Forum » Mobilne tehnologije » "Hočem mali Android telefon"
"Hočem mali Android telefon"

roCkY ::
Kje si pa to pobral? Imam flip 4 in je po 2 letih še 98% OK. Od prejšnjih S-k ni bil noben v celem stanju po 2 letih. Večina v smeteh. Raba in št. padcev pa bolje, da ne veš. Je pa v malo bolj trdem kožuhu, ker brez ovitka pri meni telefon morda zdrži kak mesec...
Sem se bal, kaj bo z ekranom po par mesecih ker imam velikokrat res enormno prahu pa je še povsem OK.
SGH-A100 jao to sem imel. Tisto je bilo zelo krhko. Je trajalo kake pol leta, da je kljub pazljivosti doživel booom in spoznal, da bo šlo veliko €€€ za telefone.
Sem se bal, kaj bo z ekranom po par mesecih ker imam velikokrat res enormno prahu pa je še povsem OK.
SGH-A100 jao to sem imel. Tisto je bilo zelo krhko. Je trajalo kake pol leta, da je kljub pazljivosti doživel booom in spoznal, da bo šlo veliko €€€ za telefone.

PrimozR ::
Razumem fold formfaktor, kjer dobiš res velik displej in obenem nek normalno uporaben telefon za osnovne stvari, ampak kaj pa pridobiš s Flipom? Normalni formfaktor telefona samo prepogneš na pol, torej dobiš pol nižji ampak 2x debelejši telefon... A je to res toliko bolje od normalnega, čim manjšega (npr. S23/S24 oz. vsaj Pixel 8 & co.) telefona? Ali odtehta nerodnost, da ga moraš za skoraj vsako stvar še odpirati (nasproti samo vzeti iz žepa)?

nejc_nejc ::
Merilo je po mojih izkusnjah, nošenje v sprednjem žepu kavbojk vkljucno z vsedanjem v avto ter vožnjo.

Aha. No jaz sem telefon in denarnico (in ključe) vedno vzel iz žepa in pospravil v avto...

A ko sediš, ko kofe ali pir pijes tudi vse razstaviš?
Zato majhen telefon. Če rabim več pa tablica ali comp.
Zato majhen telefon. Če rabim več pa tablica ali comp.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

ZveeZ ::
Kaksne hlace to nosite, da vas moti telefon v zepu? Meni je vseeno ce je v zepu 6" al 6.7", ker je se vedno bistveno manj motec od denarnice v drugem zepu. V rokah pa se ze pozna razlika.

cesnja ::
Jaz imam elastiko okoli osebne, vozniske in par evrov tringelta. Vsak telefon zavzame vec prostora.

Karen ::
Kje si pa to pobral? Imam flip 4 in je po 2 letih še 98% OK.
Flip 3, ne vem, a bi ga rad videl kako izgleda? Ženska uporabnica, torej ne v žepu, ampak v torbici, z ovitkom bil večino časa, zdaj ni več ker je itak "delaminiran". Baterije sploh nisem hotel "ven potegnit" v pogovor. Mogoče imaš s 4-ko ti drugačne izkušnje (lahko da je boljši), 3-ka je kar nekaj. Drugače imam pa še vedno nekje Jelly star (3,5palčni Android12), če koga zanima pod privat.

roCkY ::
Kje si pa to pobral? Imam flip 4 in je po 2 letih še 98% OK.
Flip 3, ne vem, a bi ga rad videl kako izgleda? Ženska uporabnica, torej ne v žepu, ampak v torbici, z ovitkom bil večino časa, zdaj ni več ker je itak "delaminiran". Baterije sploh nisem hotel "ven potegnit" v pogovor. Mogoče imaš s 4-ko ti drugačne izkušnje (lahko da je boljši), 3-ka je kar nekaj. Drugače imam pa še vedno nekje Jelly star (3,5palčni Android12), če koga zanima pod privat.
Sem sedajle malo ovitek pa telefon pogledal. Ovitek je za v smeti. Mali sekundarni ekran pa nima niti ene praskice. Not vse OK. Tudi pregib, čeprav gre dnevno v sezoni narezen in skup ogomnokrat in to v prahu. Je pa precej masiven kožuh a sekundarni ekran ni pokrit. Skratka precej kompaktna "žogica".
Ampak bo ovitek še eno sezono preživel, ker naslednji bo v letu enak. Pač delo, ki ni prijazno tem škatlcam. Brez pa ne gre. In ja nimaš kam odložit. Ker v traktorjih vse leti... Kdor ni probal ne ve. Minimalno tedensko, pa če še tako paziš, ker ni enga mesta kamor bi zadevo dal. Delat neke "kufre" in not dajat pa mi ni, ker nosntop nekaj rabim. V žepu itak ne more biti. Ne za čvek. Tisto je BT, če je kaj več treba. Ostalega je ogromno. Brez interneta se zadnjih nekaj let praktično niti premakneš ne več... RTK korekcija, maili, remote dostop,...
Skratka meni je zmaga. Upam da ga ne usujem prvi teden nove sezone. Kaka vožnja prek njega... Prejšnji S tudi v debelem kožuhu je bil živ kakih 10-11 mesecev.

ššš ::
Mam xperio 1 in ostali telefoni mi zgledajo smešno široko, kot une otroške igrače za v banjo. Ozek telefon nenormalno bolš sede v roke in žep.

nkgacm ::
Ker ne najdem druge, bom obudil to temo. Zanima me ali si kdo lasti Unihertz Jelly Max telefon. Ali kateri koli drug Uniherz Jelly telefon. Že lep čas razmišljam o nakupu kakega manjšega telefona. Do zdaj so se mi vsi zdeli predragi. Ker se nekaj na to ne spoznam me zanima vaše mnenje. Nisem zahteven uporabnik. Polek osnovnih stvari ( klicanje, chatanje ) več al manj pogledam kaki video, poslušam glasbo in naredim kako sliko. Zdaj uporabljam Samsung S21. Ker me je začela zajebavat baterija bom počasi moral zamenjat telefon in bi si rad kupil nekaj manjšega. Vseeno pa bi rad da naprava dela vredi. Mislite se nakup Unihertz Jelly Max splača? Na Amazonu stane 328 evr. Hvala in LP

eVro ::
Na hitro se mi porajajo trije pomisleki, na žalost so vsi trije bistveni:
- Težek je, še posebej glede na svojo velikost. S10e kot znana referenca v tej temi je na primer spodobnih 150g, Jelly Max pa kar 180g! Da, se pozna, celo zelo. Do 100g niti ne opaziš, nekje do 150g je še udobno za držati v roki, potem pa hitro ni več tako zabavno. Sem imel 180-gramske telefone. So cegli.
- Berem specifikacije in vse lepo teče, ima skoraj vse kar "normalen" človek rabi. Okej, nima Qi-ja, ampak ga ima itak samo 10% telefonov, bi šlo. Potem pa preberem, da nima 3.5mm priključka za slušalke! Torej so šli v razvoj praktičnega telefona, skoraj uspeli, potem pa so eno od najbolj ključnih funkcionalnosti še vedno podredili pozerstvu. Kakor koli obrneš, je to še vedno telefon ki da prednost fake-100MP kameri pred dejansko uporabnimi funkcijami. Na žalost.
- Software. Ta pomislek pa ne velja samo za Jelly Max, ampak za celo temo. Pa dajmo na stran to, da hitro ali celo predčasno ukinejo posodobitve, recimo da jih ne. V tej temi je veliko napisanega o hardwaru, praktično nič pa o softwaru. Vsi v temi bi, da baterija zdrži čim dlje, ampak ste očitno popolnoma zadovoljni s par let starim samsungovim zbloatanim sistemom na S10e. Ni kaj dosti govora o alternativah, ki šele omogočijo zares praktičen in kompakten telefon. V spywaru in bloatu na komercialnih androidnih telefonih se skrivajo desetine odstotkov porabe/kapacitete/avtonomije - kako da to nobenega tu ne briga? Največji alternativec LineageOS (bivši CyanogenMod) na primer v tej temi ni bil še niti omenjen. Ali kdo uporablja (našteto po letnici izida v1.0):
Unihertzi, sicer hardwarsko unikatni, žal pri alter-softwarskem kriteriju popušijo na polno. Sumljivo in nespodobno za nekoga, ki kao polni niše na trgu in financira razvoj prek Kickstarterja.
- Težek je, še posebej glede na svojo velikost. S10e kot znana referenca v tej temi je na primer spodobnih 150g, Jelly Max pa kar 180g! Da, se pozna, celo zelo. Do 100g niti ne opaziš, nekje do 150g je še udobno za držati v roki, potem pa hitro ni več tako zabavno. Sem imel 180-gramske telefone. So cegli.
- Berem specifikacije in vse lepo teče, ima skoraj vse kar "normalen" človek rabi. Okej, nima Qi-ja, ampak ga ima itak samo 10% telefonov, bi šlo. Potem pa preberem, da nima 3.5mm priključka za slušalke! Torej so šli v razvoj praktičnega telefona, skoraj uspeli, potem pa so eno od najbolj ključnih funkcionalnosti še vedno podredili pozerstvu. Kakor koli obrneš, je to še vedno telefon ki da prednost fake-100MP kameri pred dejansko uporabnimi funkcijami. Na žalost.
- Software. Ta pomislek pa ne velja samo za Jelly Max, ampak za celo temo. Pa dajmo na stran to, da hitro ali celo predčasno ukinejo posodobitve, recimo da jih ne. V tej temi je veliko napisanega o hardwaru, praktično nič pa o softwaru. Vsi v temi bi, da baterija zdrži čim dlje, ampak ste očitno popolnoma zadovoljni s par let starim samsungovim zbloatanim sistemom na S10e. Ni kaj dosti govora o alternativah, ki šele omogočijo zares praktičen in kompakten telefon. V spywaru in bloatu na komercialnih androidnih telefonih se skrivajo desetine odstotkov porabe/kapacitete/avtonomije - kako da to nobenega tu ne briga? Največji alternativec LineageOS (bivši CyanogenMod) na primer v tej temi ni bil še niti omenjen. Ali kdo uporablja (našteto po letnici izida v1.0):
- CopperheadOS (2016)
/e/ (2018)
CalyxOS (2019)
GrapheneOS (2019)
iodéOS (2022)
Unihertzi, sicer hardwarsko unikatni, žal pri alter-softwarskem kriteriju popušijo na polno. Sumljivo in nespodobno za nekoga, ki kao polni niše na trgu in financira razvoj prek Kickstarterja.

zavajon ::
Tvoji pomisleki so na mestu, ampak:
- danes ima še malo telefonov 3.5mm vhod
- vedno več proizvajalcev onemogoča unlockanje bootloaderja
Prvi problem je rešljiv z adapterjem iz aliexpressa za 1€, drugi pa je resen in se bojim, da ne bo rešljiv.
Prvi problem je rešljiv z adapterjem iz aliexpressa za 1€, drugi pa je resen in se bojim, da ne bo rešljiv.

Jaz vedno bolj razmišljam o GrapheneOS za Pixel 8, ampak bi pomojem prej raje sprobal zadevo na drugem telefonu. Čakam, da se npr. Pixel 7a pocenijo na tam 150 €, da dobim HW za poskusnega zajčka :)

eVro ::
Tvoji pomisleki so na mestu, ampak:
Glede na GSMArena Phone Finder ima od 2024 (ko je izšel Jelly Max) približno tretjina androidnih telefonov še vedno klasičen priključek in delež se pri igranju s filtri bistveno ne spreminja, dokler se gleda primerljive oziroma nekoliko večje telefone. Sicer je rešljivo z adapterjem, ampak seveda ni niti približno enako praktično, saj ravno v tem je cel štos.
Zadnja leta je res več mainstream telefonov zaklenjenih, ampak tudi na račun manjšega zanimanja uporabnikov, ki so za udobje takoj sprejeli čudne (in za Google ter vpleteno industrijo najcenejše) pogoje plačilnih in z DRM opremljenih aplikacij. Če se odpoveš parim občutljivim zadevam (Google Pay in redke aplikacije, večina bančnih dela normalno), je več open source možnosti, glavni je verjetno LineageOS. Razvija se tudi trg komercialnih alternativnih distribucij Androida z izboljšano varnostjo, ki sem jih omenil zgoraj in podpirajo tudi izbirčne aplikacije/storitve. Ni idealno vse skupaj, ni pa katastrofa. Katastrofa je sam Android, ki potrebuje pravo Linux zamenjavo brez spywara, ki bo znala za zraven virtualizirati Android za trmasto komercialo. En resen kandidat je Sailfish OS. Ampak to je verjetno že debata za drugo temo.
Jaz vedno bolj razmišljam o GrapheneOS za Pixel 8, ampak bi pomojem prej raje sprobal zadevo na drugem telefonu. Čakam, da se npr. Pixel 7a pocenijo na tam 150 €, da dobim HW za poskusnega zajčka :)
Graphene OS na Pixlih je verjetno najsposobnejša in najvarnejša kombinacija med Androidi, kar je ironično glede na to da so Pixli googlovi, a tako je. Se priporočam(o) za izkušnje s slovenskimi aplikacijami in storitvami.
Noben od poznejših Pixlov pa ni ne majhen, ne dovolj ozek za udobno držanje, in skoraj vsak naslednji je večji.

Noben od poznejših Pixlov pa ni ne majhen, ne dovolj ozek za udobno držanje, in skoraj vsak naslednji je večji.
In enako za ostale znamke.
Pod črto:
Telefon, ki ga ne obvladuješ z eno roko, je zame neuporaben.
Za kaj več imaš leptop ali tablico.

zavajon ::
Zadnja leta je res več mainstream telefonov zaklenjenih,
Glede na ta Wall of Shame je "varnih" znamk ostalo še malo :(
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pixel 4a napihnjena baterijaOddelek: Mobilne tehnologije | 1541 (716) | Frgazor |
» | kompaktni cenejši pametni telefonOddelek: Mobilne tehnologije | 3897 (2960) | bluefish |
» | Majhen a dober mobitelOddelek: Mobilne tehnologije | 4227 (2719) | bastadu |
» | Iščem normalen "majhen" telefonOddelek: Mobilne tehnologije | 5993 (4202) | buttcrack |