» »

Nadgradnja biosa

Nadgradnja biosa

yoco ::

Živijo! Rad bi nadgradil bios. Imam matično Gigabyte x570 Gaming X (revizija 1.1), verzija biosa je F30. Na uradni spletni strani piše, da je zadnja verzija F37d.
Zanima me, ali lahko nadgradim samo z zadnjo verzijo ali moram vsako verzijo posebej? In, je možno narediti backup stare verzije biosa?
https://www.gigabyte.com/Motherboard/X5...

hojnikb ::

lahko na zadnjo, razn če je kako drugače izrecno napisan.
#brezpodpisa

Han ::

Zakaj bi delal backup, če so na razpolago vse verzije?

Naloži zadnjega. Po vnovičnem zagonu izberi SETUP DEFAULTS, nastavi RAM in še kakšno malenkost.

hojnikb je izjavil:

lahko na zadnjo, razn če je kako drugače izrecno napisan.

Hvala!

Han je izjavil:

Zakaj bi delal backup, če so na razpolago vse verzije?

Naloži zadnjega. Po vnovičnem zagonu izberi SETUP DEFAULTS, nastavi RAM in še kakšno malenkost.

Nisem niti pomislil na to ;((
Bios mi je res gadno updejtat. Imam slabe izkušnje ~15 let nazaj!

opeter ::

Ravno Gigabyteove matične imajo že več kot desetletje tisti dual BIOS za primere, če bi bila osvežitev neuspešna.

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

hojnikb ::

3$ programator te resi vseh muk failed bios posodobitev.
#brezpodpisa

filip007 ::

Vmes imaš Agesa in Agesa Combo, prej preveri kakšne so opcije za obnovitev, če ne bo šlo kaj naprej.

Jaz nisem imel sreče z neko MSI B450M A-Pro Max.
Trevor Philips Industries

Gigabyte je začel štediti, zato ima vedno manj plat dva bios čipa. Tudi ta x570 ima le enega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Sem za foro kontaktiral Gigabyte support. So mi rekli, da če nimam nobenih sistemskih težav, da ni potrebe po upgrejdu biosa, da je trenutna verzija čisto v redu! 8-O

TOP ::

Ja sej ne vem,zakaj bi sploh updejtal,če nimaž težav,pridobil ne boš nič.

Furbo ::

Pri nekaterih AMD platah lahko še izgubiš podporo za svoj (starejši) procesor z namestitvijo zadnje verzije.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

TOP je izjavil:

Ja sej ne vem,zakaj bi sploh updejtal,če nimaž težav,pridobil ne boš nič.

- Performance optimized on Ryzen 5000 series processors
- Major vulnerabilities updates, customers are strongly encouraged to update to this release at the earliest.

Imam 5600x in ne vem če kaj "pridobim" s temi updejti!

Furbo ::

Sem bral vse updejte in zgleda je precej popravkov za USB, stabilnost, performance.. jaz bi upgrejdal.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

opeter ::

Pred leti nazaj mi ena ASUSova matična (H81 čipset) ni hotela pravilo zaspati ... šele dve leti pozneje po dvanastih (12!) BIOS popravkih/nadgradnjah se je rešil ta problem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mtosev ::

Jaz redno posodabljam biose na mojih napravah. Laptop, desktop pc. Bad flash vsaj pri moji matični ni mogoč, ker ima USB port kjer, če gre kaj narobe daš bios file in reši.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev je izjavil:

Jaz redno posodabljam biose na mojih napravah. Laptop, desktop pc. Bad flash vsaj pri moji matični ni mogoč, ker ima USB port kjer, če gre kaj narobe daš bios file in reši.

Zadaj na matični mi na enem usb portu piše Bios USB 3.0. Se pravi v ta port vstavim ključ na katerem je novi updejt? Mora biti v FAT32 formatu?

Ja, v ta port vstaviš in naj bi šlo tako. Jaz sicer imam ASUSovo matično in pri meni je verjetno malo drugače kot pri tebi. Pri meni piše, da rabim file preimenovati v drugo ime, ker očitno išče samo file pod tem imenom, ker drugače imenovane file sploh ne pogleda. Sicer tole prek tega USB porta je mišljeno samo, če pride do bad flash-a. Jaz svojo matično posodobim v Windowsu prek asusovega bios update programa. Do sedaj še nisem naletel na težave. Lahko tudi direkt iz biosa updataš, če ti je tako bolj všeč. Če rabiš imeti ključ v FAT32 pa ne vem za tvojo ploščo. Jaz mislim, da moja podpira tudi NTFS. Za točne informacije poglej na website tvoje matične.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

mtosev je izjavil:

Ja, v ta port vstaviš in naj bi šlo tako. Jaz sicer imam ASUSovo matično in pri meni je verjetno malo drugače kot pri tebi. Pri meni piše, da rabim file preimenovati v drugo ime, ker očitno išče samo file pod tem imenom, ker drugače imenovane file sploh ne pogleda. Sicer tole prek tega USB porta je mišljeno samo, če pride do bad flash-a. Jaz svojo matično posodobim v Windowsu prek asusovega bios update programa. Do sedaj še nisem naletel na težave. Lahko tudi direkt iz biosa updataš, če ti je tako bolj všeč. Če rabiš imeti ključ v FAT32 pa ne vem za tvojo ploščo. Jaz mislim, da moja podpira tudi NTFS. Za točne informacije poglej na website tvoje matične.

Hvala za odgovor! Jaz imam tudi aplikacijo (APP Center), ki lahko preko windows naložim updejt, sam me je strah, da ne bo ok! :| Sem že pred davnimi leti imel problem, zato me ta bios tok je*e! :D

Na FAT32 ključ razpakiraš ZIP, v biosu poženeš Q-Flash in počakaš, da konča.

Po resetu nastaviš BIOS Deafults in greš čez vse nastavitve, predvsem RAM (vklopiš XMP profil).

MrStein ::

Točen postopek je opisan v navodilih.

Update iz Windows pa je tak, da je odvisen od izvedbe.
Na enih ploščah to samo skopira nov FW na posebno mesto in se dejansko naredi update v BIOS-u, po restartu. To ima minimalen rizik.
Na drugih pa se dela update direktno, to pa je že bolj tvegano.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pri moji ASUS plati restarta komp, gre v bios in od tam updata bios.

Riff ::

jst ne posodabljam dokler ni kakšnih težav ali da ni podpore za določen model procesorja

Na mojem Dell prenosniku dell software predlaga upgrade biosa. Nekaj updatov je labeled critical.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov PC, no signal, ni moči v USB portih

Oddelek: Pomoč in nasveti
261616 (700) Han
»

Računalnik se ne zbudi iz sleep mode (strani: 1 2 )

544938 (4058) dj cotto
»

osvežitev BIOSa

333439 (2936) gddr85
»

zbrisan bios

Oddelek: Strojna oprema
314455 (3719) NoriDare
»

Računalnik se ne prižge