» »

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar je bitcoin v zadnjem ciklu rasti prvikrat dosegel rekord. K temu je izdatno prispeval zagon indeksnega sklada ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je v ZDA začel kotirati lanskega oktobra in je sledil vrednosti bitcoina. Leto dni pozneje je situacija klavrna, vlagatelji pa z zajetno izgubo.

Sklad je bil ob zagonu najuspešnejši v zgodovini, saj je v prvem tednu nabral milijardo dolarjev premoženja. Navdušenci nad kriptovalutami in tudi tisti, ki so želeli zgolj hitro zaslužiti, so vanj vložili milijarde. Bitcoin je končno stopil ob bok tradicionalnim naložbenim razredom, je bilo moč prebrati. Do danes je sklad pridelal 70-odstotno izgubo, s čimer je šesti najslabši novi ETF vseh časov. Napočila je namreč nova kriptozima.

Novi sklad je začel delovati prav na vrhuncu, saj je odtlej bitcoin drsel k tlom, tako pa tudi sklad. V resnici upravljavcem ne moremo očitati veliko, saj sklad mora slediti svoji naložbeni strategiji, ki je bila v tem primeru sledenje vrednosti bitcoina. Ta pa je letos izgubljal, zato je izgubljal tudi sklad. Vseeno pa je tragično, da sklad nikoli ni presegel vrednosti s prvega dne trgovanja, danes pa je 70 odstotkov niže. Medtem pa se je vanj nateklo 1,8 milijarde dolarjev premoženja, ki je danes vredno 624 milijonov dolarjev. Zelo podobno so se odrezali tudi ostali ETF-ji, ki sledijo kriptovalutam.

7 komentarjev

kow ::

Slaba novica o bitkojnu. Buy signal? :))

NubCake ::

kow je izjavil:

Slaba novica o bitkojnu. Buy signal? :))

Ja in ne, ta novica sploh ni slaba novica za Bitcoin, v bistvu pravega ETF-ja še sploh odobrili niso, samo tiste so, ki so slabi za Bitcoin, kjer se ne trguje z Bitcoin-i, ampak papiri.

Tisti pravi, ki bi v bistvu bil dober za Bitcoin, je bil rejectan že vsaj 5x iz strani SEC-a, za kar jih tudi sedaj tožijo:
https://decrypt.co/112408/coinbase-gray...

V bistvu, pa je to dokaj nepomembno, ampak da ljudje ne trgujejo z papirnatimi Bitcoin-i, je dober znak. Medtem pa rastejo transakcije on-chain (30% več YoY) in pa seveda Lightning.

WhiteAngel ::

Skratka bitcoin je zdaj čisto zares umrl. Častna pionirska.

nekikr ::

Bitcoin ne, kakšen vlagatelj pa zagotovo :)

Machete ::

Je čas za malček kupovati?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Ahim ::

Saj ni vse tako crno kot skusa prispevek pokazati: nekdo drug je tiste $1.2 milijarde popokal in v tem je smisel trgovanja - da se ovce strizejo.

T440 ::

Se pravi ljudje so vložili denar v sklad, ki nalaga svoj denar samo v terminske pogodbe za bitcoin? Če je že bitcoin sam po sebi loterija, potem vložiš v sklad, ki se igra loterijo z loterijo?
Hkrati pa morajo imeti napisano naj v mikrovalovki ne sušijo mačkov?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
529414 (5844) nnnnii
»

Bitcoin spet blizu rekordov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
25841550 (31871) GupeM
»

Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1810649 (7632) mkmorfius

Več podobnih tem