» »

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek

Temo vidijo: vsi
««
105 / 106
»»

TorrentXL ::

Pa sej nihče ne trdi, da so vsa prazna. Tud ideja je bila, da se tiste, ki niso prazne, ne obdavči dodatno. Kaka bi bila realizacija (po usklajevanju), pa očitno ne bomo nikoli izvedeli.

Tako kot glede reforme davka niso nič naredili, tud glede ostalih ukrepov niso. Davek bi moral iti z roko v roki z ostalimi ukrepi. Samo reforma davka ne bo rešilo celotne problematike. To je jasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

delavec44 ::

TorrentXL je izjavil:

Če veliko večino stanovanj kupujejo ljudje za investicije, potem imamo velik problem.

Tega še zdaleč ni velika večina.

Če je velika večina stanovanj bila kupljenih brez hipoteke, potem lahko varno sklepamo, da to niso kupovali taki, ki ne bi že imeli svojo nepremičnino.

Sedaj malo mešaš zadeve. Najprej so težava prazna stanovanja, sedaj investicije. Kaj vse daješ pod to točko?

- vikendi za lastno rabo
- stanovanje za oddajanje v najem
- prazno stanovanje za parkiranje denarja (tega ni velika večina)

Tebe moti vse našteto ali le zadnja alineja? Ker če te motijo najemodajalci, kam bodo potem šli najemniki?

ChatGPT z analizo člankov v 2024 pravi:
Če upoštevamo, da je v Sloveniji približno 903.000 stanovanjskih enot in da je okoli 145.000 praznih, ter da je del teh kupljenih kot investicija in trenutno praznih, lahko ocenimo, da je približno 3-6 % vseh stanovanj kupljenih kot naložba in trenutno niso v uporabi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Nič ne mešam. Prazna nepremičnina, je prazna nepremičnina. Tako preprosto je to. Je vseeno, če nekdo trdi, da je to njegov vikend npr. v LJ. Če v njej živiš ali oddajaš legalno, potem ni prazna.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

neutronium je izjavil:

Ker se tiče nepremičnin in da ne odpiram nove teme... Zadnje dni je zaživela lokacija. si. Zanima me ali se da doseči izbris podatka o ceni prodaje nepremičnine z njihove spletne strani? Za stranjo stoji privat firma. Čeprav je ta podatek tudi v javnih bazah gursa je tam ogromno ljudem zaradi slabe informacijske pismenosti težje dostopen. Z novo privatno stranjo pa lahko vsak z enim preprostim klikom dostopa do vsega. Pa naj bo to sosed ali zlikovec, ni pomembno kakšne namene ima. Kako doseči izbris iz privatne strani, ki jo upravlja neka firma z vprašljivimi nameni? Že decembra lani se je govorilo, da bi se naj pripravljal zakon, ki bo omejil dostop do teh in drugih nepremičninskih informacij le na sodišča, niti nepremičninarji naj ne bi imeli dostopa? Ve kdo več o tem?

Ne.
|HP EliteBook|R7 8840U|

johnnyyy ::

TorrentXL je izjavil:

Prazna nepremičnina, je prazna nepremičnina. Tako preprosto je to. Je vseeno, če nekdo trdi, da je to njegov vikend npr. v LJ. Če v njej živiš ali oddajaš legalno, potem ni prazna.

Hja, med črno in belo imaš še kup enih sivin. Recimo skoraj vsa študentarija, ki v LJ študira in tukaj "živi" v stanovanjih, gre skoraj vsak vikend domov, v času študijskih počitnic pa jih tudi več mesecev ni. Kje ti študenti dejansko živijo?

johnnyyy je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Prazna nepremičnina, je prazna nepremičnina. Tako preprosto je to. Je vseeno, če nekdo trdi, da je to njegov vikend npr. v LJ. Če v njej živiš ali oddajaš legalno, potem ni prazna.

Hja, med črno in belo imaš še kup enih sivin. Recimo skoraj vsa študentarija, ki v LJ študira in tukaj "živi" v stanovanjih, gre skoraj vsak vikend domov, v času študijskih počitnic pa jih tudi več mesecev ni. Kje ti študenti dejansko živijo?

Živijo tam, kjer so 9 ostalih mesecev.

LeQuack ::

Han: zakon o omejevanju kratkoročnih oddajanj stanovanj bo nared do konca meseca

Novi predlog zakona o gostinstvu, s katerim namerava vlada omejiti kratkoročno oddajanje stanovanj, bo pripravljen konec meseca, je za TV Slovenija povedal minister Han. Koalicija je namreč zakon konec maja začasno umaknila iz parlamentarne obravnave.
"Spremenili bomo določbe glede občin, da bodo imele občine bistveno večjo vlogo pri omejevanju kratkoročnih najemov," je pojasnil gospodarski minister Matjaž Han na vprašanje, kakšne spremembe zakona se pričakujejo pred drugim branjem.

https://live.finance.si/han-zakon-o-ome...
Quack !

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/mini...

Tud tu je članek. Bomo videli, če bo kaj iz tega. Je pa to brez drugih ukrepov konkretno premalo.

So v Sloveniji neprofitna stanovanja namenjena predvsem migrantom?
https://nova24tv.si/so-v-sloveniji-nepr...
Quack !

Utk ::

Pokaži mi nekoga, ki je presenečen nad tem in pokažem ti naivnega bedaka.

LOL, Nora24. Sem šel vseeno prebrat, čeprav so vsi njihovi članki "cringe", ker so me res zanimali kredibilni viri za tak naslov.

Od 122 stanovanj, ki se dodelijo brez obveznosti plačila lastne udeležbe in varščine, najdemo med upravičenci morda dobrih dvajset slovenskih priimkov.

No, tu bi nehal brat vsak, ki ima vsaj 2 možganski celici. Pa sploh ne trdim, da se stanovanja zagotovo podeljujejo samo Slovencem in da ni prostora za izboljšave, ampak take trditve so za v otroški vrtec, pa še tam niso tako neumni. :))

A zdaj je tujec in migrant vsak, ki nima slovenskega priimka?

Zgodovina sprememb…

Telbanc ::

Vsako leto se upokoji 10.000 delavcev več kot je prirasta. Mamo več migrantskih delavcev ko Hrvaška. Torej čez 20 let si lah predstavljate, kaj bo tukaj. Če špekuliramo, da bo vsako leto prišlo najmanj 6000 tujcev, ki so "zelo potentni". Pač tko je. Edino, kar lahko naredimo, je to da naredimo tak mix mgrantov, da ne bo getov v bodoče. Torej čim več ukrajincev, kristjanov...(Tisti ki so proti zaposlovanju tujcev, naj grejo v DOS brisat rit moji stari mami).

Davek na nepremičnine ne bo sprejet če ne bojo lastniki, ki oddajajo bolj zaščiteni. In če se ustavi naraščanje cen nepremičnin. Tole z tem sobodajalstvom nima nobene veze z davkom in povečanjem razpoložljih stanovanj, ker cene grejo menda še gor. In so donosi tko lepi, da se lastnikom ne splača pri recimo vsakoletni povečani vrednosti fleta za 15.000-20.000..... evrov ne splača "zajebavat" še z najemnikom. Saj itak vse lepo rase ko neki buhtelj. Z "legalizacijo" vseh gradenj do l. 95 se bo nekaj nepremični le sprostilo.
Ker bojo dobile zaj status ki so ga imele prej gradnje do l. 67. Torej se bo predvidevalo da majo gradbeno in uporabno.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Ampak če že služijo, morajo deliti z državo. Tudi delavec deli pol plače z državo, zakaj ne bi še pol profita od rasti nepremičnin?
Quack !

Telbanc je izjavil:

Vsako leto se upokoji 10.000 delavcev več kot je prirasta. Mamo več migrantskih delavcev ko Hrvaška. Torej čez 20 let si lah predstavljate, kaj bo tukaj. Če špekuliramo, da bo vsako leto prišlo najmanj 6000 tujcev, ki so "zelo potentni". Pač tko je. Edino, kar lahko naredimo, je to da naredimo tak mix mgrantov, da ne bo getov v bodoče. Torej čim več ukrajincev, kristjanov...(Tisti ki so proti zaposlovanju tujcev, naj grejo v DOS brisat rit moji stari mami).

Davek na nepremičnine ne bo sprejet če ne bojo lastniki, ki oddajajo bolj zaščiteni. In če se ustavi naraščanje cen nepremičnin. Tole z tem sobodajalstvom nima nobene veze z davkom in povečanjem razpoložljih stanovanj, ker cene grejo menda še gor. In so donosi tko lepi, da se lastnikom ne splača pri recimo vsakoletni povečani vrednosti fleta za 15.000-20.000..... evrov ne splača "zajebavat" še z najemnikom. Saj itak vse lepo rase ko neki buhtelj. Z "legalizacijo" vseh gradenj do l. 95 se bo nekaj nepremični le sprostilo.
Ker bojo dobile zaj status ki so ga imele prej gradnje do l. 67. Torej se bo predvidevalo da majo gradbeno in uporabno.

Večina tu nas je proti ilegalnim migrantom, ki nimajo namena delati. Kdo je proti legalnim ekonomskim migrantom?

zavajon ::

A si že srečal migranta, ki ne bi delal? Problem je, ker ne smejo delati.

mihor ::

zavajon je izjavil:

A si že srečal migranta, ki ne bi delal? Problem je, ker ne smejo delati.

Hm? Kako ne smejo, prav veselo dilajo. :)

zavajon ::

Kolikor opažam, običajno dilajo domačini, ki bi sicer lahko delali. Morda pa ti živiš v takem specifičnem okolju.

Črnograditelji si že manejo roke ob vladnem predlogu zakona, ki bo legaliziral vse črne gradnje, zgrajene pred 1. januarjem 1995. Zakon je že v vladni proceduri, in v kolikor ga bo koalicija potrdila, bo za vse objekte, zgrajene pred prej omenjenim datumom, veljala domneva, da imajo izdano gradbeno in uporabno dovoljenje. Predlog zakona je tako kot novo vrednotenje nepremičnin s strani Geodetske uprave zgolj uvertura v nepremičninski davek. Več legalnih gradenj namreč pomeni višje prihodke iz naslova nepremičninskega davka.

https://nova24tv.si/sedaj-je-jasno-zaka...
Quack !

To tud pomeni, da bojo zaj eni lah prodali nepremičnino in bo nek vpliv na trg.

In zakaj, če država da bombonček, zaj ne bi pobirala smetane ?

Je pa tudi sporočilo tistim ki gradijo, da nima smisla pridobivati gradbena dovoljenja. Nabavite travnik poceni in gradite gor, slej ko prej bo legalizirano.
Quack !

Mislim čas je že, da protiustavno sodišče razsodi o prekletem 146. členu GZ, ker s tem dobesedno drkajo v glavo cel kup ljudi, ki bi radi uredili stanje svojih starih nepremičnin. Če pa bojo kar pavšalno s tem zakonom uredili, boli me, sem spušil par 100 eur brez veze za projekt legalizacije, ne bo ne prvič ne zadnjič v tej pos*ani državi.

otago ::

LeQuack je izjavil:

Črnograditelji si že manejo roke ob vladnem predlogu zakona, ki bo legaliziral vse črne gradnje, zgrajene pred 1. januarjem 1995. Zakon je že v vladni proceduri, in v kolikor ga bo koalicija potrdila, bo za vse objekte, zgrajene pred prej omenjenim datumom, veljala domneva, da imajo izdano gradbeno in uporabno dovoljenje. Predlog zakona je tako kot novo vrednotenje nepremičnin s strani Geodetske uprave zgolj uvertura v nepremičninski davek. Več legalnih gradenj namreč pomeni višje prihodke iz naslova nepremičninskega davka.

https://nova24tv.si/sedaj-je-jasno-zaka...

GURS vrednoti stavbe po njihovi dejanski, namenski rabi. Stanovanjska stavba, legalna ali črnogradnja sta isto vrednotena. Kar nekaj hišk na Hočkem Pohorju je bilo pogumno zgrajenih.

Imamo 31.12.1967, zdaj predlog 1.1.1995, Gradbeni zakon ima letnico legalizacije 2004.

Kaj je potem smisel gradbenega dovoljenja in zakaj bi ga rabili?
Quack !

feryz ::

Jaz sem danes spet po pošti dobil obvestilo, da kupujejo za znanega kupca stanovanje na mojem naslovu, torej če ga prodam.
Očitno sem jim da brskati po prosto dostopnih internetnih bazah in nadlegovati lastnike. Če ga ne bi mulci rabili, bi ga prodal. Ampak ne pod devetimi jurji za kvadrat.

Upam da nadlegujejo tudi ex prezidenta, ki je moj sosed in je stanovanje kupil na lager, je prazno. Kot tudi ostalih 50 procentov stanovanj okrog mene. Nekih 20 kosov.

feryz je izjavil:

Jaz sem danes spet po pošti dobil obvestilo, da kupujejo za znanega kupca stanovanje na mojem naslovu, torej če ga prodam.
Očitno sem jim da brskati po prosto dostopnih internetnih bazah in nadlegovati lastnike. Če ga ne bi mulci rabili, bi ga prodal. Ampak ne pod devetimi jurji za kvadrat.

Upam da nadlegujejo tudi ex prezidenta, ki je moj sosed in je stanovanje kupil na lager, je prazno. Kot tudi ostalih 50 procentov stanovanj okrog mene. Nekih 20 kosov.

Zakaj prodajaš pod ceno? Če si dal skor 7k za meter. Ni mi jasno. Sploh če je "znan kupec". Rečeš da maš en kup povpraševanj in če hoče lah da ponudbo. Če je recimo kak ki pere keš po prodaji snegeca, ne bo nič previsoko.

LeQuack je izjavil:

Enkrat je treba uspostavit en red, en model ki laufa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Iz Financ:

Cene stanovanj v Ljubljani so v letošnjem prvem četrtletju spet zrasle in dosegle novo rekordno vrednost, je razvidno iz najnovejšega poročila o dogajanju na ljubljanskem nepremičninskem trgu, ki ga na Financah pripravljamo skupaj z analitsko družbo Arvio.

Srednja cena kvadratnega metra je dosegla 4.348 evrov, kar pomeni 2,6-odstotno rast glede na zadnje četrtletje 2024.

Nekaj mi ni jasno. Kako je to nov rekord? A ni lani bila srednja cena že 4.500 evrov?

Rast cen stanovanj bi se lahko umirila, a jo trenutno podpira nizka obrestna mera, rast plač in odsotnost davčnih pritiskov. V prihodnjih mesecih zato ni pričakovati večjih premikov cen - te bodo verjetno ostale visoke, a stabilne.

To pa je lepo napisano. Velik problem je odsotnost davčnih pritiskov.

feryz je izjavil:

Ti kr sanjaj. 9k na m2 še v Schellenburgu ne morejo dobit in jih prodajajo za 5k. Mogoče če je mala luknja, potem bi lahko dobil malo več na m2, če bi našel oz. če tebe najde pravi idiot.

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

Za več stvari. Recimo, če želiš vpisat nepremičnino v zemljiško knjigo, a gradbeno dovoljenje ni ustrezno. Potem si že v prekršku. Ali pa uporabno dovoljenje, načeloma bi ga moral imet, če bi želel oddajat nepremičnino.

TorrentXL je izjavil:

Iz Financ:

Cene stanovanj v Ljubljani so v letošnjem prvem četrtletju spet zrasle in dosegle novo rekordno vrednost, je razvidno iz najnovejšega poročila o dogajanju na ljubljanskem nepremičninskem trgu, ki ga na Financah pripravljamo skupaj z analitsko družbo Arvio.

Srednja cena kvadratnega metra je dosegla 4.348 evrov, kar pomeni 2,6-odstotno rast glede na zadnje četrtletje 2024.

Nekaj mi ni jasno. Kako je to nov rekord? A ni lani bila srednja cena že 4.500 evrov?

Rast cen stanovanj bi se lahko umirila, a jo trenutno podpira nizka obrestna mera, rast plač in odsotnost davčnih pritiskov. V prihodnjih mesecih zato ni pričakovati večjih premikov cen - te bodo verjetno ostale visoke, a stabilne.

To pa je lepo napisano. Velik problem je odsotnost davčnih pritiskov.

Od treh stvari so tole zadnje napisali ampak tebi je zgleda najbolj pomembno. To da se ne gradi pa zgleda ni važno niti tebi niti financam.

Petrichor ::

LeQuack je izjavil:

Ampak če že služijo, morajo deliti z državo. Tudi delavec deli pol plače z državo, zakaj ne bi še pol profita od rasti nepremičnin?

Ja pa saj delijo, država dobi davek od kapitalskega dobička, ki gre po lestvici od 25% proti 0 po 15-ih letih imetništva. Koliko je kakšen lastnik nepremičnine “zaslužil” je jasno šele ob odsvojitvi.

Ko se vrednost nepremičnine poveča, država dobi več tudi iz naslova davka na promet nepremičnin. Tistih 2% se računa kar od celotne vrednosti, ne pa razlike med nabavno in prodajno. Tudi, če ni nihče nič zasluzil ali je celo v minusu, bo treba teh 2% državi podariti.

Z rastjo cen nepremičnin raste tudi nusz, davek od premoženja za površine nad 160 m2, najemnine, od katerih država v žep pospravi kar 25%,… V glavnem še preveč se deli z državo.

delavec44 je izjavil:

Od treh stvari so tole zadnje napisali ampak tebi je zgleda najbolj pomembno. To da se ne gradi pa zgleda ni važno niti tebi niti financam.

Očitno je to zelo pomembno. Sej tega se vsi zavedajo.

Se gradi, ampak premalo, da ne bi mogli večino pokupit investitorji. V bistvu sploh ni smisel, da se zgradi dovolj stanovanj za domove, ampak da se jih zgradi toliko, da jih bo tud za tiste, ki parkirajo denar, občutno preveč. To pa je skoraj nemogoče. Tu pa pride davek v efekt, da to destimulira.

Tega se nekateri zavedate. Nekateri se pa zavedamo, da davek ne bo znižal cen.

MojsterX ::

pozabljate na še novi DODATNI davek, ki bo EU davek glede na vaš ogljčni odtis hiše. Torej še dodatno 200 - 1000€ na leto novega davka.

delavec44 je izjavil:

Seveda bo pripomogel. Zato pa se ga vsi otepajo kot hudič križa.

socialec ::

MojsterX je izjavil:

pozabljate na še novi DODATNI davek, ki bo EU davek glede na vaš ogljčni odtis hiše. Torej še dodatno 200 - 1000€ na leto novega davka.

Ok, pustimo zneske, kako bi se naj ugotavljal ogljični odtis hiše? Glede na energetsko kartico? Uradno vpisano izolacijo? Porabo elektrike? Neto porabe elektrike? Sončne elektrarne? Baterije?

socialec je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Ok, pustimo zneske, kako bi se naj ugotavljal ogljični odtis hiše? Glede na energetsko kartico? Uradno vpisano izolacijo? Porabo elektrike? Neto porabe elektrike? Sončne elektrarne? Baterije?

Kolikor se bo Nosonji zdelo prav. 25% na leto? Seems about right...

socialec je izjavil:

Po logiki kako se ogrevaš in kater energent uporabljaš za kuhanje. Sicer mi je to precej mimo - saj lahko te stvari rešujejo pri izvoru - pač dodaten davek na gorivo/drva itd.

johnnyyy je izjavil:

socialec je izjavil:

Po logiki kako se ogrevaš in kater energent uporabljaš za kuhanje. Sicer mi je to precej mimo - saj lahko te stvari rešujejo pri izvoru - pač dodaten davek na gorivo/drva itd.

In kako bodo to dokazovali?

TorrentXL je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Seveda bo pripomogel. Zato pa se ga vsi otepajo kot hudič križa.

Če se ga vsi otepamo, potem pa že ne more biti ok.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Pogledali bodo evidence pa malce bodo popisali - pač birokrati si bodo naredili delo, da bodo lahko opravičili svoj obstoj. :)

MojsterX ::

socialec je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Energetska izkaznica zadostuje kot podlaga za davek. V energetski ti vse piše, predvsem pa koliko energetsko potratna je hiša. Če ni fasade, boš padel v največji davčni razred.

Ok, prvi koraki so narejeni, v mislih sem imel kaj bolj kvantificiranega, vsaj v takšnem spekulativnem smislu - konkretizacije v smislu imeti ali ne fasado, so zajete pri predzadnjem spekuliranem atributu:

| Atribut                          | Faktor vpliva | Pojasnilo                                                                               |
|----------------------------------|--------------:|-----------------------------------------------------------------------------------------|
| Vrsta energenta                  |          1,00 | Ključen atribut - določa osnovni emisijski potencial (CO2/kg ali CO2/kWh)               |
| Letna poraba (kWh)               |          0,90 | Neposredno vpliva na količino izpustov; davek se obračuna na skupni CO2                 |
| Vir elektrike (če relevantno)    |          0,80 | Razlika med OVE in fosilnim virom je lahko drastična; odločilno za električno ogrevanje |
| Učinkovitost ogrevalnega sistema |          0,50 | Vpliva na porabo (posredno torej tudi na davek), a se težje standardizira               |
| Toplotna izolacija objekta       |          0,40 | Manj izolacije -> večja poraba -> več CO2, a vpliva posredno                            |
| Število stanovalcev              |          0,10 | Skoraj zanemarljiv vpliv; vpliva le prek navad in rabe prostora (posredno)              |

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Če odmislimo, da energetska izkaznica ni obvezna. Bodo še tu služili?

In kaj če je hiša energetsko potratna ampak energijo dobiva iz SE na strehi?

Kanban ::

MojsterX je izjavil:

socialec je izjavil:

MojsterX je izjavil:

pozabljate na še novi DODATNI davek, ki bo EU davek glede na vaš ogljčni odtis hiše. Torej še dodatno 200 - 1000EUR na leto novega davka.

Energetska izkaznica zadostuje kot podlaga za davek. V energetski ti vse piše, predvsem pa koliko energetsko potratna je hiša. Če ni fasade, boš padel v največji davčni razred.

Nam, ki živimo v spomeniško zaščitenih hišah, ki ne smejo imeti izolacije in ne smejo imeti sončnih na strehi, bodo dali pa trojni davek? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

delavec44 je izjavil:

Če odmislimo, da energetska izkaznica ni obvezna. Bodo še tu služili? In kaj če je hiša energetsko potratna ampak energijo dobiva iz SE na strehi?

Zahteve za ogrevanje so odvisne tudi od spola, starosti, zasedenosti/občasnosti; atributi in faktorji (bolj prioritete) so čisto spekulativna reč v tem trenutku - verjetno se bo upoštevalo ogrevanje na m2 ali v celoti - letno netirane SE s TČ bodo verjetno blagodejno obravnavane, izolacija pa mogoče še bolj - če se bo dejansko poznalo na nižji letni porabi, seveda, ne samo kot kljukica v GURS evidenci :D

Zgodovina sprememb…

socialec je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Če odmislimo, da energetska izkaznica ni obvezna. Bodo še tu služili? In kaj če je hiša energetsko potratna ampak energijo dobiva iz SE na strehi?

Zahteve za ogrevanje so odvisne tudi od spola, starosti, zasedenosti/občasnosti; atributi in faktorji (bolj prioritete) so čisto spekulativna reč v tem trenutku - verjetno se bo upoštevalo ogrevanje na m2 ali v celoti - letno netirane SE s TČ bodo verjetno blagodejno obravnavane, izolacija pa mogoče še bolj - če se bo dejansko poznalo na nižji letni porabi, seveda, ne samo kot kljukica v GURS evidenci :D

Raje zmrznem kot, da jim plačam še en nov davek :P Mogoče za nas askete dodatna olajšava.

Izolacijo bojo merili ali si izbereš debelino, ki ti ustreza ne glede na to kaj je na hiši?

Zgodovina sprememb…

Izolacijo bi morali meriti in izračunati, specifična x debelina, čeprav je to posredno, absolutno gre samo za porabo energenta, sploh ogljičnega, TEŠ6 toplarna ne dela izven ogrevalne sezone?

Samo kljukica v polju GURS evidence kar kliče po zlorabah za potrebe nižjega (ali višjega!) vrednotenja kot tudi to, da če si kot financ-minister, seveda z referenčnimi izkušnjami v upravljanju propadlih gradbenih podjetij, letalskih družb in plačevanju šolanj pilotom v Belize iz svojega računa, kupil vilo z igrišči pod nekimi hudimi daljnovodi, baje. Ajde, ne rečem, da si socialec :D

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

socialec je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Raje zmrznem kot, da jim plačam še en nov davek :P Mogoče za nas askete dodatna olajšava.

Izolacijo bojo merili ali si izbereš debelino, ki ti ustreza ne glede na to kaj je na hiši?

Pa pozabila sva zgoraj omeniti, da je zahteva za ogrevanje v veliki meri odvisna tudi od lokacije. Lahko pa seveda merimo ogljični odtis tudi za hlajenje.

Zgodovina sprememb…

Ja, seveda, to je handicap, ki ga lahko upoštevajo ali ne, odvisno od tega, koliko hočejo dodatno hočejo priviti svoje bodoče volivce, ki so visokih davkov vajeni in željni, račun je pregleden in voljan glede na zadnje volitve, kjer ni bilo pomembno, če je prihodek ali odhodek, ker se davkoplačevalci tako menda ne znajo sami odločati glede svojega razpoložljivega prihodka. QED.

Zgodovina sprememb…

««
105 / 106
»»