» »

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek

Temo vidijo: vsi
««
102 / 116
»»

TorrentXL ::

Likalnik je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Likalnik je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

A kdo ve kaj je s temi stanovanji narobe, da so vse cene spustili za cca. 10%? A to zarad migrantov na Viču, ki prežijo na otroke?

sigurno napoved nepremičninskega davka...boš pa mogoče le prilezel do svojega prvega stanovanja praktično zastonj

Misliš? Če že napoved davka, za katerega nihče ne verjame da bo implementiran, to doseže, kaj bi šele dejanski davek. Upam, da imaš prav.

kot rečeno...v primeru davka na nepremičnino...bodo stanovanja praktično zastonj...

ti kar lepo čiči pa čaki...in se čudi:)

Kako se že reče... Iz tvojih ust v božja ušesa. Jaz sem pripravljen.

https://lokacija.si/

Sem malo gledal po tem portalu. Vse okrog mene blizu centra LJ "so" najemnine po 30EUR, 80EUR, 100EUR, 300EUR. Redkokatera seže prek 500EUR. Mogoče za 100m2.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

ZveeZ ::

TorrentXL je izjavil:

https://lokacija.si/

Sem malo gledal po tem portalu. Vse okrog mene blizu centra LJ "so" najemnine po 30EUR, 80EUR, 100EUR, 300EUR. Redkokatera seže prek 500EUR. Mogoče za 100m2.

..in pol ljudje jocejo, da so najemnine previsoke. Folk najema prakticno zastonj.

Lahko bi v zakon dali, da ko najemnik to izve, da mu more najemodajalec oddajat še vsaj 5 let po tej ceni (+ uradna inflacija seveda) in vrnit vse za nazaj. V glavnem ni čudno, da je taka panika zarad tega portala. Razgalil bedo slovenskega nepremičninskega trga, kot še noben do zdaj. :))

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Ti podatki so javno objavljeni, tudi po imenu kdo oddaja če se ne motim, že leta.

Ja, ampak nikoli niso bili tako priročno prikazani. Pa da ne omenjamo še vseh, ki ni črno oddajajo. Zdaj je povsem jasno, zakaj tem ni bil všeč predlog načina obračunavanja novega davka. Sej je bilo že prej, samo zdaj bi lahko bilo tud takim, ki jim prej ni bilo al pa so se delali da jim ni.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Kot kaže ne bo nič niti z zaostritvijo kratkoročnega oddajanja. Še Zakonodajno pravna služba pravi da predvsem manjkajo neke resne analize in da ne morejo kar čez celotno Slovenijo udarit, če je kao problem samo v nekaj mestih (in še to, tako pravi ZPS, ne vejo, ker ni analiz).

https://www.finance.si/airbnb-sprejeman...

Utk ::

TorrentXL je izjavil:

Ja, ampak nikoli niso bili tako priročno prikazani. Pa da ne omenjamo še vseh, ki ni črno oddajajo. Zdaj je povsem jasno, zakaj tem ni bil všeč predlog načina obračunavanja novega davka. Sej je bilo že prej, samo zdaj bi lahko bilo tud takim, ki jim prej ni bilo al pa so se delali da jim ni.

Meni je aplikacija super, upam da je bo folk malo prečekiral...jaz se nimam kaj bat, marsikdo pa se...vidim da sem edini suxer daleč naokoli, ki sem prijavil realno najemnino. V zahvalo sem kurcan, ker so mi davki visoki. Vidim zdaj zakaj ostalim niso...

Likalnik ::

TorrentXL je izjavil:

Lahko bi v zakon dali, da ko najemnik to izve, da mu more najemodajalec oddajat še vsaj 5 let po tej ceni (+ uradna inflacija seveda) in vrnit vse za nazaj. V glavnem ni čudno, da je taka panika zarad tega portala. Razgalil bedo slovenskega nepremičninskega trga, kot še noben do zdaj. :))

kako misliš, ko najemnik to izve? saj najemnik že ves čas ve...za to ste si pa sami krivi...na pogodbo napiše cena najemnine je 300€ zraven mu pa, da na roke še 300€...in če je uradno zabeleženo 300€ potem toliko piše na tem tvojem portalu.

na ta način vidiš recimo soseda za katerega veš, da oddaja in če ni objavljene cene potem veš, da oddaja na črno.

Kanban je izjavil:

Kot kaže ne bo nič niti z zaostritvijo kratkoročnega oddajanja. Še Zakonodajno pravna služba pravi da predvsem manjkajo neke resne analize in da ne morejo kar čez celotno Slovenijo udarit, če je kao problem samo v nekaj mestih (in še to, tako pravi ZPS, ne vejo, ker ni analiz).

tako tako..se že bere po FB skupinah, da ne bo nič kruha iz te moke...mogoče pa vseeno Torrent ne bo tako lahko prišel do svoje prve "đabe" nepremičnine

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Kanban je izjavil:

Zato za koalicijo pripravljamo predloge amandmajev, kar pa terja nekoliko več časa, zato smo predlagali, da se obravnava predloga na odboru za gospodarstvo prestavi na naslednjo sejo konec junija s ciljem, da bi bil zakon lahko sprejet v juliju,« komentirajo na ministrstvu Matjaža Hana.

Kolk sem razumel še vedno bo zaostritev, čeprav mogoče ne v vseh občinah. Prav tako na koncu piše, da se bo zakon še vedno sprejel. Je pa očitno, da so lobiji kr pritisnili.

Utk je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Meni je aplikacija super, upam da je bo folk malo prečekiral...jaz se nimam kaj bat, marsikdo pa se...vidim da sem edini suxer daleč naokoli, ki sem prijavil realno najemnino. V zahvalo sem kurcan, ker so mi davki visoki. Vidim zdaj zakaj ostalim niso...

Tako, tako... To je ena velika davčna oaza in to normalni trdimo že ves čas.

Zgodovina sprememb…

Likalnik je izjavil:

tako tako..se že bere po FB skupinah, da ne bo nič kruha iz te moke...mogoče pa vseeno Torrent ne bo tako lahko prišel do svoje prve "đabe" nepremičnine

Seveda ne bo nič boljše, če vlada ne bo nič ukrenila. Neverjetno kaj si pogruntal.

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Zato za koalicijo pripravljamo predloge amandmajev, kar pa terja nekoliko več časa, zato smo predlagali, da se obravnava predloga na odboru za gospodarstvo prestavi na naslednjo sejo konec junija s ciljem, da bi bil zakon lahko sprejet v juliju,« komentirajo na ministrstvu Matjaža Hana.

Kolk sem razumel še vedno bo zaostritev, čeprav mogoče ne v vseh občinah. Prav tako na koncu piše, da se bo zakon še vedno sprejel. Je pa očitno, da so lobiji kr pritisnili.

Jap, lobiji so krivi, da ne naredijo analiz in ne znajo prej preverit če ideje pravno pijejo vodo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Jap, lobiji so krivi, da ne naredijo analiz in ne znajo prej preverit če ideje pravno pijejo vodo.

Itak, samo pri nas nič pravno ne pije vode, ker smo najustavnejši od vseh držav, tud takih, ki v določenih mestih dejansko popolnoma prepovedujejo kratkoročno oddajanje. Pri nas je očitno ustavna samo utaja davkov.

Zgodovina sprememb…

Si prebral mnenja ZPS? Zgleda da ne. Mogoče pa samo v drugih državah dejansko naredijo prej kakšno analizo stanja in kakšen konkretno bo efekt. Še sam si napisal, da so v tujini določenih mestih prepovedali, pri nas pa bi udarili kar povsod, samo nekje morda še bolj, če se županu tako zazdi (brez varovalk in potrebnih analiz).

Edini lobiji, ki so pri tem zakonu relevantni, so tisti, ki stavijo na hotelirstvo. Tem bi airbnb ban definitivno zelo koristil.

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

Si prebral mnenja ZPS? Zgleda da ne. Mogoče pa samo v drugih državah dejansko naredijo prej kakšno analizo stanja in kakšen konkretno bo efekt. Še sam si napisal, da so v tujini določenih mestih prepovedali, pri nas pa bi udarili kar povsod, samo nekje morda še bolj, če se županu tako zazdi (brez varovalk in potrebnih analiz).

Edini lobiji, ki so pri tem zakonu relevantni, so tisti, ki stavijo na hotelirstvo. Tem bi airbnb ban definitivno zelo koristil.

Seveda sem prebral. Sami izgovori. Le kje je bila ta služba v času prejšnje vlade? Na dopustu?

ginekk ::

TorrentXL je izjavil:

Kar se tiče stanovanj v Celovških so navadne bučke. Ta stanovanja so se na dražbi prodajala kot žemljice, čeprav so krožile zgodbe o streljanju v garaži, scanju povsod in tud se je vedelo, da bo kr nekaj stanovanj tam socialnih. Pa ne samo ta.

Lol, sem jaz poguglal zate. Moral so ponavljat dražbe, ker nihče ni hotel dat 2000 eur/m2

https://siol.net/novice/posel-danes/kak...

ampak ja, ti veš izgleda bolje od vseh, ki so bili v tem poslu.

Sej vidiš da več ve tudi o strašnih lobijih, ki pritiskajo na Zakonodajno pravno službo. Ne skrbijo ga pa upravičena negativna mnenja pravnikov .

Zgodovina sprememb…

ginekk je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kar se tiče stanovanj v Celovških so navadne bučke. Ta stanovanja so se na dražbi prodajala kot žemljice, čeprav so krožile zgodbe o streljanju v garaži, scanju povsod in tud se je vedelo, da bo kr nekaj stanovanj tam socialnih. Pa ne samo ta.

Lol, sem jaz poguglal zate. Moral so ponavljat dražbe, ker nihče ni hotel dat 2000 eur/m2

https://siol.net/novice/posel-danes/kak...

ampak ja, ti veš izgleda bolje od vseh, ki so bili v tem poslu.

Res čudno, da se ni prodalo na prvi dražbi:

Zasoljene izklicne cene Izklicna cena za najmanjše stanovanje v izmeri 33 kvadratnih metrov, s pripadajočim parkirnim mestom v podzemni garaži in kletno shrambo, znaša 113 tisoč evrov. To je okoli 3.400 evrov za kvadrat stanovanjske površine, brez parkirnega prostora in shrambe.

https://old.delo.si/gospodarstvo/financ...

https://old.slovenskenovice.si/novice/s...

Vem bolje, ker sem tud sam takrat gledal ta stanovanja, ampak sem lahko samo sanjal o njih. Pa govoril sem tud za Savski Breg.

https://www.zurnal24.si/slovenija/22-st...

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

Sej vidiš da več ve tudi o strašnih lobijih, ki pritiskajo na Zakonodajno pravno službo. Ne skrbijo ga pa upravičena negativna mnenja pravnikov .

Vem ogromno, zagotovo dost več kot ti.

Seveda me ne skrbijo taka mnenja pravnikov:
iz predloga zakona ni zaznati, kolikšen bi bil ocenjeni delež stanovanj, ki bi s predlagano zakonsko rešitvijo prešel iz kratkotrajnega v dolgoročni najem in kakšen bi bil ocenjeni vpliv na cene stanovanj ali višino najemnin.

A zdaj zakonodajalci rabijo že kristalno kuglo za napovedovanje prihodnosti, da sprejmejo kak zakon? Ne bomo spremenili kazenskega zakona, da se lahko preganja že namero zlorabe mladoletne osebe, dokler ne povejo koliko ljudi bojo odvrnili od takih dejanj s predlagano zakonsko rešitvijo.

Zgodovina sprememb…

Ne, "po občutku" se sprejemajo stvari, ki vplivajo na življenje ljudi. Tako, kot zdravnik "po občutku" predpiše neko zdravilo, ne pa na podlagi podatkov in študij. Idiotsko zgrešenih primerjav pa sploh ne bom komentiral. Ni čudno, da zakoni padajo, če pa jih nihče ne zna argumentirano zagovarjati.

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

Ne, "po občutku" se sprejemajo stvari, ki vplivajo na življenje ljudi. Tako, kot zdravnik "po občutku" predpiše neko zdravilo, ne pa na podlagi podatkov in študij. Idiotsko zgrešenih primerjav pa sploh ne bom komentiral. Ni čudno, da zakoni padajo, če pa jih nihče ne zna argumentirano zagovarjati.

Težko boš nekaj argumentirano zagovarjal, če se zahteva napovedovanje prihodnosti in to z natančnimi številkami. Zdravnik preden predpiše neko zdravilo točno ve, če bo 100% pomagalo to zdravilo ali ne? Ne bluzi. Kako naj zakonodajalec ve, če bojo vsi, ki oddajajo prek AirBnb, po spremembi zakona oddajali dolgoročno. Al pa vsaj koliko od teh se bo odločilo za dolgoročno oddajo? WTF je to vprašanje? Potem pa še seveda morejo s čarobno palico dobit podatek za koliko bojo padle cene najemov. Torej dokler ne bomo imeli kristalne kugle, vsi zakoni ostanejo enaki. :))

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 ::

1% na prazne hiše in stanovanja
2% na prazne parcele

Pa da vidimo kako dolgo bodo še sedeli na nepremičninah, ker itak nič ne stane.

Zdaj imamo v ulici tri prazne hiše in dve prazni zazidljivi parceli. Davek bi bil kar blagodejen, da se malo porine to na trg.

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Težko boš nekaj argumentirano zagovarjal, če se zahteva napovedovanje prihodnosti in to z natančnimi številkami. Zdravnik preden predpiše neko zdravilo točno ve, če bo 100% pomagalo to zdravilo ali ne? Ne bluzi. Kako naj zakonodajalec ve, če bojo vsi, ki oddajajo prek AirBnb, po zakonu oddajali dolgoročno. Al pa vsaj koliko od teh se bo odločilo za dolgoročno oddajo? WTF je to vprašanje?

Saj pravim, nimaš pojma. Tako, kot ga nima vlada. Analize o tem, koliko se sedaj kratkoročno oddaja po posameznih mestih/občinah/vaseh ni težko narediti (vlada tega ni naredila). Ocene, koliko bi se več oddajalo (na primer na podlagi izkušenj iz drugih mest po Evropi) tudi ne. Niti ni postregla s kakršnimi koli drugimi primerjalnimi rezultati iz drugih Evropskih mest. Vse to in še več se, s strani Zakonodajno-pravne službe, očita temu predlogu.

Bellator ::

Saj pravim, nimaš pojma. Tako, kot ga nima vlada.

Kaj pa če je v vladi oz tesno povezan z njo :)) zakaj bi sicer spisal skoraj toliko sporočil, kot vsi drugi skupaj.

energetik ::

Grimnir3 je izjavil:

2% na prazne parcele

Zdaj imamo v ulici tri prazne hiše in dve prazni zazidljivi parceli. Davek bi bil kar blagodejen, da se malo porine to na trg.
Še dodatna vladna intervencija praviš? Namesto da bi komplet prepustili prostemu trgu. Če bi res vladal prosti trg (brez strašne birokracije in omejitev), bi se že zdavnaj zidalo kot pri norcih, saj bi se to izredno splačalo po takih cenah. In potem bi cene padle in se zbalansirale.
vires in numeris

Grimnir3 ::

energetik je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

2% na prazne parcele

Še dodatna vladna intervencija praviš? Namesto da bi komplet prepustili prostemu trgu. Če bi res vladal prosti trg (brez strašne birokracije in omejitev), bi se že zdavnaj zidalo kot pri norcih, saj bi se to izredno splačalo po takih cenah. In potem bi cene padle in se zbalansirale.

LOL, prosti trg je reku.
Prosti trg je pač nekaj kar deluje v teoriji v praksi pa zagotovo ne.

Folk sedaj špara te prcele in hiše, če bo mogoče kdo v žlahti kdaj rabil, recimo otroci, vnuki, nečaki,... Naj šparajo za njih v zlatu, delnicah, obveznicah, kriptu...

Se ve, da prosti trg ne deluje, če država močno omejuje gradnjo.

Folk sedaj špara te prcele in hiše, če bo mogoče kdo v žlahti kdaj rabil, recimo otroci, vnuki, nečaki,... Naj šparajo za njih v zlatu, delnicah, obveznicah, kriptu...

Šparaj, kjer želiš, zaradi mene lahko tudi v pokemon kartah ali lego kockah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Težko boš nekaj argumentirano zagovarjal, če se zahteva napovedovanje prihodnosti in to z natančnimi številkami. Zdravnik preden predpiše neko zdravilo točno ve, če bo 100% pomagalo to zdravilo ali ne? Ne bluzi. Kako naj zakonodajalec ve, če bojo vsi, ki oddajajo prek AirBnb, po zakonu oddajali dolgoročno. Al pa vsaj koliko od teh se bo odločilo za dolgoročno oddajo? WTF je to vprašanje?

Saj pravim, nimaš pojma. Tako, kot ga nima vlada. Analize o tem, koliko se sedaj kratkoročno oddaja po posameznih mestih/občinah/vaseh ni težko narediti (vlada tega ni naredila). Ocene, koliko bi se več oddajalo (na primer na podlagi izkušenj iz drugih mest po Evropi) tudi ne. Niti ni postregla s kakršnimi koli drugimi primerjalnimi rezultati iz drugih Evropskih mest. Vse to in še več se, s strani Zakonodajno-pravne službe, očita temu predlogu.

Očitno ne razumeš dobro Slovenščine, zato ti oprostim. Seveda so naredili analizo koliko se sedaj kratkoročno oddaja, ampak ti na žalost ne razumeš vprašanja. Seveda pa očitajo tudi, da niso prej poskušali povečat število nepremičnin na trgu z davki na prazne nepremičnine. S tem se potem tud strinjaš, a ne?

Poleg tega je navedel, da so dodatna težava nenaseljena stanovanja, ki v Sloveniji
sestavljajo 19 odstotkov vseh stanovanj, vendar ta problematika, po oceni
predlagatelja, posega na druga področja urejanja (npr. najemniška razmerja, davčno
področje ipd.). Po mnenju ZPS s tem predlagatelj posredno kaže na obstoj drugih
ukrepov stanovanjske ali davčne politike, ki bi lahko bili blažji od predlaganih ukrepov
(npr. obdavčitev nenaseljenih stanovanj, davčne ali finančne spodbude za dolgoročne
najeme ipd.) in s katerimi bi manj intenzivno posegel v ustavni pravici do svobodne
gospodarske pobude in zasebne lastnine ter tako dosegel podoben učinek kot s
predlaganimi omejitvami.

Naj uganem. Če bi pa želeli davek spremenit, bi pa napisali, da je potrebno prvo druge ukrepe realizirat, kot je omejitev kratkoročnega oddajanja. :))

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch ::

Bellator je izjavil:

Sej veš da ne moremo kar pozidat vsega.

Pustimo prazne parcele in stare hiše pa kar dajmo vedno nove in nove zazidljive parcele dokler ni pozidano "vse"? Ljudje odločte se, en trenutek se pritožujete da je preveč države pozidane, drugič pa da bi moralo biti še več gradbenih parcel.
Sploh pa je komično to ob dejstvu da nas je še vedno cca 2 miljona, rodnost pa v prostem padu.

l0g1t3ch je izjavil:

Bellator je izjavil:

Pustimo prazne parcele in stare hiše pa kar dajmo vedno nove in nove zazidljive parcele dokler ni pozidano "vse"? Ljudje odločte se, en trenutek se pritožujete da je preveč države pozidane, drugič pa da bi moralo biti še več gradbenih parcel.
Sploh pa je komično to ob dejstvu da nas je še vedno cca 2 miljona, rodnost pa v prostem padu.

Sej ni važno. Njim je važno, da se nič ne spremeni, kar efektivno pomeni, da država skrbi za te, ki parkirajo denar. Za rodnost jim ni mar, ker bojo Pakistanci baje za vse poskrbeli. Itak pa bo večina jamračev o davku pod zemljo, ko se bojo pokazali pravi problemi. Takrat tud nepremičnin ne bo premalo.

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch je izjavil:

Bellator je izjavil:

Kje se pritožujem, da je preveč države pozidane? Če se ne motim, smo med tistimi, ki imajo najmanj površih pozidanih.

zavajon ::

Cilj je, da se pozida vse. Kajti ko bo enkrat vse pozidano, bo odstranjena še zadnja ovira za rast cen v neskončno.

A ni cilj to, da so stanovanja bolj dostopna? Belgija, za katero trol rad pove, da ima nizke cene stanovanj, ima pozidanih več kot 20% površin, Slovenija pa manj kot 3%.

Zgodovina sprememb…

Bellator je izjavil:

A ni cilj to, da so stanovanja bolj dostopna? Belgija, za katero trol rad pove, da ima nizke cene stanovanj, ima pozidanih več kot 20% površin, Slovenija pa manj kot 3%.

Trol si predvsem ti. Kaj bi naj ta graf povedal? S čem ima pozidane te površine? S stanovanjskimi bloki? A pa to zato, ker imajo več zazidljivih zemljišč, al jih samo manj hrčkajo kot Slovenci? Al je mogoče samo manj korupcije po občinah?

Zgodovina sprememb…

JohnyQ_ ::

Bellator je izjavil:

Samo da Belgija nima gora ki poberejo kar nekaj površine.

Poleg tega ima Belgija več prebivalstva in rabiš več pozidat.
Če v Sloveniji pozidamo x2 površine bomo naredili kaj,imeli prazna stanovanja ali uvozili filipince?

Ali pa bomo divje seksali da nas bo 4 miljone čez 50 let?

ferko2 ::

Torrentxl govori veliko na pamet, posebej glede novogradenj.
Jaz sem aktivno spremljal stanovajski trg in celovških dvorov ni nihče hotel kupit iz mixa razlogov, finančna kriza, hilda tovšak/media negativnost, šele na dražbi so počasi stekle prodaj. To so bile tudi edine novogradnje dolgo dolgo časa v lj (predtem recimo bežigrajski dvor pa stožice bloki na dunajski). Potem je prišla situla, kjer so TUDI imeli težave s prodajo po 3k/m2 in so nekaj fletov oglaševali in celo prodali po 1.99k/m2.
Po situli se je bolj odprlo, pa dunajski kristali, potem naprej s tistimi gradnjami na brdu pri med teh parkom in dolgim mostom, nekje istočasno tudi "stolpnica" na litostrojski potem pa je vedno več, zlate banane na celovški pa corwin zadaj za celovškimi dvori pa na območju ex slovenijavino (medvedova, lepodvorska) se je začelo zidat, agresivno je začel tržit schelenburg.
Potem je pa tudi dosti kosov zemljišč pozidanih z nekimi "vila bloki" jim recimo za lažjo predstavo. Za petrolom bežigrad, na ex zemljišču od metalke in spet neki vila bloki nasproti stadiona na drenikovi in še veliko veliko takih enot. Tako da inflacija cen pa gradnja je šla kar z roko v roki. Ponudbe novogradnje je daleč največ v zgodovini ljubljane!

Bellator je izjavil:

Belgija, za katero trol rad pove, da ima nizke cene stanovanj, ima pozidanih več kot 20% površin, Slovenija pa manj kot 3%.

Belgija ima 11,7 milijona prebivalcev na 30.000 km²

Torej ima nekaj malega več kot 5x prebivalstva, pozidana pa je več kot 7x toliko kot Slovenija.

Odoči se, ali bi rad, da so stanovanja dostopnejša, ali ne.

JohnyQ_ je izjavil:

Če v Sloveniji pozidamo x2 površine bomo naredili kaj,imeli prazna stanovanja ali uvozili filipince?

Torej bi bile cene stanovanj nižje?

Zgodovina sprememb…

Ja, tam okoli Kredarice je res še precej nepozidanega prostora.

Marsikje je še precej nepozidanega, pa tudi tam, kjer je že pozidano in bi namesto tega radi zgradili večje stanovanjske enote, pa ne morejo, je temu tako zaradi države, in ne zaradi prostega trga.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

Očitno ne razumeš dobro Slovenščine, zato ti oprostim. Seveda so naredili analizo koliko se sedaj kratkoročno oddaja, ampak ti na žalost ne razumeš vprašanja. Seveda pa očitajo tudi, da niso prej poskušali povečat število nepremičnin na trgu z davki na prazne nepremičnine. S tem se potem tud strinjaš, a ne?

Poleg tega je navedel, da so dodatna težava nenaseljena stanovanja, ki v Sloveniji
sestavljajo 19 odstotkov vseh stanovanj, vendar ta problematika, po oceni
predlagatelja, posega na druga področja urejanja (npr. najemniška razmerja, davčno
področje ipd.). Po mnenju ZPS s tem predlagatelj posredno kaže na obstoj drugih
ukrepov stanovanjske ali davčne politike, ki bi lahko bili blažji od predlaganih ukrepov
(npr. obdavčitev nenaseljenih stanovanj, davčne ali finančne spodbude za dolgoročne
najeme ipd.) in s katerimi bi manj intenzivno posegel v ustavni pravici do svobodne
gospodarske pobude in zasebne lastnine ter tako dosegel podoben učinek kot s
predlaganimi omejitvami.

Naj uganem. Če bi pa želeli davek spremenit, bi pa napisali, da je potrebno prvo druge ukrepe realizirat, kot je omejitev kratkoročnega oddajanja. :))

Kakšnega vprašanja? Tega, da naj s kristalno kuglo delajo analize? Verjetno nisi razumel mojega odgovora - imaš analize mest v podobni situaciji, ki so že izvedla to, pa jih niso uporabili (morda tudi zato, ker je bil efekt zanemarljiv). Seveda se strinjam, z mnenjem ZPS, da je najprej treba aktivirati prazne nepremičnine, predno greš v omejevanje z vprašljivimi (oz. neizkazanimi) izkupički.

LeQuack ::

TorrentXL je izjavil:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

A kdo ve kaj je s temi stanovanji narobe, da so vse cene spustili za cca. 10%? A to zarad migrantov na Viču, ki prežijo na otroke?

Jaz grem velikokrat tam mimo po PST tam v bližini križišča Dolgi most, in ja so vedno neki temni tam. Zadnjič sta se ene dva izmed njih pretepala na travi, ostali so pa navijali, večinoma ljudi ki je hodila po PST so mirno ignorirali, itak nimaš kaj. Plus ta lokacija je čisto ob avtocesti.
Quack !

Torej je rešitev pripeljati čim več temnih ;)

LeQuack ::

Po mnenju levičarjev ja, čim bolj nas sovražijo in našo kulturo, boljši kandidati so.
Quack !

delavec44 ::

zavajon je izjavil:

Torej je rešitev pripeljati čim več temnih ;)

Tudi dolenjski okvirji ti precej zbijejo vrednosti nepremičnin v soseski, če jih pripelješ. Bolj kot kakršenkoli davek. Dodaten plus je, da se jih ni enostavno znebiti potem.

To je že stara grožnja med skreganimi sosedi.

Zgodovina sprememb…

ferko2 je izjavil:

Torrentxl govori veliko na pamet, posebej glede novogradenj.
Jaz sem aktivno spremljal stanovajski trg in celovških dvorov ni nihče hotel kupit iz mixa razlogov, finančna kriza, hilda tovšak/media negativnost, šele na dražbi so počasi stekle prodaj. To so bile tudi edine novogradnje dolgo dolgo časa v lj (predtem recimo bežigrajski dvor pa stožice bloki na dunajski). Potem je prišla situla, kjer so TUDI imeli težave s prodajo po 3k/m2 in so nekaj fletov oglaševali in celo prodali po 1.99k/m2.
Po situli se je bolj odprlo, pa dunajski kristali, potem naprej s tistimi gradnjami na brdu pri med teh parkom in dolgim mostom, nekje istočasno tudi "stolpnica" na litostrojski potem pa je vedno več, zlate banane na celovški pa corwin zadaj za celovškimi dvori pa na območju ex slovenijavino (medvedova, lepodvorska) se je začelo zidat, agresivno je začel tržit schelenburg.
Potem je pa tudi dosti kosov zemljišč pozidanih z nekimi "vila bloki" jim recimo za lažjo predstavo. Za petrolom bežigrad, na ex zemljišču od metalke in spet neki vila bloki nasproti stadiona na drenikovi in še veliko veliko takih enot. Tako da inflacija cen pa gradnja je šla kar z roko v roki. Ponudbe novogradnje je daleč največ v zgodovini ljubljane!

V bistvu ti govoriš na pamet. Tud jaz sem spremljal trg. Govoriš, kot da je 3k na m2 bilo takrat poceni.

Vidimo to ogromno ponudbo novogradenj, kjer 70% stanovanj pokupijo za parkiranje denarja in kljub "ogromni" ponudbi cene rastejo v višave. :)) Torej smo zdaj po novem ugotovili, da ni problem v premali ponudbi. Vsak dan nekaj novega. :))

Zgodovina sprememb…

Benny123 ::

Lej v Ljubljani se recimo zidajo vila bloki, zakaj se ne stolpnice? Zato ker se je tako odločil Janković. Zato ker se tako odloča politika. Ce bi mestna občina Ljubljana rekla, da proda zemljišča samo ce se zgradijo stolpnice, bi se gradile stolpnice. Ampak pri stolpnici ni toliko kosmatega dobička. In vila blok ima pač mnogo manj stanovanj kot stolpnica. Drzava gradi arhitekturne mojstrovine za socialna stanovanja, na dolgem mostu al kva je ze tist konc, namesto da bi gradila stolpnice s čimveč poceni stanovanji. Stanovanjski sklad gradi luksuzna stanovanja za socialna v blokih z 4 nadstropji , da se jih nebi sramoval niti bogataš, na tisoče kvadratnih metrov zemljišč , namesto da bi gradila stolpnice kot npr na Fužinah. To pac je tako, politiki so pokvarjeni ali pa nesposobni do konca. Kar se tice najemnin, mnogo najemnin je neprofitnih, se pravi oodjetja oddajajo svojim zaposlenim za neprofitno najemnino. Zato je precej teh nizjih najemnin vidnih v aplikaciji. Vem iz lastnih izkušenj. To so dejanske cene najema. Podjetja imajo ogromno stanovanj samo povprečen slotechovec o tem ne ve nic. Ce bi lahko navadni ljudje donirali denar strankam , ce bi ga imeli, bi imel moc navaden clovek

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Benny123 ()

energetik ::

Grimnir3 je izjavil:

energetik je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

2% na prazne parcele

LOL, prosti trg je reku.
Prosti trg je pač nekaj kar deluje v teoriji v praksi pa zagotovo ne.

Tako je, prosti trg. Ker trenutno ga skoraj pri nobeni zadevi ne vidiš zaradi neštetih intervencij in regulacij oblasti.
vires in numeris

otago ::

Zdaj se bo v Mariboru gradil novi kare na Koroški cesti, Bezenškova ulica - zahodno od Študentskih domov in fakultet. Planirajo en blok in več vila blokov... Da bi zgradili kaj za srednji sloj ali večje število manjših stanovanj... seveda ni v načrtu Mestne občine Maribor in Župankoviča.

Benny123 je izjavil:

Lej v Ljubljani se recimo zidajo vila bloki, zakaj se ne stolpnice? Zato ker se je tako odločil Janković. Zato ker se tako odloča politika. Ce bi mestna občina Ljubljana rekla, da proda zemljišča samo ce se zgradijo stolpnice, bi se gradile stolpnice. Ampak pri stolpnici ni toliko kosmatega dobička. In vila blok ima pač mnogo manj stanovanj kot stolpnica. Drzava gradi arhitekturne mojstrovine za socialna stanovanja, na dolgem mostu al kva je ze tist konc, namesto da bi gradila stolpnice s čimveč poceni stanovanji. Stanovanjski sklad gradi luksuzna stanovanja za socialna v blokih z 4 nadstropji , da se jih nebi sramoval niti bogataš, na tisoče kvadratnih metrov zemljišč , namesto da bi gradila stolpnice kot npr na Fužinah. To pac je tako, politiki so pokvarjeni ali pa nesposobni do konca. Kar se tice najemnin, mnogo najemnin je neprofitnih, se pravi oodjetja oddajajo svojim zaposlenim za neprofitno najemnino. Zato je precej teh nizjih najemnin vidnih v aplikaciji. Vem iz lastnih izkušenj. To so dejanske cene najema. Podjetja imajo ogromno stanovanj samo povprečen slotechovec o tem ne ve nic. Ce bi lahko navadni ljudje donirali denar strankam , ce bi ga imeli, bi imel moc navaden clovek

Sej se gradijo v LJ tud stolpnice. Kaj ti to pomaga, če se 70%+ stanovanj pokupi za parkiranje denarja. Investitorji seveda ne kupujejo zemljišča samo od občine, je pa res, da bi verjetno lahko občine pogojevale to s prostorskim načrtom kje se kaj gradi. Je pa pri stolpnici še večji dobiček, kot pri vila blokih. Itak, da ne bo država gradila nove Fužine, zato ker se to ne odloča politika, vsaj ne neposredno.

Ta s službenimi stanovanji je pa malo bosa. Potem imajo očitno firme v lasti vsaj pol stanovanjskega fonda, glede na to, da so povsod cene nizke. Ko gledam v svoji okolici vem za večino stanovanj z nizkimi cenami, da niso v lasti podjetij. To se da tud brez problema preverit v zemljiški knjigi.

energetik je izjavil:

Tako je, prosti trg. Ker trenutno ga skoraj pri nobeni zadevi ne vidiš zaradi neštetih intervencij in regulacij oblasti.

Kje pa imajo ta opevani nepremičninski prosti trg, da ni prostor v celoti reguliran s strani oblasti?

Zgodovina sprememb…

««
102 / 116
»»