» »

OMV nimajo goriva.

OMV nimajo goriva.

Temo vidijo: vsi

Sparkxl ::

Preden kamikazo raznese od pyzdenja preko trošarin, dajmo za hec upoštevati inflacijo med 2008 in danes...recimo 2% letno. Če je bila takrat 0,48c, je to poglihano z inflacijo danes 0,63c. Torej so v tem času dvignili na 71...ca.12%. Tak zdaj pa konec drame

kow ::

Mato989 je izjavil:

Daj dokaz da je trošarina fiksna ne pa procentualna?
A DDV je tudi fiksen ali je pri 1,77e višji DDV kot pri 1,2e nominalno?

1. Lahko zaupas vladnim spletnim stranem. Lahko pa tudi beres uradne liste. Da, trosarina je fiksna. 0.359e (ce prav pomnim) na liter benza.
2. DDV je relativen. Vendar lahko naracunas, da je 20% od 1e, je 20c. 22% od 1.4e pa je malo nad 30c. Torej prides do 10c razlike. Kako je on dobil 50 centov, pa se vedno ni pojasnil.

Pocasi naj kamikaza, kot dec, kapitulira. In prizna, da se je pac zmotil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kixs ::

Mato989 je izjavil:

kixs je izjavil:

Daj si duska. Pojdi po kvartalih. Ni se za 2/4.
https://www.energetika-portal.si/statis...

Kot receno, ne vem koliko danes znasa trosarina. Le-ta pa je fiksna in ne neki %. Mislis, da ne more biti osnovna cena goriva skoraj 1EUR? Ce gledam za USA, je pri njih osnovna cena 1,15EUR za liter.

x

x

Sem dal ze zgoraj link, ampak naj bo samo za tebe:
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Invictus je izjavil:

Goriva je bilo povsod dosti, tudi na zaprtih Petrolih.

Folk je kljub nalepki tankal in lepo plačal natočeno...

To ni noben dokaz, da je bilo "goriva povsod dosti". Lahko ves cas ponavljas lazi, samo v tej temi se ne bodo prijele.

fikus_ ::

Čisto možno, da so ljudje tankali gorivo kljub zaprtim črpalkam, če niso bile pumpa izklopljene, ker nikoli ne prodajo vsega goriva iz podzemnih cistern. Na dnu je svinjarija, voda in zato praznijo do nekega nivoja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Mato989 ::

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

1. Lahko zaupas vladnim spletnim stranem. Lahko pa tudi beres uradne liste. Da, trosarina je fiksna. 0.359e (ce prav pomnim) na liter benza.
2. DDV je relativen. Vendar lahko naracunas, da je 20% od 1e, je 20c. 22% od 1.4e pa je malo nad 30c. Torej prides do 10c razlike. Kako je on dobil 50 centov, pa se vedno ni pojasnil.

Vseeno bo treba razložit kako je pri podobni ceni sodčka dizl za nekaj 10 centov dražji, če je trošarina fiksna potem nekdo drug pobira procente...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Je bilo ze vse razlozeno. Cena sodcka ni enaka ceni brez dajatev. V ceni brez dajatev je cena sodcka + predelave surove nafte v koncni produkt. Ze prej sem dal link, kjer se vidi podrazitev rafinerij v enem letu za 5X.

Na zalost nasi "skrivajo" razrez cene in bo za Q2 verjetno sele cez nekaj tednov.

PersonaRuda ::

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Imaš prav. Zmotil sem se. Vse je čisto in logično, da če je sod nafte $110 bo liter bencina stal 1,77€ in v preteklosti (2008) je tudi bilo tako.

Zadovoljen, da sem priznal svojo zmoto? :P ;)

Vuli ::

Mato989 je izjavil:

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Vseeno bo treba razložit kako je pri podobni ceni sodčka dizl za nekaj 10 centov dražji, če je trošarina fiksna potem nekdo drug pobira procente...

Tista cena je cena surove nafte(crude oil), kar napumpajo, pol je treba to še predelat, v nafto, plin, benz...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Res ne vem kaj ni razumljivo!?

Koncna cena na pumpi = ((cena sodcka + cena rafinerije) + okoljski davki + trosarina + marza) * DDV

Trenutno nimamo podatka za ceno brez dajatev (oz. grosisticno ceno) in ne vemo koliko znasa trosarina. Ker manjkata dva podatka, ne moremo dolociti kaj je krivo.

Kar se pa samo trošarine tiče. Pustimo sedaj obstrani DDV in ostale dajatve.

Statistika 2007 - 2020. Vir: https://www.gov.si/teme/cene-naftnih-de...

Najnižja je bila 0,36 EUR septembra 2020, ko je bencin stal 1 EUR. (36% končne cene z DDV).

Najvišja je bila 0,52 EUR aprila 2014, ko je bencin stal 1,495 EUR. (35% končne cene z DDV).

Še ena naključna iz tabele iz vira: junija 2010 je bila trošarina 0,48 EUR, ko je bencin stal 1,192 EUR. (40% končne cene z DDV).

Iz tega vidimo, da je med letom 2007 in 2020 samo trošarina predstavljala od 35% - 40% končne cene in se je gibala med 0,36 EUR - 0,52 EUR.

Danes je za bencin, kateri stane 1,77 EUR kriva ravno najvišja trošarina, katera je višja od do sedaj najvišje trošarine 0,52 EUR.

Zgodovina sprememb…

Z vsem se strnjam, le s tem ne. Povej kako lahko to dolocis?

Danes je za bencin, kateri stane 1,77 EUR kriva ravno najvišja trošarina, katera je višja od do sedaj najvišje trošarine 0,52 EUR.

Nazadnje 28.4.2022 so ukrepali z znizanjem trosarin:

Trenutno veljavne trošarine, ki tako ostajajo nespremenjene do konca julija, znašajo za bencine 0,359 evra za liter, za dizel 0,330 evra za liter, za kurilno olje 0,07875 evra za liter in za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje 0,855 evra za megavatno uro.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

kixs je izjavil:

Z vsem se strnjam, le s tem ne. Povej kako lahko to dolocis?

Nazadnje 28.4.2022 so ukrepali z znizanjem trosarin:

Trenutno veljavne trošarine, ki tako ostajajo nespremenjene do konca julija, znašajo za bencine 0,359 evra za liter, za dizel 0,330 evra za liter, za kurilno olje 0,07875 evra za liter in za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje 0,855 evra za megavatno uro.

Te pa gremo sedaj računat. Sodček nafte je $110 oz. 105€, kar znese da liter surove nafte stane 0,66€. Sem je potrebno še vračunati transport in predelavo v bencin, diesel, hkrati pa še upoštevati, da iz teh ostankov pri pridobivanju goriva še delajo profit, ker se to potem proda avtomobilski industriji in ostalim, da se potem iz teh ostankov nafte delajo ven plastični izdelki.

Računamo: 1,77€ - 0,32€ (22% DDV) - 0,06€ marža trgovca - 0,66€ surova nafta - 0,36€ trošarina iz tvojega vira = 0,37€ razlike.

Sem še prištejmo od 0,05€ do 0,10€ za ostale eko dajatve in še par centov za predelavo in transport nafte, ter še potem vedno hodi navzkriž 0,20€ - 0,25€ za katere nevemo kje so vkalkulirane. Jaz sem prepričan, da trošarina ni 0,36€ ampak krepko presega 0,52€ in če tvoji trošarini 0,36€ prištejemo teh neporabljenih 0,20€ - 0,25€ pridemo na rekordno trošarino katero jaz cel čas omenjam.

AtaŠtumf ::

Ves čas jokate o ceni eur proti dolarju, tudi v ZDA je gorivo šlo bajno gor, pa imajo še vedno ameriški dolar?

Pa že konkretno pred napadom Rusije nad Ukrajino, torej niso edino Rusi krivi, niti ni menjalni tečaj eur-usd kriv...

kamiKaZaA:

na zalost predelava ni par centov. Tole velja za ZDA 13.6.2022. Ne vem zakaj bi bilo pri nas drugace.

Velja za USA galono:

Crude Oil Costs $3.00
Refinery Cost and Profit $1.85

https://www.energy.ca.gov/data-reports/...

kixs je izjavil:

kamiKaZaA:

na zalost predelava ni par centov. Tole velja za ZDA 13.6.2022. Ne vem zakaj bi bilo pri nas drugace.

Velja za USA galono:

Crude Oil Costs $3.00
Refinery Cost and Profit $1.85

https://www.energy.ca.gov/data-reports/...

Tudi tu vse ne štima. Galona je 3,78 litra. $1,85 = 1,76€ deljeno 3,78 litra = €0,47 za liter goriva. Absolutno preveč in že pri računu 0,47€ + 0,66€ + 0,06€ + 0,32€ + 0,36€ = 1,87€ pa še sploh nismo not vračunali eko dajatve. Danes pa je cena 1,77€. Pa ti tudi nisi računal, da pri predelavi surove nafte še služijo iz ostankov, katere potem uporabijo (prodajo) za predelavo v plastiko. Še tam delajo naftne predelovalnice profit.

Sploh ne vem kaj delas!?

4,85USD je galona bencina brez dajatev. 1L == 1,28USD == 1,15EUR

Kaj imajo veze ostali produkti rafinerij pri ceni predelave diesla in bencina?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

PersonaRuda je izjavil:

Sodček nafte je $110 oz. 105EUR

Ta podatek si potegnil iz riti. Terminska pogodba (za dostavo v juliju?) za WTI (west texas intermediate) je bila vceraj cirka 110$ dolarjev. Kaj tocno ima ta terminska pogodba s ceno bencina na Petrolu v Sloveniji, bos moral pa pojasniti...

Zgodovina sprememb…

kixs je izjavil:

Sploh ne vem kaj delas!?

Ne drži. To je končna prodajna cena predelane surove nafte z vsemi davki in trošarinami. Še ti si dal to sliko. Retail Price za marec 2022:

In to potem vse spremeni, kar si pisal ;)

kixs je izjavil:

Ce gledam za USA, je pri njih osnovna cena 1,15EUR za liter.

V ZDA je razpon cen ogromen. V Teksasu je bencin poceni, ker ga tako crpajo kot predelujejo prakticno pred vrati kupcev.

kow je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Sodček nafte je $110 oz. 105EUR

Ta podatek si potegnil iz riti. Terminska pogodba (za dostavo v juliju?) za WTI (west texas intermediate) je bila vceraj cirka 110$ dolarjev. Kaj tocno ima ta terminska pogodba s ceno bencina na Petrolu v Sloveniji, bos moral pa pojasniti...

Saj je vseeno ali računam sodček po 95€ (0,60€/l) ali 105€ (0,66/l) ali 110€ (0,69/l), ker je razlike v končni ceni 9 centov. Še vedno nisi pojasnil kam gre neznanih 20-25 centov? Jaz pravim, da v trošarine in da imamo najvišje trošarine v zgodovini in so višje od dosedaj najvišje, katera je znašala 0,52€. In zaradi najvišjih trošarin imamo najvišjo ceno goriva v SLO.

Od kod si dobil, "par centov za predelavo in transport"? So to 3 centi ali 15 centov. Hvala!
Mimogrede, trosarine kot eko dajatve so znane in jih lahko najdes na vladnih straneh.

Dokler so bile cene regulirane, imas tukaj natancne podatke:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Od kod si dobil, "par centov za predelavo in transport"? Hvala!

Od kod tebi, da to stane par €urov za liter predelane surove nafte? Hvala!

Pa začnite računati, da ko se predeluje nafta v bencin in diesel nastajajo ostanki in še te ostanke potem naftne družbe prodajo naprej za potrebe po plastičnih izdelkih in še tu zaslužijo. Torej so stroški predeleva res majhni, prav tako tudi transport v tankerjih, ker se v eni furi prepelje ogromno surove nafte.

Skratka, nimas pojma koliko centov je teh stroskov. Got it.

Leta 2008 je šla cena brez dajatev
0,5202€ (januar, nafta 95$)
0,6552€ (sredi leta, peak 140$)
0,2866€ (konec leta, nafta malo pod 50$)

Zdaj razumes, da je zadeva malo bolj kompleksna kot si predstavljas....

kow je izjavil:

Od kod si dobil, "par centov za predelavo in transport"? So to 3 centi ali 15
Dokler so bile cene regulirane, imas tukaj natancne podatke:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Samo v informacijo. Jaz sem dal ta link prvi na ta Slo-tech, tako da ni treba sedaj, da ti meni kažeš za te linke, če sem pa ravno od tukaj pobiral podatke ven, ko sem pisal svoje prejšnje komentarje. ;)

Zakaj že nisi včeraj omenil to stran?

Mato989 ::

Mene bolj zanima zakaj nimamo javno objavljenih trošarin in vseh dajatev na liter bencina?

zakaj je to tako težko najt in ni transparentno... a ne mormo met spletne strani kjer bi se vidla cena bencina in razrez komu gre kaj in koliko?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ne, nisi dal ta link prvi. Ker sem ga jaz dal ze leta nazaj... Skratka, nimas pojma. Nic nisi nastudiral in zdaj kle serjes po temi.

Mato989 je izjavil:

Mene bolj zanima zakaj nimamo javno objavljenih trošarin in vseh dajatev na liter bencina?

zakaj je to tako težko najt in ni transparentno... a ne mormo met spletne strani kjer bi se vidla cena bencina in razrez komu gre kaj in koliko?

Se strinjam. Lahko se javis in pises ministrstvu za gospodarstvo. Da so bile vcasih zadeve transparentne. Zdaj pa imajo 15 strani nekih razlag, a osnovnih podatkov nikjer ne najdes.

Mimogrede.

Koliko je 140$/95$, in koliko je 0,6552/0,5202. Ce si pozoren, bos videl da gre za velika odstopanja.
Ker zadeva ni tako enostavna kot si predstavljas... Ce recimo rafinerija misli, da so cene nevzdrzne, lahko pac neha kupovati, pa delajo derivate iz zalog. Lahko uporabljajo financne instrumente, da se zavarujejo pred volatilnostjo itd. itd.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Najbolj je zanimivo , da prevozniki te dni kličejo kmete , če ima kdo kaj za natočit.

kow je izjavil:

Ne, nisi dal ta link prvi. Ker sem ga jaz dal ze leta nazaj...

Lažeš! Daj link, da se ven zmažeš. :P;)

Zgodovina sprememb…

PersonaRuda je izjavil:

kixs je izjavil:

Sploh ne vem kaj delas!?

Ne drži. To je končna prodajna cena predelane surove nafte z vsemi davki in trošarinami. Še ti si dal to sliko. Retail Price za marec 2022:

In to potem vse spremeni, kar si pisal ;)

Spet ne vem kaj govoris...

Tisti podatki so za marec in dal sem za 13.6.2022, ki so se bolj tocni, saj vsebujejo absolutne zneske. Ampak, cetudi vzames tistih 72% cene iz marca danes, ko je cena galone 6,27USD. Dobis preracunano 1L == 1,09EUR - cena brez dajatev (samo surova nafta in predelava diesla).

Za trosarine sem ze napisal. Zadnji znani podatki iz 28.4.2022 so "znašajo za bencine 0,359 evra za liter, za dizel 0,330 evra za liter". Danes so se gotovo spremenili, vendar zaenkrat nikjer ne najdem koliko so. Lahko so nizje, visje ali enaka - nekdo pa tu ugiba, da so veliko visje.

Po vseh podatkih, ki jih najdem, je precej bolj verjetno, da je koncna grosisticna cena goriva brez dajatev visja.

Poglejmo price breakdown se v UK - cene so v penijih.
https://www.racfoundation.org/data/uk-d...

Pump price (pence per litre) of which: Petrol... 188.7p (2,20€) Diesel... 196.06p (2,28€)

Wholesale fossil fuel price (comprising oil production & refining) 78.11p 87.18p
Wholesale biofuel price (comprising biodiesel and ethanol production & refining) 11.92p 16.64p
Delivery and distribution 1.7p 2.1p
Retail margin (forecourt costs & profit) 11.92p 3.84p
Duty 52.95p 52.95p
VAT (Petrol 20%, Diesel 20%) 31.45p 32.68p
Greenhouse Gas Obligation & Development Fuel Obligation 0.654p 0.676p

Percentage of the pump price that is duty, VAT & environmental taxes/fees 45.07% 44.02%

Zanima nas grosisticna cena (predelana surova nafta v koncni produkt) in vidimo ceno za 1L diesel 0,8718GBP == 1,02€. Za bencin pa 0,91€. Torej je verjetno priblizno toliko tudi pri nas.

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

Ne, nisi dal ta link prvi. Ker sem ga jaz dal ze leta nazaj...

Lažeš! Daj link, da se ven zmažeš. :P;)

Ne najdem na hitro. Ko je 2008 cena sla cez 100$, smo sli cez iste debate. Odkrivas toplo vodo tukaj - upam, da nisi presenecen?

Leko ::

PersonaRuda je izjavil:

Imaš prav. Zmotil sem se. Vse je čisto in logično, da če je sod nafte $110 bo liter bencina stal 1,77€ in v preteklosti (2008) je tudi bilo tako.

Pa ti, ni v eni temi, da se nisi zmotil!
Da te ni sram, da se tako brukaš človek. Daj zabrskaj se že nekam, pa nehaj se smešit pred celim svetom. Priznaj si enkrat že, da nimaš pojma in bolje, da si tiho in samo opazuješ kako se odrasli pogovorjamo!

SmolWhale ::

Leko je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Pa ti, ni v eni temi, da se nisi zmotil!
Da te ni sram, da se tako brukaš človek. Daj zabrskaj se že nekam, pa nehaj se smešit pred celim svetom. Priznaj si enkrat že, da nimaš pojma in bolje, da si tiho in samo opazuješ kako se odrasli pogovorjamo!

lmfao so true

sbawe64 ::

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom avgusta je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 104,92 dolarja (okoli 100 evrov), kar je 4,60 dolarja (4,39 evra) manj kot v torek. Severnomorska nafta brent za dobavo v avgustu pa se je pocenila za 4,41 dolarja (4,21 evra) na 110,24 dolarja (105,18 evra) za sod.

Medtem cene po EU pocenitev ne izražajo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Baja ::

z dobavnim rokom avgusta

DamijanD ::

Hmm pri nas lokalni petrol že 5 dan nima dizla (baje, da celo 7 dni), zdaj je pa še benza zmanjkalo - pa nimamo ful turističnih migrantov...

Včeraj je nekdo iz vrha Petrola zatrdil, da do petka bodo vse črpalke imele gorivo.
Ali imajo res tako ozko grlo pri dostavi, ali ....

DamijanD je izjavil:

Hmm pri nas lokalni petrol že 5 dan nima dizla (baje, da celo 7 dni), zdaj je pa še benza zmanjkalo - pa nimamo ful turističnih migrantov...

Naslednjih 14 dni je ključnih, samo še malo odprite denarnice pa malo bolj preudarno trošite dobrine inRusija bo izgubila vojno. Samo še malo stisnite potem pa bo raj na zemlji. Svobodni smo pa že in to je vse kar res šteje! Lahko zaplešete en valček v težkih trenutkih.

Lp

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SmolWhale ()

GenZNPC ::

Lepo napisano:
Naslednjih 14 dni je ključnih, samo še malo odprite denarnice pa malo bolj preudarno trošite dobrine inRusija bo izgubila vojno. Samo še malo stisnite potem pa bo raj na zemlji. Svobodni smo pa že in to je vse kar res šteje! Lahko zaplešete en valček v težkih trenutkih.
skibidi

A ce bo gorivo naslednji teden dobavljivo povsod, se boste tukaj javno opravicili zaradi nabijanja v prazno?

Utk ::

Zmeraj je vse dostopno, vprašanje je samo za kakšno ceno.

GenZNPC ::

Gres tankat na madzarsko, naucte se:
"Jo napot, kerem szepen"
skibidi

GenZNPC je izjavil:

Gres tankat na madzarsko, naucte se:
"Jo napot, kerem szepen"

Sem volil SDS. Tankam 30% ceneje tam

LeQuack ::

To gorivo mora bit orenk droga da ga vsi hočjo tolk. Ni čudno da so take cene.
Quack !

WizzardOfOZ ::

Idiotizem brez primere:
https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

golob spet serje po navadnih ljudeh. Na avtocestah bi radi na dizel umaknili okoljske dajatve. Torej bodo tuji kamionarji tankali ceneje kot državljani izven avtocest.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Slabo bereš!
Na AC bodo enake cene kot izven AC,

fikus_ je izjavil:

Slabo bereš!
Na AC bodo enake cene kot izven AC,

Ni res, bencinu ne bodo zmanjšali okoljskih dajatev, samo dizlu. In to je diskriminacija.

UkrFTW! ::

WizzardOfOZ je izjavil:

In to je diskriminacija.

Vdahni, diskriminacija je nekaj drugega.

diskriminirajo voznike vozil na bencinski pogon.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena goriva (strani: 1 2 3 497 98 99 100 )

Oddelek: Problemi človeštva
4952543168 (190341) hbgqzR
»

Bencin - spremembe cen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11421374 (11976) FoxKnox
»

Cena nafte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13320423 (14018) krneki0001

Več podobnih tem