» »

Nov pc in monitor - solzne oči

Nov pc in monitor - solzne oči

pikachu004 ::

Živjo,
sestavil sem nov pc z Radeon 6700 xt in HP X34 165 Hz. Po nekaj urah se mi začnejo solziti oči, če nadaljujem z delom se začne pojavljati bolečina v očeh. Je kakšna nastavitev monitorja, grafične kartice ki bi lahko pomaagala? Na prejšnjem 10 let starem monitorju ni bilo težav, tudi ob celodnevnem delu. Hvala!

DamijanD ::

In kakšen je bil prejšnji monitor?

Dell 22inch, 1680x1080

AvtoR ::

Malo zmanjšaj svetilnost in kontrast!

Hvala, sem zmanjšal in je takoj bolje.

AvtoR ::

Nekateri monitorji so tovarniško nastavljeni zelo našpičeno. V trgovini vsak pogleda bolj svetel in oster monitor...
Se splača potem doma malo poigrati z nastavitvami, oči bodo hvaležne.

velikBrokoli ::

Priporočam tudi filter, ki ti zmanjša količino modre svetlobe, recimo f.lux na Windowsih oz. night light funkcionalnost. Je vse skupaj malce bolj oranžno, ampak se hitro navadiš.

Zgodovina sprememb…

chaddicus ::

Svetilnost monitorja definitivno, jaz sem imel isti problem, ko sem zamenjal na ekran z visjo svetlost...
Ce sem zmanjsal brightness na 70% je bilo ok, sploh v temnem prostoru...

GupeM ::

velikBrokoli je izjavil:

Priporočam tudi filter, ki ti zmanjša količino modre svetlobe, recimo f.lux na Windowsih oz. night light funkcionalnost. Je vse skupaj malce bolj oranžno, ampak se hitro navadiš.

Modra svetloba v povezavi s pekočimi/utrujenimi/bolečimi očmi je en navaden bullshit, ki ti ga hočejo prodajalci poturit. Edina stvar, na katero ima modra svetloba vpliv, je proizvajanje melanina. To pa nima nobene zveze z očmi, ampak z naravnim bioritmom spanja glede na svetlobo (zjutraj je svetloba bolj bela, te prebudi, zvečer pa bolj oranžna, kar te bolj uspava).

Filter modre svetlobe je pa največji bullshit, še posebej ko kupuješ očala in doplačaš nekaj 10 ali 100 € za to. Totalno brezveze.

DamijanD ::

Prejšnji monitor je imel ppi 90, zdaj imaš pa 109 - torej slika je sedaj manjša. Mogoče samo malo slabše vidiš in se oči zdaj bolj matrajo. Lahko pomaga, če boš scaling dal na 125%.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

najmanj škodljiv monitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
546487 (3415) Gagatronix
»

Delo za računalnikom - oči

Oddelek: Loža
446065 (4079) spam321
»