»

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar je bitcoin v zadnjem ciklu rasti prvikrat dosegel rekord. K temu je izdatno prispeval zagon indeksnega sklada ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je v ZDA začel kotirati lanskega oktobra in je sledil vrednosti bitcoina. Leto dni pozneje je situacija klavrna, vlagatelji pa z zajetno izgubo.

Sklad je bil ob zagonu najuspešnejši v zgodovini, saj je v prvem tednu nabral milijardo dolarjev premoženja. Navdušenci nad kriptovalutami in tudi tisti, ki so želeli zgolj hitro zaslužiti, so vanj vložili milijarde. Bitcoin je končno stopil ob bok tradicionalnim naložbenim razredom, je bilo moč prebrati. Do danes je sklad pridelal 70-odstotno izgubo, s čimer je šesti najslabši novi ETF vseh časov. Napočila je namreč nova kriptozima.

Novi sklad je začel delovati prav na vrhuncu, saj je odtlej bitcoin drsel k tlom, tako pa tudi sklad. V resnici upravljavcem ne moremo očitati veliko, saj sklad mora slediti svoji naložbeni strategiji, ki je bila v tem primeru sledenje...

7 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Bitcoin spet blizu rekordov

Slo-Tech - Kljub težavam kriptovalut na Kitajskem, kjer so jih kratko malo prepovedali, bitcoin zadnje tedne doživlja preporod. V zadnjem mesecu je pridobil 50 odstotkov vrednosti in se ustalil tik nad 60.000 dolarji, s čimer se je povsem približal aprilskemu zgodovinskemu vrhu. S tem je povsem izničil izgube, ki jih je utrpel po septembrski odločitvi za prepoved na Kitajskem. Eden izmed razlogov za zadnjo rast je pričakovana odločitev ameriškega regulatorja trgov SEC (Securities and Exchange Commission), ki naj bi kmalu izdal dovoljenje za trgovanje s skladi, ki stavijo na terminske pogodbe za bitcoin. V zadnjih treh mesecih je bitcoin skorajda podvojil svojo vrednost.

V preteklosti je SEC prepovedal ustanovitev kotirajočih skladov (ETF), ki bi sledili ceni bitcoina. Prihajajoči skladi pa ne bodo klasični ETF-ji, temveč bodo sledili terminskim pogodbam (futures). SEC je doslej trdil, da so kriptovalute preveč tvegane za investitorje, da bi jih ponujali v obliki ETF-jev, ki jih kupujejo tudi...

258 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

U.S. Securities and Exchange Commission - Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je po pričakovanjih odklonila izdajo soglasja k ustanovitvi indeksnega sklada, s katerim bi se trgovalo na borzi (ETF) in ki bi vlagal v bitcoin. Takšen sklad bi bil preveč izpostavljen manipulacijam in zato ni primeren finančni produkt, je sklenil SEC.

Sklad z imenom Winklevoss Bitcoin Trust bi kar najtesneje sledil vrednosti bitcoina in bi omogočal vlaganje v bitcoin tudi ljudem in inštitucijam, ki nimajo znanja, interesa ali dovoljenja za neposredno kupovanje bitcoinov na trgu. ETF-ji so izjemno razširjena in popularna oblika investiranja, saj imajo nizke stroške, hkrati pa investitorjem nudijo visoko likvidnost in enostavno hrambo. Namesto fizičnih sodčkov nafte ali terminskih pogodb na borzi enostavno...

18 komentarjev