj, to mi je zanimivo, da dajo po 5000 ali zdaj že celo več, za najem neke parcele v kempu, kjer nato stoji stara Adria prikolica brez klime, s sosedi na vsakem koraku.
Sam za ta denar potujem skoraj kamorkoli po svetu in ne v stilu rukzak turizma in sendviči s posebno. Ampak, že imajo svojo računico...

Tudi meni ni jasna ta matematika, zato je malo verjetno, da si bom kdaj lastil počitniško nepremičnino, sploh pa kaj v kambu oz. v tem stilu kot je v Bučanju.

denabiker je izjavil:

dronyx je izjavil:

...
Mene bolj kot cene na Hrvaškem preseneča, kako se je njim očitno standard na hitro dvignil. Par let nazaj se mi zdi, da je bila naša povprečna plača cca. 1.200 €, njihova pa 800 € ali morda 900 €. Letos sem pa zasledil, da je njihova povprečna plača nekaj več kot 1.300 €, naša pa 1.480 €. Torej razlika samo še nekaj več kot 100 €. Ko gledam naš BDP in njihov ter upoštevajoč število prebivalcev mi ni jasno, kako imamo lahko skoraj enake povprečne plače. Tu gre za nek nateg, ne vem pa še kje. Verjetno cena Svobode......

kolega iz Rogaške Slatine pravi, da se nekaj ljudi se vozi v Krapino delat, ker so hitreje kot v Celje, pa še boljšo imajo plačano.

Vem pa za primer enega drugega iz Rogaške, ko je obupal pri čakanju papirjev za gradnjo na parceli od staršev, potem je iskal hišo, pa je bilo vse predrago in na koncu je najdel eno hišo zelo lepo vse zrihtano na CRO strani, za 125.000 je dobil takrat obnovljeno bajto iz leta cca. 1980, zelo lepo zrihtano, lepa garaža, nadstrešek, vrtna uta, celotno dvorišče na novo tlakovano, ma tipi topi, pa še zelo lep razgled Rogaško, Boč, Donačka itd. recimo 5 minut od Rogaške z avtom kolikor se spomnim. Takšna hiša bi bila sedaj komot 300k na naši SLO strani

Pa kdo bi dal 300k€ za 40 let staro hišo v rogaški??? To je 3/4 ure od civilizacije...
Magic

lynxslo5 je izjavil:

Hrvati so nas po plačah skoraj dohiteli, ker je Plenković drastično znižal davčno obremenitev plač. Zdravniki na Hrvaškem imajo po novem višje plače kot v Sloveniji.

Saj vse lepo in prav, samo od kje so pa potem dobili ta izpad prihodka v proračunu? Državno porabo sigurno niso toliko zmanjšali, nepremičninskega davka kakor vme tudi še nimajo...Pa kot rečeno mi je misterija, kako imamo lahko skoraj enake povprečne plače, če imamo pa mi BDP na prebivalca 28.000 USD, oni pa 18.700 USD (podatki za leto 2022 na spletu). Jaz tega (zaenkrat še) ne razumem. Mi se moramo res zamisliti!

Mogoče neka napaka pride od tu, da se pri nas v bruto in potem v neto palče ne šteje prevoz na delo in prehrana. Samo ne bom presenečen, če nimajo nekaj takega tudi oni.

Zgodovina sprememb…

Statistika veliko požre.

Mah, Hrvaška nas je ujela za poletje na obali. Ostalo se zanemari:|
Magic

LapD ::

dronyx je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Tega pa jaz sploh ne razumem. To se meni zdi izjemno drago. Za bistveno manj denarja lahko najameš nekje apartma, saj nimaš dopusta kar dva meseca. To je pa res stran metanje denarja, kot če bi plačeval najemnino za stanovanje. Če že potme bolje kupit nekje apartma in je tvoja last. Vsaj ne mečeš denar skozi okno.

Računica pri teh je takšna, da gre cela familija in ožja žlahta na dopust v to hiško/prikolico in se razporedijo čez celo sezono. Ko si razdelijo stroške je še vedno ceneje kot redne cene od kampa, čeprav glede na podražitve tudi to ne bo šlo več dolgo skozi.
web&motion designer

recmajkemi ::

Reaper je izjavil:

Tu je potrebno omeniti še, da nakup hiške ni končni strošek saj je tu še letni pavšal, ki se odmeri na število ležišč v objektu (mislim, da je to osnova). Za hiško znese nekaj tisoč €, 4000 €, 5000 €? Potem je pa tu še vprašanje lastništva zemljišča, ne vem če so kupci objektov tudi lastniki zemlje, na kateri objekt stoji. Včasih sigurno niso bili, ne vem če se je v zadnjih 10 letih kaj spremenilo na to temo.

Se pa zadeve v naselju posodabljajo, zdaj je naselje po sanaciji cevovodov in kanalizacije odprto skozi celo leto, prej je bilo čez zimo nekje do maja zaprto. Tudi trg hišic in apartmajev je izredno živ saj ima naselje svoj čas. Za nekatere je to nostalgija, za druge lokacija,...

Prvo kot prvo je vsakemu jasno, da se stroški ne ustavijo pri samem nakupu nepremičnine. Lahko ti kot lastnik nepremičnine na Hrvaškem, da si tele stvari malo pomešal. Pavšal na posteljo se obračunava le, če imaš kategorizirano stanovanje in oddajaš gostom. To je cca 50 € letno na posteljo odvisno od občine, da na postavki turistične takse ne delaš minusa rabiš ustvariti vsaj 36 nočitev v sezoni. V kategorizaciji je točno določeno koliko postelj ima apartma, pomožna ležišča ne štejejo. Ta pavšalna dajatev turistične takse v primeru kategorizacije izključuje "porez za kuče za odmor", ki se obračuna, če uporabljaš nepremičnino izključno za svoje potrebe, ki pa je letos skočil na 5€/m2 iz lanskih 2,5€/m2... se pravi,da je dajatev za 50m2 250€ letno iz tega naslova. Turistično takso si pa dolžan plačevati po nočitvah oz. prva dva lastnika lahko za ~40€ letno vzameta pavšalni znesek. Obstaja še neka naknada za vode tudi nekih .8€ za kvadrat,... ampak to plačujejo vsi lastniki nepremičnin na Hrvaškem.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

iso2000 ::

V Dalmaciji se najde apartma za čisto spodobnih 50-70 EUR/dan. Ni zadnji krik tehnike in opremljenosti, dobiš pa kuhinjo iz ikee, delujočo klimo, tuš in posteljo. Pa seveda je kakšen kos pohištva še iz ranjke Jugoslavije. Pri nas ne iščemo nekega luksuza in nam taka nastanitev čisto ustreza. Je nekaj več vožnje, so pa ljudje prijazni in gostoljubni, pa morje je čistejše. Kar se tiče koriščenja gostinske ponudbe me ne zanima, kot tudi ne najemi ležalnikov, senčnikov ipd. Se moramo zavedati, da nas turiste domačini večinoma vidijo kot premične bankomate in jim je cilj čim več izpuliti. Konec koncev od tega živijo. Vsak pa verjetno išče nekaj drugega na dopustu - eni rabite 100 in 1 gostilno, pa senčnike, pa ležalnike, pa pedaline, pa čolne, pa bogsigavedi kaj še vse. Eni pa miren kotiček v senci na plaži. Meni hrvaška ustreza, ker je blizu, se lahko sporazumevam z njimi tako dobro, da mislijo da sem njihov, so prijazni in res v vseh svojih 25 letih kar hodim po dalmaciji nisem imel ene slabe izkušnje.
Omenjate tudi kanarce - jaz sem se malček zaljubil v Tenerife, nazadnje smo bili letos pozimi. Apartma (bolj stanovanje - 3 sobno, 2 spalnici) smo imeli za ca. 100 EUR na dan, s tem da je bilo v velikem kompleksu s privatnim bazenom in streljaj od plaže. Torej relativno na hrvaško ponudbo dobiš več. Otok je razgiban in se da veliko videti, če se ti da vozakati naokrog. Rentacar ugoden - 12 dni, avto velikost golfa 320EUR. Cene v trgovinah primerljivo kot pri nas ali ceneje - nisem bil pozoren. Je pa gneča vedno hujša, na cestah pri najbolj turističnih krajih prihaja do zastojev. Morje - atlantik - močno plimovanje, občasno visoki valovi, ki so lahko življensko nevarni. Morje smo imeli kar toplo, vseh 12 dni je bilo noro toplo in sončno. Pod črto se rad vrnem, ampak mi je dalmacija bolj všeč - morje je prijaznejše, turizem je vseeno manj masovn. Glede cen nepremičnin, sem se poigraval pred časom tudi z idejo, da bi kupil kakšno stanovanje na Tenerife - enako stanovanje v kompleksu kjer smo bili, se je prodajalo za ca. 260.000 EUR.
Cene nepremičnin na hrvaškem so pa precej divje, vsaka luknja na obali se prodaja že za preko 130k EUR. Tudi o tem sem že razmišljal, pa za tak denar ne vidim rentabilnosti. Vseeno nisem tak navdušenec nad vožnjo. S tem da so poletni meseci enostavno prenatrpani s turisti in se obisku obale v najbolj obremenjenih mesecih izogibamo.
Pravzaprav bi bila morda zanimiva kakšna mobilna hiška, katero bi lahko (glede na ponudbo) drago oddajal in morda pokril z oddajanjem pavšal. V to se še nisem pogljabljal.
Kot sem nekje v temi že napisal, se mi zdijo drage namestitve v Sloveniji - od koronskih bonov naprej so po mojem mnenju cene poskočile preko vseh meja. Tako, da če je draga hrvaška, kaj lahko rečemo šele za našo obalo? Pri nas so cene za apartmaje hudo visoke, sploh če pogledamo kakšno je naše morje oziroma obala. Pri sosedih dobiš vsaj lepo morje in se vseeno najde kakšen kotiček brez gužve. V Sloveniji je to precej slabše, cene namestitev pa so še višje.
Zanimivo postaja tudi v kampih - počasi bodo kampi postali naselja mobilnih hišic, ki so prav morilsko drage za najem. Seveda se število hišic širi na račun parcel kjer je prostor za šotoriste. Tako da kampi vedno bolj postajajo parkirišča za avtodome in favele mobilnih hišic. In spet so na boljšem bogati, ki imajo ali za nesramno visoke nočitve v mobilnih hišicah, ali pa se pripeljejo v dragih avtodomih. Včasih smo radi kampirali, sedaj pa so cene tudi šotorenja postale praktično primerljive z najemom apartmaja. S tem da je treba za kampiranje vlačiti s seboj precej več robe, si bolj odvisen od vremena. V glavnem za enkrat so trendi, da bo turizem, kot smo ga bili vajeni postal preteklost in bo treba vedno globje poseči v žep, ali poiskati kakšno drugo destinacijo, ali pa ostati doma in furati dnevne izlete. Sicer pa z dnevnimi izleti ni nič narobe...

Sem naredil še manjšo raziskavo. Na mestni plaži v Trogirju (to je nivo Portoroža glede vode in morske trave v njej) stane najem dveh ležalnikov in marele 30€. Tule pa cene na Azurni obali.

V Nici je cena letos med 23€ in 30€, Cannes kot v Trogirju 30€, Saint Tropez in Monaco sta pa 5€ dražja, torej 35€. Hrvati so tole dobro zastavili. Dokler bo seveda šlo.

kixs ::

Se bomo pa se kam drugam odpeljali, ce bo potrebno.

Če ne bo kakšne hude krize, se nič ne bo spremenilo. EU ima toliko več ljudi, ki si lahko privošči morje. Pol Eu nima kakšne boljše opcije, če se ne mislijo furat še kakšinih 500km+ več. Pa avioni se bodo tudi konkretno podražili, zato se ne tolažit, da bo folk na veliko letel.
Pač greš na Hrvaško v kak apartma/kamp za ok ceno, si sam kuhaš in prineseš s sabo kakšen kvaliteten pir. In te ne bodo obrali.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Buggy ::

Letos imava plan z naso se Crno goro sprobat, avto seveda. Sv. Stefan, Boka Kotorska. Tolk da mal raziscemo alternative in odkrijemo se kaksen koticek, kjer ni guzve. Mogoce celo najdemo stik z Beriso...BTW priporocam serijo Besa :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Julija sem bil že dva tedna na morju na treh lokacijah in ni bilo nikjer gužve. Sem kar presenečen. Če še ta vikend ne bo, potem ne vem kje se ves porast turistov skriva...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Hrvatje imajo uspešno sezono tudi če tja ne pride nihče. To se mi zdi tak pozitiven odnos do statistike. V Istri menda pogrešajo Nemce, ker naj bi jih bilo 20% manj kot lani. Teden dni Poreča ali tri tedne kje v Aziji je pa lahko tudi neprijetna dilema.

Zgodovina sprememb…

cakat na vzhod sonca med tem ko se namakas v morju...priceless!

Se 10 dni...

...uzivaj maximalno, Chillax is the new black :D

Tak je plan :)

Zar, pircek, sup... 12 dni bo takoj mimo...
««
53 / 74
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam na morje z otroki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6121422 (6513) ZveeZ
»

Morje hrvaška? (strani: 1 2 )

9431052 (4683) Pithlit
»

Zakaj Slovenci sovražijo slovensko morje? (strani: 1 2 3 4 5 )

21437772 (30594) SuperKripto
»

turistične cene na hrvaškem (strani: 1 2 )

548920 (6638) Spock83
»

Zasoljene cene poletnega dopusta pri sosedih (strani: 1 2 3 4 )

17043515 (33559) ThinkPad

Več podobnih tem