» »

Starship čaka odločitev inšpektorjev

Starship čaka odločitev inšpektorjev

Space News - Elon Musk je v nagovoru pretekli teden pojasnil aktualno situacijo programa razvoja vesoljskega plovila Starship, a ni postregel z bistvenimi podrobnostmi ali novostmi. Usoda izstrelišča v Boca Chici je še vedno pod vprašajem, kar lahko prvi polet zavleče za več mesecev.

SpaceXovo vesoljsko plovilo Starship je v lanskem letu naposled zgledno izvedlo prve preizkuse vzletanja in (v peto) pristajanja. Sedaj so na vrsti monumentalnejši eksperimenti: orbitalna izstrelitev na raketi Falcon Super Heavy. Postavljena kompozicija že od avgusta navdušuje opazovalce v teksaški Boca Chici. Od takrat so plovilo oblekli v toplotni ščit, dela pa izvajajo predvsem na izstrelišču, na čelu s stolpom, ki ni namenjen zgolj stabilizaciji plovila in njegovi oskrbi z gorivom, temveč naj bi tudi pomagal "ujeti" potisno stopnjo ob njeni vrnitvi na tla. Sama zase je namreč zaenkrat še tako velika, da se ne morejo zanašati zgolj na nožice.



Impozantna konstrukcija je služila kot kulisa Elonu Musku, ki je v četrtek razgrnil nekaj načrtov glede tega, kdaj utegnejo napravo dejansko poslali v nebo. Izstrelišče v Boca Chici še vedno čaka na odločitev inšpekcijske službe ameriške Zvezne agencije za letalstvo (FAA), ali je primerno za takšen podvig. Najprej je bil sklep predviden za konec preteklega leta, a so rok podaljšali do konca februarja. Še vedno je resna možnost zapleta v obliki potrebe po dodatnem, zamudnejšem preverjanju okoljskih vplivov izstrelišča. To bi dejavnosti lahko tako zamaknilo, da v SpaceXu že snujejo krizni načrt, po katerem bi lahko celotno testiranje predhodno preselili v Kennedyjev vesoljski center na Floridi, kjer dovoljenje že imajo. To bi pomenilo od šest- do osemmesečno zamudo, oziroma polet proti koncu letošnjega leta. Treba je opomniti, da je že sicer Boca Chica namenjena testni fazi Starshipa, medtem ko naj bi bilo "delovno" izstrelišče na Floridi.

Razen tega Musk trdnejših napovedi ni podal. Navdušenci in strokovna javnost so lahko le sem in tja ulovili kakšno zanimivost. Motorji Raptor 2 naj bi bili glede na aktualno različico zmogljivejši za okrog četrtino, predvsem pa veliko preprostejši za izdelavo in s tem cenejši, kar je še posebej pomembno ob dejstvu, da Super Heavy nosi 29 motorjev, Starship pa 6. Musk optimistično meni, da bi po izpopolnitvah naprave in uigravanju ekip posamezni Starshipi lahko v orbito leteli na vsakih "šest do osem ur", potisna stopnja pa še mnogo pogosteje, na "eno uro, s polurnim polnjenjem z gorivom". Kdaj naj bi tak avtobusni promet v vesolje dejansko lahko videli, pa tokrat niti on ni želel predvidevati.

Dodatek (14. 2.): FAA je danes rok za odločitev zamaknila še za en mesec, na 28. marec.

5 komentarjev

BigWhale ::

Namesto politicnega bullshita bi lahko nekdo komentiral kaj bolj zanimivega.

Recimo to, da bodo verjetno naredili konfiguracijo Starhipa, ki ima sest vakumskih Raptorjev. Da je Raptor 2 sicer preprostejsi ampak da zaenkrat kazejo primerjavo raptorja 1 z vsemi prikljucki in tudi z gimbal mehanizmom, raptor 2 je pa brez vseh teh zadev. :>

Da je problem s FAA malenkost bolj kompleksen kot se zdi, ker je SpaceX vlozil papirje za testiranje Starshipa in ne tudi starshipa skupaj z boosterjem.

Da so stolp in chopsticks spravili skupaj v 13 mesecih relativno poceni, medtem ko bo nov stolp za izstrelitev SLSa stal kako milijardo dolarjev in gradili ga bodo malenkost dalj casa.

Zanimivo je tudi to, da se skoraj nic ni govorilo o kolonizaciji Marsa in je bilo govora predvsem o vlacenju stvari v orbito.

... in tako naprej.

Aggressor ::

Iiiin ... rok je podaljšan še za en mesec: https://twitter.com/SciGuySpace/status/... :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Seljak ::

Elon proizvaja električne avte pod pretvezo okoljevarstva, po drugi strani pa se gre vesoljski "turizem" in onesnažuje ozračje z raketami 8-O:O

nekikr ::

Da so stolp in chopsticks spravili skupaj v 13 mesecih relativno poceni, medtem ko bo nov stolp za izstrelitev SLSa stal kako milijardo dolarjev in gradili ga bodo malenkost dalj casa.

Kaj pa imata skupnega socialni program zaposlovanja in tržni projekt, da jih tako primerjaš? Če nekaj stane 1000x več, ker je javno in denar ne igra vloge, to še ne pomeni, da je boljše.

BigWhale ::

nekikr je izjavil:

Če nekaj stane 1000x več, ker je javno in denar ne igra vloge, to še ne pomeni, da je boljše.


Kje sem pa karkoli temu podobnega trdil? Slo je zgolj za primerjavo dveh precej razlicnih projektov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starship je zopet ... ja, eksplodiral

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2310524 (7441) BigWhale
»

Starship uspešno poletel, malo manj uspešno pristal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
318132 (5957) Berserker
»

Starship je uspešno poskočil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166689 (3739) pegasus
»

SpaceXov Starhopper uspešno prestal drugi preizkus

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125214 (3965) Poldi112

Več podobnih tem