» »

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej

Monitor, februar 1997

vir: Računalniški muzej

Monitor, julij-avgust 1997

vir: Računalniški muzej

Delno zatemnjen katodni monitor na fotografiji omogoča še pristnejšo izkušnjo.

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se odločili raziskati stare slovenske računalniške revije. V Računalniškem muzeju imamo celovito zbirko in pohvalimo se lahko s skoraj popolnim naborom številk nekaterih revij. To velja tudi za Monitor, ki je usmerjen v poslovno informatiko in še vedno izhaja. Po kratkem iskanju smo našli dva članka, ki poročata o slovenski lokalizaciji, in sicer v februarski ter julijsko-avgustovski številki leta 1997. V prvem je prikazan posnetek zaslona dodatnih komponent Win-OS/2,v drugem pa – končno – namizje različice Warp 4!

Posnetke smo uporabili za kampanjo na družbenih omrežjih, s katero smo želeli pridobiti fizične ali digitalne primerke za našo zbirko. Prav tako smo se po elektronski pošti obrnili na vsakogar, ki bi lahko kaj vedel – od glavnih informatikov v raznih podjetjih in javnih ustanovah do (nekdanjih) uslužbencev in direktorjev v podjetju IBM Slovenija. V najboljšem primeru smo prejeli odgovor, da so nekoč res imeli slovensko različico, vendar so jo zavrgli, v najslabšem pa je šlo za lažni alarm in izkazalo se je, da so vedno uporabljali le angleško različico.

A šele med "naključnim" googlanjem smo slučajno našli nov uporaben podatek: ZOP-CR d.o.o. Podjetje, specializirano za lokalizacijo programske opreme, na svojem spletnem mestu omenja, da je bil OS/2 Warp 4 njihov prvi projekt. Kakšna sreča, da se jim je zdelo vredno omeniti to informacijo in da smo jo našli! Zmenili smo se za sestanek v njihovi pisarni in od njih odšli z novimi sledmi in kontakti, ki so nas naposled le privedli do kopije namestitvenega diska.

Vas zanima več? Otvoritvena razstava Računalniškega muzeja "Kaj pa programje?" je celovito doživetje, ki zaobjema vse od predstavitve osnovnih konceptov programske opreme in programiranja do praktične uporabe starodobnih operacijskih sistemov: od DOS-a do Windows XP-ja. Obiskovalci lahko na avtentičnem računalniku preizkusijo tudi slovensko različico OS/2.

Bralce, ki bi morda imeli slovenski OS/2 Warp 4 na izvirnem mediju ali kak izvod revije SLOUG (Slovenian OS/2 Users Group), seveda lepo prosimo, naj kontaktirajo Računalniški muzej.

Podrobnejše branje s komentarjem moderatorja spletne strani OS/2 Museum pa je dostopno na blogu Računalniškega muzeja.

18 komentarjev

driver_x ::

Lepo, da vam je uspelo to najti. Bil sem uporabnik OS/2 in tudi član omenjenega združenja. Zdi pa se mi, da je bila zdanja različica, ki sem jo imel, Warp 3.0. Pred tem sem imel 2.0 in 2.1, oboje je se nameščalo iz 3,5 palčnih disket, kakih 20 - 25 jih je bilo potrebno zamenjati med namestitivijo. Škatle s paketi (diskete, knjige, ...) smo takrat prinesli iz ZDA. Slovenske verzije nisem uporabljal.

dunda ::

Ko sem danes zjutraj prebral ta članek, sem pogledal na omaro za seboj, da preverim verzije na škatlah OS/2. Warp 2.0 in 3.0 sta oznaki. Lepo za obujanje spominov.
https://www.kacnje.eu

opeter ::

Zanimivo, da je bil tudi Windows 3.x okolje znotraj OS/2 Warp preveden. Ne spomnim se slovenske verzije Windows 3 ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Orias ::

Sem tudi sam uporabljal OS/2 warp 4 in nekaj časa eCS. Za tisti čas je bil dober OS. Mislim, da še danes ponekod na bankomatih uporabljajo ArcaOS, ki bazira na OS/2.

WizzardOfOZ ::

Jutri preverim v službi, če imamo še kakšno škatlo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Glugy ::

Jah ni kej zanimivi časi so to bli. Toliko ene zagnanosti pa sprememb v tako kratkem času v informatiki..računalništvu še dolgo ne bo.

Han ::

OS/2 je bil takrat z naskokom boljši sistem kot DOS z Windows preobleko. Billy the M$ Gates ga je seveda v svojem slogu dodobra skopiral v Windows NT...

mtosev ::

Na Wiki piše tole o OS/2
Given these issues, Microsoft started to work in parallel on a version of Windows which was more future-oriented and more portable. The hiring of Dave Cutler, former VAX/VMS architect, in 1988 created an immediate competition with the OS/2 team, as Cutler did not think much of the OS/2 technology and wanted to build on his work on the MICA project at Digital rather than creating a "DOS plus". His NT OS/2 was a completely new architecture.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Smartydug ::

Pri nas na 3 starih CNC strojih še vedno poganja tale OS. Zabavno je ko network share do map preneha delovati.

kixs ::

Smartydug je izjavil:

Pri nas na 3 starih CNC strojih še vedno poganja tale OS. Zabavno je ko network share do map preneha delovati.


Morda bo delovalo, ce bos na novih masinah, kjer je share, namestil SMB 1.0 support.

filip007 ::

Ja Billy je rekel, da to sodi v 90', bi mu kar dal prav. Drugače je to bolj čuden sistem s precej omejenim namizjem in barvastimi zavihki.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

damjanster ::

OS/2 je že takrat imel vgrajeno prepoznavo govora v Warp4- sicer je zgolj angleščino kar ok razumel. Vsekakor je bil to eden najbolj zanesljivih sistemov, kar sem jih kdaj srečal. Namizje je bilo malce hecno. Kot da bi kupil avto, kjer vse nekaj škripa in paneli ne pašejo povsem ok skupaj. Je pa v večini primerov delovalo ok. Za tiste čase špica.
Kje drugje si še lahko zagnal Doom in Heretic hkrati?
A to danes gre kje? Pa ne Minecraft in Solitaire hkrati, ampak dva polna 3d špila. Edini način, ki ga poznam je ta, da imaš dve grafični kartici - eno za osnovni linux, drugo za virtualko windows. Potem to na današnjih PC-jih dela tudi po več špilov na isti PC (prikazal tudi LTT).

DamijanD ::

mogoče bi šlo direktno s špili, kjer bi definiral, da dela w windowed modu (in ne full screen)

MrStein ::

V čem pa je smisel?
Ena igra na vsakem monitorju?
Ali preklapljaš med igrama?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DamijanD ::

ni smisla, zgolj demonstracija, kaj OS zmore

driver_x ::

Takrat sta dve igri celo hkrati oddajali zvok skozi PC-Speaker. OS/2 je takrat tudi omogočal, da sem se v ukazno vrstico priključil preko RS232 terminala, medtem ko je na računalniku delal nekdo drug.

MrStein ::

No, tudi tako.
A je vsak na svojem monitorju?
Preklapljaš na istem monitorju?
Ko gledaš enega, se sliši glasba iz drugega?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

driver_x ::

Obe (dosovski) igri sta tekli vsaka v svojem oknu in hkrati oddajali zvok. Kot smo že omenili: neuporabno za karkoli drugega, kakor za demonstracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
185211 (1628) driver_x
»

Windows je dopolnil tri desetletja

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
199665 (7476) opeter
»

OS/2, počivaj v miru

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
284272 (3156) andrej
»

Katere operacijske sisteme uporabljate ?

Oddelek: Operacijski sistemi
372544 (1912) thor984
»

Kje bi lahko dobil os/warp

Oddelek: Operacijski sistemi
61146 (994) Lincolin

Več podobnih tem