» »

Potovanje po Ameriki, NY-FL

Potovanje po Ameriki, NY-FL

cromusbattle ::

Pozdravljeni.
V drugi polovici aprila 2023 planiram iti za dva tedna po ZDA. Osnovni (trenutni) plan je biti par dni v new yorku, potem pa rent avtomobila in pot proti Floridi (ter nazaj do NY, verjetno preko Atlante). Ker še nisem bil v Ameriki bi poprašal za kakšne splošne koristne napotke glede potovanja z avtomobilom, prenočišči ipd... Oziroma tudi kaj se v tem delu Amerike splača pogledati? Hvala vnaprej =)

BuDi79 ::

Gagatronix ::

V dveh tednih po ZDA ne prides nikamor prida, sploh pa ne po njihovem cestnem sistemu.

janezvalva_4 ::

je rekel od ny do fl, ne do ca.
ny-dc 3 ure vožnje, dc-fl še pol urce.

Gagatronix ::

Od NYC do Miamija prides v dobrih 18 urah voznje, ako vozis non-stop. V istem casu prides cez priblizno 3/4 Texasa na relaciji Corpus Christi-El Paso. Seveda ponovno ce vozis non-stop.

kriptobog ::

New York je ok za par dni, ce zelis kaj normalno pogledati po Floridi je pa za roadtrip 2 tedna hitro premalo

esel ::

Florida je zame ena bolj dolgočasnih zveznih držav, ravninska in močvirnata pokrajina, kjer z izjemo plaž nimaš kaj videti in početi. Podoben roadtrip kot ga omenja OP, sem opravil v obratni smeri in moram priznati, da me je pustil ravnodušnega, za razliko od potovanja po nacionalnih parkih zahodne obale, kjer je narava prečudovita in kamor se zagotovo še kdaj vrnem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: esel ()

Gagatronix ::

Meni osebno sta bila Tampa Beach in Miami dokaj zanimiva za prezivet dan, dva. V NYC sem, med tem, prezivel tri tedne.

pegasus ::

Fantasy of Flight @ Wikipedia ... tole je verjetno edina reč, ki bi me prepričala dotakniti se floride ;)

srus ::

Nekaj malega poznam ZDA, od marsikoga pa sem slišal, da je Florida ena od najbolj dolgočasnih ameriških zveznih držav. Ne delim tega mnenja, moji favoriti so po vrstnem redu - Kennedy Space Center, Everglades - močvirja, hoverboati, krokodili, ciprese, mangrove, Keys in Key West, potovanje po cesti A1A severno od Miamija, zabaviščni parki okoli Orlanda. Vsekakor rabiš več dni, da vse to oddelaš. Druga polovica aprila je zelo v redu čas za obisk ZDA, vreme že prijetno, tornadov še ni, ni praznikov, mularija je še v šolah.

Glede avtomobila pa - ZDA so narejene za avtomobiliste, tam sem prvikrat videl drive in poštni nabiralnik, bankomat in lekarno. Samo spoštuj predpise in ostale voznike, drži se omejitev hitrosti, ker te drugače policijska patrulja dobi v 15 minutah, ne kot pri nas, ko ga lahko na cesti serješ leta, pa nikjer policije.

Vmes med NY in Florido mi razen ogleda Washingona, spet za več dni, ne pride na misel nič zanimivega, morda Philadelphia.

Sicer je moj favorit v ZDA Arizona - Grand Canyon, Monument Valley, Painted dessert, indijanski rezervati, malo severneje v Utahu Bryce Canyon.

BuDi79 ::

pegasus je izjavil:

Fantasy of Flight @ Wikipedia ... tole je verjetno edina reč, ki bi me prepričala dotakniti se floride ;)
Greš v Washingronu v oba Smitsonian Air & Space muzeja - centralni + Udvar-Hazy (brezplačna) in imaš avionov za nekaj let dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BuDi79 ()

cromusbattle ::

Hvala vsem za predloge, par stvari sem si že zabeležil. Če bo pa še kdo kaj dodal kaj se splača še vmes na poti pogledati, se pa prav tako priporočam.

BorutO ::

Cveto ::

Ob poti nekje (Charlotte) živi moj bratranec. Lepo za živet, za kaj videt pa bolj dolgčas.

Sicer pa: New York itak. Raje kot skozi tunel bi šel jaz čez Brooklyn Bridge v Brooklyn in potem ob obali (se lepo vidi Manhattan) do Verezzano narrows mosta in preko tega na Staten Island. Potem pa ne takoj na Philadephio pač pa levo v Atlantic City. Ta je kot nek mini Vegas, s tem da je ob morju. Malo ofucano, a kdor hoče videt bling bling, je tega tam dovolj. Potem nazaj desno, Baltimore (ki je bolj ali manj slum) v DC. Tam je itak robe za veliko, v centru Bela hiša (od daleč, noter mislim da se ne da brez najave in silnih postopkov), Capitol (se da a rabiš prijavo), potem, pa Smithsonian ob mallu in ostalo. Od tam je potem ene 1000km dolgčasa do Floride, najprej Daytona (tam so dirke, plaža, žur), malo naprej je Cape Canaveral (NASA) oziroma desno Orlando (disney world in ostalo). Še naprej je Miami (Beach), Everglades in potem po cesta po mosti na Florida Keys.

I__I ::

Še nisem bil v ZDA, imam pa nekaj zaznamkov zanimivosti na temu (in malo širšem))območju.
Muzeji:
Audrain Auto Museum, Motorcyclepedia Museum, NYSCI, Intrepid Sea, Air & Space Museum, National museum of mathematics, B&O Railroad Museum, National Air and Space Museum, Steven F. Udvar-Hazy Center, Wheels through time motorcycle museum, Lane motor museum, Barber Vintage motorsport museum

Razna mesta, ki naj bi bila zanimiva za ogled. če si že v bližini, glede na internet:
Providence, Bethany beach, Annapolis, Harpers Ferry, Asheville, Marshall

BorutO ::

Sicer pa, več člankov si preberi od tistih, ki so šli road trip po ZDA ... Ker to, če ti en pove, je premalo, ker lahko, da je same dobre stvari srečeval na poti, lahko pa najdeš kakšen članek, kjer je nekdo imel same "nočne more" od starta do cilja ... Treba je vedeti čim več.

Sem bil v ZDA, nisem pa šel Road tripa, ker sem zajebal ... namesto, da bi šel za en mesec, kolikor sem bil takrat fraj, sem raje šel domov k bivši, kjer sva se še isti dan razšla. :)

Drugače pa, malo preberi te stvari:
https://www.travelwithanda.com/index.ph...
https://live2quest.com/enomesecni-roadt...
https://www.nomago.si/forum/q/zapisi/30...
https://www.e-potovanja.si/severna-amer...
https://napotovanju.si/zahod-zda-in-nar...
https://napotovanju.si/nyc-new-york/
https://www.najinapotovanja.si/predlog-...

oz. za še več info, pa je treba prebrati še kaj zraven. Greš zelo daleč stran, na drug kontinent, in nočeš, da se ti kaj zgodi. Za večjo varnost, probaj čim več plačevati s kreditno kartico, ker nočeš, da te kdo okrade. Jaz sem delal v Južni Karolini v Greenville mestu ... Več kot 50km se nisem vozil stran od stanovanja, razen od/do letališča, tako, da nisem bil daleč stran od slovenske ambasade, če bi se mi kaj zgodilo, recimo izguba dokumentov.

otago ::

Baltimore je tak zanimiv za podnevi. Imaš veliko stvari z državljanske vojne.

DC je zanimiv, zraven muzejev in možnosti kontakta z domnevnim kamnom iz lune.. Lahko greš v Belo hišo, Capitol in Pentagon. Rahlo brainwashed scena.

Gagatronix ::

Vodenih ogledov Bele Hise in ostalih zadev se ne mores udelezit kar tako. Kot tuj drzavljan moras to urejati preko svojega veleposlanistva.

otago ::

@Gagatronix
Pred leti je šlo Capitol brez najave, Pentagon z najavo, Bela hiša pa preko veleposlaništva. Kljukica pri prvih dveh.

Gagatronix ::

Z ozirom na to, kaj se je na Kapitolu zgodilo na zacetku leta, me ne bi presenetilo, ce so turisticne obiske konkretno omejili.

Miha 333 ::

Ker sem pred kratkim bil na road tripu, sicer po zahodu ZDA, bom napisal par svojih napotkov in opažanj. Vožnja je praviloma enostavnejša in bolj tekoča kot npr. po Evropi, je pa nekaj manjših razlik pri pravilih, ki jih je dobro vedeti (npr. preko dvojne polne sredinske črte ni dovoljeno prehitevati, je pa dovoljeno zavijati na stransko cesto, potem pravilo pri križišču enakovrednih cest - stop znak z vseh strani - prvi spelje tisti, ki je tudi prvi pripeljal, samo če pripeljeta istočasno velja desno pravilo in pravilo srečanja, potem šolski avtobus - če stoji z utripajočimi rdečimi lučmi morajo vsi ustavit, tudi nasprotivozeči, sicer je to kar huda kršitev ...). Prometnih znakov je občutno manj. Vozniki so precej nestrpni v smislu, če se samo malo obotavljaš, ti trobijo kot zmešani. Razdalje so ogromne in jih lahko hitro podceniš - ne bodi preveč ambiciozen pri planiranju in računaj dovolj časa za stvari ki jih želiš videt oz. obiskat. Ker sicer je lahko vse skupaj ena sama vožnja cele dneve. Hitrosti so za naše razmere počasne - na avtocesti 65 ali 70 mph. Vnaprej se pozanimaj glede cestnin. Pri tankanju greš najprej na blagajno "naložit" denar, da lahko tankaš, potem pa če kaj ostane dobiš nazaj. Nekateri avtomati sicer podpirajo kartice vendar je problem ker rezervacija ostane dolgo časa. V New Jerseyu in Oregonu ne smeš sam tankati. 14 dni je kar malo. Računaj, da se kaka dva dni privajaš na časovno razliko.

Glede najema vozila priporočam uporabo evropskih agencij, ki vključujejo vsa zavarovanja, npr. billiger-mietwagen.de, drive-usa.de - izberi ponudbo z vsemi zavarovanji, tudi tyre&underbody. Na internetu sicer najdeš cenejše ponudbe, vendar ne vključujejo zavarovanj in jih boš moral doplačati na šalterju. Preberi pogoje glede starosti voznika in zahtevanih vozniških izkušenj. Za najem vozila boš potreboval pravo kreditno kartico Visa ali Mastercard (debetne praviloma ne vzamejo). Nanjo praviloma naredijo rezervacijo ca. 300 USD kot varščino in potem vrnejo oz. sprostijo ob vrnitvi vozila. Če boš s seboj vozil prtljago, svetujem 4 vratno limuzino, kjer je prtljažnik popolnoma zaprt in se ne vidi notri. Potreboval boš tudi mednarodno vozniško, in sicer tisto po konvenciji 1948 (dobiš na AMZS - povej da rabiš za ZDA). Uradno je MVD sicer obvezno samo v par zveznih državah, vendar ga praviloma pri najemu želijo videti ter poenostavi morebitne postopke s policijo. Mimogrede če te ustavi policija, potem ko ustaviš obvezno odpri voznikovo okno in imej roke vidne na volanu. Ne bit presenečen, če se ti približa s svojo roko na pištoli - to ni tako samo v filmih.

Glede prenočišč jih najdi takšne z možnostjo odpovedi, ker je lahko cena nekaj dni pred datumom precej nižja. To sploh velja za manjše kraje, za večja mesta pa je prej obratno. Ne pozabi na ustrezno zdr. zavarovanje z zadostnim kritjem - minimalno 100k, pa še to je za ZDA hitro premalo. Bodi pozoren če krije tudi npr. akutno poslabšanje kroničnih bolezni (če to potrebuješ) - večina jih ne. Ne pozabi pravočasno urediti ESTE. Pri nakupu letalskih kart jih obvezno kupi direktno pri letalski družbi, sicer se v primeru sprememb ali odpovedi letov hitro zakomplicira. Če boš prestopal na kakšnem večjem letališču, izberi povezave z dovolj časa. Npr. 2 uri za prestop v Parizu (CDG) je bilo skoraj premalo (ker je treba z busom na drug terminal, gneča na izstopni šengenski kontroli, boarding pa se zapre 20 min ali celo pol ure pred poletom). Absolutno odsvetujem prestopanje v ZDA, ker tam ne poznajo airside tranzita kot v Evropi in moraš ob prvem postanku v ZDA opraviti celoten immigration postopek, ki pa se lahko zavleče. Bodi pripravljen na manjše "zaslišanje" ob vstopu v ZDA - vprašajo zakaj si prišel, kdaj greš nazaj, ali imaš rezervirane nastanitve, želijo videti povratno vozovnico, ... Preveri, kakšni so pogoji glede covida.

Glede telefonije je poceni varianta Telemach in njihova tarifa "ZDA neomejeno mesečno" za 10 EUR. Telefonski signal ni samoumeven, sploh izven naseljenih področij. Če rabiš več interneta kot 1 GB lahko tam kupiš SIM (najceneje je T-mobile neomejeno za ca. 80 USD /mesec - ja, internet je drag, ima pa večina nastanitev wifi). Ne pozabi si prej naložiti offline zemljevidov.

Glede stvari za ogledati pa malo poglej Tripadvisor forume. Ne pozabi na tipping praktično povsod (20% je zlato pravilo, 15 % pa vsaj v restavracijah pomeni da nisi bil čisto zadovoljen, no tip pa je zelo huda žalitev). Za nakup alkohola, tudi piva rabiš ID, ne glede koliko si star.

Torej z dobro pripravo bo zagotovo nepozabno, kot pri meni in že planiram nadaljevanje za prihodnje leto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potovanje - zda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
679568 (4576) GupeM
»

Je bil kdo od vas že v NY? Pomoč

Oddelek: Loža
206786 (5168) Jerry000
»

Kvaliteta življenja v Floridi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8622901 (18041) Dejan_007
»

Potovanje v New York ali San Francisco? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10337863 (34550) Miha_T
»

Vzhodni del ZDA - potovanje

Oddelek: Loža
3110957 (8174) jernejl

Več podobnih tem