Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi

NuMaN ::
Ja, babice z vnučki v vozičkih tudi ...
Uživajo v sprehodih na obvoznici, da se nadihajo dizla, dokler še so.
Đizs, da bi "svoje" vsaj enkrat pokritizirali, vsaj takrat, ko naredijo neumnost, vidno z lune.
Uživajo v sprehodih na obvoznici, da se nadihajo dizla, dokler še so.
Đizs, da bi "svoje" vsaj enkrat pokritizirali, vsaj takrat, ko naredijo neumnost, vidno z lune.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()

zavajon ::

Utk ::
Zaj se za zdravstvo plačuje konktretno manj.
Če ti je šef razpolovil plačo, ker si bedak, ti to čisto verjamem. Večina pa plačuje isto in še več. Dohtarja pa glih tako nimam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

ripmork ::
Ni res. Če bi delal koristne stvari, ne bi Janše nihče pogrešal. Da ga nekateri hočemo nazaj, pri vseh bedarijah in svinjarijah, ki jih je delal, je dost jasen pokazatelj, kakšna nula od nule je Golob. Če ne bi nič naredu, bi še bilo nekak, ampak človek nam dela škodo iz dneva v dan.
+1
Zaj se za zdravstvo plačuje konktretno manj.
Lahko kaka razlaga za tole, cifre na plano?
Dopolnilno so spremenili v obvezno - s tem, da prej dopolnilno ni bilo obvezno (marsikdo ni plačeval), zdaj pa smo vsi (sami ali preko delodajalca) prisiljeni plačevat to postavko. Ki se bo zdaj dvignila (kljub reklamiranju, kako se ne bo). En kup več denarja je šlo direkt v ZZZS, ki je leto spet zaključilo z visokimi dobički, medtem ko z omejevanjem plačevanja za dejanske potrebe ljudi ustvarja dolge čakalne vrste. Aja, pa en kup denarja je šlo za odškodnine zavarovalnicam.
Skratka: plačujemo več kot kadarkoli prej, zdravstvo pa vse slabše. Plešemo.

mr_chai ::
Jaz sem enkrat celo Jelinčiča volil. JJ pa res še nikoli.
Na prejšnih volitvah bi moral NSI glede normirancev, pa so mi šli na jetra, ker sem ateist.
Dost neumn princip.
"Bom volil proti sebi, ker so verniki"

Sj zato pa smo tam kjer smo.
To je isto, kot stara mamica, ki je volila za Pahorja, ker ji bil lep in simpatičen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()

Prosim da obdržite debato na nivoju, za ostalo so primernejši portali, kjer se da zlahka vstaviti kaka slika.
Sicer so se spet pojavili neki, ki trdijo, da je predlog davka na cegle neučinkovit, da bi prišlo do masovnega prepisa lastništva - kar dvomim, skratka, človek dobi občutek, da bi najraje kar vse enako obdavčili, seveda ne po 0,1 procentov, kar bi bilo bogu in državi ter plebsu pravično, temveč se operira z neko številko 1,43.
Za predstavo, pri stanovanjcu za 150 k to nanese letno čez 2 k.
Sicer sem rekel, da ne grem na volitve, ampak če se to zgodi, mi ne preostane drugega da obkrožim Jajota.
Čeprav mislim, da levuharji vseeno niso toliko samodestruktivni, ali pa elita nekaj ve, kar ne vemo mi in je dejansko že vse šlo v franže ...
Sicer so se spet pojavili neki, ki trdijo, da je predlog davka na cegle neučinkovit, da bi prišlo do masovnega prepisa lastništva - kar dvomim, skratka, človek dobi občutek, da bi najraje kar vse enako obdavčili, seveda ne po 0,1 procentov, kar bi bilo bogu in državi ter plebsu pravično, temveč se operira z neko številko 1,43.
Za predstavo, pri stanovanjcu za 150 k to nanese letno čez 2 k.
Sicer sem rekel, da ne grem na volitve, ampak če se to zgodi, mi ne preostane drugega da obkrožim Jajota.
Čeprav mislim, da levuharji vseeno niso toliko samodestruktivni, ali pa elita nekaj ve, kar ne vemo mi in je dejansko že vse šlo v franže ...

Če mi grozi, da ostanem brez nepremičnine, potem da.
Gre za direktno ogrožanje moje eksistence ... Sicer dvomim, da bodo levuharji to naredili, jih pa zelo skomina, in verjetno bi če bi lahko.
Če pa ostane tako kot je, pa ne bom šel na volitve sploh.
Gre za direktno ogrožanje moje eksistence ... Sicer dvomim, da bodo levuharji to naredili, jih pa zelo skomina, in verjetno bi če bi lahko.
Če pa ostane tako kot je, pa ne bom šel na volitve sploh.

delavec44 ::

Upam staviti, da bo naslednji mandatar Janša.
Še Logarju dam več šans kot kakemu novemu levemu obrazu, razen če odigrajo najmočnejši adut - Čeferina.
Vprašanje kaj bo potem s tem davkom. Potem bodo karte premešane in gre vse od začetka.
Še Logarju dam več šans kot kakemu novemu levemu obrazu, razen če odigrajo najmočnejši adut - Čeferina.
Vprašanje kaj bo potem s tem davkom. Potem bodo karte premešane in gre vse od začetka.

bm1973 ::

Ah, mokre sanje janševikov...

A fascinantno je to, kako vam ne kapne, ko pa je nazadnje zmagal na volitvah 2004.
OK, tehnično gledano je zmagal še 2011, a le zato, ker je Zoki bebec.
No, v tem hipotetičnem primeru davka na nepremičnine seveda ne bi bilo, ostali davki pa se niti ne bi znižali, razen morda za najbogatejše, ker bi pač moral plačati predvolilno podporo.
Ruparjevim upokojencem ni nič dolžan.
Bi se pa enormno povečalo zadolževanje države. Korupcija pač stane.

LeQuack ::
Ima kdo kaj pametnega iz tega članka?
Novo poročilo: vendarle konec rasti cen stanovanj v Ljubljani?
https://www.finance.si/novo-porocilo-ve...
Novo poročilo: vendarle konec rasti cen stanovanj v Ljubljani?
https://www.finance.si/novo-porocilo-ve...
Quack !

Nič pametnega ni v članku.
Cene v Ljubljani so padle za 50 EUR/m2.
Evo ti sklep članka:
SKLEP
Največja novost, ki jo prinaša tokratno poročilo z ljubljanskega nepremičninskega trga, je, da se je rast cen v prestolnici ustavila. Medtem ko je bilo to v prejšnjih četrtletjih razvidno le iz primerjav s predhodnim četrtletjem, je to zdaj prvič pokazala tudi medletna primerjava (zadnje četrtletje 2024 v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2023). Po drugi strani podatki zadnjega četrtletja kažejo, da bi se utegnil ustaviti trend upadanja števila transakcij. Kakšni so obeti?
Poskušajmo pogledati "pluse" in "minuse". Dejstvo je, da so stanovanja v Ljubljani v prejšnjih letih postala draga – to je med drugim razvidno iz izračunov dostopnosti stanovanj. Ali glede na stagnacijo cen lahko rečemo, da smo dosegli "strop"?
Odgovora na to vprašanje nimamo, je pa zaradi učinka upadanja obrestnih mer nakup stanovanja danes "cenejši", kot je bil, denimo, pred letom dni (cene stanovanj se niso spremenile, cenejša pa so posojila). Na obzorju je dodatno upadanje obrestnih mer, kar lahko pozitivno vpliva na trg. Prav tako lahko na trg pozitivno vpliva nadaljnja rast plač – vemo, da bodo zaposleni v javnem sektorju letos in v prihodnjih dveh letih dobili poviške.
Kaj vseeno kvari sliko? Širši gospodarski kontekst. Gospodarske napovedi se poslabšujejo, v svetu je ogromno negotovosti. Glavne slovenske trgovinske partnerice v gospodarskem smislu stagnirajo ali pa celo upadajo (Nemčija).
Pod črto: za odgovor na vprašanje, ali smo na ljubljanskem trgu nepremičnin dosegli "strop", bo treba počakati še kakšno četrtletje. Skoraj gotovo pa zaradi visokih cen (in s tem zmanjšane dostopnosti) kratkoročno ni realno pričakovati visokih stopenj rasti cen. Ali lahko pričakujemo upade cen? Tudi na ta scenarij je trenutno težko računati, razen če pride do večjih pretresov v gospodarstvu (in večje rasti števila brezposelnih). Če bi v tem trenutku morali skleniti stavo, bi stavili na stagnacijo cen. Dodaten "moment" bi lahko na trgu pomenila uvedba davka na nepremičnine, s katerim je zažugala vlada. Po naši oceni sicer obstaja zelo majhna verjetnost, da bi dobili davek v takšni obliki in višini, kot ga je decembra predstavila vlada.
Cene v Ljubljani so padle za 50 EUR/m2.
Evo ti sklep članka:
SKLEP
Največja novost, ki jo prinaša tokratno poročilo z ljubljanskega nepremičninskega trga, je, da se je rast cen v prestolnici ustavila. Medtem ko je bilo to v prejšnjih četrtletjih razvidno le iz primerjav s predhodnim četrtletjem, je to zdaj prvič pokazala tudi medletna primerjava (zadnje četrtletje 2024 v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2023). Po drugi strani podatki zadnjega četrtletja kažejo, da bi se utegnil ustaviti trend upadanja števila transakcij. Kakšni so obeti?
Poskušajmo pogledati "pluse" in "minuse". Dejstvo je, da so stanovanja v Ljubljani v prejšnjih letih postala draga – to je med drugim razvidno iz izračunov dostopnosti stanovanj. Ali glede na stagnacijo cen lahko rečemo, da smo dosegli "strop"?
Odgovora na to vprašanje nimamo, je pa zaradi učinka upadanja obrestnih mer nakup stanovanja danes "cenejši", kot je bil, denimo, pred letom dni (cene stanovanj se niso spremenile, cenejša pa so posojila). Na obzorju je dodatno upadanje obrestnih mer, kar lahko pozitivno vpliva na trg. Prav tako lahko na trg pozitivno vpliva nadaljnja rast plač – vemo, da bodo zaposleni v javnem sektorju letos in v prihodnjih dveh letih dobili poviške.
Kaj vseeno kvari sliko? Širši gospodarski kontekst. Gospodarske napovedi se poslabšujejo, v svetu je ogromno negotovosti. Glavne slovenske trgovinske partnerice v gospodarskem smislu stagnirajo ali pa celo upadajo (Nemčija).
Pod črto: za odgovor na vprašanje, ali smo na ljubljanskem trgu nepremičnin dosegli "strop", bo treba počakati še kakšno četrtletje. Skoraj gotovo pa zaradi visokih cen (in s tem zmanjšane dostopnosti) kratkoročno ni realno pričakovati visokih stopenj rasti cen. Ali lahko pričakujemo upade cen? Tudi na ta scenarij je trenutno težko računati, razen če pride do večjih pretresov v gospodarstvu (in večje rasti števila brezposelnih). Če bi v tem trenutku morali skleniti stavo, bi stavili na stagnacijo cen. Dodaten "moment" bi lahko na trgu pomenila uvedba davka na nepremičnine, s katerim je zažugala vlada. Po naši oceni sicer obstaja zelo majhna verjetnost, da bi dobili davek v takšni obliki in višini, kot ga je decembra predstavila vlada.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()

Število transakcij se je povečalo, tako da brez skrbi, ni nobene panike.
Zaskrbljujoče je le to, da so se začeli pojavljati posamezniki, ki ne razumejo, da je vsaka cena prava in nobena ni previsoka ter začnejo ceno nižati.
Znova se je povečala razlika med oglaševano in doseženo ceno za kvadratni meter (v obeh primerih je uporabljena mediana). Razlika je v zadnjem lanskem četrtletju znašala že dobrih deset odstotkov. Toliko so, če nekoliko poenostavimo, torej bili pripravljeni pri oglaševanih cenah popustiti prodajalci. Graf gibanja razlike med oglaševanimi in doseženimi cenami za kvadratni meter od leta 2019 pokaže, da je bila v nekaterih obdobjih dosežena cena celo višja od oglaševane.
Zaskrbljujoče je le to, da so se začeli pojavljati posamezniki, ki ne razumejo, da je vsaka cena prava in nobena ni previsoka ter začnejo ceno nižati.
Znova se je povečala razlika med oglaševano in doseženo ceno za kvadratni meter (v obeh primerih je uporabljena mediana). Razlika je v zadnjem lanskem četrtletju znašala že dobrih deset odstotkov. Toliko so, če nekoliko poenostavimo, torej bili pripravljeni pri oglaševanih cenah popustiti prodajalci. Graf gibanja razlike med oglaševanimi in doseženimi cenami za kvadratni meter od leta 2019 pokaže, da je bila v nekaterih obdobjih dosežena cena celo višja od oglaševane.
Zgodovina sprememb…

Ah, mokre sanje janševikov...
A fascinantno je to, kako vam ne kapne, ko pa je nazadnje zmagal na volitvah 2004.
OK, tehnično gledano je zmagal še 2011, a le zato, ker je Zoki bebec.
No, v tem hipotetičnem primeru davka na nepremičnine seveda ne bi bilo, ostali davki pa se niti ne bi znižali, razen morda za najbogatejše, ker bi pač moral plačati predvolilno podporo.
Ruparjevim upokojencem ni nič dolžan.
Bi se pa enormno povečalo zadolževanje države. Korupcija pač stane.
A tile se pa ne zadolžujejo? In gospodarno ravnajo z denarjem? Pa nočejo nam izplačati keš od Vzajemne. Da ne govorim o omrežnini.
Kar se tega tiče, mislim, da je Jajo boljša izbira kot Taubi. Da Jajota ne obkrožiš, so drugi razlogi (recimo zunajpolitični, odnos do evtanazije), kar se pa finančnega dela tiče, me levuharji ne prepričajo. Pa kako oni potem vse rešujejo, ker da baje Jajo preveč zapravi, ko je na oblasti. To so zgodbice za otroke.

Sicer sem mislil voliti Pirate, ampak se mi zdijo taka 1 procent stranka ala Jelinčič. Gre samo za to, koliko škode bo naredil Taubi do konca mandata.
Šarec je fural podobno paradigmo, po moje bi jo tudi Čeferin. Mogoče je Cerar bil malce drugačen.
Šarec je fural podobno paradigmo, po moje bi jo tudi Čeferin. Mogoče je Cerar bil malce drugačen.

A tile se pa ne zadolžujejo? In gospodarno ravnajo z denarjem? Pa nočejo nam izplačati keš od Vzajemne. Da ne govorim o omrežnini.
Ne ravnajo gospodarno, tako kot tudi Jajo ni.
Zakaj pa bi morala vlada izplačati keš od Vzajemne? Mar je ona lastnica? Mislim, da ne.
Omrežnino sem za januar 2025 plačal nižjo kot za januar 2924. Pa račun je bil skoraj za tretjino nižji ob enaki porabi.
Zgodovina sprememb…

Zarad teh 20 evrov si srečen kot barvni radio, ne vidiš pa da ti vsak mesec spizdijo par 100 evrov več pri dohodnini in pri odškodninah dobaviteljem za vso to "poceni" elektriko.

denabiker ::
Kaj se kaj dogaja v zvezi s tem? Ima kdo info iz vrha? Osnutek zakona bi že moral biti po obljubah oziroma časovnici

Ne ravnajo gospodarno, tako kot tudi Jajo ni.
Zakaj pa bi morala vlada izplačati keš od Vzajemne? Mar je ona lastnica? Mislim, da ne.
Omrežnino sem za januar 2025 plačal nižjo kot za januar 2924. Pa račun je bil skoraj za tretjino nižji ob enaki porabi.
A kdo pa je sprejel zakon? Sveti duh?
Dejansko je oblast "podarila" zakon Vzajemni. Razen Vzajemne, se bodo redili tudi borzniki in bankirji, 400 k ljudi bo za 120-150 e odpiralo trgovalne račune. Že koliko časa bo šlo nič, če sploh ne gledaš drugega.
Čudi me Levica pri vsem tem. Pa Asta tudi veselo tala zaslužnim.
Saj se strinjam, da pri Jajotu ni kaj dosti drugače, se pa vsaj ne dela lepega ...

Res je, ta strošek trgovalnega računa je res odveč. Ampak nekdo lahko odpre trgovalni račun, prenese nanj delnice Vzajemne, in ga takoj zapre. Ne vem, koliko stroškov bi nastalo s tem, a gotovo manj kot 120€. P drugi strani pa bi parlament (in ne vlada, kot trdiš ti) sprejel tak zakon, po katerem zavarovanci ne bi dobili čisto nič. torej bi bili na slabšem kot so zdaj.
Tudi to imaš prav, Jajo se ne dela lepega. Že zdaj pravi, da bo "razturil" državo. A ne bi iblo nič drugače, tudi če bi se delal lepega. Ga poznamo že 40 let ;)
Tudi to imaš prav, Jajo se ne dela lepega. Že zdaj pravi, da bo "razturil" državo. A ne bi iblo nič drugače, tudi če bi se delal lepega. Ga poznamo že 40 let ;)

Že zdaj pravi, da bo "razturil" državo.
1. nič ne bo razturil, samo za 2% zmanjšal bullshit.
2. za ta namen bo pa tudi dobil glasove, kolk jih pač bo.

Res je, ta strošek trgovalnega računa je res odveč. Ampak nekdo lahko odpre trgovalni račun, prenese nanj delnice Vzajemne, in ga takoj zapre. Ne vem, koliko stroškov bi nastalo s tem, a gotovo manj kot 120EUR. P drugi strani pa bi parlament (in ne vlada, kot trdiš ti) sprejel tak zakon, po katerem zavarovanci ne bi dobili čisto nič. torej bi bili na slabšem kot so zdaj.
A zakaj pa tisti do 120 e zlahka dobijo keš?
Vzajemna bi morala iti v likvidacijo, zagotovo bi se našli zainteresirani, ki bi zadevo furali naprej na pogorišču vzajemne. Tako pa se MF sklicuje na tisto revizijsko družbo, ki je vse skupaj požegnala in si po Pilatovsko umije roke, Vzajemna se sklicuje na zakon.
Če zaprosiš za natančen izračun, kako so prišli do tvoje cifre, te gladko odjebejo. Ta famozni izračun tudi ni javen. Še ZZZS naj bi imel najprej kakih 30 M, zdaj samo 11 M.
In potej zaupaj tej državi, posebej po PID-ovskih certifikatih, delnic NKBM, Modri zavarovalnici, kamor si bil vključen, ne da bi te kdo karkoli vprašal, izbrisi za cajta Drnovška, in še kaj bi se našlo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()

In potej zaupaj tej državi, posebej po PID-ovskih certifikatih, delnic NKBM, Modri zavarovalnici, kamor si bil vključen, ne da bi te kdo karkoli vprašal, izbrisi za cajta Drnovška, in še kaj bi se našlo.
Za certifikate sem dobil delnice Krke, Luke, Gorenja in Istrabenza. Slednji je propadel, Gorenje sem prodal, ostalo še ima in dobivam vsako leto dividende. Ne razumem, kaj naj bi bilo s tem narobe.
NKBM se mi je zdel takrat sumljiv in mi na kraj pameti ni prišlo, da bi kupoval njihove delnice, za Modro zavarovalnico nisem še slišal.
Za časa Drnovška so bili po mojem spominu izbrisani le Izbrisani, strinjam se, to je bila res sramota za državo.
Kaj bi se še našlo?
Normalno. Razliko bo plačal pa državni kredit. Do energije tudi.
Prav. Glede na to, da dolg države v deležu BDP pada, to ni slabo.
Ah, dobil jih bo okrog 220.000, toliko kot vedno.

Zgodovina sprememb…

Za certifikate sem dobil delnice Krke, Luke, Gorenja in Istrabenza. Slednji je propadel, Gorenje sem prodal, ostalo še ima in dobivam vsako leto dividende. Ne razumem, kaj naj bi bilo s tem narobe.
NKBM se mi je zdel takrat sumljiv in mi na kraj pameti ni prišlo, da bi kupoval njihove delnice, za Modro zavarovalnico nisem še slišal.
Za časa Drnovška so bili po mojem spominu izbrisani le Izbrisani, strinjam se, to je bila res sramota za državo.
Kaj bi se še našlo?
Normalno. Razliko bo plačal pa državni kredit. Do energije tudi.
Prav. Glede na to, da dolg države v deležu BDP pada, to ni slabo.
Ah, dobil jih bo okrog 220.000, toliko kot vedno.![]()
Ne, niso to tile izbrisani, so eni drugi izbrisani.
S certifikati je bilo pri meni tako: nisem vstajal ob 4.00 in čakal vrsti, na pošti sem kupil Savo - delali so gume za avte, torej nekaj konkretnega. Porabil sem jih za nakup oken. Preostanek (drobiž) sem dal v neki Pid, druge možnosti ni bilo, dobil sem ven kako četrtino, ampak na to nisem niti računal ... Od Save sem dobil obljubljeno oziroma celo nekaj več.
Ne vem kaj je bila Modra prej, nek sklad javnih uslužbencev ali nekaj takega, 2. steber pa to. Hint: Borut Jamnik.

denabiker ::
Kakšne veze ima to z nepremičninskim davkom??? Kje je osnutek zakona, da pogledam, koliko bom nasrkal?

Lahko daš pripombo na osnutek zakona, mislim da še traja javna razprava.
Je pa že 600 pripomb na zakon, in zdaj strokovne službe Taubija to pregledujejo.
Dokler ni kaj novega, ostali kramljamo in krademo bogu čas, občasno zagrozimo, da bomo volili Janšo. Mogoče zaleže, če kdo od odločevalcev bere ST.
Je pa že 600 pripomb na zakon, in zdaj strokovne službe Taubija to pregledujejo.
Dokler ni kaj novega, ostali kramljamo in krademo bogu čas, občasno zagrozimo, da bomo volili Janšo. Mogoče zaleže, če kdo od odločevalcev bere ST.

Glede na to, da že spreminjajo retoriko in "davek na nepremičnine ne za vsako ceno pred volitvami", malo že pomaga.
Baje je Golobu ključno:
"Kot pravi, so za ta mandat ključne tri reforme. Prva je plačna reforma v javnem sektorju, ki je po Golobovih besedah že praktično zaključena. Druga je zdravstvena, za katero so ključni zakoni že pripravljeni in v parlamentarni proceduri ter bo, kot pravi Golob, najverjetneje zaključena v roku dveh mesecev. Tretja pa je pokojninska, za katero se, kot pravi Golob, zaključujejo pogajanja na ESS in prav tako pričakujejo, da jo bodo zaključili v roku, ki so si ga zastavili. "Poleg teh treh pa je še stanovanjska politika, ki smo jo zastavili sami in jo tudi bomo uresničili," je še dodal."
Ne vem sicer kje v zdravstveno reformo pade staro dopolnilno zavarovanje, ki naj bi bilo v trenutni obliki le začasna rešitev.
Baje je Golobu ključno:
"Kot pravi, so za ta mandat ključne tri reforme. Prva je plačna reforma v javnem sektorju, ki je po Golobovih besedah že praktično zaključena. Druga je zdravstvena, za katero so ključni zakoni že pripravljeni in v parlamentarni proceduri ter bo, kot pravi Golob, najverjetneje zaključena v roku dveh mesecev. Tretja pa je pokojninska, za katero se, kot pravi Golob, zaključujejo pogajanja na ESS in prav tako pričakujejo, da jo bodo zaključili v roku, ki so si ga zastavili. "Poleg teh treh pa je še stanovanjska politika, ki smo jo zastavili sami in jo tudi bomo uresničili," je še dodal."
Ne vem sicer kje v zdravstveno reformo pade staro dopolnilno zavarovanje, ki naj bi bilo v trenutni obliki le začasna rešitev.

LeQuack ::
Glede na to, da že spreminjajo retoriko in "davek na nepremičnine ne za vsako ceno pred volitvami", malo že pomaga.
Baje je Golobu ključno:
Se pravi:
plačna reforma v javnem sektorju - ne koristi nobenemu razen javnemu sektorju (in še to samo funkcionarjem oz. tistim ki že imajo visoke plače), država bo posledično v slabšem stanju kot je bila
zdravstvena reforma - ne koristi nobenemu razen javnemu sektorju (oz. zdravnikom v javnem sektorju), država bo posledično v slabšem stanju kot je bila
pokojninska - ne koristi nobenemu razen že upokojenim, država bo posledično v slabšem stanju kot je bila
Torej cilj Goloba je poslabšati življenje v državi, a se ne rače takim ljudem sovražniki?
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Telbanc ::
To je sam zavaravanje neprijatelja, pol bo davek upalil z vso silo. Obdavčene bojo tud 1 nepremičnine visokih vrednosti in jagenčki bojo obmolknili.
Ukrep bo izpadel, kot "preganjanje divjih kapitalističnih svinj" in komunistično usmerjeni slovenčki, bojo spet ustoličili gospoda Goloba.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Dvomim, pri ceglih se "ljubezen" konča, vseeno če so potem na oblasti beli, rdeči, črni ali vijolični.

Javni sektor niti približno ni zaključena stvar. Še zmeraj ni nobene rešitve za poklice, kjer je premalo ljudi, še manj za tiste, kjer jih je preveč. Sindikati so v nizkem štartu za nov štrajk, to je menda jasno.
O zdravstvu škoda govorit, ker tam ni rešeno absolutno nič.
Podaljšat delovno dobo še za kako leto, to zna vsak bedak.
Pri stanovanjih niso tudi nič rešili, razen tega da imajo v planu vržt 100 mio letno v to, če se tega ne bo dalo realizirat zarad zanič predpisov, bojo pa krivi janšisti na upravnih enotah.
Plešemo.
O zdravstvu škoda govorit, ker tam ni rešeno absolutno nič.
Podaljšat delovno dobo še za kako leto, to zna vsak bedak.
Pri stanovanjih niso tudi nič rešili, razen tega da imajo v planu vržt 100 mio letno v to, če se tega ne bo dalo realizirat zarad zanič predpisov, bojo pa krivi janšisti na upravnih enotah.
Plešemo.

Že lani poleti smo pisali o tem, da lahko občine poleg nadomestila za stavbno zemljišče zaračunajo tudi dodatno takso za neizkoriščena stavbna zemljišča. A jo, kot je takrat povedal minister za naravne vire in prostor Jože Novak, od 212 občin zaračuna le ena, to je občina Videm.
Haha. In vi mislite, da vaši župani hočejo cenejše nepremičnine...so long, suckers.
Haha. In vi mislite, da vaši župani hočejo cenejše nepremičnine...so long, suckers.

juroz ::
tole je po mojem mnenju celo dobra zadeva.
naj se neha hrčkat ali pa plača nadomestilo. parcel je dovolj, samo folk ne prodaja ker jim ni treba.
tisti ki pa rabijo pa ne dobijo ker je parcel dovolj.
naj se neha hrčkat ali pa plača nadomestilo. parcel je dovolj, samo folk ne prodaja ker jim ni treba.
tisti ki pa rabijo pa ne dobijo ker je parcel dovolj.

Ja, ampak stvar je v tem, da bi občine lahko to že zdavnaj zaračunavale, pa očitno nočejo.
Druga stvar pa je, da so pogoji za to zaračunat kar komplicirani in spet vprašanje kolk parcel jih doseže. Moraš it županu ekstra na k, da ti občina uspe to zaračunat.
Druga stvar pa je, da so pogoji za to zaračunat kar komplicirani in spet vprašanje kolk parcel jih doseže. Moraš it županu ekstra na k, da ti občina uspe to zaračunat.

juroz ::
a ok tega pa ne poznam, lahko kaj več kaj so ti zakomplicirani pogoji? zgleda precej straightforward

Neizkoriščeno stavbno zemljišče je tisto, ki je vpisano v evidenco stavbnih zemljišč kot urejeno zazidljivo zemljišče,
Jaz sem naključno klikal po našem naselju, 10 parcel na katerih dejansko stojijo hiše 30-40 let, in nobena od teh ni "urejena".
Celo (dost) nova šola stoji na "neurejeni" parceli.
Parcela se "uredi" ko dejansko misliš zidat na njej, drugače ti najbrž niti ne dovolijo. Drugače nimaš niti najmanjšega interesa, da bi šel to delat. Sploh pa ne če boš potem davek zarad tega plačeval.
Zgodovina sprememb…

otago ::
Ne vem, kaj je ravno UTK mislil, da "urejena parcela" pomeni. V smislu Katastra pomeni le, da so vse njene meje urejene. Če je bila parcela urejena v enem postopku oz. v enem koordinatnem sistemu je površina verjetno pravilna. Če je bila urejena v večih postopkih, v različnih koordinatnih sistemih, po različni zakonodaji,... lahko podatek površine urejene parcele ima večje odstopanje.
Nekoč je bil termin: dokončna, nedokončna. Kasneje in zdaj: urejena, neurejena.
Nekoč je bil termin: dokončna, nedokončna. Kasneje in zdaj: urejena, neurejena.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()

Jaz sem klikal po pisotu, in za malokatero na kateri že stojijo hiše, piše pri "urejana parcela" "da". Samo za kakšno novogradnjo, povsod drugje piše "ne". Sklepam da "urejena" pomeni isto v pisotu in v tistem zakonu. Karkoli že to pomeni.
Ker če ne, potem pa res bogpomagaj...
Zgodovina sprememb…

Jaz sem klikal po pisotu, in za malokatero na kateri že stojijo hiše, piše pri "urejana parcela" "da". Samo za kakšno novogradnjo, povsod drugje piše "ne". Sklepam da "urejena" pomeni isto v pisotu in v tistem zakonu. Karkoli že to pomeni.
Vprašanje. Urejena parcela pomeni, da so meje urejene. Urejeno zazidljivo zemljišče pa lahko pomeni, da so priključki urejeni ali pa kaj tretjega.

Mislim, sej evidence niso tako slabe pri nas, so marsikje slabše, ampak če bo davek vzpodbujal, da parcele ostanejo v nekem napol stanju, to sigurno ne bo dobro.
Obdavčljiva parcela mora imet določene kljukice v neki evidenci. Nihče ne bo šel po terenu ocenjevat vsako parcelo posebej ali bi bila za gradit in jo treba obdavčit ali itak nima smisla. Čeprav bi bilo to dejansko najboljše, ampak realno pa ni.
Obdavčljiva parcela mora imet določene kljukice v neki evidenci. Nihče ne bo šel po terenu ocenjevat vsako parcelo posebej ali bi bila za gradit in jo treba obdavčit ali itak nima smisla. Čeprav bi bilo to dejansko najboljše, ampak realno pa ni.

Predvsem bi morali dejansko stanje upoštevati. Ker če je ena parcela vrt in dvorišče, jo je brez veze šteti pod zazidljive. Kako to označiti v evidenci pa nimam pojma. Poskusno vrednotenje jih že ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Kakšen davek na nepremičnine potrebujemo in zakaj mora biti politično nevtralen
"Drugače bomo zašli v situacijo, podobno Franciji, ko se leve in desne vlade izmenjujejo, ena obdavči bogate (takrat bogati pobegnejo v Belgijo!), druga vlada jih ponovno razbremeni. Ali pa primeri Finske in Norveške, ko so ugotovili, da je davek na premoženje škodljiv, saj se mu bogati zlahka izognejo."
"Drugače bomo zašli v situacijo, podobno Franciji, ko se leve in desne vlade izmenjujejo, ena obdavči bogate (takrat bogati pobegnejo v Belgijo!), druga vlada jih ponovno razbremeni. Ali pa primeri Finske in Norveške, ko so ugotovili, da je davek na premoženje škodljiv, saj se mu bogati zlahka izognejo."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

TorrentXL ::
Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji je lani po oceni geodetske uprave znašala 280 milijard evrov. Zajetno premoženje, ki bi, če bi ga država ustrezno obdavčila, lahko občutno okrepilo proračun. Spremembe na področju obdavčitve nepremičnin je v preteklosti napovedalo več vlad, a do zdaj pri tem ni bila uspešna nobena. Vse bolj se zdi, da kljub visokoletečim obljubam nepremičninskega davka ne bo uvedla niti vlada Roberta Goloba. Izhodišča so predstavili tik pred lanskim božičem, a so jih v javni razpravi bolj ali manj raztrgali strokovna in širša javnost pa tudi del politike. Zdaj na ministrstvu za finance pišejo predlog zakona, ki po naših informacijah ne bo imel veliko, če sploh kaj, skupnega s predstavljenimi izhodišči.
So se zgleda pokakali. Zdaj bojo obdavčli vse povprek.