» »

Router omejuje hitrost interneta

Router omejuje hitrost interneta

helo ::

sele sedaj sem opazil da imam nizjo hitrost, ker me omejuje router, namesto 300 / 100 Mb/s imam le 100MB/s downloada.
mi lahko predlagate kak router naj kupim, da bo hitrost delovala hitreje, torej mora biti download hitrost na routerju 1000MB/s, trenutno je očitno max 100MB/S. Tako so mi razložili na informacijah ISPja.
Imam router linksys wrt54 (vijoličasti klasika) očitno omejuje do 100MB/s.
hvala
  • spremenil: bluefish ()

tale bo tudi omejeval? netgear wpn824 v2? ima tudi le do 100MB/S?

hojnikb ::

seveda, sj ma samo 100Mbit switch. Rabiš neki z gigabitnimi porti.
#brezpodpisa

MIHAc27 ::

sej wifi na temule ti tudi deluje le z kakimi 30mbs... ker pač več od sebe ne da. Če hočeš hitreje, bo treba menjati.

ombre ::

300 Mbit ni 300 MB.

300 Megabits (Mb) = 37.5 Megabytes (MB)
Kje pa si ti našel 100 MB/s pa mi ni jasno. Je pa seveda vse odvisno od tega, koliko imaš ovir vmes. S parimi zidovi vmes je logično da ti ne deluje preko brežičnega omrežja z najvišjo hitrostjo. Drugače pa ima WRT54 ca 50 Mbit najvišje hitrosti preko brezžične povezave...

54GL ima preko kabla 100 MB/s prepustnost (to je najvišje) v realnosti pa je vse odvisno od kvalitete kabla ipd...
OmbreMan - Galaxy of knowledge

Invictus ::

Vrzi stran ta WRT 54

Je že 10 let zastarel...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sbawe64 ::

Oba imata giga porte in wifi.

Router Netgear R6400 AC1750 Wifi5
[izbrisana tema]
30

TP-Link TL-WR1043N
[izbrisana tema]
25
2020 is new 1984
Corona World order

še kak konkreten predlog? da dam lahko npr gor tomato firwere ipd....

_Denny_ ::

In kako bo tu pomagal drug firmware, če pa ima router fizične 100Mbps porte in 54Mbps 802.11g wifi? Če se dobro spomnim, ta uboga stvar z 200MHz cpu-jem in 16MB rama ne zmore niti 20Mbps WAN to LAN throughputa...

Praktično čisto vse od najcenejšega routerja z gigabitnimi porti za 15€ do brezplačnega operaterjevega modema bo boljše od tega 18 let starega čuda.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Gagatronix ::

Kaj vam je, ljudje, da furate 10+ let star hardver ?

Han ::

Tole je danes minimum:
https://www.gamers.si/pc/tp-link-archer...

Tole pa nižji srednji razred z odličnim firmwarom, ki zna tudi slovensko:
https://www.gamers.si/pc/asus-rt-ax55-r...

MIHAc27 ::

Naloži gor Firmware Linksys speedboost 1Gb/s in potem bo delal z giga namesto 100mega.

Hkrati priporočam nabavi še tole za v avto:

Boš hitro privarčeval za nek normalen router, če slučajno ne bo efekta pravega.

Ma zabrise naj to staro govno v smeti pa kupi nek normalen router. Kaj se bo jebal z 10+ let starim sranjem ?

WRT54 je 20 let stara tehnologija.

Daniel ::

helo je izjavil:

še kak konkreten predlog? da dam lahko npr gor tomato firwere ipd....

Konkreten predlog je, da menjaš, kar so ti vsi povedali.

Excavator ::

Da si izposodim temo, bi bil tale zrel za menjavo?
Zadnjih par tednov hitrost nenadno pada (tekom dneva pade na 20 iz 300Mbps, reset reši zadevo), sumim na modem in čakam serviserja za meritve - bi lahko bila tole težava v routerju? Je sicer že konkretno star, a linijo 300/30 bi verjetno moral zdržat še za kakšno leto.

Zgodovina sprememb…

Verjetno se poslavlja. Ima v spominu zadnji firmware?

@Excavator, poskusi z upgradeom firmware-a. Ce to ne pomaga, menjaj. Najbrz se memory zafila.

Na žalost zadnji firmware ja - je pa memory usage max. na 50-60%, CPU Load pa skoči na 100%, ko obremenim s cca 250Mbps.

Star in prešibek procesor, sploh za več hkratnih povezav in torrente.

Hm, razmišljam če je smiselno enostavno operatorja prosit za en router (če bo zastonj v sklopu naročnine) in dat tega kot repeater ..

Od ISP-ja bos dobil jajc od routerja. Ni vredno zivcev.

feryz ::

Od operaterja dobiš Linksys, ki ga treba vsak dan ali vsake dva dni resetirati. Ker se pregreva. Tudi vsak drug Linksys se, vsaj pod 100 evri.
Tp linke sem šenkal, enak problem. Teh dveh firm pri nas ne bo več.

Zdaj imam dva D-linka in vsaj ta dva data mir. Samo še enega moram nabaviti, da se losam Linksys-a.

Meni je WRT54GL solidno sluzil brez pregrevanja, novejsih pa ne poznam. Trenutno imam nek TP-Link, s katerim nimam nobenih problemov s pregrevanjem. Si ziher, da ni kriva tvoja postavitev opreme ?

Daniel ::

Tole:

https://www.getic.com/product/mikrotik-...

Nese BP gigabitno linijo. Wifi bo pa tam nekje do 200 - 250 Mbit, kaj več pa ne.

Za hitrejši WiFi bi moral gledati AX2 model, ki pa ima težave z dobavljivostjo, kot tudi vsi ostali AX modeli.

Ga imam na eni lokaciji, kjer je sicer telekomov 100/20 internet in ima trentno uptime 49 dni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

Gagatronix je izjavil:

Meni je WRT54GL solidno sluzil brez pregrevanja, novejsih pa ne poznam. Trenutno imam nek TP-Link, s katerim nimam nobenih problemov s pregrevanjem. Si ziher, da ni kriva tvoja postavitev opreme ?
Sem. Ker trije routerji, na treh mestih, ne morejo imeti istih problemov zaradi postavitve.
Sploh tisti v kleti ne, kjer temperatura nikoli ne zleze do 20 stopinj, ogreval pa niti blizu ni.

Fair point. Kateri modeli pa so bili ?

Nimam pojma.
WRT54 nekje leži, tp linka sem dal enemu forumašu.

Hehe, okej. :) Meni je WRT54GL sluzil mislim da solidnih sest ali sedem let. Potem je pa nekaj guznilo in so sli porti rakom zvizgat. Pa sem zamenjal z nekim TP-LINK routerjem, ki ga imam zdaj. Ta mi pa ze tudi nekje 5 let dela BP.

kupil bi novega, verjetno bom kupil kot je svetoval @han ASUS RT-AX55 Router (2,4 GHz / 5 GHz) Gigabit Ethernet black, mi izgleda "najboljši" za ta denar.

wrt54gl mi je dolga leta sluzil brez tezav, tisti ki se svetujejo "vrzi stran" in podobnimi nasveti. Tisti verjetno imajo ta luksuz da lahko vsako stvar vrzejo stran, ker jim nekdo reče, pa naj bo avto al router.

PS: v starih časih vem da je bil velik +, če si lahko na router nalozil drug firmware. Verjetno je se danes to prednost.

da ne zaidemo, če je še kak konkreten predlog za router bom hvalezen. Če je še kak konkreten razlog zakaj en router predlagaš se zahvaljujem. Ne le ker je drag je verjetno dober.

> wrt54gl mi je dolga leta sluzil brez tezav, tisti ki se svetujejo "vrzi stran" in podobnimi nasveti. Tisti verjetno imajo ta luksuz da lahko vsako stvar vrzejo stran, ker jim nekdo reče, pa naj bo avto al router.

Tisti, ki lahko na mesec placajo par desetakov za gigabit internet, nimajo pa denarja za zamenjavo vec kot deset let starega routerja, so navadni drekaci. :) Ja, WRT54GL je bil za svoje case odlicen router. Njegovi casi so zal minili. Tudi Yugo Koral 45 je bil za svoje case odlicen avto, pa danes skoraj nobenega ne vidis vec na cesti.

router za 10€ je danes hitrejši od wrt54gl.... K vsak mesec daš operaterju vsaj 40-70€ za internetne storitve (torej en spodobn router) te fame okol 54gl res ne zastopim...
#brezpodpisa

DamijanD ::

helo: wrt54gl je danes približno tako, kot če bi jamral, da ne vidiš barv na črnobelem katodnem TVju (ali pa, da ti nov GPU ne kaže barv na zelenem terminalskem monitorju) - enostavno ga je povozil čas. Tudi jaz ga imam še nekje v eni škatli.

GupeM ::

helo je izjavil:

kupil bi novega, verjetno bom kupil kot je svetoval @han ASUS RT-AX55 Router (2,4 GHz / 5 GHz) Gigabit Ethernet black, mi izgleda "najboljši" za ta denar.

wrt54gl mi je dolga leta sluzil brez tezav, tisti ki se svetujejo "vrzi stran" in podobnimi nasveti. Tisti verjetno imajo ta luksuz da lahko vsako stvar vrzejo stran, ker jim nekdo reče, pa naj bo avto al router.

PS: v starih časih vem da je bil velik +, če si lahko na router nalozil drug firmware. Verjetno je se danes to prednost.

da ne zaidemo, če je še kak konkreten predlog za router bom hvalezen. Če je še kak konkreten razlog zakaj en router predlagaš se zahvaljujem. Ne le ker je drag je verjetno dober.

Se strinjam z ostalimi. Če lahko mesečno plačuješ toliko denarja za 300/100 internet, si lahko privoščiš tudi nekaj 10 eur, da boš teh 300/100 sploh lahko izkoristil. Cenejši routerji so, kakršni so. Jaz sem pred leti kupil RT-AX56U in sem z njim zelo zadovoljen. Nanj sem naložil modificiran firmware Merlin. Če te to zanima, potem si omisli enega s tega seznama: https://www.asuswrt-merlin.net/

RT-AX55 žal ni podprt, tako da boš verjetno moral uporabljati originalen firmware, če boš to kupil. Bo pa internet tudi na temu delal s polno hitrostjo.

Kakšno je pa stanje pri drugih proizvajalcih routerjev, pa trenutno nimam pojma, ker sem s svojim že nekaj let zadovoljen in nisem nič raziskoval.

dela ::

helo je izjavil:

Potem pa prodaj ali imej na rezervi. Jaz sem lani enga prodal na bolhi za drobiž, ker mi tudi že ene 5 let ni sfolgal.

sbawe64 ::

wrt54gl zmore wan to lan cca 40 mbit, njegov switch je 100 mbit.
Kdo ima tako povezavo (baker) in ni preveč zahteven glede wifi hitrosti (samo g standard), ga lahko mirno obdrži.
Novega pa res nebi kupoval brez zelo dobrega razloga.

Edino za fw dajte gor tomato raf ali kaj podobnega.

Včasih je bil bolj v uporabi zaradi snemljivih anten, ko si lahko za male pare sharal net do soseda z usmerjeno anteno.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

RT-AX56U ni več v prodaji, RT-AX58U v2, ki je zdaj naprodaj, žal ne podpira Merlin firmware, ki ima nekaj specifičnih bonbončkov. Asusov firmware (AsusWRT) je sicer odličen.

Asus TUF Gaming AX3000 v2 je funkcionalno enak RT-AX58U v2, a nekoliko cenejši.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

sbawe64 je izjavil:

Kdo ima tako povezavo (baker) in ni preveč zahteven glede wifi hitrosti (samo g standard), ga lahko mirno obdrži.

Včasih je bil bolj v uporabi zaradi snemljivih anten, ko si lahko za male pare sharal net do soseda z usmerjeno anteno.

Saj z Yugotom se tudi komot pripeljes do severa Norveske.

Komot ravno ne, tudi hitro ne, in vprašanje, če sploh prideš do cilja. :))

Han je izjavil:

Komot ravno ne, tudi hitro ne, in vprašanje, če sploh prideš do cilja. :))

na avtovleki sigurn :)

sbawe64 je izjavil:

Če boš menjal FW, boš precej zgubil na WAN hitrosti, ker ti nimajo implenetiranga fast-NATa. Tko da mogoče 20-25Mbit at best. Če koristiš zram še WiFi, bo ta hitrost še nizja, ker ti pač to poje dodatn CPU čas.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linksys WRT54GL (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
516734 (3089) Senitel
»

Slab upload na routerju

Oddelek: Omrežja in internet
141449 (1276) Spajky
»

Router očitno omejuje prenose na optiki

121805 (1310) AC_DC
»

Router... again :)

152417 (2186) amigo_no1
»

Linksys BEFSR41 router - (pre)pogost restart?

Oddelek: Strojna oprema
232229 (2038) patriot10

Več podobnih tem