» »

Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Nvidia je lani začela prodajati posebne okleščene verzije svojih najzmogljivejših grafičnih kartic, ki so bile namenoma manj primerne za rudarjenje kriptovalut, s čimer so želeli zagotoviti dostopne grafične kartice tudi igralce iger. Rodila se je zloglasna serija LHR. Vrsto mesecev so se vrstili poizkusi, kako to omejitev obiti, saj kartice znižajo hitrost delovanja, ko zaznajo rudarjenje, a so bili uspehi pičli. Sedaj pa je uspelo. Platforma NiceHash je sporočila, da so v njihovi programski opremi uspeli odkleniti celotno zmogljivost grafičnih kartic. Na Tom's Hardware so navedbe neodvisno potrdili.

Že doslej so bili rudarji sila iznajdljivi. Če je na primer NBMiner omogočal izkoristke do 70 odstotkov, so v preostalih 30 odstotkih nekateri rudari druge kriptovalute. V preteklosti so se že pojavljale tudi trditve, da določeni programski opremi uspeva popoln odklep, a so se izkazale za zlonamerne prevare, saj je šlo za malware. To pot je uspelo, a z nekaj omejitvami. Tega je sposoben le QuickMiner, ki podpira samo algoritem DaggerHashimoto (Ethash) in še to le v Windows. Verzija za Linux bo šele odklenjena, so zagotovili. Edine omejitve so kartice z najnovejšim algoritmom LHRv3 (GeForce RTX 3050 in GeForce RTX 3080 12GB), ki jih program ne zna 100-odstotno izrabiti. Preizkusi so pokazali, da je GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition zmogla dobrih 120 MH/s, medtem ko je doslej z omejitvami dosegala okrog 70 MH/s.

Za zdaj se časi za igralce iger izboljšujejo, saj cene grafičnih kartic padajo, povpraševanje rudarjev pa se umirja. Videli bomo, kakšen vpliv bo imel odklep. Pričakovati je, da bo Nvidia v novih verzijah kartic uporabljala LHRv3 ali celo kakšnega novejšega, ki še vedno ni odklenjen.

9 komentarjev

bozicek ::

Od včeraj je sposoben tudi NBminer in tudi v HiveOS že deluje
Darila letos samo za poredne

uio ::

Ali gre pa za namerni odklep, ker prodaja pada...

Grapher ::

T-rex je tudi odklenjen.

Mi je pa cudno zakaj sedaj kar naenkrat 100% delovanje lhr kartic - se pred kratkim sem poslusal lolminer razvijalca, ki je rekel da vec kot 70% ne bo slo. Med raznimi youtube komentarji pa sem zasledil, da je bila nvidia nekaj casa nazaj shekana in da bi znal nicehash kupiti podatke o gonilnikih. Mogoce teorija drzi, ampak ne vem koliko bi se jim to izplacalo, ce so v dnevu/dveh odklep izvedli tudi v drugih minerjih.

Morda je res kaj povezano s prodajo in zelijo da so cene graficnih spet v 7ih nebesih.

Gledano sirse pa je lahko razlog tudi v visjih cenah elektricne energije in so na ta nacin zeleli privabiti/zadrzati rudarje.

Pep3Laugh ::

Glede na to da crypto pada kot kamen zadni teden in grafične pa so sedaj že 2-3 teden skoraj na isti ceni, dvomim da je kaj dosti povezano, razen če bodo sedaj kaj padle cene če bo folk se lotu prodajat grafične.

dexterboy ::

Kripto cene padajo kot kamen in itak folk ne bo dajal po 1500 ojrov za grafično, razen rudarjev, seveda. Verjeti, da sta to dve "popolnoma naključni zadevi", ki nimatanič skupnega je isto, kot verjeti, da je Zemlja ploščata...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

RatedR ::

A bomo pol kej prej naminiral vseh 21 mio. BTCjev? :D

NubCake ::

dexterboy je izjavil:

Kripto cene padajo kot kamen in itak folk ne bo dajal po 1500 ojrov za grafično, razen rudarjev, seveda. Verjeti, da sta to dve "popolnoma naključni zadevi", ki nimatanič skupnega je isto, kot verjeti, da je Zemlja ploščata...

Te zadevi sta čisto naključni, saj je glaven razlog za ta odklep Nvidia hack (in ne, da bi v resnici odkrili kako se to zaobide), ker so lahko videli kodo in našli rešitev za odklep (v bistvu samo resetirajo LHR Lock timer/countdown), ampak brez hacka tega ne bi vedeli.

RatedR je izjavil:

A bomo pol kej prej naminiral vseh 21 mio. BTCjev? :D

Tudi če bi kvantni računalniki minali Bitcoin, se 21 miljonov Bitcoin-ov ne bi kaj hitreje narudarilo, ker bi se pač težavnost tako povišala, lahko samo naminaš Bitcoin-e v razmaku dveh tednov v enem dnevu, to je to, potem se težavnost poveča in nisi nič pridobil :) Matematika rula?!

D-PaX ::

Se pravi Slovenci štajerci so odklenili zadevo :)
Paxy

FireSnake ::

Točno tako!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
6910841 (5772) FlyingBee
»

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
11218031 (11657) MrStein

Več podobnih tem