» »

Nekaj vprašanj pri odpiranju podjetja

Nekaj vprašanj pri odpiranju podjetja

Janaz ::

Hej vsi skupaj, vem da to verjetno ni najboljši forum za taka vprašanja ampak ker se mi community zdi super bom še vedno vprašala tu :)

Torej prihajam iz marketinških voda (FB, google, tiktok), pred nekaj časa pa sem se odločila da bi začela še nekaj svojega, svojo zgodbo. Malo sem raziskala trg in se zadeve kar lotila. Izdelala sem spletno stran, nekaj optimitacije, dodala izdelke, opise, in vse ostalo. Trgovina je recimo 70% pripravljena na zagon. Kjer pa se mi stvari ustavijo pa je "pravna" stran vsega tega. Ker še nikoli nisem imela izkušenj s tem sem praktično z znanjem na 0 ampak bi rada čez vse to prišla in se naučila. Kar sem po spletu brala in po nekaj nasvetih iz strani ljudi ki tudi nimajo izkušenj je dobra opcija normirani s.p. Ampak kot pravim je to spet iz strani brez izkusenj.

Sem pa zaposlena, tako da popoldanski s.p. pride v tudi v poštev. Za začetek mislim prodajati samo v Sloveniji, zaloge pa nebi imela nič, ker bi od lokalnih obrtnikov naročila izdelek šele ko je prodan. Ponujati seveda mislim tudi placilo po povzetju, kjer kolikor vem potem potrebujem davcno blagajno? Tudi tukaj nevem kako to deluje, kaksne so opcije itd..

Zanima me pa tudi kaj vse je potrebno imeti na strani da je vse po pravilih, in ali so se kaksne druge stvari ki bi jih mogla paziti, oz. zrihtati?

Vem da sprasujem ogromno ampak ce ima kdo izkusnje s tem bi res prosila za malo pomoci.

Hvala in lep dan vsem.

bbbbbb2015 ::

Janaz je izjavil:

Vem da sprasujem ogromno ampak ce ima kdo izkusnje s tem bi res prosila za malo pomoci.

Hvala in lep dan vsem.

Moj odgovor se ti bo morda zdel čuden, vendar, če boš dobro premislila, je dokaj logičen. Prodaja po Internetu potrebuje dobro spletno trgovino, TRR, možnost plačila preko bančnih/kreditih/pay pala, predplačila na TRR. Vse to zahteva kar nekaj dogovorov z banko, odprto firmo in podobno.

Če malo zavijem na cinično stran, nič od tega ne moreš delati na črno.

Zato bi ti svetoval, da poiščeš nekega sorodnika, ki ima odprto firmo, ki mu zaupaš. Po možnosti v branži, ki ni ista kot ta, ki se je ti lotevaš. Dogovori se, da ti "posodi" možnost zaračunavanja preko njegovega POS oz. kreditnih kartic, PayPal morda kasneje, oziroma predplačilo na TRR (od firme). V zameno mu ponudi recimo 3-5% provizijo.

Potem delaj preko sorodnika/prijatelja kako leto, da vidiš, kako bi to vse tebi šlo.

Glede denarja je tako, da ta podjetnik oz. firma naj (tvoj zaslužen) denar dvigne, ti pa ga deponiraj pri sebi ali če bo tega dosti, na svojem TRR na banki. Tehnično je to denar od firme, v blagajni, ki je pri tebi.

Potem pa, po enem letu vidiš, kje si. Lahko odpreš popoldanski s.p., ter mu izdaš fakturo, oz. bremepis, ki ga skompenziraš z blagajniškim izdatkom. Drugače rečeno, ta firma bo plačala tebi bremepis z gotovino, ki je že pri tebi, za kar ti izdaš blagajniški izdatek.

Najti prijaznega podjetnika je težje, kot si misliš. Jaz sem tako speljal enega od prvih poslov, s kolegom sva se dogovorila, da lahko poslujem preko njega. No, denar sem komaj dobil od njega, tako se je prilepil nanj. Sem ga pa dobil. Tako da glede tega bodi previdna.

Enako bodi previdna okrog kraje ideje. To se lahko zelo hitro zgodi.

Ampak, da ti nekdo posodi firmo, da posluješ kakšno leto, je še najhitrejši izhod. Seveda so lahko tudi negativni scenariji. Ti stvar prodaš (karkoli že), nekdo plača denar, ti plačaš naprej - izdelka ne dobiš. Podobno, prodaš izdelek, pride reklamacija, morda je treba denar vrniti, dobavitelj pa bo vztrajal, da je prodal korekten izdelek (in denarja ne bo hotel vrniti).

Tako da ta, ki ti bo posodil firmo za poslovanje, tudi nekaj tvega.

Zgodovina sprememb…

baccount ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Janaz je izjavil:

Hvala in lep dan vsem.

Moj odgovor se ti bo morda zdel čuden, vendar, če boš dobro premislila, je dokaj logičen. Prodaja po Internetu potrebuje dobro spletno trgovino, TRR, možnost plačila preko bančnih/kreditih/pay pala, predplačila na TRR. Vse to zahteva kar nekaj dogovorov z banko, odprto firmo in podobno.

Zato bi ti svetoval, da poiščeš nekega sorodnika, ki ima odprto firmo, ki mu zaupaš. Po možnosti v branži, ki ni ista kot ta, ki se je ti lotevaš. Dogovori se, da ti "posodi" možnost zaračunavanja preko njegovega POS oz. kreditnih kartic, PayPal morda kasneje, oziroma predplačilo na TRR (od firme). V zameno mu ponudi recimo 3-5% provizijo.

Potem delaj preko sorodnika/prijatelja kako leto, da vidiš, kako bi to vse tebi šlo.

Glede denarja je tako, da ta podjetnik oz. firma naj (tvoj zaslužen) denar dvigne, ti pa ga deponiraj pri sebi ali če bo tega dosti, na svojem TRR na banki. Tehnično je to denar od firme, v blagajni, ki je pri tebi.

Potem pa, po enem letu vidiš, kje si. Lahko odpreš popoldanski s.p., ter mu izdaš fakturo, oz. bremepis, ki ga skompenziraš z blagajniškim izdatkom. Drugače rečeno, ta firma bo plačala tebi bremepis z gotovino, ki je že pri tebi, za kar ti izdaš blagajniški izdatek.

Najti prijaznega podjetnika je težje, kot si misliš. Jaz sem tako speljal enega od prvih poslov, s kolegom sva se dogovorila, da lahko poslujem preko njega. No, denar sem komaj dobil od njega, tako se je prilepil nanj. Sem ga pa dobil. Tako da glede tega bodi previdna.

Ampak, da ti nekdo posodi firmo, da posluješ kakšno leto, je še najhitrejši izhod. Seveda so lahko tudi negativni scenariji. Ti stvar prodaš (karkoli že), nekdo plača denar, ti plačaš naprej - izdelka ne dobiš. Podobno, prodaš izdelek, pride reklamacija, morda je treba denar vrniti, dobavitelj pa bo vztrajal, da je prodal korekten izdelek (in denarja ne bo hotel vrniti).

Si zaposlena, odpreš svoj "popoldanski" s.p. To narediš v enem dnevu: https://spot.gov.si/sl/portal-in-tocke-...
Najemi dobrega računovodjo.

Vball ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Janaz je izjavil:

Hvala in lep dan vsem.

Take prakse se jaz nebi šel nikoli, prevelik rizik.

@op Odpri normiran sp. (popoldan ne obataja več, prijel se je samo izraz) in gasa.

Ales ::

Ob redni zaposlitvi imaš lahko, kar se davkov tiče, tako navaden kot tudi normiran s.p., to je stvar odločitve. Se je pa potrebno odločiti pred odpiranjem s.p., ker se tega ne da kar čez noč zamenjati.

Pri normiranem s.p. se gledajo dejanski prihodki, stroški pa so normirani, kakor že ime pove. Če misliš prodajati izdelke, je to lahko davčno neugodno, ker boš imela ob vse večjem prometu tudi vse večje prihodke, stroški pa so odstotkovno fiksni.

Ampak tega ne moremo vedeti, brez da bi imeli vpogled v poslovni načrt. Morda pa tudi ni neugodno, ali pa vsaj na začetku ne bo.

GupeM ::

Vball je izjavil:

@op Odpri normiran sp. (popoldan ne obataja več, prijel se je samo izraz) in gasa.

Mešaš normiran in popoldanski s.p.

Za trgovino normiran s.p. nikoli ne more biti dober, razen če izdelke prodajaš z 90+ % maržo. Potem mogoče. Normiran s.p. je primeren za storitve, kjer nimaš veliko dejanskih stroškov. Prodajaš čas in/ali znanje, ne pa nekaj, kar si moral kupiti. Trgovina pa to ni, ker moraš izdelek kupit, nato pa ga prek trgovine prodat. In vsak tak nakup je tudi strošek, tako da normiranec odpade.

Popoldanski s.p. pa seveda še vedno obstaja, vendar to ni uraden izraz, niti nikoli ni bil. Gre za navaden s.p., le da si poleg tega še zaposlen pri nekem drugem delodajalcu, ta pa zate plačuje prispevke, zato "popoldanski espejevec" teh ne plačuje oz. so precej nižji.

Invictus ::

Popoldanski s.p. kot pravna kategorija ne obstaja.

FURS pač ugotovi, da si zaposlen drugje in ti na račun tega zmanjša mesečne prispevke in zmanjša normirane stroške pri normirancu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tidule ::

Vidim da ste uspel prodat kup nasvetov kako sebi in sorodniku prislužit čim več kazni za kršitev davčne zakonodaje in semantično nabijanje brez dodane vrednosti. Slo tech at its finest...

Drugače pa OP glede na bazična vprašanja bi se na tojem mestu obrnil na lokalno točko e-vem, ki nudijo osnovna izobraževanja brezplačno in dejansko odgovorijo na osnovna vprašanja, ki jih imaš. Data recimo jih ima tudi online. Potem bo lažje tudi kaj bolj konkretno vprašat in bo večja verjetnost, da dobiš kak uporaben nasvet.

V grobem pa potrebuješ s.p. (ostale oblike glede na opisno verjetn oniso smiselne). Če si že zaposlena potem plačuješ samo minimalne prispevke ca 60 eur.
Potem narediš okviren prepračun koliko bo stroškov in kakšni bodo prihodki. Na podalgi tega se odločiš ali uveljavljaš normirane ali dejanse stroške. Glede na to, da pišeš da ne bo zaloge, ampak se bo vse kupovalo sprotno in glede na to, da ne bo fizične trgovine na koncu dneva verjetno ne bo velike razlike v eni ali drugi metodi. V primeru normiranca bo manj papirologije, v primeru dejanskega obračunavanja stroškov, pa z kreativnim računovodstvom verjetno lahko nabiješ stroške na način, da ti malce več ostane. Glede na to, da je normiranec obdavčen po končni stopnji 4% in da imaš prihodke iz drugega naslova ter bi ti klasično obračunavanje stroškov pomenilo višjo dohodninsko osnovo bi se jaz na začetku odločil za normiranca in se s tem ne obremenjuješ. Tudi menjat med enim in drugim sistem mi nikakršnen problem, lahko pa to narediš samo na začetku leta. Med letom potem ne moreš spreminjat.

Večje vprašanje glede na napisano je ali postati zavezanec za DDV ali ne. Tukaj je primarno vprašanje ali so tvoji dobavitelji zavezanci ali niso. Če niso, potem se načeloma ne splača bit zavezanec za DDV. Če pa so zavezanci za DDV potem pa bo zate načeloma ugodnejše postati zavezanec za DDV in seveda ustrezno zaračuanvat davek končnim kupcem. Glede na to, da ne nameravaš poslovat s tujino tudi atipični zavezanec ne rabiš postat.

Absolutno pa v 21. stoletju ni pametno imet za primarno plačilno sredstvo plačilo po povzetju. Sistemi za kreditne kartice, paypal itd. so praktično samoumevni, hkrati pa tudi tebi nudijo bistveno boljšo plačilno disciplino kot plačilo po povzetju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v Avstriji preko Slovenskega S.P.ja

Oddelek: Loža
365305 (3543) Tidule
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

16442525 (17400) Recordman
»

Odprl bom popoldanski s.p. - na kaj naj pazim?

4911487 (9307) Okapi
»

Prenakazilo iz Paypala (Zaslužek z Youtubom) (strani: 1 2 )

6017960 (15644) čuhalev

Več podobnih tem