» »

Optimalna/varnostna zaloga

Optimalna/varnostna zaloga

chuck ::

Rad bi predvidel potrebno zalogo v trgovini. Izpis znotraj spletne strani ali računovodskega programa se zanaša na povprečno povpraševanje, kar je čisto mimo v mojem primeru. Ponavadi je povpraševanje dosti večje, ko je artikel prvič na zalogi, potem pa hitro pada. Seveda pa so tudi izjeme, kadar konkurenci zmanjka takšnega artikla. Prav tako so velike razlike v povpraševanju glede na mesec.

So morda v Excelu ali PowerBI na voljo naprednejše formule za takšen izračun? Predlog kako bi se tega lotil?

Mato989 ::

Jaz ko sem bil poslovodja sem mel urejeno tako, da ko je padla zaloga pod nek nivo se je sprožil opomnik za naročilo... v nekem programčku "home made" ne spomnim pa se kako je bilo pri novih artiklih, tam pa pač research in test
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

gwtlwesncw ::

Verjetno potrebuješ kak zgodovinski vpogled po vrsti blaga, ali?

Če to kdo nudi, zelo verjetno ni brezplačno.

Jure14 ::

chuck je izjavil:

Ponavadi je povpraševanje dosti večje, ko je artikel prvič na zalogi, potem pa hitro pada. Seveda pa so tudi izjeme, kadar konkurenci zmanjka takšnega artikla.

Ti rabiš kristalno kroglo.

Kakršnakoli "pametna" funkcija v excelu ali PowerBIju se bo sklicevala na pretekle podatke.
Upoštevanje zaloge pri konkurenci boš pa kakega vohuna potreboval zraven.

Spura ::

Poskusaj fittat razlicne funkcije da bos ugotovil po kateri se obnasa.

kuall ::

to je delo za AI, če hočeš napovedat, koliko bo nakupov v prihodnosti.
statistika glede na pretekle nakupe je standardni način.

kuall ::

še dodajmo: če poznaš dejavnike, ki vplivajo na nakupe pol jih lahko podaš neki nevronski mreži ali kaj takega in ti bo ziher znala predvidet dokaj točno. npr prazniki, črni petek, veseli december, itd. ampak podatke ji boš moral še vedno ti dobavit, jih ne bo šel sam iskat po svetu.

Zimonem ::

kuall je izjavil:

še dodajmo: če poznaš dejavnike, ki vplivajo na nakupe pol jih lahko podaš neki nevronski mreži ali kaj takega in ti bo ziher znala predvidet dokaj točno. npr prazniki, črni petek, veseli december, itd. ampak podatke ji boš moral še vedno ti dobavit, jih ne bo šel sam iskat po svetu.

Pa sploh veš kaj čvekaš? Oz povej točno kateri mreži naj, da napovedati svoj specifični problem.

kuall ::

kaj lajaš PNG? si vstal z levo nogo?:))

guglaj npr
sales planning forecasting neural network

https://dialnet.unirioja.es/descarga/ar...
http://www2.inf.uos.de/papers_pdf/icnn_...

ps da ne boš guglal slučajno stock neural network, ker ti bo vrglo same rezultate za trgovanje z delnicami, ker imajo pač angleži isto besedo stock za delnice in zalogo. forecasting je tu pravi keyword

Dane0 ::

Glede na strukturo vprašanja OP verjetno o NN nima pojma tako, da lahko sam poskuša kako leto ali 2 z NN in potem, ko obupa, odkarta par 100.000€ za tako rešitev ali pa takoj odkarta par 100.000€

Za čez palec projekcijo bi jaz najprej definiral kar z besedami: ko bo vrednost polja X na Y naj se zgodi Z. In tako za vsak primer, ki se zdi važen.

Nato pa verjetno kak Python app. Excel bi tudi šel samo se mi sliši bolj kompleksno, na koncu odvisno od izkušenj. Kakorkoli pa tak program ne bi smel biti pretirano kompleksen (ne bo pa niti pretirano natančen ampak verjetno lahko narediš precej bolje kot je v trenutnem).

jukoz ::

Naše izkušnje za (fizično) večje (in dražje) izdelke (npr HVAC):

imaš različne izdelke, ki imajo različno določen čas proizvodnje + transporta do centralnega skladišča, od tam pa spet različni časi do končnega kupca (govorimo o kompleksnih izdelkih s proizvodnjo ceno 5k pa lahko tudi nad 50k) in čas izdelave od 3 do 18 mesecev.

Na osnovi tega izračunaš, kdaj moraš naročati ter seveda na osnovi določene minimalne zaloge.

Seveda pa lastniki določijo koliko mora biti prodaja oz koliko morajo hčerinske firme pokupiti vsako leto (v vsaki državi/ regiji svoja firma + franšize, razdeljene kakor je pač razdeljen trg - regije v državah, države, ...).

Nato posamezna država (oz hčerinska firma) določi, kaj bodo kupili na osnovi podatkov, ki jih dobijo od končnih prodajalcev/franšiz oz jim kar določi, koliko morajo prodat.

Ta plan se potem primerja s preteklimi podatki in ustrezno korigira glede na specifike tržišč in predvidenih dogodkov - npr če so lokalne volitve, se poveča prodaja določenih izdelkov.

Na osnovi tega se naredi naročila v proizvodnjo in se to, kar si planiral, tudi kupi - običajno požre država in del končni trgovci. Centrale ne briga kaj se je zgodilo vmes.

Potem pa pride korona in vsi plani zletijo skozi okno.

Potem pa pride ruska vojska v Ukrajino in še enkrat zleti vse skozi okno =)


Najprej je bil v igri Excel, potem smo pa prešli na bolj robustne rešitve.


Je pa tako, da sistem potem na osnovi prodaje korigira plane in izdeluje poročila. Ki jih pa na koncu noben ne bere in se na roke popravlja podatke tako, da so taki, kot jih želi vodstvo/lastniki/mama firma.

kuall ::

Dane0 je izjavil:

Glede na strukturo vprašanja OP verjetno o NN nima pojma

itak da nima pojma ampak to ali pač podoben način je edina rešitev tukaj. iskanje vzorcev itd. je pa to en fajn ai problemček, ki bi se ga tudi dalo fajn prodajat firmam, mogoeč se enkrat lotim, če ni že narejeno? dajmo v todo :D

Nikonja ::

@Chuck vi rabite zaposlit demand planerja ker razložit tako kompleksno zadevo s 3 formule v excelu žal ne gre.
Sam se s tem ukvarjam že cca 10 let in to je vse kot enostavno, kaj so tudi zadnja leta korone dokazala ko so marsikatera pravila padla v vodo, ampak vse se da predvidit, nekaj z manjšo verjetnostjo nekaj pa z večjo seveda.
Poišči na googlu prvo "safety stock calculation in excel" in za začetek bo dovolj, ampak to ne bo dologoročna rešitev žal.

chuck ::

Hvala si bom pogledal.
Žal sem v Sloveniji, razvoj takšnih stvari ponavadi presega vrednost celotnega podjetja + par let dela v McDonaldsu, da pokrijem. Sem že imel takšne ponudbe.

Je pa defitivno zelo aktualen problem in univerzalna rešitev bi lahko bila zelo priljubljena.

Rok Woot ::

jukoz je izjavil:


Potem pa pride korona in vsi plani zletijo skozi okno.

Potem pa pride ruska vojska v Ukrajino in še enkrat zleti vse skozi okno =)
.


No vidiš, če bi imel pa dobro NN, bi te pa opozorila na to :)

kuall ::

za to ne rabiš NNja, samo Putina bi moral poslušat in mu verjet.
to je isto kot samomorilcev noben ne jemlje resno, ko govorijo, da se bodo obeseili, pol se pa obesijo so pa vsi presenečeni. isto je s psihopati, ki grozijo in jim noben ne verjame. če nekdo cinca o nečem bo ponavadi tisto tudi speljal eventuelno, to je golden rule. ker cincanje v možganih sproži motivacijo za akcijo, ker imajo pač tisto reč stalno pred očmi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava Baze podatkov za enostavni dokument

Oddelek: Šola
471802 (885) kuall
»

Kako so Angleži izgubili 16.000 pozitivnih testov na covid-19 zaradi Excela (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
639980 (6138) suzej
»

OLAP - cena

Oddelek: Programska oprema
5807 (625) nurmaln
»

Alibaba naročilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6418139 (13559) darkolord
»

Ugodna trgovina z avto deli?

Oddelek: Kaj kupiti
153042 (2342) Buggy

Več podobnih tem