Forum » Sedem umetnosti » Zobnik starejše stenske ure
Zobnik starejše stenske ure
Trakt0r ::
Ker so deževne ure, sem v roke prijel starejšo stensko uro, ki mi je že nekaj časa stala v kotu. Mehanizem ure sem po daljšem času spravil v pogon, problem pa je, da je na na enem zobniku odlomljen zob (zobnik se nahaja na bobnu, v katerem je vzmet za navijanje). Ali ima kdo kakšno idejo, oz. če kdo pozna koga, ki bi lahko to za nek pameten denar popravil, ali pa če ima kdo kakšen nedelujoč mehanizem, ki bi ga bil pripravljen za pameten denar prodati. Še nekaj podatkov o zobniku:
- premer zobnika 53,8 mm
- višina zobu 2,2 mm
- razmak med vrhom dveh zob 2,45 mm
- širina bobna in zobnika skupaj je 22,4 mm
Mogoče sem kakšno desetinko mm zgrešil, kaj več pa ne.
Barva materiala izgleda kot medenina, vendar pa ne vem, kaj točno za en material gre.
Za kakršno koli informacijo že v naprej hvala!
- premer zobnika 53,8 mm
- višina zobu 2,2 mm
- razmak med vrhom dveh zob 2,45 mm
- širina bobna in zobnika skupaj je 22,4 mm
Mogoče sem kakšno desetinko mm zgrešil, kaj več pa ne.
Barva materiala izgleda kot medenina, vendar pa ne vem, kaj točno za en material gre.
Za kakršno koli informacijo že v naprej hvala!
- spremenil: Trakt0r ()
opeter ::
Ali se ne bi dalo nanesti neko talino z varjenjem (seveda ne vem, iz kakšne kovine je, če je kakšen odlitek je lahko problematično, sploh v primeru mešanice) in potem to čim bolje oblikuješ/zbrusiš/prilagodiš na izvirno obliko?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Za 3D sem malo prekratek, no če bi se potrudil.... Nagibam se za urarja, ker če grem sam kaj "pacat" bom še bolj sfrderbal. Lotanje bi mogoče prišlo v poštev, samo bi moral dobiti en podoben kos kovine, pa bi ga not nalotal in potem dva zoba spilil. Če pa bo kdo imel kaj takega, se pa seveda priporočam.
Pa hvala za odgovore!!!
Pa hvala za odgovore!!!
Barbarpapa2 ::
Pozdrav.
Če pravilno vidim, ni samo "odletel" en zob, temveč so poškodovani še vsaj dva ali trije levo od manjkajočega. Pa ko si podal mere zobnika, nisi podal najpomebnejšega podatka - števila zob. Če bi podal še višino zoba ali premer korenskega kroga (premer merjen preko "podnožja" zob), bi se dalo dokaj dobro izračunat podatke za približno enako velik evolventni zobnik...
Kako popraviti? Je veliko načinov, pač odvisno od tega, kaj imaš na voljo in koliko spreten ter potrpežljiv si...
1. Urar. Zveni logično ampak je danes probematično. Dobiti bi moral starega mačka, ki ima še "staro" znanje pa tudi nekaj opreme. To pa je daneš že redkost. Sam sem pred več kot 30 leti iskal urarja, ki bi mi popravil (na novo naredil) os nemirke žepne ure iz 1898 leta... V Mariboru mi jo je eden porpavil potem, ko mi jih je veliko število samo odkimalo...
2. Izrezat večji kos okoli odlomljenega zoba in not prilotat (ali privarit - riskantno) nov kos kovine in na roko spilit zobe. Da se, moraš pa biti vstrajen, imeti mirno roko ter set primernih pilic.
3. High tech pristop. Poskeniraš obstokječi zobnik in na podlagi teh podatkov zmodeliraš novega, ki ga potem daš izdelat. Pri skeniranih poratkih bi se tudi videlo, kakšen profil imajo zobje, ker urarji načeloma niso uproabljali evolventnih zobnikov, kot jih v veliki večini v ostalem strojništvu.. Za izdelavo je možno več načinov. 3D tisk kovine (imeš nekaj ponudnikov v Slo), izrez ozobja z žično erozijo ali pa laserski izrez, ki pa je pri medenini dokaj problematičen.
Želim ti veliko uspeha pri obnovi...
Lp
Jože
Če pravilno vidim, ni samo "odletel" en zob, temveč so poškodovani še vsaj dva ali trije levo od manjkajočega. Pa ko si podal mere zobnika, nisi podal najpomebnejšega podatka - števila zob. Če bi podal še višino zoba ali premer korenskega kroga (premer merjen preko "podnožja" zob), bi se dalo dokaj dobro izračunat podatke za približno enako velik evolventni zobnik...
Kako popraviti? Je veliko načinov, pač odvisno od tega, kaj imaš na voljo in koliko spreten ter potrpežljiv si...
1. Urar. Zveni logično ampak je danes probematično. Dobiti bi moral starega mačka, ki ima še "staro" znanje pa tudi nekaj opreme. To pa je daneš že redkost. Sam sem pred več kot 30 leti iskal urarja, ki bi mi popravil (na novo naredil) os nemirke žepne ure iz 1898 leta... V Mariboru mi jo je eden porpavil potem, ko mi jih je veliko število samo odkimalo...
2. Izrezat večji kos okoli odlomljenega zoba in not prilotat (ali privarit - riskantno) nov kos kovine in na roko spilit zobe. Da se, moraš pa biti vstrajen, imeti mirno roko ter set primernih pilic.
3. High tech pristop. Poskeniraš obstokječi zobnik in na podlagi teh podatkov zmodeliraš novega, ki ga potem daš izdelat. Pri skeniranih poratkih bi se tudi videlo, kakšen profil imajo zobje, ker urarji načeloma niso uproabljali evolventnih zobnikov, kot jih v veliki večini v ostalem strojništvu.. Za izdelavo je možno več načinov. 3D tisk kovine (imeš nekaj ponudnikov v Slo), izrez ozobja z žično erozijo ali pa laserski izrez, ki pa je pri medenini dokaj problematičen.
Želim ti veliko uspeha pri obnovi...
Lp
Jože
Klamzi ::
Naredi negativ iz gipsa, silikona ali česa bolj primernega. Ko zategne, vanj vstavi zobnik zamaknjen za par zobov, tako da bo imel negativ zobe kjer na zobniku manjkajo. Okoli tistega dela malo abdekaš in zaliješ z epoksijem. Ko se vredi posuši vzameš ven in nežno popiliš vse kar je odveč. V teoriji gre, praksa pa je drugo =)
No, da zaključim temo z nesrečnim zobnikom. Zobnik je popravil en urar, ki se ukvarja z restavratorstvom in sedaj ura spet služi svojemu namenu. Še link slikc popravljenega zobnika.
https://postimg.cc/gallery/h73k0Xp
https://postimg.cc/gallery/h73k0Xp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjalnik na gorskem kolesu (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 7069 (5353) | dolenc |
» | Ura FestinaOddelek: Loža | 2748 (1923) | kukky1994 |
⊘ | Ruske ročne ure - izkušnjeOddelek: Loža | 5065 (1775) | zmaugy |
» | Izdelava zobnikovOddelek: Loža | 7966 (7177) | masevc |
» | Izdelava bashringa v AutocaduOddelek: Programska oprema | 1225 (1038) | miko 55 |