» »

Računalništvo kot hobi me je čisto minil

Računalništvo kot hobi me je čisto minil

«
1
2

Juplter ::

Kot najstnik sem delal webpage na geocities, se igral z nastavitvami autoexec.bat. celo žepnino šparal za nov pc, bral teste, spremljal računalniške revije, iskal razne rešitve navijal procesorje, (se spomnim kako ponosen sem bil mojega voltmoda na moji matični) na veliko piratiziral, se igral z Linux in drugimi os-i, izdelal si svoj carpc v mojem 500EUR vrednem avtu in na sploh raziskoval možnosti hardwera in softwara. Nikoli nisem sicer bil kaj preveč gamer, ampak se spomnim če si me pustil za pc-jem sem sedel na stolu tudi cel dan. Tukaj sem sicer imel drug nick :)

Zdaj sem star 38 in me je vse minilo. Kupil laptop za slaba 2 jurja in je vse ... meh. Uporabljam ga tu pa tam kdaj ko je treba kaj napisat, kot recimo tale post.

Zakaj je tako? Ali se samo staram? Pač otroštvo in mladost enkrat mine? Se spomnim kako sem se skoraj vsak dan nekaj novega naučil.
Čeprav je računalništvo bilo celo moje življenje hobi in tudi nekako edino prava strast , je sicer res da nikoli nisem službe iz tega področja. Občutek imam kot nekakšno domotožje, mogoče samo pogrešam mladost. Čeprav kot čisti geek nisem počel v mladosti kakšne stvari ko jih zdaj nebi mogel.

Zdaj imam dovolj denarja da bi lahko privoščil deset kakrnškoli pc-jev ali kakršnkoli drug hardware pa je vse tako....Brezveze. Izgubil sem svojo strast.

Torej zakaj sem sploh napisal tale post:
1. Se še kdo podobno počuti? Je to zgolj kriva starost?
2. Rad bi imel spet neko strast. Ni nujno da je to računalništvo ampak nekaj kar bi me veselilo. Kakšen nasvet?
  • spremenilo: Juplter ()

Avenger ::

Mogoče zato, ker si lahko zdaj privoščiš več, nimaš nobenega razloga, da bi poskušal iz počasnega računalnika naredit hitrega. Zakaj bi kupil PC, ki doseže 50% hitrosti najboljšega, kar je na trgu in potem povečal hitrost za polovico, če pa lahko takega že kupiš, ampak tudi če bi ga ga ne bi rabil. Igrice si preigral in... to je mimo. Prerasel. Ostali so, kot si rekel,

Rabiš nekaj drugega. Kaj to je lahko ugotoviš samo, če iščeš. Poskusiš a, b, c, d, e... če ti nekaj ni, pustiš in probaš naslednjo stvar. Če ti je všeč, potem vztrajaš.

Pri računalništvu si zdaj točno tako, kot v pustolovski igrici kjer moraš prit nekam in verjetno nimaš enega predmeta in potem prideš na sceno, kjer si že vse naredil in pobral in nimaš totalno kaj naredit, vse mrtvo, v bistvu. Očitno moraš naprej, ne?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

kixs ::

Tudi sam sem otrok racunalnikov in vecino mladosti prebil za njimi. Nekaj podobnega se je tudi pri meni zgodilo pred kaksnimi 8-10 leti. Ceprav je tista "mladostniska" zagnanost, ko te zanima vse zivo in zbiras zadnji denar za neko nadgradnjo, kaj hitro minila, ko sem se prvic redno zaposlil tam okoli leta 2000. Da sem se "ohranil", ceprav se zdalec nisem vec na tekocem, sem za hobij bolj resno vzel kar svojo mladost za racunalniki - danasnji retro svet. Morda se slisi cudno, vendar sem sel nazaj k svojim zacetkom in nekako spet zacutil tisto strast. Predvsem odkrivanje kar je bilo takrat nedosegljivo. Zdaj sem v tem dobrih 10 let in me tudi ta scena ze malo mineva... morda se spet vrzem v sodobnejse vode ;)

kajetan ::

na tvojem mestu bi bil srečen, da ne cutis vec strasti do racunalnikov. pozabi enke in nule, cas je za nekaj novega. poskusi igrati kak instrument ali pa pojdi na tenis. :D
its a drug

kuall ::

starost itak, kaj pa. evolucijsko smo tako narejeno: v mladosti te vse zanima, ker moraš raziskat stvari, da najdeš, kaj te zanima in da se naučiš čimveč.
starost pa je namenjena specializaciji.
mene zanima programiranje, ostalo pa se mi sploh ne da raziskovat. kar je tudi ok če pomisliš, raziskovanje terja energijo in čas, bolje, da čas porabiš za tisto, kar si se do 40ga že moral naučiti dobro in v tistem probaš nekaj večjega narediti, ne pa da skačeš sem in tja in ni nikjer nič.

V-i-p ::

Juplter: ah, kot bi bral sebe. Samo, da sem 3 leta starejši, vse ostalo enako. Kje so časi luni-ja, ko smo na s-t zganjali hudiča in pol, zdaj pa sledim računalniški tehnologiji, da me čas ne povozi ni pa več tiste zagrizenosti kot je bila recimo takrat,vkako navit Celerona na 700mhz iz 533mhz ;).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Yohan del Sud ::

Lahko bi naredili kakšno slo-tech delavnico na to temo. Se imam še vedno za insajderja, ampak lukenj je vedno več in se širijo. Emšo fak.
www.strancar.com

mr_chai ::

To kar večina tle opisuje kot računalništvo, to v bistvu ni, ampak ok...

Mene tudi ne zanima več programiranje in IT... nočem tega delat, sam kaj bom pa druzga delu :/ Bedarija. Raje bi šel za filmarja.

styrian ::

Mislim da nas je kar veliko takih kot opisuje OP. Samo računalnik ima toliko zveze z računalništvom kot teleskop z astronomijo.

Meni je samo žal da so se v naši osnovni šoli zafrkavali s krožkom računalništvo in nas pustili igrati Warcraft, namesto da bi nam kdo dobro razložil Pascal.

gwtlwesncw ::

Zame je IT bil en najlažjih načinov za izgraditev neke solidne kariere, sem imel nekaj sreče z delodajalci, izkušnjami in strankami. Za hobi sem delal trgovalni framework+avtomat, ki je v testiranju strategij dosegal absurdno nerealne rezultate...

Hotel sem reči, da to meni ni (več) hobi, je pa bil hobi dobra osnova :-)

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Op, kar opisuješ, je popolnoma normalno. Otroškega čudenja nad novostmi in odkrivanja v znanem svetu odraslosti pač ni več.
Jaz sem v otroštvu nadlegoval spektruma, potem par generacij PCjev, pa napolnil klet s starimi unix workstationi, sedaj pa matram največje HPCje. Ko enkrat ugotoviš, kako stvari delujejo, čar odkrivanja izgine in ostane samo še optimizacija za dano okolje in željena pričakovanja.
Od tu naprej imaš opcije fokusirati se na eno specifično področje (npr. programiranje ali pa kako z voltmetrom, osciloskopom in spajkalnikom napasti star motherboard in ga ustrahovati v delovanje) ali pa iskati izzive na kakem novem, neznanem področju. Tudi sam sem v tej fazi in tipam malo v obeh smereh. Nekdo je zgoraj omenil glasbo, to je vedno opcija ;)

Lahko pa vzameš en star pc in se lotiš npr. Linux from Scratch. Zelo koristna izkušnja.

BadgerSkin ::

Jaz sem 22 in so mi igrice tako na konzoli kot na PC že skoraj dve leti meh, izgleda sem stara duša ne vem, rad bi dobil službo in se dokazal na faksu, nekih ambicij imet Platinum rank ali kaj takega nimam in se mi malo zdi, da se zaradi tega mogoče malo outcast.

filip007 ::

Saj imamo vse, telefon, prenosnik in konzola, ni potrebe po sestavljanju. Nimam več živcev, za sestavljanje, mogoče enkrat, če bodo Polkna uredili do konca (verjetno nikoli) in če bo oprema poceni za 4k, drugače nič.
Trevor Philips Industries

pegasus ::

Lahko si npr. zlotaš kak PDP 11/70 simulator ... se dobijo zdaj neki kiti na RPi osnovi ;)

Kakorkoli, edini pravi greh v življenju je, da ti je dolgčas. Ker izgubljenega časa ti (zaenkrat) nihče ne more povrnit ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

krucymucy ::

User account sem ustvaril na AMD duron 600@1100Mhz :)
Do nekje leta 2008 sem redno menjaval komponente, skoraj vsako leto CPU in MB.
Sedaj imam pa ze od 2008 Q6600 in 8800GT graficno.

Minilo me je, ker itak cel dan sedim na sluzbenem laptopu.
Vmes sem si par let nazaj kupil se enega privatnega, ampak nic posebnenega, osnovnega HP.
Iger pa nisem igral ze od prveg Crysis-a.

Imam druge hobije, precej drazje.

billy ::

Dec potrebuje samo en hobi, dokler je vitalnega telesa, tam do 60, 70 leta. Potem nastane problem. Dokler fant ne odraste v deca, pa je fantič, in ga seveda zanimajo "igrice". Eni pa nikol ne odrastejo.

Saj veste, kaj je rekel Sokrat?

"It is a disgrace to grow old through sheer carelessness before seeing what manner of man you may become by developing your bodily strength and beauty to their highest limit." -Socrates

link_up ::

Cudno...podrocje je glomazno in ni sans, da zmanjka moznosti za napredovanje.
In and Out

driver_x ::

Jupiter, isto je bilo pri meni. Sam to smatram kot normalno: eno stvar, ki te zanima osvojiš, preučiš v nulo in nato greš dalje. Tudi jaz sem sam sestavljal PCje, nastavlal config.sys in autexec.bat da sem prihranil tistih nekaj KB spomina, preizkušal vse žive operacijske sisteme in podobno počel še nekaj časa na prvih smartphonih (še tistih z Windows CE in kasneje Androidom). Potem pa greš naprej in te začnejo zanimati druge stvari. Sam za tovrstne zadeve niti nimam več časa. Računalnik in telefon kupim tak, da se mi z njima ni potrebno ukvarjati da delujeta, ampak jih uporabljam kot orodja za razne zadeve. Če pa je treba kdaj kakšen PC pošravfati (hardver ali windowse) pa to sedaj doma počne sin, na firmi pa ustrezen oddelek. Razlika pri meni (da teh zadev ne pogrešam) je mogoče v tem, da sem to smer tudi doštudiral in da že več kot 25 let opravljam poklice v tej smeri, postopoma od programiranja do vodenja IT firme.

Netrunner ::

Ko se postaraš ne končaš igrat iger ampak postaraš se ko končaš igrat igre :)

V čem je sploh problem če te minilo? .. saj je toliko drugih reči za početi :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

TheBlueOne ::

Racunalnistvo je pac bolj slab hobi. Po drugi strani je lahko solidna, odlicna in bizarno lukrativna kariera.

Juplter je izjavil:


Torej zakaj sem sploh napisal tale post:
1. Se še kdo podobno počuti? Je to zgolj kriva starost?
2. Rad bi imel spet neko strast. Ni nujno da je to računalništvo ampak nekaj kar bi me veselilo. Kakšen nasvet?


1. Ne verjamem, da je kriva starost. Samo igrack nisi zamenjal za orodja. Igracke v racunalnistvu rezultirajo v treningu, orodja pa v denarju ali pa vsaj v tem, da si relevanten ogromno ljude,.
2. Oporabi logiko programiranja za to, da naredis lukrativen projekt. Ali pa, da naredis nekaj, kar bo rezultiralo v skupnosti.

Zal je tako, da zadeve niso zanimive, ce ni denarja ali skupnosti.

AtaŠtumf ::

Staraš se, pa tudi dan danes je že poceni laptop dovolj dober za večino ljudi in tudi nov proceor ne prinese več toliko zmogljivosti, da bi se ti delovni ali igračarski proces konkretno spremenil.

Tudi moral si nastavljati autoexec.bat in config.sys, da si sploh lahko pognal program ali igro.

Včasih si kupil nov procesor in nova grafa in kar naenkrat nisi igral več Zork, ampak Wolfenstein 3D, nova grafa in nov procesor in si igral Doom itd.

Sedaj pa nova grafa in nov procesor in igraš novo verzijo Call of Duty ali pa novo letnico EA Sports in konkretne razlike med prejšnjo generacijo enostvano ni več.


Sam opažam tudi še nekaj, da mi gredno čedalje bolj na živce določeni tredni pri igrah kot so:

- open map (vsaka igra ne rabi open map sistema, linearne igre imajo tudi svoj čar)

- prekompliciranja zadev (recimo prvi Sim City je bil enostaven, nova verzija rabim cel teden študirati in game manual, da sploh dojamem, kaj vse lahko narediš)

- forced in-app nakupi (tole velja tudi za programje, sploh mi gre še bolj na živce naročniški model)

- forsirani online multiplayer (kaj je narobe s klasičnim single player igranjem, ali pa LAN možnostjo, da se ne bo narobe tole razumelo, saj tudi meni še vedno dogaja, da ima igra multi-player, samo vsake toliko časa pa z veseljem odigram izključno single player igro z dobro zgodbo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AtaŠtumf ()

Bellzmet ::

Kar je OP pomoje mislil povedati je predvsem to, da sedaj pri štiridesetih ne najde več neke strasti, hobija in da pogreša tisti entuzijazem in "adrenalin", ki ga je imel v preteklosti s PC-ji. In da bi to rad ponovno izkusil pri PC ali pri kakšnem drugem hobiju.

Je pri meni zelo podobno. Včasih sem PC kupoval tudi po več kot en mesec (vse komponente 10x preveril, testi, review,...) zdej raje kupim že sestavljeno z instaliranimi Winsi. Pa ni denar faktor. Pri igrah je šlo vse v detajle, stotinke, sedaj se mi sploh ne da več igrat.

Začetek krize srednjih let...verjetno je potrebno spet najti neke nove stvari, ki te veselijo.

lp

TheBlueOne ::

Igracke je treba zamenjati z orodji. Ko jih zamenjas vidis zakaj si se sploh igral. Orodja pa imajo ali posel ali pa skupnost. Sej froc ti tudi servira pesek. Na koncu se nihce ne cudi, da zadeve opusti, ceprav je vlozil v pescene dobrote kar veliko casa.

Zgodovina sprememb…

Tero ::

Imam podobno izkušnjo kot OP. Z tem da odkar sem postal starš sem našel novo strast :)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Kapitan Jack ::

Enako je pri meni. S tem, da sem se lenuh ratal in se mi nic vec ne da. Poskusal sem nekaj s snemanjem nekih filmckov, pa ni nobenga to zanimal in me je cisto zabediral. Tud financno mi ne gre glih top, tako da sem se dejansko prepustil 9-5h sihtu in gledanjem tik toka zvecer in sanjanjem o boljsem jutri.

Doma mam tud full top gaming pc in le tega gledam, da ga prodam saj na njemu igram vcasih kaksen csgo pa se to se mi ne da vec.

njyngs ::

Tukaj še en, ki se je naveličal računalnikov, pa si nikdar ni mislil, da bo do tega prišlo. Zdaj še samo odpiram google maps in gledam kam se bom naslednjič zapeljal s kolesom. Starejši kot sem, bolj me privlači narava in njena mirnost, vedno manj pa IT, telefonija in današnji podivjani svet.

Jerry000 ::

Juplter je izjavil:

Kot najstnik sem delal webpage na geocities, se igral z nastavitvami autoexec.bat. celo žepnino šparal za nov pc, bral teste, spremljal računalniške revije, iskal razne rešitve navijal procesorje, (se spomnim kako ponosen sem bil mojega voltmoda na moji matični) na veliko piratiziral, se igral z Linux in drugimi os-i, izdelal si svoj carpc v mojem 500EUR vrednem avtu in na sploh raziskoval možnosti hardwera in softwara. Nikoli nisem sicer bil kaj preveč gamer, ampak se spomnim če si me pustil za pc-jem sem sedel na stolu tudi cel dan. Tukaj sem sicer imel drug nick :)

Zdaj sem star 38 in me je vse minilo. Kupil laptop za slaba 2 jurja in je vse ... meh. Uporabljam ga tu pa tam kdaj ko je treba kaj napisat, kot recimo tale post.

Zakaj je tako? Ali se samo staram? Pač otroštvo in mladost enkrat mine? Se spomnim kako sem se skoraj vsak dan nekaj novega naučil.
Čeprav je računalništvo bilo celo moje življenje hobi in tudi nekako edino prava strast , je sicer res da nikoli nisem službe iz tega področja. Občutek imam kot nekakšno domotožje, mogoče samo pogrešam mladost. Čeprav kot čisti geek nisem počel v mladosti kakšne stvari ko jih zdaj nebi mogel.

Zdaj imam dovolj denarja da bi lahko privoščil deset kakrnškoli pc-jev ali kakršnkoli drug hardware pa je vse tako....Brezveze. Izgubil sem svojo strast.

Torej zakaj sem sploh napisal tale post:
1. Se še kdo podobno počuti? Je to zgolj kriva starost?
2. Rad bi imel spet neko strast. Ni nujno da je to računalništvo ampak nekaj kar bi me veselilo. Kakšen nasvet?

Star si tok kolikor dopustiš da igrivost in otrok v tebi mine. Js to redno ohranjam hehe. Star sem 34 in še vedno igram igre. Res da v manjšem obsegu kot sem v srednji šoli, kjer sem tudi jaz bil na tekočem glede PC sveta in iger. Zdaj ne spremljam več toliko, tu pa tam še kaj preberem. Ne gre se za staranje, gre se za druge prioritete in druga zanimanja, kar ni nič narobe. Danes imam nek PC ki sem ga kupil kot refurbished, pa eno grafično da mi poganja igre kot CSGO, LOL pa takšne nezahtevne, za ostalo mam PS4. In tudi ne mislim gaming PC kupovat ker danes je že grafična toliko kot je včas bil CEL gaming PC, torej absolutno preveč za moje zanimanje za to.
Glede strasti, poskušaj različne stvari. Edino tko boš videl kaj ti leži

eventyrer ::

Juplter je izjavil:


1. Se še kdo podobno počuti? Je to zgolj kriva starost?
2. Rad bi imel spet neko strast. Ni nujno da je to računalništvo ampak nekaj kar bi me veselilo. Kakšen nasvet?


1. Ja, sem že občutil to pri kakšnem hobiju (na srečo ne pri računalnikih). Ni kriva starost ampak bolj to da si pri tistem hobiju dosegel kar si lahko. Čas je za nov hobi.
2. Nov hobi rabiš. Posveti se mu. Težko ti svetujem kaj začni delati. POjdi loviti ribe, hoditi v hribe, fotografirati ptiče, izdelovati lesene figurice, sestavljati modelčke letal in ladij (pri tem ti gre lahko tudi na desetine ur dela)...



...ali pa namesti kakšno novo igro na računalnik in gasa naprej. :)

Zgodovina sprememb…

predi ::

Strast običajno ni nekaj kar bi trajalo (nič na tem svetu ni trajno).

Po sedem in pol urah ukvarjanja s svojo strastjo na dan, 40 ur na teden kakšno desetletje, je povsem običajno, da se s podobnim nočeš ukvarjati še v svojem prostem času.

Mene mora kaj konkretno raz*izditi, da se lotim tega zase. Ali pa če me kdo lepo prosi.

Moj gaming računalnik je i5 tretje generacije iz leta 2011 z GTX 1060 6 GB, ampak še vedno pravim, da bom v DSO-ju organiziral LAN partije...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: predi ()

Samael ::

Ne vem ... mogoče je čas, da se vrnete na IRCnet, prevzamete kakšen kanal, pa tko ... :D
Samael != Samuel

njyngs ::

Zdaj mamo denar za najem in zraven še free službene strežnike, da postavimo velik psotnic botnet a ;)

Samael ::

njyngs je izjavil:

Zdaj mamo denar za najem in zraven še free službene strežnike, da postavimo velik psotnic botnet a ;)

Pa ja, ampak kaj ko bo botov več, kot je populacije :)

Edit.
Anyway, irc.arnes.si:6667 je še vedno online in pa seveda https://ircnet.chat/#/connect #slovenia - za hiter obisk kakšnega nostalgika. Tam proti večeru občasno celo rahlo oživi.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

Miki N ::

Samael je izjavil:

Ne vem ... mogoče je čas, da se vrnete na IRCnet, prevzamete kakšen kanal, pa tko ... :D


Kaki IRC, uvede naj se nazaj Anonimni Eksperiment. Garantiram vam, da bomo vsi spet "za terminalom" poastali pašto in se drli MOAR!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Kapitan Jack ::

Miki N je izjavil:

Samael je izjavil:

Ne vem ... mogoče je čas, da se vrnete na IRCnet, prevzamete kakšen kanal, pa tko ... :D


Kaki IRC, uvede naj se nazaj Anonimni Eksperiment. Garantiram vam, da bomo vsi spet "za terminalom" poastali pašto in se drli MOAR!

Tocno to. Problem je, ker ne zivimo zivljenja, ki si ga zelimo.

Jaz bi predlagal se uvedbo letnega Purge.

Karlos ::

njyngs je izjavil:

Tukaj še en, ki se je naveličal računalnikov, pa si nikdar ni mislil, da bo do tega prišlo. Zdaj še samo odpiram google maps in gledam kam se bom naslednjič zapeljal s kolesom. Starejši kot sem, bolj me privlači narava in njena mirnost, vedno manj pa IT, telefonija in današnji podivjani svet.

+1, se posebej glede lepote in mirnosti narave :)
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

WhiteAngel ::

@OP: Nisi napisal, kaj počneš v življenju. Pri sebi sem opazil, da ko hobi postane 8-urni šiht, ta izgubi tisti romantični šarm in strast. Tudi sam pogrešam srednješolska in študentska leta, ko sem po šoli počel podobne "kul" reči, kot si jih sam omenjal.

111111111111 ::

Hja, jaz sem se zadnja leta ukvarjal z otroci, hišo, okolico hiše...

Delam v računalništvu že 15+ let in me še vedno vleče. Edino kar sem opazil je finančna varnost.

Npr. nintendo switch nisem hekal for free, ampak sem dal tistih 70€ da so mi ga shekal. Sedaj s tamalimi nabijamo špile in se tukaj najdemo.

Just dance je kvalitetno preživet čas z otroci. :D

Mario Kart tudi. :)

Vmes sem imel že kup hovijev: 3d tiskanje, kovaštvo, topljenje kovin...
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

GupeM ::

Tudi jaz sem imel podoben problem, ne tako dolgo nazaj. Špilov se mi ni dalo igrat, programirati se mi ni dalo, enostavno nisem vedel kaj naj počnem za računalnikom.

Nato pa sem nekaj preurejal eno od sob in je tam stal nek PC iz leta 2011, ki ga že dolgo nisem uporabljal. Pa sem si rekel da zadeva ni tako švoh, da bi bila kar za stran in sem se odločil da malo sprobam določene stvari self-hostat. Najprej sem si nastavil Nextcloud, integracijo z Onlyoffice document serverjem, face recognition uploadanih fotk. Ker zadeve nisem hotel izpostaviti internetu, sem si postavil lasten OpenVPN server. Nastavil sem si tudi pi-hole in še nekaj drugih malenkosti.

Kmalu me je prijelo, da bi si nekoliko avtomatiziral določene stvari v stanovanju. Po nekaj googlanja sem pristal na Home Assistantu. Ko se pa enkrat začneš ukvarjati z avtomatizacijo, se pa ne neha. Glede na to, da imaš očitno dovolj denarja, razna pametna stikala, senzorji, pametne vtičnice, kamere in ostalo ne bi smel biti problem. Pri nakupu moraš le paziti, da so zadeve pametne tudi brez internetne povezave in je dovolj le interna mreža.

Ker je bil zgoraj omenjeni "server" na nekoliko neprimerni lokaciji (en od senzorjev uporablja bluetooth povezavo), sem si za Home Assistanta naknadno omislil RPi, kjer teče tudi backup pi-hole.

Praktično vse avtomatizacije mi delajo brez internetne povezave, tako da če zaradi kakršnegakoli razloga pade internetna povezava, ne ostanem v "temi". Sicer pa lahko preko VPN-ja dostopam do home assistanta in ročno upravljam če je karkoli treba.

Kapitan Jack ::

@GupeM
Slisi se zelo dolgocasno.

zenith1 ::

Mene je igranje minilo. Me pa interesira kako spraviti stare igrice v pogon na novejših mašinah in OSih. Predvsem 3Dfx.

TheBlueOne ::

zenith1 je izjavil:

Mene je igranje minilo. Me pa interesira kako spraviti stare igrice v pogon na novejših mašinah in OSih. Predvsem 3Dfx.


Unreal engine je verjetno vse kar potrebujes. Zastonj, stane pa 5% profita ko prides cez 1mio profita.

Zgodovina sprememb…

KTr1sk ::

Do leta 2005 recimo, če si imel 10 let star računalnik nisi mogel takorekoč z njim nič počet, danes lahko takorekoč vse delaš, zato smo tudi tako redno menjavali komponente ;)
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Sparkxl ::

Pri meni je bilo enako, sem podobnih let. Od 12 do nekje 24 leta sem bil obseden z raziskovanjem hw in sw. Danes recimo imam en 5 let stari chromebook, ki je stal 200€ :)

Ne vem zakaj me je minilo, sovpada pa z odkritjem gorskega kolesarjenja. Od takrat sem obseden s tem in se mi zdi da vedno bolj. Še zdaj se kot senior naganjam pod DH progah, ko najdem čas za to.

Kapitan Jack ::

Sparkxl je izjavil:

Pri meni je bilo enako, sem podobnih let. Od 12 do nekje 24 leta sem bil obseden z raziskovanjem hw in sw. Danes recimo imam en 5 let stari chromebook, ki je stal 200€ :)

Ne vem zakaj me je minilo, sovpada pa z odkritjem gorskega kolesarjenja. Od takrat sem obseden s tem in se mi zdi da vedno bolj. Še zdaj se kot senior naganjam pod DH progah, ko najdem čas za to.

Tud to bo minilo, pol bo na vrsti viagra. :)

kuall ::

BadgerSkin je izjavil:

Jaz sem 22 in so mi igrice tako na konzoli kot na PC že skoraj dve leti meh, izgleda sem stara duša ne vem, rad bi dobil službo in se dokazal na faksu, nekih ambicij imet Platinum rank ali kaj takega nimam in se mi malo zdi, da se zaradi tega mogoče malo outcast.


pri 22emu si že "star", takrat sem tudi jaz si začel govorit, da je vse brezveze in se začel spraševat, kaj je res vredno mojega časa: odločitev je bila, da je to AI, da se v to splača vložit čas. pa to je bilo 20 let nazaj.

mirator ::

Juplter je izjavil:

Kot najstnik sem delal webpage na geocities, se igral z nastavitvami autoexec.bat. celo žepnino šparal za nov pc, bral teste, spremljal računalniške revije, iskal razne rešitve navijal procesorje, (se spomnim kako ponosen sem bil mojega voltmoda na moji matični) na veliko piratiziral, se igral z Linux in drugimi os-i, izdelal si svoj carpc v mojem 500EUR vrednem avtu in na sploh raziskoval možnosti hardwera in softwara. Nikoli nisem sicer bil kaj preveč gamer, ampak se spomnim če si me pustil za pc-jem sem sedel na stolu tudi cel dan. Tukaj sem sicer imel drug nick :)

Zdaj sem star 38 in me je vse minilo. Kupil laptop za slaba 2 jurja in je vse ... meh. Uporabljam ga tu pa tam kdaj ko je treba kaj napisat, kot recimo tale post.

Zakaj je tako? Ali se samo staram? Pač otroštvo in mladost enkrat mine? Se spomnim kako sem se skoraj vsak dan nekaj novega naučil.
Čeprav je računalništvo bilo celo moje življenje hobi in tudi nekako edino prava strast , je sicer res da nikoli nisem službe iz tega področja. Občutek imam kot nekakšno domotožje, mogoče samo pogrešam mladost. Čeprav kot čisti geek nisem počel v mladosti kakšne stvari ko jih zdaj nebi mogel.

Zdaj imam dovolj denarja da bi lahko privoščil deset kakrnškoli pc-jev ali kakršnkoli drug hardware pa je vse tako....Brezveze. Izgubil sem svojo strast.

Torej zakaj sem sploh napisal tale post:
1. Se še kdo podobno počuti? Je to zgolj kriva starost?
2. Rad bi imel spet neko strast. Ni nujno da je to računalništvo ampak nekaj kar bi me veselilo. Kakšen nasvet?

Nisem bral drugih kometarjev na tvoj post, vendar mislim (seveda se pa lahko tudi motim), da vem, kje je pri tebi težava. Moja služba je že vse življenje tudi moj hobi. Vseeno sem menjal štiri službe. Po določenem času sem pač ugotovil, da sem v določeni službi dosegel kar sem lahko, moja zvedavost pa je bila nepotešena. Tako sem bil vedno pred novim izzivom. Moram pa pripomniti, da v nobeni službi, ki sem jo zapustil, ni bil vzrok kakšno nesoglasje z nadrejenimi in sem z vsemi v prijateljskem stiku ostal še naprej.

Goran's Blog ::

Jaz si mislim kako bom še kaj zame ko pride domov naredil...potem pa me mine ker sem za računalnikom itak cel dan.

80ris ::

Tudi jaz se vidim točno v tem, kot kreator tega posta. Krivim pa EMŠO

podpis

Tero ::

Če sem malo offtopic... Kje pa se danes slovenski computer geeki stari med 15-25 zbirajo? Slo-tech opažam da to ni. Kakšen discord? Reddit? Kje drugje?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Kapitan Jack ::

Tero je izjavil:

Če sem malo offtopic... Kje pa se danes slovenski computer geeki stari med 15-25 zbirajo? Slo-tech opažam da to ni. Kakšen discord? Reddit? Kje drugje?

Jih najbrz ni.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje in kako najti novo družbo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12514890 (7862) Gagatronix
»

So igre otročje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
798547 (6628) gruntfürmich
»

Ni prave vizije za prihodnost

Oddelek: Loža
325294 (3350) jype

MNENJA o poškodbi (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8311702 (9554) St235
»

Kakšna je bila vaša mladost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12618732 (14369) Matako

Več podobnih tem