» »

PC naključno zmrzne

PC naključno zmrzne

Eukaliptus ::

Živijo,

za en nasvet bi vas prosil. Stacionarni računalnik mi zadnje čase vsake toliko zmrzne (slika zmrzne, miška zmrzne in ostane zmrznjeno do reboota). To se zgodi naključno, tudi ko PC ni obremenjen. Pogosto se to zgodi že zelo na začetku pri zagonu, celo čisto pri bios logotipu ali pri GNU GRUB 2.04 strani za vnos gesla za odklep master keya.
Imam dual boot (W10 in Ubuntu), težava se pojavi pri obeh sistemih, ali, kot rečeno, že pred vstopom v sistem, zato sklepam, da težava ni v enem ali drugem oz. obeh OS.
V W10 sem pognal vse možne stress teste za PCU, GPU, ram (CPU-z, MemTEst64, HeavenBenchmark) in spremljal parametre na CPUID HWMonitor. Vse zgleda ok, temperature tako max kot v idle normalne. Testi ne javijo nobenih napak, med testom ni nič zmrznilo.

Kaj bi lahko po vašem bilo, tako na prvo žogo? Kaj z matično ploščo? Vse je posodobljeno, prav tako ni nobenih sprememb v primerjavi z obdobjem, ko zamrznitev še ni bilo. Matična ena Gigabyte GA970, Radeon R9 390, AMD FX 8350, 3 palčke DDR3 rama, ampak bi sklepal, da vse to niti ni bistveno. Zamrznitve se dogajajo zadnji mesec, tko, recimo da povprečno 1x na dan, včasih pa tudi po partkrat zaporedoma čisto čisto takoj po zagonu, tako da je treba po večkrat resetirati, da pridem do OS.

Hvala vam!

hojnikb ::

skoraj sigurno plošča.
#brezpodpisa

Se da kaj narediti, kaj probati? Kaj točno na plati pa bi to bilo?

Gagatronix ::

Najbrz kaksen kondi odpoveduje poslusnost.

Eukaliptus je izjavil:

zamenjaš, to pa vrzes v smeti. Razn kakšnih kondenzatorjev (kateri tko ne crkujejo na modernih platah) nimaš kaj velik rihtat, razn če maš nekoga z reball mašino in neomejeno časa za raziskovanje problema.

Glede na to kako stara in počasna platforma je to, je high time da vseksup zamenjaš za nekaj novejšega.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

@hojnikb, na novih platah bodo prej crknili kondiji, kot pa na stari robi (tu govorim o robi ki je 20+ let stara).

PacificBlue ::

Ne vem ce bi resilo tezavo, lahk pa za hec zalaufas cmd kot admin user in pozenes ukaz chkdsk /r in potrdiš z Y(yes).
Ti bo preverilo integriteto datoteke na disku in popravilo napake pred zagonom windowsov.
I’m out.
:3

driver_x ::

Eukaliptus je izjavil:

Naloži si memtest86 in ga pusti delati nekaj ciklov. Velika verjetnost je tudi, da imaš v okvari kakšem RAM modul. Ta test ti bo to ugotovil.

Pognal sem vse možne stress teste za PCU, GPU, ram (CPU-z, MemTEst64, HeavenBenchmark). Nič napak.

hojnikb, želja počasi je menjati, čeprav trenutnemu sestavu v praksi za moje potrebe popolnoma nič ne manjka.

Pacifikblue hvala za predlog, bom poskusil popoldne. Močno upam, da je le kaj programskega. Čeprav, če zamrzne tudi po tem, ko sem že v OS (W10 ali Ubuntu), potem verjetno bolj slabo kaže

Kako pa je s CPU temperaturami ? Si v zadnjem letu menjal termalno pasto ?

Nobenih sprememb, pasta je bila sicer menjana že uf nazaj, ampak po testih in meritvah sodeč so tudi na max load temperature ok, kaj šele na idle in ob startu.

Skratka vse res po starem, nobenih sprememb v zadnjem letu.

Zgodovina sprememb…

Runner71 ::

Pri prižganem in delujočem pcju poskusi vsak modul rama posebej ( praviš da jih imaš 3 ) rahlo premikati levo desno....če ti vsaj pri enem pc takoj zmrzne, ugasni pc, vse 3 rame ven in spucaj kontakte....pa preskušaj in testiraj po en ram naenkrat...

Han ::

Menjaj napajalnik. Če bo še naprej zmrzovalo, menjaj plato.

Runner71 je izjavil:

Pri prižganem in delujočem pcju poskusi vsak modul rama posebej ( praviš da jih imaš 3 ) rahlo premikati levo desno....če ti vsaj pri enem pc takoj zmrzne, ugasni pc, vse 3 rame ven in spucaj kontakte....pa preskušaj in testiraj po en ram naenkrat...

Runner71, SLAVA TI! Tale tvoj enostaven in praktičen predlog je takoj našel vzrok napake. Ram palčko #1 sem poguncal in je zamrznilo. Poskusil po resetu še parkrat in vedno isto. Pri ostalih dveh ram palčkah težave ni. O piamo si mi prihranil brezveznih stroškov z nepotrebnim "skrajni čas je že" nakupovanjem komponent.

Zdaj je le vprašanje ali je bila fuč ram palčka ali slot #1. Bom stestiral :)

Še enkrat, hvala ti. Prav tako ostalim za predloge

Zgodovina sprememb…

McMallar ::

Super, da si odkril problem. Jaz sem imel identicne simptome, le da je pri meni bil krivec M.2 SSD.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Zanimivo, to problematično ram palčko sem malo obrisal, prav tako slot#1 malo spihal in jo dal nazaj not na prvotno mesto, zdaj pa guncam in guncam in nič. Nobenega problema z zamrzovanjem več. Je možni, da je bil le kontakt iz nekega razloga slab, kljub temu, da se tam naokoli več let ni ničesar pipalo?

Kontakti scasoma oksidirajo.

Han ::

Če se boš vseeno odločil za menjavo platforme, imaš v drugi temi predlog malo boljših komponent kot si jih sam nabral. ;)

Gagatronix je izjavil:

@hojnikb, na novih platah bodo prej crknili kondiji, kot pa na stari robi (tu govorim o robi ki je 20+ let stara).

glih na 20+ let stari robi bojo prej crknal, ker to je ze obdobje fake kitajskih kondezatorjev, k so mnozicno crkoval.
Danes, k vecina semi decent plat uporablja polimerne kondice, bojo le ti zadnja skrb za odpoved.

Nobenega problema z zamrzovanjem več. Je možni, da je bil le kontakt iz nekega razloga slab, kljub temu, da se tam naokoli več let ni ničesar pipalo?

kako dolgo si delal stress test memory-a pred tem? Ker taksne tezave, tudi ce so kontakti, bi se tam slj k prej pokazale in bi mel krivca se predn si odpru temo...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

lonewolf_ ::

Meni je slika zmrzovala za 3-7s brez blue screenov, zvok je ostajal normalen... Na koncu sem pa po formatiranju ugotovil, da je bilo zaradi miške. Menjal miš za novo pa od takrat na istem sistemu bp. Verjetno je kje od časa do časa prihajalo do kratkega stika, sem pomislil. Nisem raziskoval zakaj in kje.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

hojnikb je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

glih na 20+ let stari robi bojo prej crknal, ker to je ze obdobje fake kitajskih kondezatorjev, k so mnozicno crkoval.
Danes, k vecina semi decent plat uporablja polimerne kondice, bojo le ti zadnja skrb za odpoved.

Nobenega problema z zamrzovanjem več. Je možni, da je bil le kontakt iz nekega razloga slab, kljub temu, da se tam naokoli več let ni ničesar pipalo?

kako dolgo si delal stress test memory-a pred tem? Ker taksne tezave, tudi ce so kontakti, bi se tam slj k prej pokazale in bi mel krivca se predn si odpru temo...

Crkovali ti bodo na robi iz obdobja 2000-2010, medtem ko ti na robi iz obdobja 1980-2000 prej ko ne utegne crkniti kaj drugega.

Runner71 ::

Eukaliptus je izjavil:

Runner71 je izjavil:

Runner71, SLAVA TI! Tale tvoj enostaven in praktičen predlog je takoj našel vzrok napake. Ram palčko #1 sem poguncal in je zamrznilo. Poskusil po resetu še parkrat in vedno isto. Pri ostalih dveh ram palčkah težave ni. O piamo si mi prihranil brezveznih stroškov z nepotrebnim "skrajni čas je že" nakupovanjem komponent.

Zdaj je le vprašanje ali je bila fuč ram palčka ali slot #1. Bom stestiral :)

Še enkrat, hvala ti. Prav tako ostalim za predloge

Malenkost...

glede na lastne izkušnje je malo verjetno ram v okvari....predlagam ti ram test, kot ti je že nekdo prej svetoval, pa vsak ram posebej...pustiš na testu čez noč...če gredo vri trije žez, spucaš vse 3 in podnožja in si zmagal....

lp

Gagatronix je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Crkovali ti bodo na robi iz obdobja 2000-2010, medtem ko ti na robi iz obdobja 1980-2000 prej ko ne utegne crkniti kaj drugega.

to je res, ampak roba iz tega obdobja ima danes sam še retro in muzejsko vrednost ;)
#brezpodpisa

V vecini primerov, ja. Marsikateri vojaski sistem se vedno laufa na opremi iz 70-ih.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj se poslavlja?

Oddelek: Strojna oprema
496600 (4719) Han
»

pc za najstnika kateri kje ?

Oddelek: Kaj kupiti
352473 (1473) 6151
»