Forum » Loža » brada in osebna
brada in osebna
janezvalva ::
puščam brado(gandalf style). moram menjat osebno, ja/ne?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
BaTeMaN ::
7. člen
(fotografija)
(1) Vlagatelj k vlogi za izdajo osebne izkaznice predloži fotografijo v fizični obliki ali referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij. Referenčno številko fotografije izda za to pooblaščeni fotograf.
(2) Fotografija, ki je priložena v fizični obliki, mora biti izdelana na belem tankem sijajnem fotografskem papirju velikosti 3,5 x 4,5 cm, v črno-beli ali barvni tehniki in mora biti primerne kvalitete za obdelavo:
- fotografija mora jasno prikazovati poteze celega obraza od konice brade do začetka lasišča (temena glave) ter levo in desno polovico obraza;
- če je volumen las večji, se lasje na fotografiji obrežejo skladno z zahtevo iz prejšnje alineje;
- obraz na fotografiji mora biti enakomerno osvetljen, brez odsevov ali senc, z ustreznimi kontrasti in ostrino, barva kože mora biti naravna;
- oči ne smejo biti rdeče barve, biti morajo odprte in jasno vidne, ne smejo jih prekrivati lasje, okvirji očal ali rob stekel;
- odsevi na steklih očal ali na okvirju niso dovoljeni. Sončna očala ali zatemnjena stekla niso dovoljena, razen iz upravičenih zdravstvenih razlogov (kot so vidne poškodbe očesa);
- državljan mora biti fotografiran brez klobuka, čepice ali rute. Pripadniki verskih skupnosti in druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo, smejo priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če je obraz jasno viden in prepoznaven od spodnjega roba brade do zgornjega dela čela ter od levega do desnega roba obraza;
- ozadje mora biti enobarvno svetlo (priporočljivo je nevtralno sivo) in v kontrastu z obrazom, lasmi in oblačilom. Pri svetlih laseh je ustrezna uporaba srednje sivega ozadja, pri temnih laseh pa svetlo sivega ozadja. Ozadje mora biti brez vzorcev ali senc;
- na fotografiji otroka ne sme biti v ozadju drugih oseb, otrok mora biti fotografiran z zaprtimi usti in brez igrač preblizu obraza.
(3) Fotografija mora kazati pravo podobo državljana in ne sme biti retuširana.
(4) Fotografija ne sme biti poškodovana in ne sme imeti madežev.
(5) Če vlagatelj predloži referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij, uradna oseba prevzame fotografijo v digitalni obliki iz elektronskega odložišča.
(6) Pri dojenčkih in otrocih do dopolnjenega tretjega leta starosti so dopustna odstopanja pri drži glave, v izrazu obraza in smeri pogleda.
(7) Če fotografija ne ustreza pogojem iz prejšnjih odstavkov tega člena, jo pristojni organ vrne vlagatelju in mu določi rok, v katerem predloži ustrezno fotografijo.
:)
(fotografija)
(1) Vlagatelj k vlogi za izdajo osebne izkaznice predloži fotografijo v fizični obliki ali referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij. Referenčno številko fotografije izda za to pooblaščeni fotograf.
(2) Fotografija, ki je priložena v fizični obliki, mora biti izdelana na belem tankem sijajnem fotografskem papirju velikosti 3,5 x 4,5 cm, v črno-beli ali barvni tehniki in mora biti primerne kvalitete za obdelavo:
- fotografija mora jasno prikazovati poteze celega obraza od konice brade do začetka lasišča (temena glave) ter levo in desno polovico obraza;
- če je volumen las večji, se lasje na fotografiji obrežejo skladno z zahtevo iz prejšnje alineje;
- obraz na fotografiji mora biti enakomerno osvetljen, brez odsevov ali senc, z ustreznimi kontrasti in ostrino, barva kože mora biti naravna;
- oči ne smejo biti rdeče barve, biti morajo odprte in jasno vidne, ne smejo jih prekrivati lasje, okvirji očal ali rob stekel;
- odsevi na steklih očal ali na okvirju niso dovoljeni. Sončna očala ali zatemnjena stekla niso dovoljena, razen iz upravičenih zdravstvenih razlogov (kot so vidne poškodbe očesa);
- državljan mora biti fotografiran brez klobuka, čepice ali rute. Pripadniki verskih skupnosti in druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo, smejo priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če je obraz jasno viden in prepoznaven od spodnjega roba brade do zgornjega dela čela ter od levega do desnega roba obraza;
- ozadje mora biti enobarvno svetlo (priporočljivo je nevtralno sivo) in v kontrastu z obrazom, lasmi in oblačilom. Pri svetlih laseh je ustrezna uporaba srednje sivega ozadja, pri temnih laseh pa svetlo sivega ozadja. Ozadje mora biti brez vzorcev ali senc;
- na fotografiji otroka ne sme biti v ozadju drugih oseb, otrok mora biti fotografiran z zaprtimi usti in brez igrač preblizu obraza.
(5) Če vlagatelj predloži referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij, uradna oseba prevzame fotografijo v digitalni obliki iz elektronskega odložišča.
(6) Pri dojenčkih in otrocih do dopolnjenega tretjega leta starosti so dopustna odstopanja pri drži glave, v izrazu obraza in smeri pogleda.
(7) Če fotografija ne ustreza pogojem iz prejšnjih odstavkov tega člena, jo pristojni organ vrne vlagatelju in mu določi rok, v katerem predloži ustrezno fotografijo.
less then zero
Invictus ::
Slisal sem za primere, ko so osebvek "prisilili", da se obrije, ker na sliki za potovalni dokument ni imel brade.
Ampak to so bili bolj stari casi in baje prijateljsko zajebavanje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
wcpapir ::
Jaz sem slišal za primer, ko so osebka prisilili in mu prišili brado, ker na sliki za potovalni dokument jo je imel, kasneje pa se je obril.
Imajo pa na letališčih paleto brad, tako, da če identifikacija ni mogoča, ker si se ravno obril, ti sprobajo par modelov brad, samo v namen identifikacije.
Nazadnje so me identificirali z modelom brade, takrat ko sem kazal covid potrdilo, pri vstopu v Špar. Tip je imel le ene 3.
Imajo pa na letališčih paleto brad, tako, da če identifikacija ni mogoča, ker si se ravno obril, ti sprobajo par modelov brad, samo v namen identifikacije.
Nazadnje so me identificirali z modelom brade, takrat ko sem kazal covid potrdilo, pri vstopu v Špar. Tip je imel le ene 3.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wcpapir ()
mr_chai ::
Jaz sem slišal za primer, ko so modelu dali dva prsta v rit na meji med hrvaško in srbijo.... Nima veze brada, najebeš lahko kadarkoli, kjerkoli...
brett ::
7. člen
(fotografija)
To so pogoji za sprejem fotografije pri izdelavi nove OI (enako je za PL).
Avtor teme pa bo našel odgovor tule:
Zakon o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 35/11, 41/21 in 199/21) :
3. odstavek 11. člena Zakona o osebni izkaznici, ki določa:
Osebno izkaznico mora državljan izročiti organu, pristojnemu za izdajo osebne izkaznice, v uničenje najpozneje v 30 dneh, če:
- spremeni priimek ali ime;
- spremeni stalno prebivališče;
- fotografija na osebni izkaznici ne kaže več njegove prave podobe;
- je osebna izkaznica poškodovana oziroma obrabljena ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporabna.
janezvalva ::
nekateri na forumu so res nesramni. pravijo da:
in tudi:
ne čutim veliko podpore glede mojih težav.
dva prsta v rit na meji med hrvaško in srbijo.... Nima veze brada
in tudi:
pobriješ tiča, da vneseš nazaj ravnovesje v vesolje
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
brett ::
janezvalva je izjavil:
nekateri na forumu so res nesramni. pravijo da:
dva prsta v rit na meji med hrvaško in srbijo.... Nima veze brada
in tudi:
pobriješ tiča, da vneseš nazaj ravnovesje v vesolje
Odgovor sem ti podal v prejšnem dopisu. Glede same brade (ki je lahko prehodnega značaja) in menjave osebnih dokumentov pa je v praksi tako, da če boš na UE vztrajal, da se ti naredi nov osebni dokument z/brez brade, ti ga bodo naredili, če ne bodo dvomili, da si ti res ti na fotografiji.
Druga zgodba je pa potem pri organih, ki bodo enkrat nekoč preverjali tvojo identiteto. Tam pa ima organ diskrecijsko pravico in si lahko podvržen nadaljni identifikaciji...odpeljan na usterzno lokacijo, odvzemi drugih tvojih parametrov, zapisniki, v tujini ponekod lahko tudi globa. Kar ti pod črto vzame nekaj časa, energije (živci) in nenazadnje denarja.
tikitoki ::
Slisal sem za primere, ko so osebvek "prisilili", da se obrije, ker na sliki za potovalni dokument ni imel brade.
Se je zares dogajalo. TAk, da je bolje imeti sliko z brado, pa nej te prisili, da si jo gres na skret montirat:)
Zimonem ::
To ravno ne. Z očali še ni ravno za zajebavat. Sicer si pa lohk pustiš barado pa po potrebi obriješ. Jaz sem poleti obrit pozimi pa bradat. Ja tem nekje okrog hagarda.
tikitoki ::
Ti se kar hodi brit na skret, ker se bo enmu cepcu tko sprdnilo. Mogoce so sedaj kaj bolj civilizirani usluzbenci na letaliscih.
wcpapir ::
d0rK ::
Ali je fotografija za dokumente časovno omejena? Lahko prinesem enako fotko kot jo imam na par let stari osebni izkaznici?
bobiii16 ::
Iz mojih izkušenj ne boš imel težav v EU, za zunanji svet pa je odvisno na katerega debila naletiš
Tudi če gre za klasično fotko ne neko digitalno odložišče? Ne razumem logike za tem debilizmom. Ista fotka je pa še kar ok na osebni ki je par let stara. Kot da se bom bistveno spremenil v treh letih od poteka osebne do poteka vozniške.
Tole lupljenje za ponovno slikanje je obup!
Tole lupljenje za ponovno slikanje je obup!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d0rK ()
starfotr ::
Prinesi staro fotko na šalter. Jaz sem uspel s staro fotko. Ni pa bila e-fotograf fora ampak klasika.
Pa mislim, da te sedaj lahko tudi uradnik poslika na šalterju brezplačno oz. v ceni dokumenta.
Pa mislim, da te sedaj lahko tudi uradnik poslika na šalterju brezplačno oz. v ceni dokumenta.
SasoS ::
Zgolj kot zanimivost, lani šel v US z 9 let starim pasušom brez brade na sliki. Noben me ni nič spraševal...
Letos je pasuš potekel in je na sliki zdaj brada
Letos je pasuš potekel in je na sliki zdaj brada
Samael ::
Ja je. 1 leto.
To pa ni res :)
e-fotografija na odložišču poteče po enem letu, ampak saj je dovoljeno prinesti tudi fizično fotografijo, na kateri seveda ne piše kdaj je bila narejena.
Zakon o osebni izkaznici v četrtem odstavku 13. člena določa, da mora državljan k vlogi za izdajo osebne izkaznice predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo. Nikjer ne piše, koliko stara je lahko fotografija, mora se le ujemati s trenutnim videzom vlagatelja.
Samael != Samuel
Mercier ::
Za čakati dolgo časa obstaja fraza, da čakaš, da ti zraste brada. Nekje na vzhodu mi je organ prijazno razložil, da me spusti naprej, ko bom videt lep kot na sliki.
PS
Pred potjo pa sem se obril le za to, da ne bom imel težav na meji. :)
PS
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mercier ()
Miki N ::
Za čakati dolgo časa obstaja fraza, da čakaš, da ti zraste brada. Nekje na vzhodu mi je organ prijazno razložil, da me spusti naprej, ko bom videt lep kot na sliki.
PS
Morala zgodbe, če že imaš dileme se ti izplača slikat obrit - ker če bi prišlo kdaj do kakega podjebavanja lahko še vedno zrihtaš na letališču z žiletko iz trafike.
kajtimara ::
Ja je. 1 leto.
... Zakon o osebni izkaznici v četrtem odstavku 13. člena določa, da mora državljan k vlogi za izdajo osebne izkaznice predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo. Nikjer ne piše, koliko stara je lahko fotografija, mora se le ujemati s trenutnim videzom vlagatelja.
Potem organ na UE pravi, da nisem podoben, kot oseba na sliki ali, da je slika enaka tisti izpred 10 let (max starost). In ne izda dokumenta!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kajtimara ()
feryz ::
Jaz imam vozniško, roza kakopak, iz leta 1996.
Jebejo me samo naši policaji, da moram menjati, ker me, kao, ne spoznajo.
Tuji policajčki na to nimajo pripomb. Se skoncentrirajo na druge stvari. In so slikce in komajda še berljiv tekst nepomembne.
Jebejo me samo naši policaji, da moram menjati, ker me, kao, ne spoznajo.
Tuji policajčki na to nimajo pripomb. Se skoncentrirajo na druge stvari. In so slikce in komajda še berljiv tekst nepomembne.
Ja je. 1 leto.
... Zakon o osebni izkaznici v četrtem odstavku 13. člena določa, da mora državljan k vlogi za izdajo osebne izkaznice predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo. Nikjer ne piše, koliko stara je lahko fotografija, mora se le ujemati s trenutnim videzom vlagatelja.
Potem organ na UE pravi, da nisem podoben, kot oseba na sliki ali, da je slika enaka tisti izpred 10 let (max starost). In ne izda dokumenta!
Ne vem, kaj tvoj organ pravi, ampak najbrž malce preveč razmišljaš :)
Samael != Samuel
Prinesel sliko izpred nekaj let, imam jo na osebni. Fant je imel tam na racunalniku celo galerijo vseh slik ki sem jih ponucal za doukmente..
Torej, ne prides cez niti s fizicno sliko. Razen ce je se nisi upprabil na UE ampak kdo pa gre delat take slike za kaj drugega kot dokumente.
Torej, ne prides cez niti s fizicno sliko. Razen ce je se nisi upprabil na UE ampak kdo pa gre delat take slike za kaj drugega kot dokumente.
Kaj ne prideš čez niti s fizično sliko? Zakaj ne bi prišel čez s fizično sliko, razen če si na njej nisi (več) prav dosti podoben? Nikjer ni predpisana sama starost slike.
Samael != Samuel
Evo:
Vir: https://www.zurnal24.si/slovenija/osebn...
''Zakon o osebni izkaznici v četrtem odstavku 13. člena določa, da mora državljan k vlogi za izdajo osebne izkaznice predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo,'' so nam povedali na Ministrstvu za notranje zadeve.
Dodali so, da starost fotografije ni zakonsko časovno omejena, kriterij, ki ga mora upoštevati uradna oseba, je torej zgolj ujemanje fotografije s trenutnim videzom vlagatelja.
Navedeno določilo hkrati ureja obliko predložitve fotografije - v fizični ali digitalni obliki. Digitalna fotografija je fotografija, ki jo izdela fotograf, ki je pooblaščen za uporabo informacijskega orodja e-fotograf. Digitalne fotografije se hranijo v posebnem elektronskem odložišču eno leto, iz česar izhaja tudi splošna predpostavka, da naj fotografija ne bi bila starejša od enega leta.
Vir: https://www.zurnal24.si/slovenija/osebn...
Samael != Samuel
Ni mi hotel sprejeti _fizične_ slike ki sem jo tri leta nazaj uporabil za osebno izkaznico. Enak sem kot takrat.
Pogledal je v komp, videl da gre za identično sliko kot sem jo takrat prinesel in rekel, da to ne gre.
Pogledal je v komp, videl da gre za identično sliko kot sem jo takrat prinesel in rekel, da to ne gre.
PacificBlue ::
Kako dolgo pa shranijo te fotke? Je kaj pogojeno z zakonom?
Sem nekje zasledil, da so dvema zakoncema, ki sta v poplavah izgubila vse, v foto studio nardili nov porocni fotoalbum, čeprav je od poroke minilo že 9 let!
Sem nekje zasledil, da so dvema zakoncema, ki sta v poplavah izgubila vse, v foto studio nardili nov porocni fotoalbum, čeprav je od poroke minilo že 9 let!
I’m out.
:3
:3
Mercier ::
Ni mi hotel sprejeti _fizične_ slike ki sem jo tri leta nazaj uporabil za osebno izkaznico. Enak sem kot takrat.
Meni so ob menjavi osebne zaradi selitve tudi povedali, da se lahko grem slikat, ko sem prinesel isto fotko v fizični obliki. Osebna je bila stara pet let.
cortez ::
e-fotograf javlja napako, če se oseba slika z brado (osvetlitev ni prava)
Tako fotografijo je potrebno v večini primerov dati pod izjemo.
Tako fotografijo je potrebno v večini primerov dati pod izjemo.
fikus_ ::
PacificBlue je izjavil:
Kako dolgo pa shranijo te fotke? Je kaj pogojeno z zakonom?
Digitalno hranijo za eno leto.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
cortez ::
Eno leto je še dostopno fotografom in UE, koliko časa pa se dejansko hranijo, pa noben ne ve, saj se slike hranijo na serverju pri MNZ.
On je vprašal nekaj drugega. Poročne fotke niso ravno na odložišču UE ane.
Samael != Samuel
forplan ::
Je imel kdo dejansko problem s staro sliko v potnem listu? Izven EU?
Imam sedaj v potnem listu cca 15let staro sliko... Poteče mi sicer čez dobro leto, ampak bi izkoristil potni list še do konca :)
Imam sedaj v potnem listu cca 15let staro sliko... Poteče mi sicer čez dobro leto, ampak bi izkoristil potni list še do konca :)
da se strinjam
MadMax ::
Pri meni enako, se teta za steklom ni dala prepričat.
Sem moral čez cesto k fotografu in še njemu dat zaslužit.
Ironija: pridem nazaj na UE - na novi fotki sem si manj podoben kot na stari papirnati, je še teta kislo skomignila v potrditev, ampak niti opravičila nisem dobil...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
fikus_ ::
Je imel kdo dejansko problem s staro sliko v potnem listu? Izven EU?
Potni list velja največ 10 let, torej si pred 9-imi leti nesel nekaj let staro sliko tja?!
Ce si si še podoben in bos potoval po EU bo verjetno ok, sicer bi dal delat novi potni list.
Zaradi neujemanja prave podobe in slike v potnem listu, ga lahko predcasno menjaš.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/osebni...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podaljšanje vozniške voznika začetnikaOddelek: Na cesti | 1339 (720) | donvito |
» | Predčasen potek veljavnosti stare "vozniške" (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 12038 (4091) | Tidule |
» | slikanje za potni listOddelek: Loža | 11533 (1442) | Pac-Man |
» | Osebna izkaznicaOddelek: Loža | 4485 (2545) | mtosev |
» | do osebne izkaznice še v istem dnevu?Oddelek: Loža | 41295 (31342) | Sergio4 |