Forum » Elektrotehnika in elektronika » Seltron regulator ogrevanja
Seltron regulator ogrevanja
flameir ::
Oče ima v hiši avtomatiko Seltron ENCO Digit C.
https://selizobrazevanja.com/wp-content...
Nekaj je crknilo, pa ne vemo kaj točno. Mešalni ventil je kar na enkrat odprt do konca. Zdaj se ga ročno nastavlja glede na temperature. Vse ostalo deluje ok.
Oče ni pristaš zamenjav, ampak popravil. Kje, kako popraviti? Gre tud za to, da so vsi senzorji stari 30 let in delujejo odlično, ob menjavi avtomatike pa bi jih moral menjati, pa tudi gospoda, ki je to pred 35 leti zvezal, ni več. Tako da vprašanje, kako bi sploh diagnosticirali, katere žice so od tega ali onega...
No, morda me vseeno prepričate v menjavo, vendar je pogoj v redu cena in pa čim bolj preprosto upravlanje - oče gre proti 70, vseeno pa ima rad kontrolo nad tem, ker dol odčitava temperature.
Hvala za pomoč.
https://selizobrazevanja.com/wp-content...
Nekaj je crknilo, pa ne vemo kaj točno. Mešalni ventil je kar na enkrat odprt do konca. Zdaj se ga ročno nastavlja glede na temperature. Vse ostalo deluje ok.
Oče ni pristaš zamenjav, ampak popravil. Kje, kako popraviti? Gre tud za to, da so vsi senzorji stari 30 let in delujejo odlično, ob menjavi avtomatike pa bi jih moral menjati, pa tudi gospoda, ki je to pred 35 leti zvezal, ni več. Tako da vprašanje, kako bi sploh diagnosticirali, katere žice so od tega ali onega...
No, morda me vseeno prepričate v menjavo, vendar je pogoj v redu cena in pa čim bolj preprosto upravlanje - oče gre proti 70, vseeno pa ima rad kontrolo nad tem, ker dol odčitava temperature.
Hvala za pomoč.
A. Smith ::
Tandem inštalaterja in vodovodarja bi to zlahka rešil in namestil nov regulacijski sistem. Ali pa elektroinštalater, ki je že ožičil nekaj centralnih ogrevanj.
Vsekakor je pa ceneje in bolj enostavno popraviti star regulator. Kot razumem, ima mešalni ventil motorni pogon, ki je skoraj zagotovo varovan z varovalko, ki se z dokaj veliko verjetnost nahaja znotraj ohišja Seltron regulatorja. Doma imamo nek drug regulator, ki pa je prav tako imel not cevne varovalke, ki sem jih že menjal. Sicer Seltron reglatorja ne poznam.
Prva stvar, ki bi jo jaz pogledal, je torej stanje morebitnih varovalk. Odklopiš regulator od napajanja, odpreš škatlo regulatorja, slikaš vezje in sliko prilepiš sem.
Mimogrede, videl sem že regulator, ki se je "zaciklal" in je začel po izklopu napajanja in ponovnem vklopu normalno delati. Ste to že poskusili?
Če se izkaže, da bo potrebno menjati varovalko, se postavi tudi vprašanje, kaj je z motorjem mešalnega ventila. Tudi ta je lahko crknil in vzel s seboj varovalko...
Vsekakor je pa ceneje in bolj enostavno popraviti star regulator. Kot razumem, ima mešalni ventil motorni pogon, ki je skoraj zagotovo varovan z varovalko, ki se z dokaj veliko verjetnost nahaja znotraj ohišja Seltron regulatorja. Doma imamo nek drug regulator, ki pa je prav tako imel not cevne varovalke, ki sem jih že menjal. Sicer Seltron reglatorja ne poznam.
Prva stvar, ki bi jo jaz pogledal, je torej stanje morebitnih varovalk. Odklopiš regulator od napajanja, odpreš škatlo regulatorja, slikaš vezje in sliko prilepiš sem.
Mimogrede, videl sem že regulator, ki se je "zaciklal" in je začel po izklopu napajanja in ponovnem vklopu normalno delati. Ste to že poskusili?
Če se izkaže, da bo potrebno menjati varovalko, se postavi tudi vprašanje, kaj je z motorjem mešalnega ventila. Tudi ta je lahko crknil in vzel s seboj varovalko...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
AndrejS ::
Lahko da je motor crknil na mešalnem ventilu. Pri meni je šel kondenzator, ki skrbi za smer mešalnega ventila - pa je random odpiral/zapiral
MajorM ::
OP, a regulator ne kaže kakih napak v delovanju?
Sam sem ravno odpravljal težavo na Seltoronu (sicer novejši model) in zamenjal temperaturno sondo, ki je merila napačno.
V mojem primeru sicer ni kazal regulator napake razen če sem rez drezal v sondo. Je pa takoj ob izklopu sonde zaznal napako, in prešel v delovanje, ko je bil ventil 100% odprt.
Sam sem ravno odpravljal težavo na Seltoronu (sicer novejši model) in zamenjal temperaturno sondo, ki je merila napačno.
V mojem primeru sicer ni kazal regulator napake razen če sem rez drezal v sondo. Je pa takoj ob izklopu sonde zaznal napako, in prešel v delovanje, ko je bil ventil 100% odprt.
MadMax ::
Rele za zapiranje mešalnega ventila se je razpadel.
Pokliči seltron servis, zrihtajo, včasih tudi zastonj.
Sploh pri takih muzejskih primerkih... (čeprav za tiste cajte top of the top)
Pokliči seltron servis, zrihtajo, včasih tudi zastonj.
Sploh pri takih muzejskih primerkih... (čeprav za tiste cajte top of the top)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Termometer za centralno peč na drva..?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6085 (4114) | feryz |
» | Imp sistem 200, kako priklopiti ?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8329 (2647) | AntonL |
» | Talno gretje in kurjenje na drvaOddelek: Loža | 7273 (6128) | Daniel |
» | Avtomatika za sončni kolektor (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11215 (7379) | FX6300B |
» | ogrevanje hiše s termostatskimi ventiliOddelek: Loža | 21679 (13524) | vinetu |