Forum » Šola » Fmf ali fri
Fmf ali fri
David98 ::
Živjo.
Sem pred odločitvijo kaj študirati. Odločam se med praktično matematiko na fmf in fri uni. Matematiko imam na gimnaziji 4, maturo bom pisal na višjem nivoju. Vseeno se bojim, da to ne bo dovolj za fmf. Na fmf je tudi smer aplikativna fizika, mogoče kdo ve, kakšne zaposlitvene možnosti so po tem programu, kje se diplomanti zaposljujejo. Če ima kdo kakšno izkušnjo bi bil zelo vesel.
Sem pred odločitvijo kaj študirati. Odločam se med praktično matematiko na fmf in fri uni. Matematiko imam na gimnaziji 4, maturo bom pisal na višjem nivoju. Vseeno se bojim, da to ne bo dovolj za fmf. Na fmf je tudi smer aplikativna fizika, mogoče kdo ve, kakšne zaposlitvene možnosti so po tem programu, kje se diplomanti zaposljujejo. Če ima kdo kakšno izkušnjo bi bil zelo vesel.
acookook ::
Imaš že nešteto tem na to napisanih na tem forumu, dej se malo potrudi. Če nisi pripravljen raziskovat, ne razmišljaj sploh o uni.
.
mr_chai ::
Kakšne bom imel zaposlitvene možnosti?
To je tako mal boomersko razmišljanje, da ti bo faks dal službo. Jaz če bi se odločal še enkrat, definitivno ne bi izbral faksa, ampak bi pogledal na trg, kaj se rabi in se naučil sam.
Če pa že greš, pa jaz dajem prednost matematiki. Nekaj programiranja boš tudi tam imel, vednar se ga boš moral sam veliko naučiti, kar je po mojem mnenju več vredno, kot tisto kar si se bil prisiljen naučiti, če me razumeš.
Invictus ::
Najprej se odloči, kaj bi sploh rad delal...
Če ti ni do visenja v pisarni za ekranom, potem nič od naštetega ne pride prav.
Če ti ni do visenja v pisarni za ekranom, potem nič od naštetega ne pride prav.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
tilen03 ::
Živjo.
Praktični matematik je neko čudo med matematiko in računalništvom/statistiko/ekonomijo, praktični fizik med fiziko in strojništvom/elektrotehniko
asdf_jklc ::
Če bi rad bil učitelj, delu za boge pare v učiteljskem poklicu - ok. Če pa razmišljaš v smeri IT, potem pa bo FRI/FERI lažji in več konkretnega znanja boš dobil. Ampak RES pomembno je kaj si ti želiš počet.
asdf_jklc ::
@David98: lažji v smislu pridobivanja znanja, ki ga potrebuješ za uspešnp opravljanje poklica. Pač je razlika, če imaš 5 let same matematike ali pa 5 let osredotočenosti na IT stvari. Pač širina je drugačna in če delaš sam + kaj popoldan še pofušaš boš odnesu iz rač. faksa več kot iz gole matematike (in se zraven še učiš kar ti na matematiki manjka). Kateri študijski program pa je lažji, je pa odvisno od posameznika, kaj mu bolj leži in je težko posploševat.
Rok Woot ::
Aja? Meni se zdi FRI veliko lažji od FMF. Po mojem bi lahko to tudi dokazali, če bi si vzeli čas. Pri matematiki si moraš veliko zapomniti in tudi razumeti. Recimo na elektro, če razumeš, je to že to v bistvu.
Torej če se težko učiš na pamet (kot jaz npr), potem ne bi šel na matematiko. Če hočeš biti najboljši programer, je po mojem matematika ali fizika top. Konec koncev kaj pa je programiranje, razumeš kako deluje računalnik, par komand in pa fizikalni problemi. Danes se sicer že vsak, ki naredi spletno stran, okliče za programerja ...
Torej če se težko učiš na pamet (kot jaz npr), potem ne bi šel na matematiko. Če hočeš biti najboljši programer, je po mojem matematika ali fizika top. Konec koncev kaj pa je programiranje, razumeš kako deluje računalnik, par komand in pa fizikalni problemi. Danes se sicer že vsak, ki naredi spletno stran, okliče za programerja ...
neboben ::
Aplikativna fizika se je prej imenovala Fizikalna merilna tehnika. Sem naredil izpite, diplomiral.. s prve roke ti povem, da po diplomi ni šlo nikamor. Večina gre potem poskusit še eno stopnjo višje, pač v razpisih za delo preferirajo tiste, ki so dokončali še magisterij, to je druga bolonjska stopnja. Sej se odprejo kakšna dela kjer sprejmejo univerzitetne s prve bolonjske stopnje, ampak veliko bolj se držijo tistih z dokončanim magisterijem, ki so podobni tistim po starem programu, to je prejšnji 4 letni univerzitetni študij.
Se prev če boš imel povprečeje vsaj 8 ali več, greš lahko še naprej študirat in se ti potem odprejo delovna mesta na IJS in ostali inštituti pa tudi za raznorazna visokotehnološka podjetja boš vsekakor zanimiv.
Na Aplikativno nebi šel. Razpisi v večini so za od univerzitetno smer in naprej.
Za Praktično matematiko študirat ne vem kako je.
Ampak nekej je tukaj posebej za povedat, veliko študentov fizike, bodisi faliranih, ki niso dokončali ali pa tisti, ki so dokončali študij, pristane v programerskih vodah. No, grejo sicer na vse možne konce, ampak veliko jih res programira.
A ni mogoče potem bolš, da se že sedaj se naučiš programiranja na lastno pest, vsaj kot tvoj popoldanski hobi ?
Pozanimi se kdaj je informativni dan na FRI, FMF, to si pejd pogledat. Pa vsekakor se nekam vpiši, pa ne pozabit popoldan urico ali dve za hobi (programiranje).
Še en nasvet ! Med študijem in pri izdelavi diplomskega dela, poskusi imeti vedno mislih, da se ne splača spuščat v spore s profesorji, asistenti itd ... To te lahko stane kariere na danem področju, zgubiš dobre kontakte in tko naprej.
Pa učit, se je treba sproti, katerkol faks.
Pač moje skromno mnenje.
LP!
Se prev če boš imel povprečeje vsaj 8 ali več, greš lahko še naprej študirat in se ti potem odprejo delovna mesta na IJS in ostali inštituti pa tudi za raznorazna visokotehnološka podjetja boš vsekakor zanimiv.
Na Aplikativno nebi šel. Razpisi v večini so za od univerzitetno smer in naprej.
Za Praktično matematiko študirat ne vem kako je.
Ampak nekej je tukaj posebej za povedat, veliko študentov fizike, bodisi faliranih, ki niso dokončali ali pa tisti, ki so dokončali študij, pristane v programerskih vodah. No, grejo sicer na vse možne konce, ampak veliko jih res programira.
A ni mogoče potem bolš, da se že sedaj se naučiš programiranja na lastno pest, vsaj kot tvoj popoldanski hobi ?
Pozanimi se kdaj je informativni dan na FRI, FMF, to si pejd pogledat. Pa vsekakor se nekam vpiši, pa ne pozabit popoldan urico ali dve za hobi (programiranje).
Še en nasvet ! Med študijem in pri izdelavi diplomskega dela, poskusi imeti vedno mislih, da se ne splača spuščat v spore s profesorji, asistenti itd ... To te lahko stane kariere na danem področju, zgubiš dobre kontakte in tko naprej.
Pa učit, se je treba sproti, katerkol faks.
Pač moje skromno mnenje.
LP!
Kayzon ::
Jaz bi se odlocil za FMF,saj mi je matematika zelo zanimiva,programiranja se pa lahko naucis sam v prostem casu. Kolega je imel v firmi magistra/doktorja (Not sure) matematike,ki je vlekel drugo najveco placo ,za sefom.
IgorCardanof ::
Lahko govorim samo za splošno smer matematike. Praktična je kar nekaj lažja, pa najbrž vseeno ne prav lahka.
Je FMF eden izmed najtežjih faksov kar se tiče logičnega/analitičnega razmišljanja. Stvari bo potrebno razumet. Če ti to leži in hitro pokontaš stvari, potem se ti niti ne bo zdelo, da je težek faks. Če ti pa to ne gre, pa bo šlo lahko ure in ure dela, pa upaš, da boš po tem končno pogruntal in dojel.
Za praktično matematiko ne vem, je pa upad recimo na splošni in finančni matematiki v prvih letnikih ogromen. Pri nas recimo nas je od 80 vpisanih šlo v drugi letnik 20.
Tako kot so že omenili zgoraj, pa večina FMFjevcev gre kasneje v programerske vode. Imaš sicer še nekaj drugih opcij kaj lahko počneš, ampak to je nekako glavno.
Je FMF eden izmed najtežjih faksov kar se tiče logičnega/analitičnega razmišljanja. Stvari bo potrebno razumet. Če ti to leži in hitro pokontaš stvari, potem se ti niti ne bo zdelo, da je težek faks. Če ti pa to ne gre, pa bo šlo lahko ure in ure dela, pa upaš, da boš po tem končno pogruntal in dojel.
Za praktično matematiko ne vem, je pa upad recimo na splošni in finančni matematiki v prvih letnikih ogromen. Pri nas recimo nas je od 80 vpisanih šlo v drugi letnik 20.
Tako kot so že omenili zgoraj, pa večina FMFjevcev gre kasneje v programerske vode. Imaš sicer še nekaj drugih opcij kaj lahko počneš, ampak to je nekako glavno.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Invictus ::
Jaz bi se odlocil za FMF,saj mi je matematika zelo zanimiva,programiranja se pa lahko naucis sam v prostem casu. Kolega je imel v firmi magistra/doktorja (Not sure) matematike,ki je vlekel drugo najveco placo ,za sefom.
Tak bi uspel kjerkoli. Je eden od mnogih.
Sam se učiti programiranja, potem si na nivoju garažnega programerja, in v velikih sistemih praktično nimaš kaj delat.
Tako je 80% vsega "programiranja" navadna dokumentacija in administracija.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Rok Woot ::
Mah komot se sam naučiš programirat. Če obvladaš matematiko in fiziko, pa lahko celo kaj pametnega sprogramiraš. Kot na primer Unreal engine, ki ga je sprogramiral strojnik.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študij na FMFOddelek: Šola | 5509 (4939) | moose_man |
» | Vpis na FMF v Ljubljani ali na Famnit v KoperOddelek: Šola | 9768 (7927) | mladec |
» | Študij finančne matematikeOddelek: Šola | 10885 (9735) | tony1 |
» | FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 16367 (13335) | žana |