» »

OMV nimajo goriva.

OMV nimajo goriva.

Temo vidijo: vsi

sds ::

PersonaRuda je izjavil:

sds je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

kixs je izjavil:

So pa neke tezave z rafinerijami in je lahko tudi to del visoke cene danes. Tako ne mores ravno primerjat samo sodcke surove nafte.

https://www.eia.gov/todayinenergy/price...

Krivec za visoke cene je država. Če je sodček $110 je to $110 neglede kake težave so pri pridobivanju nafte.

Razlika je, da je bila marža trgovcev leta 2008 7 centov na liter, danes pa je 6 centov. Torej marža trgovcev ne vpliva na končno ceno. Kaj torej vpliva na končno ceno? Trošarina. Leta 2008 je bila 40 centov na liter. Danes je 70 centov na liter. In državne trošarine so glavni krivec po celi Evropi za tako visoke cene goriva. Nobena vojna v Ukrajini, noben covid nima veze s ceno goriva danes.

Saj ne bos imel problema dati kaksen vir, mar ne? :)

Izvoli VIR: https://moja-dolenjska.si/podrazitve-ko...

Je dovolj jasno obrazloženo v tem viru?

Ne. moja-dolenjska.si je pribljizno, kot bi dal za vir strankarsko glasilo SDS, za katerega je jasno, da se bo zlagal na debelo, ce bo le lahko malo nagajal Golobu.

Nepristranski vir bi prosil. Saj ga imas, mar ne, saj nisi nekaj na slepo zaupal dolenjskim superhikom, brez, da bi trditev preveril?

Mimogrede, vase obnasanje je dejansko grozno, raje boste zajebali celo Slovenijo, kot pa pozrli, da niste zmagali na volitvah. Toliko o domoljublju, ki ga imate redno polna usta. Saj toliko neumni niste, da bi mislili, da otezevanje dela vlade v napol kriznih razmerah, ni nekaj kar bi imelo kakrsenkoli pozitiven ucinek za Slovenijo, mar ne? Na vasem mestu, bi pozrl ponos in pustil, da Golob, pa kakorkoli ze, uredi sranje z energenti in potencialnimi novimi epidemijami covida, ne pa da bi se spravil rusiti vlado, kar avtomaticno pomeni, da se vsaj pol leta ne bo nobene resitve. Najebali ga bojo pa navadnji ljudje.
I have no mouth, and I must scream

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sds ()

karafeka ::

c3p0 je izjavil:

GenZNPC je izjavil:

Glede na to kdaj so to oddajo snemali, danes dobi 3000 neto:

O tem naceloma delavci ne govorijo, kolko dobijo oz. ti noben ne bo tocno povedal. Opazi se pa, da navalijo na trgovine ali pa pade kak nov avto.

3k neto je dosti za DE?

Hmmm, povprečna neto letna plača (za samske) v Nemčiji v 2022 je 25.583EUR / 2.132EUR na mesec. S tega vidika je 3k neto veliko, ampak je ful odvisno kje živiš. V vzhodni Nemčiji je standard podoben kot pri nas.
https://de.statista.com/statistik/daten...

Tukaj je še bruto:
https://www.oeffentlichen-dienst.de/all...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

karafeka je izjavil:

c3p0 je izjavil:

GenZNPC je izjavil:

O tem naceloma delavci ne govorijo, kolko dobijo oz. ti noben ne bo tocno povedal. Opazi se pa, da navalijo na trgovine ali pa pade kak nov avto.

3k neto je dosti za DE?

Hmmm, povprečna neto letna plača (za samske) v Nemčiji v 2022 je 25.583EUR / 2.132EUR na mesec. S tega vidika je 3k neto veliko, ampak je ful odvisno kje živiš. V vzhodni Nemčiji je standard podoben kot pri nas.
https://de.statista.com/statistik/daten....

Jaz se imam v Sloveniji kar fino z njimi. :) Kaj, hocete reci, da ste tako nesposobni, da morate do nemcije riniti?

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Skrivajo ta razrez cene pri nas.

Najdem tole za USA:
https://www.energy.ca.gov/data-reports/...

Pri nas so seveda trosarine visje.

x

x

c3p0 ::

sds je izjavil:

Jaz se imam v Sloveniji kar fino z njimi. :) Kaj, hocete reci, da ste tako nesposobni, da morate do nemcije riniti?

Vsa dela pač ne gre remote. Tudi jaz delam remote za tujce po tujski plači, kak avtoličar bo težje.

PersonaRuda ::

kixs je izjavil:

Najdem tole za USA:

x

x

Je lepo razložen v %. In tukaj se tudi vidi zakaj je v USA tako poceni gorivo, ker je osnova 59% + 41% raznih dajatev pri nas pa osnova 29% + 71% raznih dajatev. Če preslikamo na danes je torej cena goriva €0,51/liter + €1,26 raznih dajatev = €1,77/liter. V USA pa $0,65/liter + $0,46 raznih dajatev = $1,11/liter

PersonaRuda je izjavil:

kixs je izjavil:

Najdem tole za USA:

x

x

Je lepo razložen v %. In tukaj se tudi vidi zakaj je v USA tako poceni gorivo, ker je osnova 59% + 41% raznih dajatev pri nas pa osnova 29% + 71% raznih dajatev. Če preslikamo na danes je torej cena goriva EUR0,51/liter + EUR1,26 raznih dajatev = EUR1,77/liter. V USA pa $0,65/liter + $0,46 raznih dajatev = $1,11/liter

Ne zanima me, kako lepo zna Grims pobarvati graf. Ali kaj napise nanj, ker je se vedno izmisljen.

Zanima me vir teh podatkov, ker jim ne verjamem, dokler jih ne dobim iz preverjenega vira. Kot tudi sicer nerad verjamem nekim random trditvam na internetu.

Zgodovina sprememb…

sds je izjavil:

Ne zanima me, kako lepo zna Grims pobarvati graf. Ali kaj napise nanj, ker je se vedno izmisljen.

Zanima me vir teh podatkov, ker jim ne verjamem. Kot tudi sicer ne verjamem nekim random trditvam na internetu.

Sem ti dal vir do tega grafa. Več kot to ti ne morem. Nisem ti jaz kriv, če je za tebe edini verodostojen vir Nora24.

PersonaRuda je izjavil:

sds je izjavil:

Zanima me vir teh podatkov, ker jim ne verjamem. Kot tudi sicer ne verjamem nekim random trditvam na internetu.

Sem ti dal vir do tega grafa. Več kot to ti ne morem. Nisem ti jaz kriv, če je za tebe edini verodostojen vir Nora24.

Ne, zate je. Enako kot za moja-dolenjska.si. Pac hocem relevantne podatke, ne pa podatke plasirane s strani strankarskih trobil.

Pismo ali ste res taki bedaki. Pa ne mores kar nekemu bullshitu na internetu verjeti, zato ker je slikica lepa.

A temu bi tudi verjeli? Ne, ker morda veste toliko o elektromagnetizmu, da veste, da inducirana napetost na vezju ni zazeljena. No ogromno bedakov je takrat skurilo svoje Iphone.

Ce pa najdes random novico na internetu in ne ves o temi nicesar, potem se spravis temo nastudirat.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

sds je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

sds je izjavil:

Ne, zate je. Enako kot za moja-dolenjska.si. Pac hocem relevantne podatke, ne pa podatke plasirane s strani strankarskih trobil.

Pismo ali ste res taki bedaki. Pa ne mores kar nekemu bullshitu na internetu verjeti, zato ker je slikica lepa.

Saj imaš pravilnik nekje na netu kako se trošarine računajo itd... pogooglaj, mi ne bomo za tebe.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

sds je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

sds je izjavil:

Saj imaš pravilnik nekje na netu kako se trošarine računajo itd... pogooglaj, mi ne bomo za tebe.

Nepreverjen bullshit boste pa sirili, mar ne?

sds je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

sds je izjavil:

Evo vira. Gov.si Cene naftnih derivatov - Arhiv maloprodajnih cen reguliranih naftnih derivatov od 1. januarja 2007 do konca regulacije.

Izbral sem leto 2019, 1. januar. Cena bencina €1,183 in sicer:
nabavna cena: €0,4351 (36%) cene
vse dajatve, trošarine, takse davki: €0,747 (64%) cene

Zadovoljen z virom?
https://www.gov.si/teme/cene-naftnih-de...

ginekk ::

PersonaRuda je izjavil:

In zakaj je danes gorivo dražje? Zaradi trošarin države. Če bi država znižala trošarine, bi tudi končna cena goriva padla. Gremo še en izračun narediti kot da smo leta 2008. Cena bencina bi bila €1,10, ker je takrat bila €1,20 od +9% višji nabavni ceni. Trošarina pa bi znašala 44 centov, takrat je bila 47 centov, danes pa je 71 centov.

Zato tudi Golob laže v mikrofon, ko reče: "naredili smo vse kar lahko". Ja ja, trošarine in 2013 krizno začasno povečan 22% DDV prispevajo v blagajno dvojno kot nekoč. Tudi naftarji lepo poslujejo z dobičkom.

c00L3r ::

Spet so lahko v živo doživeli, kako je "vsemogoči trg" katastrofa za distribucijo nujnih dobrih, med katera žal spadajo pogonska goriva.

Rešitve so omejitev količin nakupa ali kar izdaja bonov za gorivo. Nimaš bona, lahko greš domov. Zdaj imamo absurde, ko eni pridejo in natakajo 1000L v cisterne, drugi pa ne morejo dobit 40L za rezervoar malega avta.

1. januarja 2019 je bila samo trošarina €0,47829.

Danes pa je samo trošarina €0,71.

Kaj je res tako težko znižati trošarino za 24 centov, posledično bi bil manjši pribitek še iz DDV, ker bi se osnova znižala in bi samo na ta način dobili za 30-40 centov nižjo ceno goriva. Zakaj je država včasih lahko preživela s trošarino €0,47/liter?

Vir: https://www.gov.si/teme/cene-naftnih-de...

kow ::

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

Danes je sodcek nafte 110$. Razmerje evro dolar si zamolcal. Danasnja situacija je bolj zajebana za reveze. Idealno bi naslednjih 6 mesecev airdropali najrevnejsim druzinam, recimo po 20e-30e mesecno, krizni energetski dodatek itd.

Dobro, pa gremo računat. Sod nafte danes je $110, kar znese EUR105 (tečaj 1,05). Leta 2008 je bil sodček nafte $140, kar znese EUR115 (tečaj 1,22). Torej pri ceni za sodček EUR115 je bila cena bencina med EUR1,20 do EUR1,30. Danes pri nižji ceni za sodček (EUR105) pa je cena goriva višja in sicer med EUR1,56 do EUR1,77. Narobe svet, če se gremo računice iz matematike.

Bi moral preveriti tvoje podatke (ce prav pomnim, je bil tecaj dolar/euro drugacen). Dodal bi se sledece:
- zakaj si vzel 110$, tam pa 140$ (moral bi vzeti 120$ in 140$, ce jemljes peak price).
Moras vzeti mesecno povprecje pri ceni (kolikor pomnim je bil 140$ peak price za relativno kratek cas)
- smo ze povedali, da smo dvignili trosarine (ekstra eko davki + malenkost visji DDV)
- tokrat imas geopoliticen dogodek, ki je spremenil naftne tokove, cela veriga ni bila pripravljena na to (distribucija, refinerije). Ekstra stroski, se vec negotovosti (tudi korona), zato se vec spekulacije itd.

ginekk je izjavil:

Tudi naftarji lepo poslujejo z dobičkom.

Pokazi mi te silne dobicke naftarjev, recimo od 2011 do 2022. V resnici niso bili kaj veliko profitabilni. Sele sedaj so dosegli "normalno" profitabilnost. Pa ne me narobe razumeti, v takih razmerah jih je potrebno prisiliti, da vecji del profitov investirajo v sirjenje proizvodnje. To je gotovo smiselno. Ni pa jim smiselno pobrati profite.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

ginekk ::

starfotr je izjavil:

Tudi pokojnin je vedno več, sistem pa niti ponzijeva shema ni več.

Ravno gledam to statistiko, imaš vse lepo na ZPIZ. Število upokojencev je zrastlo od 569k (2011) do 624k (2020), predvsem starostne in vdovske so rastle. AMPAK, hkrati je raslo tudi število zavarovancev od 869k do 958k.

Tako da ni tako črno belo.

ginekk je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ravno gledam to statistiko, imaš vse lepo na ZPIZ. Število upokojencev je zrastlo od 569k (2011) do 624k (2020), predvsem starostne in vdovske so rastle. AMPAK, hkrati je raslo tudi število zavarovancev od 869k do 958k.

Mater pol pa Covid ni dobro opravič dela ki so ga panično govorili... če bi covidu pustli prosto pot bi bil tudi ZPIZ bolj vzdržen...

kow je izjavil:

Bi moral preveriti tvoje podatke (ce prav pomnim, je bil tecaj dolar/euro drugacen). Dodal bi se sledece:
- zakaj si vzel 110$, tam pa 140$ (moral bi vzeti 120$ in 140$, ce jemljes peak price).
Moras vzeti mesecno povprecje pri ceni (kolikor pomnim je bil 140$ peak price za relativno kratek cas)
- smo ze povedali, da smo dvignili trosarine (ekstra eko davki + malenkost visji DDV)

Vzel sem ceno $140, ker imamo podatek, da je pri ceni $140 za sodček leta 2008 bil liter bencina €1,20. Imamo vse spremenljivke in lahko računamo dalje. Gorivo €0,432 (36% cene) + €0,768 (64% cene) vse trošarine, dajatve, marže, davki = €1,20/liter.

Vir za sodček $140 in ceno goriva €1,20:
V ponedeljek se je omenjena nafta med trgovanjem podražila na rekordnih 139,89 dolarja za sod.
Najbolj prodajano gorivo evrosuper plus se je danes opolnoči podražilo za 0,019 evra in po novem stane 1,206 evra za liter.

https://www.dnevnik.si/327155

fikus_ ::

c00L3r je izjavil:

Spet so lahko v živo doživeli, kako je "vsemogoči trg" katastrofa za distribucijo nujnih dobrih, med katera žal spadajo pogonska goriva.

Rešitve so omejitev količin nakupa ali kar izdaja bonov za gorivo. Nimaš bona, lahko greš domov. Zdaj imamo absurde, ko eni pridejo in natakajo 1000L v cisterne, drugi pa ne morejo dobit 40L za rezervoar malega avta.

Še pomnite tovariši Yugo in par-nepar ali bone. :))

Kow, potrudi se malo in sam išči, ali pričakuješ, da ti kamikaza vse servira.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

PersonaRuda je izjavil:

1. januarja 2019 je bila samo trošarina EUR0,47829.

Danes pa je samo trošarina EUR0,71.

Kaj je res tako težko znižati trošarino za 24 centov, posledično bi bil manjši pribitek še iz DDV, ker bi se osnova znižala in bi samo na ta način dobili za 30-40 centov nižjo ceno goriva. Zakaj je država včasih lahko preživela s trošarino EUR0,47/liter?

Vir: https://www.gov.si/teme/cene-naftnih-de...

V procentih je, to je del maneverskega prostora, ki ga ima Golob, ce bo pameten, bo dal vso razliko v ceno goriva prevoznike, da bo drzal ceno ostalih stvari navzdol, oz. bo lahko jebal mater trgovcem.

Sicer: https://www.compareyourcountry.org/taxi...

Zgodovina sprememb…

fikus_ je izjavil:

Ne. Samo sem hotel poudariti, da je njegova metodologija slaba - kar je tudi sam posebej potrdil. Ni vzel nobenih povprecij, ampak 1 podatkovno tocko. Verjetno tisto, ki je ustrezala njegovemu argumentu. Ce bom imel zvecer kaj casa, lahko podrobneje pogledam stevilke.

fikus_ je izjavil:

Še pomnite tovariši Yugo in par-nepar ali bone. :))

Ce bi uvedli par-nepar bone, bi poraba konkretno padla. Verjetno vec kot je bilo uvoza iz Rusije. Tako drasticnih ukrepov ne bos videl, razen ce se zmanjsa uvoz tudi od drugod.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ne. Samo sem hotel poudariti, da je njegova metodologija slaba - kar je tudi sam posebej potrdil. Ni vzel nobenih povprecij, ampak 1 podatkovno tocko. Verjetno tisto, ki je ustrezala njegovemu argumentu. Ce bom imel zvecer kaj casa, lahko podrobneje pogledam stevilke.

Pol pa rečimo, da je cena za sodček danes ista kot je bila leta 2008. Zakaj je takrat stal 1 liter bencina €1,20 danes pa je dražji +48% oz. je cena €1,77. Na kak način boš upravičil današnjo ceno, katera je za več kot €0,50 višja ob isti ceni za sodček nafte?

c3p0 ::

kow je izjavil:

Ce bi uvedli par-nepar bone, bi poraba konkretno padla. Verjetno vec kot je bilo uvoza iz Rusije. Tako drasticnih ukrepov ne bos videl, razen ce se zmanjsa uvoz tudi od drugod.

Seveda tega ne boš videl, ker bi to pomenilo manj profita, nafte je pa več kot dovolj, da bi se morali it šparanja oz. kvot.

Leta 2008 je bil sodcek nafte 1. januarja cirka 96$, potem je sel na 140$, konec leta pa je pristal pri 50$. To so terminske pogodbe za 1 mesec vnaprej, domnevam. Razumes zakaj te ne morem jemati resno? Daj naredi isti izracun za kaksen drugi dan v letu 2008. Pa da vidimo, ce bos dobil tudi 48%. Ne bos.

Zgodovina sprememb…

"...bo dal vso razliko v ceno goriva prevoznike, da bo drzal ceno ostalih stvari navzdol...."

Prevoznik že sedaj dobijo povrnjen del trošarine na goriva.

"Ce bi uvedli par-nepar bone, bi poraba konkretno padla."

Ljudje so brihtni, ko je potrebno naštudirat variante za "goljufanje" predpisov. Boni so se preprodajali, celo tankštel kelnerju si dal trinkgeld in si tankal brez bona, za par nepar so pa kombinirali tablice in dva avta pri hiši.
Poraba goriva v YU ni bila dosti manjša.

kow je izjavil:

Leta 2008 je bil sodcek nafte 1. januarja cirka 96$, potem je sel na 140$, konec leta pa je pristal pri 50$. To so terminske pogodbe za 1 mesec vnaprej, domnevam. Razumes zakaj te ne morem jemati resno? Daj naredi isti izracun za kaksen drugi dan v letu 2008. Pa da vidimo, ce bos dobil tudi 48%. Ne bos.

Izberi si 3 naključne dni, pa ti grem narediti izračune in verjemi, da bo vedno vsaj +33% več kot je danes. Cene in tabele so na gov.si.

Zakaj je danes gorivo dražje za najmanj 1/3 ob predpostavki, da nafta ni na rekordnih ravneh, cene pa so?

No, sej zato pa je edina pametna "resitev", visje cene.

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

Izberi si 3 naključne dni, pa ti grem narediti izračune in verjemi, da bo vedno vsaj +33% več kot je danes. Cene in tabele so na gov.si.

Zakaj je danes gorivo dražje za najmanj 1/3 ob predpostavki, da nafta ni na rekordnih ravneh, cene pa so?

Junija 2008, je bil dolar/euro razmerje 1.56. Konec leta pa 1.33.
Zdej, ce bos trdil, da danes trgovci pobasejo veliko vec, bos pac moral to dokazati z resno raziskavo. Na besedo ti ne bom verjel. Zgoraj si trdil, da je bilo razmerje 1.22, namrec.

Zgodovina sprememb…

kow, izberi datum, ti je kamikaza ponudil izračun.

kow je izjavil:

Junija 2008, je bil dolar/euro razmerje 1.56. Konec leta pa 1.33.
Zdej, ce bos trdil, da danes trgovci pobasejo veliko vec, bos pac moral to dokazati z resno raziskavo. Na besedo ti ne bom verjel. Zgoraj si trdil, da je bilo razmerje 1.22, namrec.

Kdo omenja, da pobašejo trgovci več? 8-O

Napisal sem, da so trgovci imeli maržo 7-8 centov leta 2008, danes pa jo je vlada omejila na 6 centov. Torej logično, da trgovci ne zaslužijo več. Kdo torej služi več? Država s trošarinami. Trošarine so glavni razlog, da je danes gorivo dražje za več kot €0,50 kot leta 2008. To že cel čas pišem.

Ja pri dolarju sem zgrešil razmerje. Pozabil, da je bila takrat največja kriza v USA in je Euro pridobil na moči, ko je dolar izgubljal vrednost zaradi recesije. 9 mesecev kasneje pa je prišla recesija tudi v Evropo in je tudi Euro začel padati, ter je kasneje bilo več let razmerje 1,18 - 1,25. Šele letos je padlo na 1,05.

GenZNPC ::

c3p0 je izjavil:

GenZNPC je izjavil:

3k neto je dosti za DE?

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

Danes je sodcek nafte 110$. Razmerje evro dolar si zamolcal. Danasnja situacija je bolj zajebana za reveze. Idealno bi naslednjih 6 mesecev airdropali najrevnejsim druzinam, recimo po 20e-30e mesecno, krizni energetski dodatek itd.

Dobro, pa gremo računat. Sod nafte danes je $110, kar znese €105 (tečaj 1,05). Leta 2008 je bil sodček nafte $140, kar znese €115 (tečaj 1,22). Torej pri ceni za sodček €115 je bila cena bencina med €1,20 do €1,30. Danes pri nižji ceni za sodček (€105) pa je cena goriva višja in sicer med €1,56 do €1,77. Narobe svet, če se gremo računice iz matematike.

Posredniki, vedno bolj požrešna država, zarejena z JS elementi in NVOji, in drugi ostali členi, ki si vsi morajo vsaj malo omastit brke.

Zanimivo, da lokalna občina (kot en banalen primer), z vsako menjavo župana zaposli kar nekaj novih prisklednikov, odpusti pa se noben ne. Verjetno se niti ne morejo, sčasoma se odvalijo v penzijo.

Za delo brez "izobrazbe" oz. srednjo solo ja.
skibidi

PersonaRuda je izjavil:

kixs je izjavil:

So pa neke tezave z rafinerijami in je lahko tudi to del visoke cene danes. Tako ne mores ravno primerjat samo sodcke surove nafte.

https://www.eia.gov/todayinenergy/price...

Krivec za visoke cene je država. Če je sodček $110 je to $110 neglede kake težave so pri pridobivanju nafte.

Razlika je, da je bila marža trgovcev leta 2008 7 centov na liter, danes pa je 6 centov. Torej marža trgovcev ne vpliva na končno ceno. Kaj torej vpliva na končno ceno? Trošarina. Leta 2008 je bila 40 centov na liter. Danes je 70 centov na liter. In državne trošarine so glavni krivec po celi Evropi za tako visoke cene goriva. Nobena vojna v Ukrajini, noben covid nima veze s ceno goriva danes.

No, sem malo prebrskal o rafinerijah in imel sem prav! :lol:

Oil refineries are making nearly five times as much money from refining petrol as they did year ago, data show.

A lack of capacity to refine petrol and diesel from crude oil has helped to push fuel prices to record levels, and increased profits for refinery owners.

Petrol prices are at an all-time high though the oil price remains well below record levels.

https://www.bbc.com/news/business-61750...

On the 8 June 2021, refiners were making $9.26 per barrel from refining petrol, and $6.84 per barrel refining diesel.

On Wednesday, they were making $43.11 on petrol, up 366%, and $51.13 on diesel, up 648%.

Figures published by BP, which owns a number of refineries in Europe and the US, shows its own measure of refining profits, the ‘Refining Marker Margin’, up from $7.7 dollars per barrel to $35.7 over the past year.

In ko gledas ceno sodcka, moras temu pristeti se ceno predelave, ki jo vecina izpusca. Cena za ZDA se vidi tu (na galono, deli z 3,7 za Liter):

June 13, 2022
Branded
Distribution Costs, Marketing Costs and Profits $0.56
Crude Oil Costs $3.00
Refinery Cost and Profit $1.85

State Underground Storage Tank Fee $0.02
State and Local Tax $0.14
State Excise Tax $0.511
Federal Excise Tax $0.184
Retail Prices $6.27

Se pa seveda strinjam, da je davkov/trosarine prevec. Drzava pa se ze hvali kako veliko davkov ji je uspelo pobrati!

https://www.finance.si/9001304/Visje-ce...

PersonaRuda je izjavil:

Napisal sem, da so trgovci imeli maržo 7-8 centov leta 2008, danes pa jo je vlada omejila na 6 centov. Torej logično, da trgovci ne zaslužijo več. Kdo torej služi več? Država s trošarinami. Trošarine so glavni razlog, da je danes gorivo dražje za več kot EUR0,50 kot leta 2008. To že cel čas pišem.

Trosarine so javno objavljene. Pac poracunaj koliko so visje. Gotovo ne prides do 48% razlike, torej si nakladal. Kot vedno nakladas, v vsaki temi.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Napisal sem, da so trgovci imeli maržo 7-8 centov leta 2008, danes pa jo je vlada omejila na 6 centov. Torej logično, da trgovci ne zaslužijo več. Kdo torej služi več? Država s trošarinami. Trošarine so glavni razlog, da je danes gorivo dražje za več kot EUR0,50 kot leta 2008. To že cel čas pišem.

Trosarine so javno objavljene. Pac poracunaj koliko so visje. Gotovo ne prides do 48% razlike, torej si nakladal. Kot vedno nakladas, v vsaki temi.

What? 8-O

Trošarina leta 2008 je bila €0,48. Danes je trošarina €0,71. Koliko procentov je višja danes trošarina? Odg: +48% več kot leta 2008. Kdo naklada? ;((

fikus_ je izjavil:

"...bo dal vso razliko v ceno goriva prevoznike, da bo drzal ceno ostalih stvari navzdol...."

Prevoznik že sedaj dobijo povrnjen del trošarine na goriva.

Ja, ampak njim se splaca ne samo povrniti trosarino ampak gorivo celo sponzorirat. So glavni razlog, da grejo vsi ostali izdelki navgor in s tem, da ostane za prevoznike vse enako, imas vzvod, da stopis za vrat pokvarjencem med njimi, pokvarjencem med trgovci (trgovcem vsega, ne samo goriva) in pokvarjencem med proizvajalci.

Tako ali tako pa je treba fosilna goriva cimprej opustiti in zdaj je lepa priloznost, da se ljudje navadijo na javni prevoz. In ta najboljsi del: Rusi so krivi.

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

What? 8-O

Trošarina leta 2008 je bila €0,48. Danes je trošarina €0,71. Koliko procentov je višja danes trošarina? Odg: +48% več kot leta 2008. Kdo naklada? ;((

Trosarina je bila enka (ali tam-tam). Absolutna vrednost s katero v imenu zavajanja operiras pa je visja, ker je sla cena goriva gor. Ti nakladas.

Zgodovina sprememb…

PersonaRuda je izjavil:

Kje si dobil visino trosarine danes?

kixs je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Kje si dobil visino trosarine danes?

Iz tega grafa preračunano:

Vir grafa: https://moja-dolenjska.si/podrazitve-ko...

Ne, mora biti iz Uradnega lista. Trosarina je fiksen del dolocen na 1000L. Leta 2018 je bilo za diesel 426EUR na 1000L, se pravi 0,426EUR/L. Za danes ne najdem, so pa v zacetku leta znizali na 330EUR.

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

SmolWhale ::

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Pol pa rečimo, da je cena za sodček danes ista kot je bila leta 2008. Zakaj je takrat stal 1 liter bencina €1,20 danes pa je dražji +48% oz. je cena €1,77. Na kak način boš upravičil današnjo ceno, katera je za več kot €0,50 višja ob isti ceni za sodček nafte?

Kamikaza že prej so ti omenili, da si ignoriral tečaj USD EUR baksuz en jebo mast.

sds je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

kow je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

What? 8-O

Trosarina je bila enka (ali tam-tam). Absolutna vrednost s katero v imenu zavajanja operiras pa je visja, ker je sla cena goriva gor. Ti nakladas.

Enaka? ;((

Torej, ko bo bencin 5€/liter in bo trošarina (39,8% cene) znašala 2€, bo po tvojih izračunih država dobila enako Eurov v blagajno kot danes ali kot leta 2008. ;((

Bravo za takšne izračune. Je rekel enako. 2€ = 0,47€ = 0,71€ :))8-)

Sploh ne ves kaj govoris!

SmolWhale ::

Kamikaza je malo bolj počasne sorte. Kakšnih 25 strani bo potrebnih.... Močna debata, grem po kokice in Laško.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SmolWhale ()

AtaŠtumf ::

sds je izjavil:

Tako ali tako pa je treba fosilna goriva cimprej opustiti in zdaj je lepa priloznost, da se ljudje navadijo na javni prevoz. In ta najboljsi del: Rusi so krivi.

Navini punček.

Kaki Rusi?

Kriva je debilna ekofašistična politika, ki skače na glavo v prazni bazen, namesto, da bi prvo pomislila na posledice svojih ukrepov, potem pa šele pametno odločitev sprejela.

Nehaj raje, raje daj glavo med vrata in podenj in zapiraj čim močneje in hitreje, boš veliko bolj pametnega naredil, kot pa, da tukaj na forumu pišeš bedarije in poskušaš trolat!

kixs je izjavil:

Ne, mora biti iz Uradnega lista. Trosarina je fiksen del dolocen na 1000L. Leta 2018 je bilo za diesel 426EUR na 1000L, se pravi 0,426EUR/L. Za danes ne najdem, so pa v zacetku leta znizali na 330EUR.

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Grema razčlenit ceno 1,77€/liter:
1,77€ - 6 centov marže - 32 centov DDV - 43 centov trošarin = 0,96€. Kam gre teh 0,96€ (za katere dajatve), če je 22% DDV od 1,77€ enako 0,32€ in je marža trgovca 0,06€ in je po tvoje trošarina samo 0,43€?

Daj si duska. Pojdi po kvartalih. Ni se za 2/4.
https://www.energetika-portal.si/statis...

Kot receno, ne vem koliko danes znasa trosarina. Le-ta pa je fiksna in ne neki %. Mislis, da ne more biti osnovna cena goriva skoraj 1EUR? Ce gledam za USA, je pri njih osnovna cena 1,15EUR za liter.

x

x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

starfotr ::

ginekk je izjavil:

starfotr je izjavil:

Razmerje je slabo in vprašanje kaj bo v naslednjih letih. Mislim, da bomo padli pod 1,3 ali 1,2 do leta 2030.

Leto Razmerje
2007 1,69
2008 1,71
2009 1,66
2010 1,60
2011 1,53
2012 1,46
2013 1,38
2014 1,39
2015 1,43
2016 1,45
2017 1,49
2018 1,52
2019 1,55
2020 1,53
2021 1,54

Razmerje prikazuje razmerje med povprečnim številom zavarovancev ter povprečnim številom uživalcev starostnih, invalidskih, družinskih in vdovskih pokojnin.

Skratka, glede na to, da se velik delež pokojnin financira iz davkov, je višja cena goriva in trošarin logična posledica. Od nekje je treba dobiti denar, izgleda je to postalo gorivo.

Kamikaza, trosarina oz okoljski davki oz. visji ddv dodajo tisti 10-20c (govorim zopet iz glave), ne pojasni pa 50 centov razlike. Skratka, narobe si naracunal razliko v ceni z letom 2008. Ker si vzel napacni euro/dolar tecaj. To je verjetno pridelalo glavnino napake.

Da, trosarine na gorivo so v bistvu kar dobri davki (progresivni), ker se bogatejsi vozijo v tezjih vozilih in imajo vec avtomobilov. Ter delajo vec kilometrov. Ce jih ukinemo, pol bo revez sele jokal, ko bomo dvignili DDV.

Zgodovina sprememb…

To so podatki za Diesel leta 2008Q3 - takrat je bil nizji DDV in ni bilo raznih okoljskih davkov. Tudi trosarina je bila malo nizja:

in

Diesel leta 2022Q1:

kixs je izjavil:

Daj si duska. Pojdi po kvartalih. Ni se za 2/4.
https://www.energetika-portal.si/statis...

Kot receno, ne vem koliko danes znasa trosarina. Le-ta pa je fiksna in ne neki %. Mislis, da ne more biti osnovna cena goriva skoraj 1EUR? Ce gledam za USA, je pri njih osnovna cena 1,15EUR za liter.

x

x

Daj dokaz da je trošarina fiksna ne pa procentualna?

A DDV je tudi fiksen ali je pri 1,77e višji DDV kot pri 1,2e nominalno?

Invictus ::

Goriva je bilo povsod dosti, tudi na zaprtih Petrolih.

Folk je kljub nalepki tankal in lepo plačal natočeno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena goriva (strani: 1 2 3 497 98 99 100 )

Oddelek: Problemi človeštva
4952543114 (190287) hbgqzR
»

Bencin - spremembe cen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11421370 (11972) FoxKnox
»

Cena nafte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13320423 (14018) krneki0001

Več podobnih tem