» »

objava fotografije

objava fotografije

_sas_ ::

lp

zanima me sledece; kako je zakonsko urejeno objavljanje fotografij v casopisju brez dovoljenja fotografirane osebe? in ali je sploh dovoljeno fotografirat osebo brez njene vednosti oz. privoljenja?

hvala.

p.s.: zanima me se, v primeru da je to zakonsko prepovedano, kaksne so pravne moznosti?
  • spremenil: _sas_ ()

grex ::

a imaš tu v mislih tisto, ki je bila.... ne vem točno, mislim da v novicah, kjer naj bi en z nokijo slikal enega fanta in punco, ki se imata rada :)

verjetno čisto legalno ni, ampak sta po drugi strani bila na javnem mestu.....

no, vsekakor ni etično.

LP grex

_sas_ ::

ne, ne mislim tega primera.

saj sem sam nekaj iskal, ampak bi se rad slisal mnenja/dejstva od kaksnega, ki kaj vec ve.

kako je to pravno urejeno v teoriji ... in kako v praksi?

... torej fotografiranje brez dovoljenja in objava fotografije brez dovoljenja.

kuglvinkl ::

Uhebli v Cobiss Osebnostno pravo. IIRC je spisal klasično delo o tem prof. Finžgar. Tudi Sajovic se je ukvarjal s tem.
Your focus determines your reallity

andrej ::

kolko je meni jasno lahko objavis v casopisu, namenjenj informiranju ljudi vsako sliko, narejeno v javnosti. Brez problemov. Problemi se lahko pojavi ko recimo prevec posezes v zasebnost. To ne pomeni, da ne smes objaviti slike dveh, ki recimo obcujeta v javnosti. Veliko prebleme pa lahko imas ce objavis podobno sliko, ki si jo naredil v njunem domu, brez njune vednosti.

Ne smes pa te slike uporabit v komercialne namene - recimo za kak katalog, plakat, itd. Za kaj taksnega moras dobit privoljenje oseb na sliki.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snemanje osebe in objava na internetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5312869 (5093) simnov
»

Zanemarjeno sosednje zemljišče in njega urejanje (strani: 1 2 )

5010034 (7944) Okapi
»

Sodišče Evropske unije: ponovna objava že objavljenih avtorskih del ni dovoljena (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10430191 (23725) St235
»

Kako je v Sloveniji s snemanjem v javnosti?

368640 (7259) sensei
»

Fotografiranje ljudi brez njihovega privoljenja

Oddelek: Problemi človeštva
295658 (4906) Brane2

Več podobnih tem