» »

Ogrevanje kaj storiti...

Ogrevanje kaj storiti...

«
1
2

plant1 ::

Kaj je najcenejši način ogrevanja 80m2 hiše če so že estrihi narejeni na novogradnji, pa nevem ali bi se splačalo jih razbijat za toplotno ali pride kaj drugega v poštev.

kixs ::

Razbijat bi moral samo, ce vgradis talno ogrevanje - cevi v estrih. Toplotni je vseeno ali ogreva talno ali radiatorje.

kriptobog ::

Kaj ste dali pa v projekt? Ce je novogradnja je bilo vse doreceno ze v samem projektu. Ce imas instalacije za talno gretje, ce ni elektricno, potem je vseeno kaksen vir priklopis gor.

Likalnik ::

ne vem, če se ti splača razbijati estrih zaradi talnega gretja....TČ lahko priklopiš tudi na radiatorje...glede na to, da je pa novogradnja bodo sigurno dobra okna in fasada...tako, da nekih velikih izgub ne bo in posledično bo tudi TČ varčna skoraj tako kot pri talnem.

FrRoSt ::

Možnosti imaš veliko in v končni fazi, tudi če bi se odločil za talno ogrevanje, ne bi šlo verjetno za razbijanje, ampak samo malo povrtaš, vstaviš cevi in zaliješ.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Unchancy ::

FrRoSt je izjavil:

Možnosti imaš veliko in v končni fazi, tudi če bi se odločil za talno ogrevanje, ne bi šlo verjetno za razbijanje, ampak samo malo povrtaš, vstaviš cevi in zaliješ.

Kako pa to gre?
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Mišljena je bila peč na trda goriva samo še cevi niso potegnjene. Trenutno je možnosti za vse, zato se pa preračunava kaj se najbolj splača na dolgi rok.

plant1 je izjavil:

Mišljena je bila peč na trda goriva samo še cevi niso potegnjene. Trenutno je možnosti za vse, zato se pa preračunava kaj se najbolj splača na dolgi rok.

To je samo vir. Kaj bi pa ogreval s to pecjo? Radiatorje, talno?

80 m2 estrihov razbit in zmetat ven v hiši, kjer nihče ne stanuje, ni poseben problem, niti ne traja ravno dolgo, če dobiš obrtnike. Enako z istim pomislekom za izdelavo novih estrihov, potem ko si talno že napeljal.
Večji problem je sušenje estriha, ker če hočeš dati gor na primer parket, mora biti estrih res suh po celi debelini, kar pomeni po nekem času od polaganja vklop talnega gretja po programu za sušenje estriha, kar traja lahko tudi nekaj mesecev (pri tem boš kakšen mesec imel talno na blizu max). V glavnem lahko se zavleče in polagalec parketa bo hotel izmeriti, če je estrih dovolj suh, da bo lahko položil parket.
Drugače je talno po mojem najbolj varčno.
Če boš imel kot vir peč na drva, potem seveda rabiš za talno zalogovnik in ustrezno avtomatiko, da ti v talno ne pride preveč topla voda.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Unchancy ()

nejc_nejc ::

Ali imas spodnjo stran izolirano?

sniff ::

plant1 je izjavil:

na dolgi rok se razmerja med energetni lahko rušijo in lahko samo predvidevaš kaj se bo najbolj splačalo, če energenta ne obvladuješ/poseduješ (gozd, sončna elektrarna). Če je novogradnja bi ob upoštevanju PURES-a mogla biti dovolj varčna (izdatna izolacija, večlojna okna, ...) in če postaviš sončno elektrarno in toplotno črpalko, si v točki investicije "zacementiral" ceno energije in te nihanja cene elektrike, plina ali biomase ne bodo obremenjevala. Cena energije verjetno ne bo iz leta v leto nižja... Teoretično lahko pade ob prodoru fuzije na trg, praktično pa vejetno še dolgo ne.

fikus_ ::

plant1 je izjavil:

Kaj je najcenejši način ogrevanja 80m2 hiše če so že estrihi narejeni na novogradnji, pa nevem ali bi se splačalo jih razbijat za toplotno ali pride kaj drugega v poštev.

Drva.

Kot si napisal, je to tudi v projektu. Če hočeš udobje, pač plačaš več. Naslednja je TČ in v tvojem primeru ustrezno večji radiatorji (če gre) za normalno TČ, sicer visokotemperaturno. Potem nekje peleti.
Ogrevanje direktno z elektriko v novogradnjah ne gre, ni dovoljeno oz. nekaj v tem smislu.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

kixs ::

Ce je novogradanja z izolacijo kot se danes dela, potem ne potrebuje visokotemparaturne tudi na radiatorjih.

Za tvoj odgovor je potrebni malo računati.

sniff je izjavil:

plant1 je izjavil:

na dolgi rok se razmerja med energetni lahko rušijo in lahko samo predvidevaš kaj se bo najbolj splačalo, če energenta ne obvladuješ/poseduješ (gozd, sončna elektrarna). Če je novogradnja bi ob upoštevanju PURES-a mogla biti dovolj varčna (izdatna izolacija, večlojna okna, ...) in če postaviš sončno elektrarno in toplotno črpalko, si v točki investicije "zacementiral" ceno energije in te nihanja cene elektrike, plina ali biomase ne bodo obremenjevala. Cena energije verjetno ne bo iz leta v leto nižja... Teoretično lahko pade ob prodoru fuzije na trg, praktično pa vejetno še dolgo ne.

Natančno tako! In tukaj ni toliko problem ali vprašanje talnega ogrevanja ali radiatorjev!
komu zvoni; zvoni tebi.

Forsirate SE, kot bi bile zlate. Človek gradi hišo in nekateri menite, da ima še nekaj denarja viška. Dober nasvet.

Unchancy je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Kako pa to gre?

Enostavno! ;)

Zaradi treh ploščic zamenjati v kopalnici ali kuhinji tudi ni potrebno razsuti cele stene. ;)

Izvrtaš samo poškodovane ploščice in jih nadomestiš z novimi. 8-)

fikus_ je izjavil:

Forsirate SE, kot bi bile zlate. Človek gradi hišo in nekateri menite, da ima še nekaj denarja viška. Dober nasvet.

Kakorkoli denarja že ima, na izolaciji se mu (nobenemu) ne splača varčevati!! 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

FrRoSt, to pa tudi mene zanima, kako s parimi povrtanimi luknjami zmontiraš talno ogrevanje!

In še, si računal, koliko prinese razlika med 20 in 30 cm izolacije?!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

avtek ::

FrRoSt je izjavil:

Unchancy je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Kako pa to gre?

Enostavno! ;)

Zaradi treh ploščic zamenjati v kopalnici ali kuhinji tudi ni potrebno razsuti cele stene. ;)

Izvrtaš samo poškodovane ploščice in jih nadomestiš z novimi. 8-)

Ti pa si za hece.

kriptobog je izjavil:

plant1 je izjavil:

To je samo vir. Kaj bi pa ogreval s to pecjo? Radiatorje, talno?

Trenutno še ni nič je treba cevi ali pa za talno potegnet, tud sam se nagibam bolj radijatorjem kot pa vse razbijat. V prvem nadstropju je garaža in kurilnica to sploh ne bo ogrevano. Drugo nadstropje kuhinja kopalnica, dnevna soba, na vrhu pa še dve spalnici. Tudi glede na kvadraturu sem že razmišljal, da bi samo z 2 klimaama vse ogreval in hladil.

Ja kako hudica ste pa delali hiso? Mimo projekta? V projektu je doreceno glede instalacij. Ce niste nic polozili pod estrih, potem imas edino radiatorje, ce ne mislis zbijat estriha ven.

krop ::

nejc_nejc je izjavil:

Zelo pomemben podatek

V tej fazi ne glih, če pritličja sploh ne bo ogreval...
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Unchancy ()

kriptobog je izjavil:

Ja kako hudica ste pa delali hiso? Mimo projekta? V projektu je doreceno glede instalacij. Ce niste nic polozili pod estrih, potem imas edino radiatorje, ce ne mislis zbijat estriha ven.

Po projektu vodne pa elektro inštalacije so, glede cevi za ogrevanje so pa odprte možnosti lahko toplotno lahko radiatorje kakor želim tako bojo naredili. Mene zanima kaj se najbolj splača delat ali če je imel kdo podobno izkušnjo in kaj je naredil.

krop je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Zelo pomemben podatek

Nova gradnja vse je izolirano, garaže se mi ne splača ogrevat, doma v 30 letih ni v garaži nikol radijator delal ni potrebe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: plant1 ()

Twixz ::

Če se ti lubi delat - drva.
Če se ti ne lubi delat - toplotna.
Simpl.

plant1 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Po projektu vodne pa elektro inštalacije so, glede cevi za ogrevanje so pa odprte možnosti lahko toplotno lahko radiatorje kakor želim tako bojo naredili. Mene zanima kaj se najbolj splača delat ali če je imel kdo podobno izkušnjo in kaj je naredil.

krop je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Zelo pomemben podatek

Nova gradnja vse je izolirano, garaže se mi ne splača ogrevat, doma v 30 letih ni v garaži nikol radijator delal ni potrebe.

Glede vira ze. Lahko toplotna lahko radiator, to ne gre skupaj. Gre skupaj lahko toplotna, lahko drva, lahko elektrika. V projektu instalacij je pa ze doloceno nacin ogrevanja, talno, radiatorji ali kaj drugega.

Magic1 ::

Drva in dve klimi(vsako v svoj štuk) ni švoh kombinacija. Praktično lahko celo zimo furaš ogrevanje na klimo, po potrebi, ali če imaš poceni drva, kuriš. Če pa si iz mesta, pa pozabi na drva in uredi TČ, klima bo pa še vedno potrebna za poletja. Če je bajta izolirana cca. 20cm se rabi malo energije.
Magic

sniff ::

fikus_ je izjavil:

Vprašal je za mnenja na dolgi rok. Naj drugič napiše da nima denarja in rabi poceni kratkoročno rešitev. Kar se tiče kalkulacije, ne vem sicer koliko so sedaj cene SE in koliko energije rabi, samo ajde, za ilustracijo, da bo jasno kaj pomeni dolgoročno: ob predpostavki, da sončna elektrarna moči 12,5kWe stane 16.000€ in sproducira na leto v povprečju 13800 kWh elektrike jo v 20 letih nanese za 276,3 MWh, kar pomeni, da ga stane 1 kWh elektrike 0,058€. Vsem je jasno kam se gibljejo cene elektrike trenutno. Pustimo tukaj inflacijo, ki bo na 20 leto obdobje še dodatno "zniževala" investicijo. Da lahko naredi kako smisleno primerjavo rabi ponudbe za TČ+SE, peč na sekance, pelete, olje, premog, etc. in seveda ustrezno inštalacijo zraven, pa pol primerja. Da se ne bo kdo obregal v posamezne številke naj si prepračune naredi za svoje potrebe.

Nič ni določeno fiksno kaj bo, trenutno je samo dimnik narejen. Lahko se odločim za, kar mi paše, mišljeno je bila peč na trda goriva ni pa še nič narejeno. Za ogrevanje je potrebno še komplet vse naredit. Zato je iz tega vidika čist vseeno kaj se da. Edina ovira trenutno za talno je narejeni estrihi drugače bi že dal talno pa toplotno. Bolj me zanima kakšen bi bil izkoristek če dam toplotno pa radijator.

mn ::

plant1 je izjavil:

Nič ni določeno fiksno kaj bo, trenutno je samo dimnik narejen. Lahko se odločim za, kar mi paše, mišljeno je bila peč na trda goriva ni pa še nič narejeno. Za ogrevanje je potrebno še komplet vse naredit. Zato je iz tega vidika čist vseeno kaj se da. Edina ovira trenutno za talno je narejeni estrihi drugače bi že dal talno pa toplotno. Bolj me zanima kakšen bi bil izkoristek če dam toplotno pa radijator.

Sedaj kakor razumem iz raznih virov je tudi pomembno kakšne radiatorje boš dal. Manjša kot je temperatura vode v radiatorjih, boljši je izkoristek toplotne črpalke. Večje kot imaš radiatorje, manjšo temperaturo potrebuješ v njih za isti učinek. Večji kot so radiatorji, dražji so.

Jaz bi na tvojem mestu razmislil o tem, da grem h kakem energetskem svetovalcu, da izračuna/oceni toplotne potrebe stavbe in izračuna strošek.

Tody ::

Tebi malce osnove niso jasne... TC ogreva vodo, ce das zrak voda porablja elektriko kot glavni vir energije. Povprečje je da uspe pretvoriti do 3 ali 4x več energije kot porabi elektrike.

Radiatorji grejejo zrak, talni greje tla in s tem potem celo hiso.

V radiatorje gre voda do 50 v talno do 30 raje manj.

Vsa logika je ista pri tvoji trdi peči, samo da bos moral ti nalagati gor. Če ne bi sparal bi imel strica, ki se imenuje strojni inžinir ali pa morda celo arhitekta, ki bi vse to lepo zračunal. Mi naj pa gledamo v čarobno kroglo inse odločimo namesto tebe

janezvalva ::

kombinacija talno plus radijatorji
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

mn je izjavil:

plant1 je izjavil:

Sedaj kakor razumem iz raznih virov je tudi pomembno kakšne radiatorje boš dal. Manjša kot je temperatura vode v radiatorjih, boljši je izkoristek toplotne črpalke. Večje kot imaš radiatorje, manjšo temperaturo potrebuješ v njih za isti učinek. Večji kot so radiatorji, dražji so.

Jaz bi na tvojem mestu razmislil o tem, da grem h kakem energetskem svetovalcu, da izračuna/oceni toplotne potrebe stavbe in izračuna strošek.

Ta nasvet je na mestu.

Sem že zgoraj pisal za TČ+radiatorji bo potrebno narediti izračun potrebne moči.

Če imaš dimnik na ustreznem mestu in te veseli kurjenje v kaminu, si ga lahko omisliš.

cias ::

Kaj pa tisti carbon foil ki dajejo v tujini pod parket? A kdo kaj pozna?

fikus_ je izjavil:

FrRoSt, to pa tudi mene zanima, kako s parimi povrtanimi luknjami zmontiraš talno ogrevanje!

In še, si računal, koliko prinese razlika med 20 in 30 cm izolacije?!

Sem računal za izolacijo! ;) Še v srednji šoli!! 8-)

Nisem napisal da s parimi luknjami! ;) To sem napisal za plošcico!

Napisal sem samo, da če se misli odločiti za talno ogrevanje, bo pač moral povrtati estrih tam, kjer bodo cevi, ga vkopati, po domače povedano! Ponavadi so to cevi, fi 10mm. Če daš po vrhu še ploščice, namesto parketa pa sploh nebi smel biti problem.

Zdaj, ali je to razbijanje estriha ali ne, je pa drugo vprašanje!?
komu zvoni; zvoni tebi.

delavec44 ::

cias ::

FrRoSt je izjavil:

[

Jaz tudi, toplotni tok čez steno. So nas pa tudi učili da je bolje da te malo zebe kot pa da maš plesen na steni, vsaj po takratnih cenah energije. Zdravstvo je zastonj, samo ne vem če te ozdravijo kaksnih čudnih bolezni ki jih fašeš s plesnijo.

So pa menda ene sobne rastline ki pomagajo za plesen, tega me pa takrat niso naučili.

mr_chai ::

svečke in lončene posodice. Najceneje.

UkrFTW! ::

Pravi moški bi vzel flex v roke, zafleksal kanale za talno, seveda tudi položil talno in ga lepo zalil z lepilom za ploščice ali pa z navadno malto.
V času, ko bi postavljal vprašanja na forumu, bi teh 800 metrov kanalov že imel izrezanih.
Žene, ljubice tašče o tem seveda ne bi obveščal.

bauci ::

Imel peč na olje in radijatorje. Segreval na 60. Sedaj imam TČ in segrevam vodo na 40 in se hiša prav lepo segreje.

plant1 je izjavil:

Ravno to je cudno, kako da niste v projektu dolocili tip ogrevanja. Sam vir se ze potem zmisljujes lahko, ti pa nimas izbranega niti nacina ogrevanja pa ste ze vlivali estrih. Nekaj ne stima tu. Me res zanima kaksni so bili nacrti instalacij in kako se je gradilo. Verjetno napol mimo projekta in brez nadzornika. Ampak zdaj je kar je. Ostanejo ti pac radiatorji ali pa IR paneli.

UkrFTW! je izjavil:

Pravi moški bi vzel flex v roke, zafleksal kanale za talno, seveda tudi položil talno in ga lepo zalil z lepilom za ploščice ali pa z navadno malto.
V času, ko bi postavljal vprašanja na forumu, bi teh 800 metrov kanalov že imel izrezanih.

In od 1a estriha bo ostalo točno 0.

floyd1 ::

...ker se bi po 10 minutah garantirano zadušil, mrtvi pa ne govorijo.

delavec44 ::

Sem dal zgoraj link. Obstaja stroj za to. V 1 dnevu je narejeno. Nihče pameten ne meče novih estrihov ven za to.

Ja daj radijatorje in pika.
Zaradi neštemanja razvejaj lajtenge v garazi in kurilnici pod stropom ter potem skozi plato na mesto radiatorja. Za na podstreho boš pa v prvem štuku gledal verikale ali pa jih vgradi v zidove.
Spodaj jih na koncu lahko skriješ, obdelaš s knaufom, ce maš pa dost visoke stropove pa izvedes spusceni strop...cca 6 -8 cm znižaš vsaj v garaži. Kurilnica je itak "strojnica" in par cevi več ne igra vloge. Baterijo_razdelilc za radijatorje, daj tudi v kurilnico.

delavec44 je izjavil:

Sem dal zgoraj link. Obstaja stroj za to. V 1 dnevu je narejeno. Nihče pameten ne meče novih estrihov ven za to.

Eno je sveze vgrajen beton_estrih z že postavljenimi cevmi, drugo je pa tole rezanje.
Kakšno sploh ima debelino?
Če mene vprašaš je tale rešitev možma pri armiranih platah, kjer rezkaš v coni zaščite armature. En estrihček od cca 5 cm ali ponekod manj, bo pa razpokal na prafaktorje.

Twixz ::

nejc_nejc je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Eno je sveze vgrajen beton_estrih z že postavljenimi cevmi, drugo je pa tole rezanje.
Kakšno sploh ima debelino?
Če mene vprašaš je tale rešitev možma pri armiranih platah, kjer rezkaš v coni zaščite armature. En estrihček od cca 5 cm ali ponekod manj, bo pa razpokal na prafaktorje.

Če že odpreš link, ne glej samo slike ampak preberi tudi kaj piše pod njo. Gre do debeline 25 mm. Pomoje je to na ono foro, ko majo električarji za kanale po stenah vlečt z uno malo "frezico".
Kar se tiče pa radiator/talno gretje debate se mi pa zdi da je to bolj problem v tem, da je avtorju teme marsikdo rekel da bo napaka če ne da talnega gretja noter ker je ceneje. Zdaj mu je pa žal sam še vseeno ni ziher kaj se bolj splača.
Jaz osebno bi dal radiatorje, če je že estrih narejen, ker tem kanalom ne zaupam, štemat se mi pa ne bi ljubilo.

WhiteAngel ::

TČ z radiatorji, če nimaš sam gozda in imaš estrihe že narejene.

Cev od dimnika pa uporabi za metanje umazanega perila v "kurilnico", kjer imaš pralni stroj 8-)

Ok,sem prebral že prej, do globine 25mm. Pri 50 mm je to 50%.
Za zagotavljanje vsiljenih razpok rabiš max 30% višine betona, ko rešuješ površino, zaradi hitrosti izvedbe zadošča že 10% globine na 3 do 4 polja in kontrolirano razpoka......

cias je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

[

Jaz tudi, toplotni tok čez steno. So nas pa tudi učili da je bolje da te malo zebe kot pa da maš plesen na steni, vsaj po takratnih cenah energije. Zdravstvo je zastonj, samo ne vem če te ozdravijo kaksnih čudnih bolezni ki jih fašeš s plesnijo.

So pa menda ene sobne rastline ki pomagajo za plesen, tega me pa takrat niso naučili.

ZA plesen ti potrebuješ kar nekaj pogojev!! ;)

PRVO, vlago in izvor vlage, poleg slabega in neprimernega zračenja, slabega ogrevanja še slabo izolacijo oz steno, točko, kjer se ti zadeva (VLAGA) začne zadrževati! 8-)

Potem se (tam) pojavi plesen! 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšno peč za staro hišo?

Oddelek: Loža
252580 (1742) zk_eu
»

Talno ogrevanje - da ali ne (strani: 1 2 )

8540071 (13142) urosh
»

Talno gretje in kurjenje na drva

337372 (6227) Daniel
»

Toplotna črpalka vs. Peč na pelete

1710525 (9514) WhiteAngel
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382164799 (131623) Zvezdica27

Več podobnih tem