» »

4K Multimedia PC

4K Multimedia PC

TheBlueOne ::

Ima morda kdo izkusnje s temi zadevami? Sam sem imel obcutek, da je lahko dokaj star laptop OK za tako rabo in sem na novo nalozil windows in mu privoscil SSD. V glavnem zadeva deluje gladko kar se tice upravljanja ampak ne zmore gladko prebavit videa. Posebej, ko se menja cel kader FPS drasticno padejo. Driverji za grafiko najnovejsi (2019), video pa v bistvu ne 100% pokoristi kar je na voljo.

Specifikacije, kjer zadeve se niso cisto OK:
Thinkpad e540
Intel Core i7-4702HQ
16 GB DDR3
NVIDIA GeForce GT 740M (2 GB)

Kaj je nekje minimum, da 4K video dela normalno? Kaj je pametno uporabit za multimedia PC, da je cim bolj poceni?

mtosev ::

Sorry prebral narobe, da je to prenosnik. Poskusiš lahko kakšen lightweight Linux distro, če bo boljše.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Kaj bi bil nekje minimalen hardware, kjer to deluje tekoce. To bi me zanimalo, da vem kaj iskati za zamenjavo. Hudo drago verjetno ne more biti glede na to, da verjetmo zmoreje kaksni 50EUR chromecasti?

Z Linuxi se ne bi igral, ker sem bolj slab poznavalec in sem se vedno porabil prevec casa, da so delale osnove.

LibreElec je simple. Probaj ga.

beta1 ::

Menjaj grafično kartico. Grafična kartica mora imeti hw decoding HEVC x265. Potem bo vse tekoče delalo.
Huawei LTE CPE master.

Kako bo v prenosniku menjal grafo?

beta1 je izjavil:

Menjaj grafično kartico. Grafična kartica mora imeti hw decoding HEVC x265. Potem bo vse tekoče delalo.

Nimam opreme, da bi prelotal tako fino elektroniko, lahko pa komu dam.

Lahko morda das primer kompatibilnega cipa in kjer ga najdem?

mtosev je izjavil:

Kako bo v prenosniku menjal grafo?

Verjetno je treba prelotati?

Zgodovina sprememb…

Če je prenosnik, potem kar pozabi na prelotanje. Tudi če bi nekako prelotal, ko ti ne bi delalo. Edino je da menjaš za novejši prenosnik (tak ki ima x265) ali pa pač downloadaš 4k v x264 (ki so redki) ali pa pač gledaš 1080p.

LP
Huawei LTE CPE master.

Sej sem spraseval za kompatibilne, ko je ponudil tak odgovor. :) Drugace si mislim, da je pin arrangement lahko razlicen, da vse ne podpira vsega itn.

Se mi pa zdi, da tudi 1080p malo steka. Predvaja pa na 4K TV samo tale upscaling verjetno ni tako grozen problem.

Dela potem vse kar ima x256 garant gladko? Ali je tudi tukaj treba se kaj pogledati?

togo ::

https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Ge...

Tukaj si preberi kaj ti podpira. Načeloma bi moralo delati.

togo je izjavil:

https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Ge...

Tukaj si preberi kaj ti podpira. Načeloma bi moralo delati.

Dela ze, samo slabo. Predvsem, ko se premika cela slika padejo FPSji do take mere, da je zelo dobro viden lag.

opeter ::

Če gledadaš sliko nekaj metrov stran, ne boš ločil med 4K in FHD (1080p).

V kolikor pa hočeš to gledati na ekranu od prenosnika pa ... kakšno ločljivost sploh ima ekran?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

Sej pravim, da tudi pri 1080p ni 100% gladko. TV je 4K, zato pa bi imel Multimedia PC. Drugace imam PCje, ki to b.p. zmorejo, samo je fino imeti enega samo za ta namen.

Zakaj ti 1080p šteka, to je lahko marsikaj narobe.

Vsi današnji procesorji z grafiko imajo x265 decoder. 99,9% ti bodo delali 4k tekoče.

Samo ne vzet nekega podhranjenega CPUja. Glede na to, da imaš sedaj i7 4gen. Vzemi minimalno Ryzen 5 ali Core i5.
Če pa vzameš še z ločeno grafiko, potem pa tak se ne rabiš bat.

LP
Huawei LTE CPE master.

A ni nVidia Shield TV poceni rešitev?

beta1 je izjavil:

Samo ne vzet nekega podhranjenega CPUja. Glede na to, da imaš sedaj i7 4gen. Vzemi minimalno Ryzen 5 ali Core i5.
Če pa vzameš še z ločeno grafiko, potem pa tak se ne rabiš bat.

LP

Ja to mi je jasno, da moderni zmorejo, ker imam nekaj takih. Mi je pa tale laptop lezal v predalu in sem mu zelel dati se eno sanso, da je uporaben. Drugace je odziven odkar ima SSD.

mtosev je izjavil:

A ni nVidia Shield TV poceni rešitev?

TV ze ima Android in mi ni vsec za TV. Jaz bi imel Windows, ker mi stima s celotno periferijo (tipkovnica, zvocna, dolocen software ...).

Lahko morda kdo iz izkusenj pove kje zadeve pri PC delajo kakor morajo? Vem da je recimo Ryzen 5 5600g totalni overkill, pa trenutno stane nekje 130€, cel PC bi bil nekje slabe 500€. Ampac ne bi imel overkilla ampak solidno za multimedia PC.

Ne bi kupoval v smislu, da bom kdaj nadgrajeval, ker imam vse od dokaj mocnega gaming PCja, gaming laptop, ultrabook s tanovim i7 itn. Tako da res prosim za info o tem kaj je minimum.

Zgodovina sprememb…

togo ::

https://monitorbeasts.com/how-to-play-4...
morda boš tu našel odgovor

togo je izjavil:

https://monitorbeasts.com/how-to-play-4...
morda boš tu našel odgovor

Tnx, sem iskal tocno nekaj takega.

Povzetek, ce kdaj link ne bo delal:

Minimum je GeForce GTX 970, ce pa mora vskocit proc pa pravijo, da mora biti "posast".

BlaY0 ::

Ne štekam zakaj za to rabiš PC? Vse to ti danes počne TV stick za en delček cene/porabe/prostora ki je drugače potreben za PC. Pa še HDMI CEC je v večini primerov podprt direktno. Če nočeš Androida imaš tudi sticke na katerih primarno teče Windows.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

H.265 / HEVC (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
528182 (2836) Valvoline
»

Blu-ray 4K

Oddelek: Programska oprema
211743 (991) vaščan
»