Forum » Problemi človeštva » Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?"
Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?"
Temo vidijo: vsi

Malidelničar ::
Ok kje so zdaj te finte glede produktivosti? Se napačno meri, kje nastane tista razlika, ki je v grafu? Morda raste prepočasi in relativno glede na evropsko povprečje in ostale države zato ostaja na isti ravni/rahlo pada.
Zanimivo je, da če gledaš podatke pred 2008 in še posebej pred 2000 je produktivnost rasla, nato pa se po veliki krizi rastni nikoli več pobrala.
Zanimivo je, da če gledaš podatke pred 2008 in še posebej pred 2000 je produktivnost rasla, nato pa se po veliki krizi rastni nikoli več pobrala.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Utk ::
Če slovenski frizer naredi 3 frizure v eni uri in zasluži 40 evrov, je še zmeraj 2x manj produktiven od nemškega, ki v eni uri naredi 2 in pokasira 80 evrov.

Kanban ::
Pa ti verjameš temu?
Če jaz gledam našo, firmino, in to primerjam z enakimi firmami zunaj, ki so mi poznane in sem si jih ogledal, jih z lahkoto naščijemo za vsaj 2x. Po produktivnosti.
Cene imamo pa balkanske, v primerjavi z njimi, to ja.
Mogoče produktivnost ravno tako merijo, z urno postavko.
Zakaj bi bolj zaupal anekdotnim gostilniškim občutkom ustvarjenim na podlagi nekaj firm v določeni branži?
Malidelničar je izjavil:
Ok kje so zdaj te finte glede produktivosti? Se napačno meri, kje nastane tista razlika, ki je v grafu? Morda raste prepočasi in relativno glede na evropsko povprečje in ostale države zato ostaja na isti ravni/rahlo pada.
Fint ni, produktivnost je precej dobro definirana zadeva. Dvomim, da imajo mednarodne statistične organizacije neko svojo agendo kako ravno nas prikazati slabše.
Ta zadnji del je tudi tisti žalosten. Pri produktivnosti smo slabši, kot smo bili 2008, zaradi desetletja čudnih odločitev vlad.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

Utk: Dober point, toda kako bi se slovenski frizer enkrat lahko po produktivnosti izenačil z nemškim? Kje se vrtimo v krogu, da se ta vrzel ne more in ne more zapreti???
Ker to me fascinira, nekaj je po 2008 šlo v Sloveniji narobe, če gledamo poprej rastoči graf v devetdesetih do krize (mislim, da sem videl na Trading Economics). Kaj je ekonomska razlaga za slovensko situacijo?
Ker to me fascinira, nekaj je po 2008 šlo v Sloveniji narobe, če gledamo poprej rastoči graf v devetdesetih do krize (mislim, da sem videl na Trading Economics). Kaj je ekonomska razlaga za slovensko situacijo?

Nič se ne vlaga (v smislu politike, davčnih reform, gospodarskih reform) v panoge z višjo dodano vrednostjo, v high tech, v kader z visoko dodano vrednostjo etc. Frizerka bo težko dvignila cene svojih storitev, če so okrog nje skoraj vsi na 1.5-kratniku minimalca in ima ona skoraj najvišji osebni dohodek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

Tako je. Ampak krivdo za nizko produktivnost se ponavadi preloži na navadne delavce. Preveč zabušavajo, prepočasi prelagajo stvari na tekoči trak, premalo ur delajo, itd. V resnici se produktivnost dviguje čisto drugje, v marketingu, razvoju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Ja ker imamo večinoma "ekonomiste", ki vidijo da pri njih v enem dnevu zmontirajo več oken kot v nemčiji in iz tega sklepajo, da so bolj produktivni. Seveda so, ampak ne po definiciji produktivnosti, ki je relevantna na nacionalnem/mednarodnem nivoju.

primoz4p ::
Obrambno ministrstvo sklenilo dogovor za nabavo sistemov zračne obrambe Iris-T
https://www.24ur.com/novice/slovenija/o...
Vlada gre v nakup šestih vojaških helikopterjev. Jaz to odločitev podpiram. Zelo pa me moti hinavščina Levice, ki je v opoziciji torpedirala vsako odločitev PTTM-jeve vlade kadar je šlo za nakupe za Slovensko vojsko. Sedaj, ko pa je Levica v vladi, je pa Kordiš tiho in nič ne grozi z referendumom.
Morda zato, ker so transportni helikopterji za Slovenijo bolj uporabni kot balistične rakete srednjega dosega ali karkoli je že kupoval un debil.
Hm ... še trenutek in nas bodo seznanili z nakupom balističnih raket :P)

Wrop ::
Malidelničar je izjavil:
Graf kaže indeks produktivnosti na opravljeno delovno uro. Produktivnost je vsem zrastla. Ko pa gledamo indekse in se primerjamo z drugimi, kako smo rastli relativno gledano na druge, smo pa kvečjemu lovili rast produktivnosti s povprečjem eu.

111111111111 ::
Če slovenski frizer naredi 3 frizure v eni uri in zasluži 40 evrov, je še zmeraj 2x manj produktiven od nemškega, ki v eni uri naredi 2 in pokasira 80 evrov.
Ja pa ja de. NImaš pojma o osnovni matematiki.
Malidelničar je izjavil:
Utk: Dober point, toda kako bi se slovenski frizer enkrat lahko po produktivnosti izenačil z nemškim? Kje se vrtimo v krogu, da se ta vrzel ne more in ne more zapreti???
Še en nadobudni matematik.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Produktivnost je učinkovitost proizvodnje blaga ali storitev, izražena z nekim merilom. Meritve produktivnosti so pogosto izražene kot razmerje med agregatno proizvodnjo in enim samim vložkom ali agregatnim vložkom, uporabljenim v proizvodnem procesu, tj. proizvodnjo na enoto vložka, običajno v določenem časovnem obdobju.[1] Najpogostejši primer je (agregatna) produktivnost dela, npr. BDP na delavca. Obstaja veliko različnih opredelitev produktivnosti (vključno s tistimi, ki je ne opredeljujejo kot razmerje med proizvodnjo in vložki), izbira med njimi pa je odvisna od namena merjenja produktivnosti in/ali razpoložljivosti podatkov. Ključni vir razlik med različnimi meritvami produktivnosti je običajno (neposredno ali posredno) povezan tudi s tem, kako se izložki in vložki združijo v skalarje, da bi dobili takšno meritev produktivnosti v obliki razmerja.[2] Vrsti proizvodnje sta množična proizvodnja in serijska proizvodnja.
Produktivnost je učinkovitost proizvodnje blaga ali storitev, izražena z nekim merilom. Meritve produktivnosti so pogosto izražene kot razmerje med agregatno proizvodnjo in enim samim vložkom ali agregatnim vložkom, uporabljenim v proizvodnem procesu, tj. proizvodnjo na enoto vložka, običajno v določenem časovnem obdobju.[1] Najpogostejši primer je (agregatna) produktivnost dela, npr. BDP na delavca. Obstaja veliko različnih opredelitev produktivnosti (vključno s tistimi, ki je ne opredeljujejo kot razmerje med proizvodnjo in vložki), izbira med njimi pa je odvisna od namena merjenja produktivnosti in/ali razpoložljivosti podatkov. Ključni vir razlik med različnimi meritvami produktivnosti je običajno (neposredno ali posredno) povezan tudi s tem, kako se izložki in vložki združijo v skalarje, da bi dobili takšno meritev produktivnosti v obliki razmerja.[2] Vrsti proizvodnje sta množična proizvodnja in serijska proizvodnja.

bbbbbb2015 ::
Malidelničar je izjavil:
Verjetno je razlaga ta, kot sem to doživel jaz. Ukvarjam se z razvojem programske opreme praktično celo življenje.
Od leta 2008 do leta 2010 je za nas šlo navzdol. Pogodbe debele, za dve leti v naprej nadelano. Imeli smo neplačanega za šest mestno številko, ki se je bližala sedem mestni.
Vsi bi vse imeli, potem so prosili za znižanje cene, kar smo tudi naredili, nakar plačila vseeno nismo dobili. Vse smo dali na sodišče, če sem odkrit, tudi ena ministrstva.
V realnosti smo izterjali manj kot 100.000EUR
Zato smo šli delat za tujce. Od mojega najožjega tima so vsi šli v tujino. Čez čas je tim zopet narasel čez 30 developerjev, vendar so vsi tujci, domicilni v glavnem v Beneluxu, nekaj Italiji in Španiji.
Fakturiramo več kot 99% na firmo v tujini, tujci so nas *izrecno* prosili, če bi smeli sodelovati z nami, ter če lahko odpremo firmo v Belgiji ali na Nizozemskem.
Naša dodana vrednost na zaposlenega je višja od katerekoli firme v Sloveniji, vključno vse informatike in farmacevte in naftarje.
Nihče od našega tima *noče* delati v Sloveniji. Ugotovili sicer že so, da je Slovenija lepa - pri čemer so obiskali Bled, en sodelavec se je navduševal nad medvedi in kraškim turizmom. To je pa tudi to. Nihče noče delati v Sloveniji. Enkrat so se pripeljali z zasebnim letalom v Portorož, eden je zbolel, ni hotel k doktorju v Slovenijo, šli so v Italijo.
Jaz jih silil ne bom, sami pa nočejo priti. Razen malo se iti turizem. Moj sodelavec je sicer rahlo pripomnil, da je Slovenija "revna", letelo pa je na luknjasto cesto in zanemarjeno avtobusno postajo. Sem mu sicer rekel (on je Italijan), da če to primerja s Frankfurtom ali Beneluxom ali Torinom, ima prav. Lahko pa malo pogledamo avtobusne postajo na Siciliji ali v Atenah. V osnovi pa je imel prav.
Niti jim nočem povedati, da je v Sloveniji v veljavi to butasto štempljanje na minuto natančno. Levakarji delajo, skupaj z golobarji neizrekljivo škodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()

feryz ::
Ja, tudi vikipedija pravi enako. Zaradi pomanjkanja splošnega imenovalca, se za produktivnost uporabi kar bdp.
Kar pomeni, da razni pakistanci, vietnamci, včasih kitajci, indijci... ne naredijo nič, ker je njihova produktivnost zelo blizu nič.
Zdaj se pa okrog sebe ozrite, če je temu res tako.
Verjamem pa, da avstrijski it-jevci z lahkoto naredijo 2x toliko kot slovenski in ostali vzhodnjaški v istem času.
Zakaj ne bi verjel, če na tabeli tako riše? Pač hitreje tipka, naši so zabiti, pa ne zmorejo.
Vsaj na forumu tako piše.
Kar pomeni, da razni pakistanci, vietnamci, včasih kitajci, indijci... ne naredijo nič, ker je njihova produktivnost zelo blizu nič.
Verjamem pa, da avstrijski it-jevci z lahkoto naredijo 2x toliko kot slovenski in ostali vzhodnjaški v istem času.
Zakaj ne bi verjel, če na tabeli tako riše? Pač hitreje tipka, naši so zabiti, pa ne zmorejo.

Invictus ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Verjetno je razlaga ta, kot sem to doživel jaz. Ukvarjam se z razvojem programske opreme praktično celo življenje.
Od leta 2008 do leta 2010 je za nas šlo navzdol. Pogodbe debele, za dve leti v naprej nadelano. Imeli smo neplačanega za šest mestno številko, ki se je bližala sedem mestni.
Vsi bi vse imeli, potem so prosili za znižanje cene, kar smo tudi naredili, nakar plačila vseeno nismo dobili. Vse smo dali na sodišče, če sem odkrit, tudi ena ministrstva.
V realnosti smo izterjali manj kot 100.000EUR
Zato smo šli delat za tujce. Od mojega najožjega tima so vsi šli v tujino. Čez čas je tim zopet narasel čez 30 developerjev, vendar so vsi tujci, domicilni v glavnem v Beneluxu, nekaj Italiji in Španiji.
Fakturiramo več kot 99% na firmo v tujini, tujci so nas *izrecno* prosili, če bi smeli sodelovati z nami, ter če lahko odpremo firmo v Belgiji ali na Nizozemskem.
Naša dodana vrednost na zaposlenega je višja od katerekoli firme v Sloveniji, vključno vse informatike in farmacevte in naftarje.
Nihče od našega tima *noče* delati v Sloveniji. Ugotovili sicer že so, da je Slovenija lepa - pri čemer so obiskali Bled, en sodelavec se je navduševal nad medvedi in kraškim turizmom. To je pa tudi to. Nihče noče delati v Sloveniji. Enkrat so se pripeljali z zasebnim letalom v Portorož, eden je zbolel, ni hotel k doktorju v Slovenijo, šli so v Italijo.
Jaz jih silil ne bom, sami pa nočejo priti. Razen malo se iti turizem. Moj sodelavec je sicer rahlo pripomnil, da je Slovenija "revna", letelo pa je na luknjasto cesto in zanemarjeno avtobusno postajo. Sem mu sicer rekel (on je Italijan), da če to primerja s Frankfurtom ali Beneluxom ali Torinom, ima prav. Lahko pa malo pogledamo avtobusne postajo na Siciliji ali v Atenah. V osnovi pa je imel prav.
Niti jim nočem povedati, da je v Sloveniji v veljavi to butasto štempljanje na minuto natančno. Levakarji delajo, skupaj z golobarji neizrekljivo škodo.
Bom nadaljeval tole šinfanje Slovenije, kar iz lastnih izkušenj... Dva primera...
- Mercedez ne dovoli remote dela iz Slovenije. Kolegov bratranec ne sme delati iz Slovenije, ko je tu na obisku, lahko pa iz Hrvaške... Razlog, nestabilna politična situacija.
- NTT Data ne pošilja opreme v Slovenijo. Razloga ne vem, ampak delam iz lastnega računalnika za mednarodno firmo, kar je sila nenavadno.
Slovenija postaja navadna kloaka levičarskih LGBT+ lobijev in NVO, ki dobivajo milijone...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

Ja, tudi vikipedija pravi enako. Zaradi pomanjkanja splošnega imenovalca, se za produktivnost uporabi kar bdp.
Smo ti že lepo razložili kaj je produktivnost ($/h) in kaj jo dviguje (panoge z visoko dodano vrednostjo). Ti pa še kar filozofiraš o tem, da bi bilo edino pravo merilo "količina napisanih vrstic kode", ali pa "količina sestavljenih ventilov". Nihče ne pravi, da Slovenci nismo pridni. Ampak samo pridnost še ne bo dvignila gospodarstva.

fur80 ::
Slovenci smo pridni, samo pridni smo v Nemčiji in Avstriji v tujini, pri nas so pa "pridni" iz Bosne, Srbije, Hrvaške. Se šteje produktivnost, če Slovenec dela v Avstriji kot produktivnost Avstrije ali Slovenije? Koliko sem jaz opazil na terenu, amapak spet v tujini, predvsem v Nemčiji, te ti terajo po 10 - 12 ur na dan in zelo veliko se naredi. Pred kakimi Romuni, Bolgari, Čehi, ki smo jih opazovali smo bili svetlobna leta, tako po znanju, urejenosti, poznavanju jezika in pa predvsem pridnosti in vzdržljivosti. Nemci avtohtoni pač imajo svoje zakonitosti, v soboto in nedeljo tako ne delajo, po petkih do poldneva, pavza ob 10, ob 12 potem kosilo, ob 16- pivo pavza, predvsem na Bavarskem. Slovenec bo seveda tolkel brez dolgih pavz, razen kosila. Slovenec bo tudi delal za vikende, sobota tako obvezno in mi smo delali še v nedeljo smo mogli imeti dovoljenje, kar je za Nemca nepredstavljivo, trgovine itak strogo zaprte, težko je že kje malico dobiti. Je zanimivo ko tam dobiš 3000 do 4000EUR, se ti zdi, da moraš delati bistveno več, Nemci so imeli seveda še več, Angleži so imeli nekateri tudi do 80EUR na uro. Delajo se pa taki projekti, ki jih pri nas v Sloveniji "z našimi dol" pomoje ne spravijo skupaj v pol leta, ali leto, kaj šele v mesecu ali dveh, kot so roki. Slovenci smo prekleto pridni, skoraj težko kje najdeš koga bolj,za Nemca boš dal ledvico za 3000EUR, se ne vprašaš koliko on dobi, pri nas si pa med Bosanci za tisto ubogo minimalko in nadure, seveda nisi produktiven. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

Invictus ::
Koliko sem jaz opazil na terenu, amapak spet v tujini, predvsem v Nemčiji, te ti terajo po 10 - 12 ur na dan in zelo veliko se naredi.
Koga tako terajo. V kateri branži?
Zakonito, ni variante. Prijaviš firmo, pa gre direktor v zapor, firma in on pa plačata svinjske kazni.
Nemci zelo podpirajo 8 urni delovnik... Tudi z inšpekcijami...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

fur80 ::
Koliko sem jaz opazil na terenu, amapak spet v tujini, predvsem v Nemčiji, te ti terajo po 10 - 12 ur na dan in zelo veliko se naredi.
Koga tako terajo. V kateri branži?
Zakonito, ni variante. Prijaviš firmo, pa gre direktor v zapor, firma in on pa plačata svinjske kazni.
Nemci zelo podpirajo 8 urni delovnik... Tudi z inšpekcijami...
Tu je drugo, primer Oktoberfest, se pride montira vse živo. Odpre se na datum in mora biti postavljeno prej in razstavljeno na rok. Kaki 8 urni delovnik? :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

Kawhi ::

AgJ1 ::
PRENOS V ŽIVO: Gasilci svoje zahteve predali na Mors: 'Naj plešemo, da dobimo več?'
https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...
Noro, kaj se bo Golob še tolkel po glavi, da se je šel to sranje, teh memov se ne bo znebil nikoli.

PRENOS V ŽIVO: Gasilci svoje zahteve predali na Mors: 'Naj plešemo, da dobimo več?'
https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...
Noro, kaj se bo Golob še tolkel po glavi, da se je šel to sranje, teh memov se ne bo znebil nikoli.
Meme in kozmični dež sama po sebi nista problem. Dosti politikov pove kaj, kar sicer misli ali realno ali figurativno.
Ampak ker ene grupe državljanov v tej državi zlahka dobijo denar, ala NVOji z eno Primorčevo, ki je multipraktik. Hkrati dela na neki državni agenciji, skrbi za froca in prodaja meglo za 300k.
In una Hovnikova, aka bivša kelnerica ne vidi problema. Ali problema ne vidi, ker je butasta ali pa ga noče videti.
Pa če bi jaz delal v JU, kot gasilec ali učitelj ali karkoli, pa to bi tudi mene raspizdilo do daske.
Zgodovina sprememb…

Hmmm, "delal" kot gasilec? Preveč filme gledate.
Od moje stric je bil profi gasilec celo življenje. Komaj so čakali, da kakšna mačka spizdi na drevo ali se kdo ven zaklene. Da je bila akcija.
Ker kaj dosti drugega niso imeli za početi.
Ok, pa kakšen akumulator so odklopili. 2 ali 3 mesečno.
Drugače so sesali po gasilnem domu in glancali avte. Tega se hitro naveličaš, kako naveličan si šele če moraš to početi 35 let.
Od moje stric je bil profi gasilec celo življenje. Komaj so čakali, da kakšna mačka spizdi na drevo ali se kdo ven zaklene. Da je bila akcija.
Ker kaj dosti drugega niso imeli za početi.
Ok, pa kakšen akumulator so odklopili. 2 ali 3 mesečno.
Drugače so sesali po gasilnem domu in glancali avte. Tega se hitro naveličaš, kako naveličan si šele če moraš to početi 35 let.

https://necenzurirano.si/clanek/aktualn...
Nove težave v raju.
Necenzurirano je dobilo nalogo malo potunkat tudi SD.
Pri takih prijatljih ne rabiš Janše.
Nove težave v raju.
Necenzurirano je dobilo nalogo malo potunkat tudi SD.
Pri takih prijatljih ne rabiš Janše.

En post više, ti nekdo lepo obrazloži zakaj v Sloveniji ni sposobnih ljudi, ti pa ko budalo z glavo v zid. Dejstvo je, da slovenski delodajalec zaradi leve vlade NE MORE dovolj plačati sposobnih programerjev, ki jih bilo pri nas dovolj, če bi jih lahko plačali.

sbawe64 ::
Če je v igri 200 milijonov, bi tudi jaz skočil podpisat.
Tekel bi do Berlina, če ne bi mogel drugače priti tja. Zastonj ziher ne bi šel.
Po podatkih wiki:
140 milijonov EUR (celotna baterija, PL 2022) 380.000 EUR (~430.000 USD) za raketo.
Je pa zanimivo, da Levica kupuje orožje. Tako kot so oni blebetali bi sedaj mogli iti najmanj v opozicijo. Saj pravim slovenska politika je komedija, ta cerkveni sprejemajo istospolne zakone in zakone o združitvi tujih družin, Levica kupuje orožje.
Bo pa sedaj ko bo Logar gor vse drugače! ;)
1 sistem in ~158 raket.
Kdaj gre potem tole v Kijev in zakaj mora to plačati Slo ?
A bo vsaj v Lj ognjemet (tam nekje -30 raket) ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::
Ker tole bosta dva leteča mopeda za 20k demilitarizirala.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

111111111111 je izjavil:
En post više, ti nekdo lepo obrazloži zakaj v Sloveniji ni sposobnih ljudi, ti pa ko budalo z glavo v zid. Dejstvo je, da slovenski delodajalec zaradi leve vlade NE MORE dovolj plačati sposobnih programerjev, ki jih bilo pri nas dovolj, če bi jih lahko plačali.A tako da je to?
Hmmm, kaj mu pa brani, kuštravi ne pusti zaposlovati ali delati?
Nehaj pravljice prodajat. Plača se toliko, kot je treba. In niti evra več.
A misliš, da imajo slovenski microsoftovci toliko kot ameriški? Za enake zadolžitve?
Slovenski magnaši toliko kot graški?
...
In tudi ni potrebe, da imajo. Ker pri nas se lepo živi z dvemi jurji, v Ameriki lahko pa zgolj pod mostom spiš. In nikoli ne vidiš ne dohtarja, ne penzije, ne nič.

feryz ne nabijaj. Če bi bil v fohi bi vedel. Maš cel kup računalničarjev, ki delajo remote za tuje firme. Lokalne firme jih ne morejo tolk plačat ker cesar hoče cca 70% zase (dohodnina, prispevki, bruto bruto...). Povsod okoli nas že imajo nižje dajatve za plače 70-150k letno...

A tako da je to?
A misliš, da imajo slovenski microsoftovci toliko kot ameriški? Za enake zadolžitve?
...
In tudi ni potrebe, da imajo. Ker pri nas se lepo živi z dvemi jurji, v Ameriki lahko pa zgolj pod mostom spiš. In nikoli ne vidiš ne dohtarja, ne penzije, ne nič.
Tako ja. Zakaj misliš da se ti nad 70k splača it na s.p. v Sloveniji? Ker si med sabo izmenjujemo pravljice?
Pri nas kadra z dodano vrednostjo pač ne moreš plačat, že prej je bilo to sranje, pa je Janša hotel vsaj korekcijo narediti, pa so Levičarji pametni.

OK, računalničarji.
Soseda in njen sta bila računalničarja v Sloveniji. Beda, itak. Ona ima celo doktorat, je pametna žvau.
Torej sta spakirala kufre in odfrčala down under. Sydney.
Plača? Vsak 15k dolarjev, neto. Flat 1.700, ostali stroški 3.000, skratka lepo življenje.
Potem je zanosila. Par dni doma, potem froca v vrtec. Tri jurje in pol.
Ni problema, 8200 dolarjev stroškov, še vedno denarja kot blata.
Nekaj časa tako živijo, ponovno zanosi. Gre h dohtarju, dvojčka. Oz. dvojčice.
Kalkulacija? Večji flat, primeren, okrog 3 jurje. Ostali stroški 3 jurje, vrtec 10 jurjev in pol.
Jajks, ena plača gre u ku... Boljše da ona doma ostane. Kar pa je nesprejemljivo, feminizem in te fore, ne more biti baba doma.
Torej sta šla do delodajalca. Delata bolj ali manj od doma, za firmo, ki dela za firmo v Singapurju. Torej je vseeno, kje sta. Mato sistem, bosta pingala iz neke luknje v bloku, od kjerkoli.
Delodajalec pravi ni problema. Spakirata kufre, na frčoplan in v Slovenijo.
Ne dolgo zatem pride pošta od gazde. Naj pošljeta stroškovnik, se pravi stroške življenja pri nas. Ker ga to nič ne briga, jih ne pošljeta.
Kmalu pride predlog, da so naredili raziskavo stroškov in da firma predlaga, da še naprej odpravljata delo na daljavo in da se jim prizna dvojni bruto povprečne naše plače, torej 4 jurje bruto na glavo.
Seveda ne sprejmeta. Delodajalec jima je poslal vabilo na obvezni sestanek, ki se ga, jasno, nista mogla udeležiti (korona cajti), zato jima je začel izrekati opomine zaradi kršitev delovnega razmerja.
Ok, da ne bom predolg, malo so se pogajali, nakazal jima je neko miloščino za odpravnino in šli so vsak svojo pot.
In avstralec ima, na koncu koncev, popolnoma prav. Programer, pa čeprav dober, je navaden delavec. In si zasluži življenje navadnega delavca. Nobene potrebe ni, da bi ga plačeval nekje drugje bolj kot direktorja tam ali kogarkoli tega ranga. Če se pa dotična oseba s tem ne strinja, pa vemo kaj sledi. Oseba gre na svoje in začne milijone prelagati. Lahko tudi sredi Afrike, kjer ostali cel mesec delajo za 1 dolar.
Soseda in njen sta bila računalničarja v Sloveniji. Beda, itak. Ona ima celo doktorat, je pametna žvau.
Plača? Vsak 15k dolarjev, neto. Flat 1.700, ostali stroški 3.000, skratka lepo življenje.
Kalkulacija? Večji flat, primeren, okrog 3 jurje. Ostali stroški 3 jurje, vrtec 10 jurjev in pol.
Jajks, ena plača gre u ku... Boljše da ona doma ostane. Kar pa je nesprejemljivo, feminizem in te fore, ne more biti baba doma.
Torej sta šla do delodajalca. Delata bolj ali manj od doma, za firmo, ki dela za firmo v Singapurju. Torej je vseeno, kje sta. Mato sistem, bosta pingala iz neke luknje v bloku, od kjerkoli.
Ne dolgo zatem pride pošta od gazde. Naj pošljeta stroškovnik, se pravi stroške življenja pri nas. Ker ga to nič ne briga, jih ne pošljeta.
Kmalu pride predlog, da so naredili raziskavo stroškov in da firma predlaga, da še naprej odpravljata delo na daljavo in da se jim prizna dvojni bruto povprečne naše plače, torej 4 jurje bruto na glavo.
Seveda ne sprejmeta. Delodajalec jima je poslal vabilo na obvezni sestanek, ki se ga, jasno, nista mogla udeležiti (korona cajti), zato jima je začel izrekati opomine zaradi kršitev delovnega razmerja.
Ok, da ne bom predolg, malo so se pogajali, nakazal jima je neko miloščino za odpravnino in šli so vsak svojo pot.
In avstralec ima, na koncu koncev, popolnoma prav. Programer, pa čeprav dober, je navaden delavec. In si zasluži življenje navadnega delavca. Nobene potrebe ni, da bi ga plačeval nekje drugje bolj kot direktorja tam ali kogarkoli tega ranga. Če se pa dotična oseba s tem ne strinja, pa vemo kaj sledi. Oseba gre na svoje in začne milijone prelagati. Lahko tudi sredi Afrike, kjer ostali cel mesec delajo za 1 dolar.

135466 ::
OK, računalničarji.
Tjah, se zgodi, očitno sta nekje organizacijsko z(a)grešila, zelo resno mislim, niti ena obrazna mišica se ne zgane.
Aja, seveda, delodajalec, saj si jasno napisal, če bi napisal najemnik, bi bilo drugače, mogoče pa to ni bilo za njiju.
Shit happens.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 135466 ()

111111111111 je izjavil:
En post više, ti nekdo lepo obrazloži zakaj v Sloveniji ni sposobnih ljudi, ti pa ko budalo z glavo v zid. Dejstvo je, da slovenski delodajalec zaradi leve vlade NE MORE dovolj plačati sposobnih programerjev, ki jih bilo pri nas dovolj, če bi jih lahko plačali.A tako da je to?
...
Poglej, feri, samo zate bom razložil, da boš to slišal od nekoga, ki je zelo dobro plačan.
Informatika je storitvena dejavnost. Karkoli delaš, tvoje storitve so vedno strošek, ki se ga vkalkulira v ceno. Vsakdo to vkalkulira, tudi najjači naročniki. Vprašanje je samo, kako naročnik ta izdelek proda naprej, izdelek ali storitev.
Če s profitom ali velikim profitom, je cena informatike sprejemljiva. Ne samo, da je sprejemljiva, dela lahko 30 in več ljudi samo na delu projekta. Prvi problem je, da tujci imajo veliko prodajo in je strošek IT comparativno manjši v ceni izdelka.
Je pa odgovornost večja. Si predstavljaš, da jaz naredim kiks in je prizadetih 60 000 uporabnikov, ki hkrati delajo na sistemu?
Ali v preteklosti, da naredim kiks in se ne pobirajo podatki od 300 000 ladij o poziciji in tovoru rib v vseh satelitih, ki krožijo okrog Zemlje?
Slovenske firme nimajo takih izdelkov in prodaje.
Potem pa pridemo do tega, kje delam. Kje mi več ostane? Pokaže se, da drugje.
Iz teh dveh velikih razlogov ne boš imel v Sloveniji top plačanih ljudi v IT razvoju.

poglej bbbb, da boš slišal o nekoga, ki je še bolje plačan in manj cankarjanski kot si ti. Majhost Slovenije je samo izgovor, tudi za slovenska podjetja je trg svet. Težava pa je precej večja obdavčitev kot drugje v razponu plač kjer se plačuje programerje (cca 70k do 150k). Pa ne samo nekje daleč, USA ali feryzeva Avstralija, ali nekaj let nazaj Irska. Danes se programerji že selijo v Avstrijo, tudi Hrvaško.

AgJ1 ::
OK, računalničarji.
Če sta bila redno zaposlena, me prav zanima, kako jima je lahko legalno ponujal nek drobiž v primerjavi z Avstralci, verjetno nisi vsega povedal.
Da ne govorim o ideji, da remote delaš s takšno časovno razliko, to je precej nerodno, očitno mu nista več bila zanimiva in se ju je tako losal - pa zagotovo nista imela redne zaposlitve v avstralski firmi.

bbbbbb2015 je izjavil:
Iz teh dveh velikih razlogov ne boš imel v Sloveniji top plačanih ljudi v IT razvoju.Ja, vse to razumem.
Ampak to ni krivda kuštravca ali puklavca. Tako pač je, če si majhen.
Kar se davkov tiče, pa veste, da so po Evropi, bolj ali manj, ranga lepotnih napak, če primerjamo primerljivo. Pustimo davčne oaze.
Big deal, če bi v Avstriji dobil 100 evrov neto več. Zaradi davka mislim. Za ta drobiž se komot doma izpogajaš. Če veš, da si jih vreden.

bbbbbb2015 je izjavil:
Iz teh dveh velikih razlogov ne boš imel v Sloveniji top plačanih ljudi v IT razvoju.Ja, vse to razumem.
Kar se davkov tiče, pa veste, da so po Evropi, bolj ali manj, ranga lepotnih napak, če primerjamo primerljivo. Pustimo davčne oaze.
Big deal, če bi v Avstriji dobil 100 evrov neto več. Zaradi davka mislim. Za ta drobiž se komot doma izpogajaš. Če veš, da si jih vreden.
Za ta drobiž se komot doma izpogajaš.
Pri komu?

Ja, vse to razumem.
Seveda je krivda kuštravca in puklavca, ker isto razmišljata kot ti. Mi smo majhni, mi nič ne moremo, potem pa inteligentni potegnejo črto. Le zakaj? Le zakaj uspešni športniki preselijo rezidenstvo? Le zakaj je šel Pipi strel v Italijo? Zakaj se Akrapovič buni po medijih? KJe ima davčno rezidentsvo Dončič?
ZAto, ker smo z davki in davčno ostali v kurčevi JUGI. V tujini, če te davčna zavoha greš v arest. Davke znižat potem pa inšpekcijo na vrata, da se uniči delo na črno. Za to smo premajhni?

Ste poslušali Tarčo danes? Sindikalisti katastrofa, na koncu jih je Boscarol pošolal kot cucke.

Ma kurac jih je. Se mu pozna starost. Onega debila gasilca, ki je čiste laži navajal noben ni znal s podatki pošolat.

Priznam da sem gledal samo na koncu. Takrat mu noben ni znal ust s podatki zapret. Boscarol je sam jecljal nekaj. Glede enolončnice pa pričakuj da se bodo levakarji norca takoj začeli delat.

111111111111 je izjavil:
Seveda je krivda kuštravca in puklavca, ker isto razmišljata kot ti. Mi smo majhni, mi nič ne moremo, potem pa inteligentni potegnejo črto. Le zakaj? Le zakaj uspešni športniki preselijo rezidenstvo? Le zakaj je šel Pipi strel v Italijo? Zakaj se Akrapovič buni po medijih? KJe ima davčno rezidentsvo Dončič?
Se strinjam z napisanim, majhnost je lahko prednost, kar je dokazalo tudi nekaj drugih relativno majhnih držav v EU. Ampak Dončiča si pa precej falil xD

ripmork ::
111111111111 je izjavil:
Kuštravi nadaljuje politiko, kjer požrtna država od dobre plače vzame toliko zase, da dober kader odhaja drugam. Cel balkan nas bo v IT-ju prehitel - ker je birokratsko prijaznejši in lažje privablja investicije, plače so pa v večini EU držav manj obremenjene. Tko da ja. To dolgoročno pomeni manj pobranih davkov, naprej si pa lahko sam izračunaš, kam to vodi (v prosperiteto pač ne).
Btw: kje je zdej po letu pa pol kaka strategija za dvig dodane vrednosti, o kateri je Golob govoril?
Gledal Tarčo danes.
Ma Boscarol je dobro povedal par stvari, sam se mu tudi ne da izgubljat živcev. Najbolj ironično je poslušat Štruklja, ko nad Boscarolovo upravičeno kritiko (kako država na številne načine po nepotrebnem razmetava z denarjem) cinično reče da je "to sam drobiž", hkrati pa stoka, kako je javni sektor po plačah "nekonkurenčen" - noben mu pa ni v fris vrgel, da je v Sloveniji dejansko povprečna plača v javnem sektorju višja od povprečne plače v zasebnem sektorju.
PS: če ne drugje, vsaj po lestvici korupcije pri javnih razpisih zelo visoko plezamo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()

111111111111 je izjavil:
Se strinjam z napisanim, majhnost je lahko prednost, kar je dokazalo tudi nekaj drugih relativno majhnih držav v EU. Ampak Dončiča si pa precej falil xD
Dokazalo, dokazalo. Nihče ni nič dokazal. In za dokazovanje je na žalost zmanjkalo prilik. Zdaj kaj dokazovati je neizmerno težje, da ne rečem nemogoče. V EU sploh. Moral bi biti tako zelo neskončno zvit, da je to pri teh golobarjih, pa tudi pri SDS, SD, pa *morda* bi to speljali Kučan in Drnovšek, čisto na začetku ali še pred vstopom v U. Zdaj težko.
To "dokazovanje" ti bom pojasnil na dveh primerih. Morda treh, če se mi bo dalo.
Irska je bila država pijancev in lenuhov, življenje je potekalo počasi in lagodno. Zaslužilo se je malo, večina hiš je imela opečnato fasado iz leta 1800.
To niso moje besede, ampak besede Hrvata, ki je delal kot zaposlenec za Ericsson še preden je Slovenija vstopila v EU. Srečali smo se na enem tečaju v Londonu. Kasneje pa še na drugem tečaju v Dublinu.
Irska država je naredila deal z Microsoftom, začetki tega deala so bili še preden je Irska bila v EU, vendar je Microsoft vedno imel preferenčen status na Irskem.
V grobem, deal je bil tak:
a) Microsoft bo plačeval malo davkov, s pomočjo mehanizma imenovanega dvojni-irski-sendvič
b) Microsoft bo vse razvojne aktivnosti (zaposlovanje, callcentri, computing centri) imel na Irskem.
Ko je Irska vstopila v EU, so "sterilizirali" svojo zakonodajo, povsod, kjer je pisalo Microsoft, so v nulo razpisali natečaje, javilo se je lahko "vsako" podjetje in čisto zares so se še javili "mnogi" v to irsko pralnico davkov. Vključno z Applom.
Irska je odtlej budno pazila na vsakem sestanku EU sveta, tudi takrat, ko so šefi držav naskrivaj kadili na WCju, da ja kdo niti ne omeni besedo "prometni davek" - ups dve besedi, ker to pomeni, da bi Apple moral plačevati davke debele pa tudi v Franciji recimo. In Irska niti takrat, niti sedaj se ne strinja z besedama prometni davek. In to je bilo zatečeno sanje in EU je probala razmontirati to irsko pralnico denarja, pa so si polomili zobe na dokazovanju preferenčnega statusa Appla recimo.
Luxemburg je bila država kravjih pastirjev, razen da so dojili krave in delali sir, niso delali kaj drugega. Njihova kneginja je bila malo bolj fina gospica, je imela nobel ruto na glavi in čist trenčkot plašč. To, zopet niso moje besede, ampak besede zopet enega Hrvata, ki pa je imel odprto svetovalno firmo v Luxemburgu in sva sodelovala na poslih v Beneluxu.
Potem so sprejeli zakone, kjer zopet finančna firma, ki ima sedež v Luxemburgu, pa ne posluje v Luxemburgu neposredno, je deležno skoraj ničelnih davkov, pod pogojem, da je to certificirano s strani certificirane firme iz - haha Luxemburga. Ves Luxemburg je prepreden s pralci davčnega denarja, večina svetovnih firm ima "sedež" tam, na aveniji JF Kennedy. Nemci hodijo delat v Luxemburg in povprečen računovodja iz Nemčije postane vrhunsko plačan davčni "svetovalec", ki vsi vlečejo 250k in več, da figurativno rečeno tapkajo kalkulator in vrtijo Excel.
In luksemburška država kravjih pastirjev se je prelevila v vrhunsko davčno-svetovalno kolobocijo. In zopet jim EU ne more nič in če samo omeniš, na Svetu EU, besedo "poštni nabiralnik" Luxemburžani popizdijo do daske in se ne strinjajo z ničim.
Zapovrh so sprejeli še zakone, da če je nekdo recimo iz Begije, pa "prenese" premoženje na interesni sklad v Luxemburg, ne plača nikjer davkov na dobiček - razen v Luxemburgu. To majo prav zakone. Od nekdanje sodelavke mož je pravnik in v tej pralnici sedaj zasluži že več kot 250k letno.
Sedaj je za take in drugačne "pralnice" prepozno, ker če bi Slovenija slučajno, ampak res slučajno vzpostavila neko podobno trikologijo, to bi nas pa EU opalila do neskončnosti.
To ti je to "dokazovanje". Lahko ti še pojasnim "dokazovanje" Cipra, pa Malte, pa Nizozemskih Antilov, pa tudi Estonije.

bbbbbb2015 - in kaj nam torej še preostane? :)

Malidelničar je izjavil:
bbbbbb2015 - in kaj nam torej še preostane? :)
Kako zaslužiti, jaz izvajam te aktivnosti za denar. In nasploh se je treba paziti takih nasvetov, ker če nekdo razlaga, kaj naj drugi počne za denar, se postavi vprašanje, zakaj tega sam ne počne.
Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 je izjavil:
111111111111 je izjavil:
Dokazalo, dokazalo. Nihče ni nič dokazal. In za dokazovanje je na žalost zmanjkalo prilik. Zdaj kaj dokazovati je neizmerno težje, da ne rečem nemogoče. V EU sploh. Moral bi biti tako zelo neskončno zvit, da je to pri teh golobarjih, pa tudi pri SDS, SD, pa *morda* bi to speljali Kučan in Drnovšek, čisto na začetku ali še pred vstopom v U. Zdaj težko.
To "dokazovanje" ti bom pojasnil na dveh primerih. Morda treh, če se mi bo dalo.
Irska je bila država pijancev in lenuhov, življenje je potekalo počasi in lagodno. Zaslužilo se je malo, večina hiš je imela opečnato fasado iz leta 1800.
To niso moje besede, ampak besede Hrvata, ki je delal kot zaposlenec za Ericsson še preden je Slovenija vstopila v EU. Srečali smo se na enem tečaju v Londonu. Kasneje pa še na drugem tečaju v Dublinu.
Irska država je naredila deal z Microsoftom, začetki tega deala so bili še preden je Irska bila v EU, vendar je Microsoft vedno imel preferenčen status na Irskem.
V grobem, deal je bil tak:
a) Microsoft bo plačeval malo davkov, s pomočjo mehanizma imenovanega dvojni-irski-sendvič
b) Microsoft bo vse razvojne aktivnosti (zaposlovanje, callcentri, computing centri) imel na Irskem.
Ko je Irska vstopila v EU, so "sterilizirali" svojo zakonodajo, povsod, kjer je pisalo Microsoft, so v nulo razpisali natečaje, javilo se je lahko "vsako" podjetje in čisto zares so se še javili "mnogi" v to irsko pralnico davkov. Vključno z Applom.
Irska je odtlej budno pazila na vsakem sestanku EU sveta, tudi takrat, ko so šefi držav naskrivaj kadili na WCju, da ja kdo niti ne omeni besedo "prometni davek" - ups dve besedi, ker to pomeni, da bi Apple moral plačevati davke debele pa tudi v Franciji recimo. In Irska niti takrat, niti sedaj se ne strinja z besedama prometni davek. In to je bilo zatečeno sanje in EU je probala razmontirati to irsko pralnico denarja, pa so si polomili zobe na dokazovanju preferenčnega statusa Appla recimo.
Luxemburg je bila država kravjih pastirjev, razen da so dojili krave in delali sir, niso delali kaj drugega. Njihova kneginja je bila malo bolj fina gospica, je imela nobel ruto na glavi in čist trenčkot plašč. To, zopet niso moje besede, ampak besede zopet enega Hrvata, ki pa je imel odprto svetovalno firmo v Luxemburgu in sva sodelovala na poslih v Beneluxu.
Potem so sprejeli zakone, kjer zopet finančna firma, ki ima sedež v Luxemburgu, pa ne posluje v Luxemburgu neposredno, je deležno skoraj ničelnih davkov, pod pogojem, da je to certificirano s strani certificirane firme iz - haha Luxemburga. Ves Luxemburg je prepreden s pralci davčnega denarja, večina svetovnih firm ima "sedež" tam, na aveniji JF Kennedy. Nemci hodijo delat v Luxemburg in povprečen računovodja iz Nemčije postane vrhunsko plačan davčni "svetovalec", ki vsi vlečejo 250k in več, da figurativno rečeno tapkajo kalkulator in vrtijo Excel.
In luksemburška država kravjih pastirjev se je prelevila v vrhunsko davčno-svetovalno kolobocijo. In zopet jim EU ne more nič in če samo omeniš, na Svetu EU, besedo "poštni nabiralnik" Luxemburžani popizdijo do daske in se ne strinjajo z ničim.
Zapovrh so sprejeli še zakone, da če je nekdo recimo iz Begije, pa "prenese" premoženje na interesni sklad v Luxemburg, ne plača nikjer davkov na dobiček - razen v Luxemburgu. To majo prav zakone. Od nekdanje sodelavke mož je pravnik in v tej pralnici sedaj zasluži že več kot 250k letno.
Sedaj je za take in drugačne "pralnice" prepozno, ker če bi Slovenija slučajno, ampak res slučajno vzpostavila neko podobno trikologijo, to bi nas pa EU opalila do neskončnosti.
To ti je to "dokazovanje". Lahko ti še pojasnim "dokazovanje" Cipra, pa Malte, pa Nizozemskih Antilov, pa tudi Estonije.
No ampak v mislih nisem imel niti ene od teh naštetih pralnic. Od katerih dve niti nista v EU. In z izjemo ene ali dveh niti ne zlezejo hudo visoko na kakšnih omembe vrednih lestvicah.

mtosev ::
Kako kaže z Logarjem? Bo imel stranko pred volitvami za evropski parlament?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

arnecan1 ::
Holob se spet vun meče: Golob: Slovenija lahko vodi prizadevanja za zaščito Sredozemskega morja https://siol.net/novice/slovenija/golob...
Še Slovenije ne zna porihtati, pa bi delal red po svetu.
Še Slovenije ne zna porihtati, pa bi delal red po svetu.