» »

Avtizem

Avtizem

Banza ::

Živjo. Pozna kdo koga ali pa ima avtizem celo sam in kako potem pride do zaposlitve. Pri tem vzamemo,da ima blažjo obliko. Kje se potem zaposlijo? Menim da jim avtizem ne bi smel(čeprav se mi zdi da jih)zapirati vrat pri zaposlovanju.Kako vi gledate na to.

pegasus ::

Avtizem je superpower. Če ga imaš, ga izkoristi.

Utk ::

Ne fantaziraj, noben superpower ni.

Pride z nekaj omejitvami, da ... ampak fokusirat se moraš na prednosti in jih izkoristit, na način, da so omejitve pretežno nepomembne.

Tisto kar nekdo z avtizmom zmore, ali je celo dober v tem, ni zarad avtizma, ampak kljub avtizmu.

Uporabnik ::

pegasus je izjavil:

A si gledal ameriške filme :)

Ni super power. Vedno obstajajo izjeme, ampak to se meri v promilih. Verjetno kakšen PR ne bo šel čez ostalo pa, seveda od sposobnosti.
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything

Scaramouche3 ::

Utk je izjavil:

Tisto kar nekdo z avtizmom zmore, ali je celo dober v tem, ni zarad avtizma, ampak kljub avtizmu.

Se strinjam
Vsaka slabost je tolerirana samo če je v isti osebi velik potencial!
Čisti primer so RnR zvezde..

inferno666 ::

Avtizen je spekter, zdej za ene bi težko ugotovil da ga majo, eni so pa čisto v svojem svetu. Posledično nekatere tudi zaposliš brez velikih težav, nekatere pa težko.
Pri avtizmu se preveč poudarja neke "superpowerje", le te razvije samo majhen del osebkov.

Zimonem ::

Če gre za aspbergerjev sindrom , se še da nekako integrirati človeka, pa še to z omejitvami. Za kar koli hujšega moraš pa organizirati precej več kot samo odpreti delovno mesto.

Gagatronix ::

Tudi Aspergerjev sindrom je spekter, ne pa samo ena tocka.

Imas pa povsod tudi ljudi, ki niso na avtisticnem spektru, samo niso bili socializirani kot otroci, pa se kot odrasli obnasajo kot navadni kreteni.

DamijanD ::

Tale tipo je malo na spektru in občasno tudi o tem kaj pove https://www.youtube.com/@DavesGarage/vi...

chrush ::

Sodelavec ima diagnosticiran Asbergerjev sindrom. Dela z nami brez, da bi karkoli opazil. Njegove zadolzitve so printer management.

ales85 ::

Banza je izjavil:

Menim da jim avtizem ne bi smel(čeprav se mi zdi da jih)zapirati vrat pri zaposlovanju.Kako vi gledate na to.

Jaz sem jih nekaj spoznal in večina le-teh ni sposobna za normalno sodelovanje v družbi - samostojno. Kje je razlog za to je pa drugo. Eno je, da je to pač spekter in te lahko prizadene bolj ali manj. Drugo pa je koliko nege je takšna oseba deležna, da se lahko vsaj deloma integrira. Ampak dejstvo je, da večina ne more opravljati večine del samostojno. Spet - glede na te, katere sem spoznal.

Zato rajši podpiram programe, ki takšnim osebam pomagajo pri udejstvovanju oziroma jim lahko nudijo zaposlitev katero so zmožni opravljati.

sonar1 ::

moja kolegica ima hčerko z resnim avtizmom, točnega nevem, samo vem da ni niti sposobna sama pridet iz šole domov, se kr zgubi po mestu. Dosti se pogovarja sama z sabo in nasplošno ni sposobna kaj dosti. Je zelo hudo. Ko nje ne bo več, ne ve kaj bo, sama ne bo sposobna bit.

No, to definitivno ni Asperger.

Lowink ::

Malo zares malo za hec:
ST in psihiater:
"Superpower" okleščeno socilano življenje vodi v "naključen" fkus, časvonica ni kratka: Pomankanje socilanega življenja pripelje do izpostavljanja dosežkov in specifičnega razmišljanja v okolju druženja. Način razmišlanja in doseški v dobrem primerku "paciantu" so za okolico zanimivi, vspostavi se farmanje pacienta. Zavedanje pacienda, da je farman, pripelje do datnega kleščenja socializacije, fokus se poveča in vrača se farmanje, skratka proper boost do vrha hriba, ki ima prostor samo za enega. Pojavi se posedovanje velike slike, pacient nima "moči" izvajanja velike slike. Penzija.

MIHAc27 ::

Odvisno res kako hudo in opazno je. Pri težjih primerih zaposlitev odpade ali pa samo kak VDC. Pri lažjih pa... imaš vse sorte poklicev, kjer lahko delajo (vrtnarji, čistilke, prodajalci, skladiščniki).

Orias ::

Zanimiva tema. Avtizem je samo ena izmed motenj avtističnega spektra. Za avtizem je značilna triada primanjkljajev ( socialna interekcija, socialna komunikacija, fleksibilnost mišljenja). So lahko dokaj samostojni, odvisni od rutine. Nekdo z klasičnim je težko zaposljiv, čeprav bi marsikateri avtist bil sposoben delati, seveda bi bile potrebne določene prilagoditve. Avtizem in ostale motnje MAS niso duševna prizadetost.
Imamo pa tudi Aspergerjev sindrom, ki je laično blaga oblika avtizma. Za AS je značilno da ima nekdo primanjkljaje na določenih področjih. Na drugih področjih je pa lahko nadpovprečno nadarjen.
Z AS sem se srečal že v mladosti, ko sem počitnice preživljal z prijateljem, ki je imel AS. Danes ta prijatelj živi normalno. Ima redno službo, ženo, zdravega otroka in pri 25 letih je naredil tudi izpit za avto.
Imam sina starega 10 let. Pri 6 letih so mu diagnosticirali AS. Za mene je AS knjiga, ki te vedno preseneti na vsakem prebranem listu. Sin je imel probleme z orientacijo, z spominom, ni se hotel igrati z žogo, tudi preveč družaben ni bil. V šoli je šel na WC potem pa ponavadi ni znal nazaj priti v učilnico. Na začetku je bil "enoopravilen". Naročil si mu lahko sam eno stvar. Npr: pojdi v garažo po svoje čevlje, spotoma pa še ugasni luč na hodniku in zapri vrata. Šel je samo v garažo po čevlje. Ko je pa prišel nazaj z čevlji, se je pa začel jeziti, da se norce delam iz njega. :D :D. Na drugi strani si pa takoj zapomni več telefonskih številk in jih zna še naslednji dan napisat. Ima nekaj prijateljev pa za vse ve na pamet telefonske številke. Nazadnje sem iskal ključ od avta. Iščem ga sigurno eno uro. Pa vprašam sina, če je kje videl ključ. Pa mi točno pove, da sem ga pozabil na polici pred kletjo, medtem ko sem odklepal klet. In točno tako je na koncu bilo :D :D :D. Jaz vedno v šali rečem, da ima bugast firmware in zdaj v tem firmwaru krpajo luknje :D :D.

Orias je izjavil:

Na drugi strani si pa takoj zapomni več telefonskih številk in jih zna še naslednji dan napisat. Ima nekaj prijateljev pa za vse ve na pamet telefonske številke. Nazadnje sem iskal ključ od avta. Iščem ga sigurno eno uro. Pa vprašam sina, če je kje videl ključ. Pa mi točno pove, da sem ga pozabil na polici pred kletjo, medtem ko sem odklepal klet. In točno tako je na koncu bilo :D :D :D.
O tem govorim, ko omenjam superpower. Samo odkriti je potrebno, kako se izraža ... Sponzoriram enega avtističnega študenta in vem, kako to izgleda :)

Lowink ::

MIHAc27 je izjavil:

Odvisno res kako hudo in opazno je. Pri težjih primerih zaposlitev odpade ali pa samo kak VDC. Pri lažjih pa... imaš vse sorte poklicev, kjer lahko delajo (vrtnarji, čistilke, prodajalci, skladiščniki).

Scilna psluša mčnejše, faramnje enbled ;)

Če se ne motim, je v microsoftu kar nekaj "avtistov" med testerji

gruntfürmich ::

Uporabnik je izjavil:

pegasus je izjavil:

A si gledal ameriške filme :)

ja, pegasus je avtis in je malo preveč gledal ameriške filme, zdaj pa misli da ima ''superpower''...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Pegasus v drugačnosti vidi priložnosti ... vi pa ne vem, motnje? Ovire? Ali celo grožnje? Moje sožalje ...

ti kar izkoristi te priložnosti v drugačnosti...:))

IL_DIAVOLO ::

Ce kdo gleda delovno akcijo, potem lahko vidi kaksne prednosti ima avtizem.

Hint: Jih ni.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

pegasus je izjavil:

[O tem govorim, ko omenjam superpower. Samo odkriti je potrebno, kako se izraža ... Sponzoriram enega avtističnega študenta in vem, kako to izgleda :)

Točno tako. Ne vem zakaj te tu nekateri "napadajo". Takim bi jaz "kazensko" dal en dan "dela" z nekom, ki ima MAS. Bi hitro spremenili mnenje. Osebe z MAS v bistvu že "nagonsko" razmišljajo drugače, kar mi ki nimamo MAS ne moremo dojeti. Dokler ne izkusiš tega v praksi enostavno ne verjameš. Veliko zadnje 2 leti delam kot prostovoljec v enem avstrijskem društvu za avtizem, pa sem že marsikaj doživel. Od tega da 14 letnik ne govori, sporazumeva se z slikami, večinoma odvisen od rutin. Ko pa dobi pred sebe list in čopič, pa ostanemo mi brez besed.
Zgolj tistim, ki se norčujejo iz "superpower", dam eno "kost" za glodat. Pojasniti mi naslednje: Imaš google autheticator, kjer se ti na 1 minuto spreminjajo 6 mestne številke. Pa sinu povem prvo številko, drugo, tretjo. Pa se bo teh treh številk čez 10 minut spomnil. Na drugi strani mu pa rečem, da mi naj šteje od 100 nazaj, pa tega ne zmore. Pri matematiki mu gre kar dobro. Pri seštevanju, odštevanju in množenju nima problemov. Takoj ko je pa prisotno deljenje, pa še jaz dobim poleg njega živčnega.
Majhen problem ima tudi pri govoru. Ko se pogovarja z kom je vse normalno. Ko pa mora kaj na glas brati, pa vse skupaj izgleda, kot da bi bral osmrtnice brez ločil in z polnimi ustmi :D :D :D :D.

Dajmo rečt tako. Avtist ima lahko na nekem točno določenem področju nadpovprečno sposobnost, ampak v veliki večini to ne odtehta problemov na vseh ostalih področjih. In zeeeeelooooo malo je takih, ki jim ta nadpovprečna sposobnost omogoča fino življenje.

Sem nekoč videl/bral o nekem človeku z odličnim spominom - zapomnil si je karkoli, a po drugi strani ni dojel da v zaporedju 1, 2, 3, sedaj sledi 4 - torej nobenih vzorcev ni (bil) sposoben prepoznati.

Se strinjam. Pri klasičnem avtizmu jih več kot 50% ni sposobno samostojno živeti, kaj šele hoditi v službo.
Ljudje z aspergerjevim sindromom, pa lahko v osnovi že samostojno "funkcionirajo". Lahko konec koncev imajo izpit za avto ipd. Tako da so tudi potencialno zaposljivi na področjih, kjer so normalno ali nadpovprečno razviti. Hkrati so lahko dosti bolj produktivni. Elon Musk ima AS, Magnus Carlsen ima AS, Greta Thunberg ... in še bi koga našel. Me zanima, kaj menite kateri od naštetih zgoraj simptome AS najbolj "prikriva" in kateri jih nabolj pokaže ?

Sej ni, da bi morali pri takih zavirat nek talent, če ga imajo, tega ni nihče reku. Problem je, če se pri takih na vsak način hoče najt en talent, in potem tudi če tak talent slučajno obstaja, se (lahko) preveč osredotoča nanj. Še zmeraj je treba tudi pri takih z nekim talentom delat tudi vse druge zoprne stvari, ki mu ne grejo najbolje. Mislim na stvari, ki so potrebne za samostojno življenje, nima veze če nima pojma o kemiji, npr. Ok, zna super slikat, naj slika, ampak treba ga vseeno naučit tudi čisto življenjske stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Orias je izjavil:

Ko pa dobi pred sebe list in čopič, pa ostanemo mi brez besed.

Pojasniti mi naslednje: Imaš google autheticator, kjer se ti na 1 minuto spreminjajo 6 mestne številke. Pa sinu povem prvo številko, drugo, tretjo. Pa se bo teh treh številk čez 10 minut spomnil...

in kaj je narobe če se norčujemo iz teh ''superpowerjev''?
a to je superpover če nekdo rad kaj lepo nariše? ali če si zapomni 3 števke čez 10 minut? to da ne znamo izkoristiti in se iz tega norčujemo?

daj se zresni in potegni glavo iz riti in ne nabijaj o superpower in ameriških filmih, temveč povej da imaš pred sabo bebčke ki te občasno v nečem navdušijo.

Zgodovina sprememb…

tomlin ::

Delati si utvare, kaj vsega je sposoben avtist je otročje. Še v filmu Rainman zdravnik postavi brata, ki sanja o NASI, na stvarna tla.

Od 8:10
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Orias je izjavil:

Elon Musk ima AS, Magnus Carlsen ima AS, Greta Thunberg ... in še bi koga našel. Me zanima, kaj menite kateri od naštetih zgoraj simptome AS najbolj "prikriva" in kateri jih nabolj pokaže ?

Za Magnusa pa nisem vedel. Drugače bi pa na hitro rekel, da se pri Greti najbolj pokaže, da ji nekaj "manjka" pri interakciji z ljudmi.

Greti so samo pustil da se dere ko blesava, to je pa to.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delujem napadalno.

Oddelek: Loža
407118 (3782) IL_DIAVOLO

Aspie test (strani: 1 2 )

6214556 (8700) Mavrik
»

Policijska akademija

71891 (1524) marko181914
»

Slovenici smo drugi najbolj inteligenten narod na svetu... (strani: 1 2 3 4 )

19515554 (11986) gzibret

Več podobnih tem