» »

Banke in teženje z dokumenti

Banke in teženje z dokumenti

Spura ::

Dobil sem dopis iz banke, da je osebnemu dokumentu v njihovi evidenci potekla veljavnost. In zdaj hočejo fotokopijo novega. Kaj je podlaga za to teženje? Če pridem na šalter predložim dokument tam, zakaj njihovo obsedeno evidentiranje osebnih dokumentov, slikanje, zapisovanje serijskih številk itd? Ti podatki niso nujni za opravljanje storitev. Ali bi lahko po GDPR zahteval da teh podatkov ne hranijo ali zahteval izbris teh podatkov?

pirat ::

Ja, zapri račun.

Dosan ::

Glede na to, da morajo banke poročati FURSu, so tvoji osebni podatki in izkazilo o identiti kar precej pomembni, se ti ne zdi?

eventyrer ::

Ja, komot to zahtevaš in zapreš bančni račun.

Dosan je izjavil:

Glede na to, da morajo banke poročati FURSu, so tvoji osebni podatki in izkazilo o identiti kar precej pomembni, se ti ne zdi?
Stevilka osebne ni moj osebni podatek, ki bi ga banka morala fursu poslat, se manj pa je to slika osebnega dokumenta. Imajo ze ime, naslov, davcno, emso, kar je vec kot dovolj da furs ve za koga se gre. Niti ta njihova politika ne zagotavlja tocnosti podatkov, ce je dokument veljaven 10 let lahko jst spremenim naslov 100 krat preden oni zahtevajo dokument spet.

eventyrer ::

Ne moreš, saj če zamenjaš stalni naslov, moraš naročiti novo osebno izkaznico ne glede na njeno veljavnost.

Zgodovina sprememb…

glej, lahko se usajaš kolikor hočeš.
Dejstvo je, da imaš z aktivnim računom pri banki dostop do plačilnega sistema in lahko preko ebanke ali mobilne banke izvajaš transakcije brez da se ti tam osebno naslikaš. In ker velja zakonodaja s podrocja preprecevanja pranja denarja, je dolznost banke, da ima za aktivne racune veljavne osebne dokumente.
Ce ti to pac ne paše, zapri racun, banka ne bo imela nič proti.

pirat je izjavil:

glej, lahko se usajaš kolikor hočeš.
Dejstvo je, da imaš z aktivnim računom pri banki dostop do plačilnega sistema in lahko preko ebanke ali mobilne banke izvajaš transakcije brez da se ti tam osebno naslikaš. In ker velja zakonodaja s podrocja preprecevanja pranja denarja, je dolznost banke, da ima za aktivne racune veljavne osebne dokumente.
Ce ti to pac ne paše, zapri racun, banka ne bo imela nič proti.
Neumnost. Kaj ima veze to s pranjem denarja? Iz stalisca pranja denarja je cisto vseeno a z mojim racunom hodim delat osebno na banko, al pa doma klika transakcije moj sosed.

Obveznost tega da imajo azurne podatke banke izpolnjujejo tako, da imam jst obvezo jih obvestit o spremembah. To da na vsakih 10 let zahtevajo fotokopijo dokumenta je bol nikakav mehanizem.

Noben ni navedel nobene podlage zakaj je vse to potrebno razen, vse kar imate je "ce ti kej ni vsec se pejt jebat".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

Imas pravno podlago napisano v dopisu banke, preberi ga.

pirat je izjavil:

Ni navedeno nicesar. Poleg tega je to poslovni racun in ne osebni in majo druge podatke, torej kaj so jim tukaj moji podatki vazni.

mertseger ::

Spura je izjavil:

pirat je izjavil:

Ni navedeno nicesar. Poleg tega je to poslovni racun in ne osebni in majo druge podatke, torej kaj so jim tukaj moji podatki vazni.

Pač ne pošlji, največ kar lahko je da ti račun zaprejo.

Ja, potem pa ti res ne ostane drugega kot da zapreš račun. Na dolgi rok še bolje zate. Če ne boš več posloval z banko te ne bo mogla nategniti ne s kreditom v CHF, ne z variabilno obrestno mero, ne z ležarino na depozite, ne s kreditno kartico, s katero te silijo v potrošnjo. Za poslovni račun pa sploh super - še dobavitelji ti ne bodo mogli izvršbe narediti! win-win če vprašaš mene....

Ok torej ne ves zakaj to rabijo. Sej pol ti ni treba odgovarjat. Zgleda gre se za eno instanco kapric firm, ker so pac mocnejse od posameznika se moras jebat z njihovimi internimi forami. Recimo NLB noce vzet vozniske kartice kot osebni dokument, kljub temu da pise v uradnem listu da je.

predi ::

Preberi splošne pogoje svoje banke. Z njimi si se strinjal ob odprtju računa.

starfotr ::

starfotr je izjavil:

https://www.ip-rs.si/mnenja-gdpr/elektr...

Hvala. Koncno nekaj relevantnega.

otago ::

Spura je izjavil:

Ok torej ne ves zakaj to rabijo. Sej pol ti ni treba odgovarjat. Zgleda gre se za eno instanco kapric firm, ker so pac mocnejse od posameznika se moras jebat z njihovimi internimi forami. Recimo NLB noce vzet vozniske kartice kot osebni dokument, kljub temu da pise v uradnem listu da je.

Že prej so banke imele probleme z vozniškimi dovoljenji, Krekova/Raiffeisen je en čas sprejela vozniško, kasneje ne. Tretira se kot manj relevanten dokument. Čez mejo ne greš z vozniško. Greš z osebno, potnim listom in covid potrdilom.

otago je izjavil:

Spura je izjavil:

Že prej so banke imele probleme z vozniškimi dovoljenji, Krekova/Raiffeisen je en čas sprejela vozniško, kasneje ne. Tretira se kot manj relevanten dokument. Čez mejo ne greš z vozniško. Greš z osebno, potnim listom in covid potrdilom.
Drzavne meje imajo druga pravila, ki tudi morajo biti meddrzavno usklajena. Za izkazovanje identitete so pravila jasna: https://www.gov.si/teme/osebni-dokument...

Javne listine v Sloveniji so osebna izkaznica, potna listina, obmejna prepustnica, vozniško dovoljenje, orožni list in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

Vendar pa vsak dokument ne zadostuje vsem zahtevam pri izkazovanju identitete, saj na nekaterih dokumentih ni zapisan naslov posameznika. Z njimi, denimo, ni mogoče dokazati bivanja na določenem naslovu.
Stare vozniske roza knjizice niso imele naslova, kar je bil problem zakaj jih niso povsod jemali, ampak nove kartice ga imajo, torej problema ne bi smelo bit.

reeves ::

Spura je izjavil:

pirat je izjavil:

Zakaj jih pa nisi tega vprašal, ko si prvič dal podatke? Ali takrat to ni bila težava?

blink ::

Spura je izjavil:

Dobil sem dopis iz banke, da je osebnemu dokumentu v njihovi evidenci potekla veljavnost. In zdaj hočejo fotokopijo novega. Kaj je podlaga za to teženje? Če pridem na šalter predložim dokument tam, zakaj njihovo obsedeno evidentiranje osebnih dokumentov, slikanje, zapisovanje serijskih številk itd? Ti podatki niso nujni za opravljanje storitev. Ali bi lahko po GDPR zahteval da teh podatkov ne hranijo ali zahteval izbris teh podatkov?

To je to: https://www.ip-rs.si/mnenja-gdpr/6048a6...

blink je izjavil:

Spura je izjavil:

To je to: https://www.ip-rs.si/mnenja-gdpr/6048a6...

Hvala, torej, razlog za te podatke je ZPPDFT-1, ki bankam nalaga KYC, pri cemer je osebni dokument:

"Po definiciji iz 47. točke 3. člena ZPPDFT-1 je »uraden osebni dokument« vsaka s fotografijo opremljena veljavna listina, ki jo izda pristojni državni organ Republike Slovenije". >- torej se marsikaj poleg osebne in pasusa.

"Vsekakor pa vam je to dolžna pojasniti tudi banka in tudi sicer vam mora takrat, ko na zakoniti pravni podlagi od vas pridobiva osebne podatke, v skladu s 13. členom Splošne uredbe predstaviti določene informacije. V kolikor dvomite o podlagi za predmetno zbiranje osebnih podatkov, vam predlagamo, da se obrnete na banko, ki vam je dolžna pojasniti, na kateri pravni podlagi zahteva od vas predložitev kopije osebnega dokumenta ter vam podati ostale informacije o obdelavi osebnih podatkov iz predložene kopije osebnega dokumenta." -> tukaj so bili dopisi brez pojasnil ali navedb zakonov.

Gleda na to kar je starfotr predlozil ne smejo hranit elektronskih kopij potnega lista, lahko pa fotokopirane liste.

Kar je novo zame je to, da se tukaj to dela tudi pri poslovnih racunih do vseh zakonitih zastopnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

tikitoki ::

Dosan je izjavil:

Verjetno so se osebni podatki po izteku veljavnosti osebnega dokumenta spremenili. To je cist navadno preseravanje in nima nobene veze z njihovim porocanjem FURS.

Sem zelel pri nasi banki vzeti predplacnisko debetno kartico. Zahtevali so podatek o zaposlitvi, koliko casa sem zaposlen, kjer sem zaposlen, za dolocen cas, nedolocen cas,....?
Sem jih poslal v pm in odprl racun pri N26. Pri N26 sem moral sam sliko osebnega dokumenta poslati, bancni racun sem prijavil na FURS in to je bilo to. Tu pa imas kekce, ki mislijo, da imajo pravico zahtevati vse mogoce osebne podatke. V zakomu je lepo napisano kaj morajo zahtevati, pa si dovolijo izsiljevati se s kupom drugim osebnih podatkov. Moja resitev je bila odprtje racuna pri tuji banki.

Tudi sam menim, da je to zrelo za prijavo k pooblascencu za varovanje osebnih podatkov.

Zato sem odprl temo, ker drkajo pri skoraj vsaki firmi. Od mobilnih operaterjev, zdravniskih ordinacij do bank, vsi imajo neke svoje fore kaj jim moras predlozit, in nekatere stvari kar ratajo del poslovne klime in potem niti ne mores zamenjat ponudnika, ker je drugje isto. Vcasih majo stvari realno podlago, vcasih je fora neke firme, vcasih pac nacin kako v sloveniji poslujejo firme pa brez legalne podlage. Zato vprasam.

jocoj ::

tikitoki je izjavil:

Moja resitev je bila odprtje racuna pri tuji banki..

Kaj bo pa tvoja rešitev, ko ti bodo kar tako meni nič, tebi nič blokirali račun na N26, kot se je že marsikomu zgodilo? Verjetno Pakistanec na liniji za pomoč, če ga boš uspel priklicati v enem tednu.:))

WizzardOfOZ ::

Spura je izjavil:

Recimo NLB noce vzet vozniske kartice kot osebni dokument, kljub temu da pise v uradnem listu da je.

Z vozniškim izpitom se brez problema identificiraš na banki, kdo si. Ampak ker s starega vozniškega izpita ni možno prebrat naslova bivanja, banka pa potrebuje tvoj naslov, lahko to zavrnejo. Torej osebna ali potni list ali nov izpit, kjer je naslov napisan.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Groot ::

jocoj je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Moja resitev je bila odprtje racuna pri tuji banki..

Kaj bo pa tvoja rešitev, ko ti bodo kar tako meni nič, tebi nič blokirali račun na N26, kot se je že marsikomu zgodilo? Verjetno Pakistanec na liniji za pomoč, če ga boš uspel priklicati v enem tednu.:))

A misliš tako kot pri Delavski hranilnici?

Ja, te delavske se sem komaj rešil. Še računa mi niso hoteli zapreti, ker so menda založili prošnjo...

Horas ::

kaj tu jokate za qr kodo vam pa ni problema kazat osebne?? pravi ste vi
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Tidule ::

tikitoki je izjavil:

Dosan je izjavil:

Verjetno so se osebni podatki po izteku veljavnosti osebnega dokumenta spremenili. To je cist navadno preseravanje in nima nobene veze z njihovim porocanjem FURS.

To "preseravanje" od bank zahteva Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma na podlagi EU direktive, glede ti. know your customer postopkov.

matic492 ::

Jesus s čim se ljudje ukvarjate...

Banka ima verjetno ves tvoj denar, ti se pa sekiraš če imajo še slikco osebne? :)):))

#logic
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

tikitoki je izjavil:

Sem zelel pri nasi banki vzeti predplacnisko debetno kartico. Zahtevali so podatek o zaposlitvi, koliko casa sem zaposlen, kjer sem zaposlen, za dolocen cas, nedolocen cas,....?
Sem jih poslal v pm in odprl racun pri N26. Pri N26 sem moral sam sliko osebnega dokumenta poslati, bancni racun sem prijavil na FURS in to je bilo to. Tu pa imas kekce, ki mislijo, da imajo pravico zahtevati vse mogoce osebne podatke. V zakomu je lepo napisano kaj morajo zahtevati, pa si dovolijo izsiljevati se s kupom drugim osebnih podatkov. Moja resitev je bila odprtje racuna pri tuji banki.

Tudi sam menim, da je to zrelo za prijavo k pooblascencu za varovanje osebnih podatkov.

Zakaj pa misliš, da mora n26 plačat par milionov kazni in se po novem par mesecev čaka na račun?

Catch pri tej zadevi je v tem, da Direktiva in zakonodaja na banke prenaša odgovornost. Kar pomeni, da če dosledno ne izvjajo nadzora in o tem ne poročajo potem jih doletijo konkretne kazni. Potem je pa kot prvo na centralni banki, ki določi podrobnejša pravila, ki veljajo v posamezni državi in na sami banki kako rigorozni so pri tem. Tradicionalne banke so praviloma pri tem raje na safe strani in posledično redno ažurirajo podatke. Fin tech banke po drugi strani pa se vsega skupaj lotevajo bolj kavbojsko, kar se potem lahko rezultira v 5 milijonski kazni in/ali omejitvah pri odpiranju novih računov. Ter seveda večjem številu zaprtih računov, ko upravičeno ali ne zaznajo sumljive aktivnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

flipflop ::

Pa kot dodaten bonus ti še lahko ponujajo razne svoje produkte ko si že ravno prišel v poslovalnico...

WizzardOfOZ ::

flipflop je izjavil:

Pa kot dodaten bonus ti še lahko ponujajo razne svoje produkte ko si že ravno prišel v poslovalnico...

To je pa zato, ker so vezani na delavno uspešnost in imajo normo, koliko produktov morajo "prodati" strankam, pa probajo tudi tebi, če si že tam. Moraš vedeti, da če jih ne naredijo dovolj, letijo iz službe. In menjava ljudi na poslovalnicah je v zadnjih dveh letih noro velika zaradi tega. Zame je to sicer največja neumnost, ampak tako je.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Tidule je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Dosan je izjavil:

To "preseravanje" od bank zahteva Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma na podlagi EU direktive, glede ti. know your customer postopkov.

Jao, ste nekateri "pametni". Identifikacija stranke pri odprtju racuna je nekaj drugega.

nejc_nejc ::

@spura
Ne naredi nicesar. Jaz dolgo let nisem in je vse spilalo. Se na kliku sem zaobsel vprasalnik. Menjal zaradi buzeriranja z app.

Zimonem ::

Veljavnost osebnih dokumentov je itak podaljšana z zakonom zavoljo kovida.

tikitoki je izjavil:

Tidule je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Dosan je izjavil:

Jao, ste nekateri "pametni". Identifikacija stranke pri odprtju racuna je nekaj drugega.

Ce ti ne ves kaj vkljucujejo postopki know your customer in kaj direktiva predpisuje, se lahko prosim vsaj ne smesis in nam prihranis branje nebuloz?

nejc_nejc je izjavil:

@spura
Ne naredi nicesar. Jaz dolgo let nisem in je vse spilalo. Se na kliku sem zaobsel vprasalnik. Menjal zaradi buzeriranja z app.

Samo ne prit jokat, ce bo banka blokirala ali celo zaprla racun.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Zimonem ::

Daj nehaj celo leto mi težijo za veljavno oakoravno pretečenih osebno izkaznico.

In slej kot prej se bodo navelical, sam ne prit pol jokat.

solatko ::

Digitalni podpis ne velja, če je osebna izkaznica neveljavna.

In to komplicira bančni SW.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

UganiKdo ::

Kar komplicira stvari ste dementni bedaki, ki komenterite stvari o katerih nimate pojma. O kakem digitalnem podpisu snajas? In po kaki logiki naj bi na to vplival osebni dokument? Ne bi raje se naprej delal kretena iz sebe na cesti?

harvey ::

Spura je izjavil:

To imaš po zakonu o bančništvu in zakona o pranju denarja in preprečevanju terorizma. Tako da če meniš, da je to prevelik poseg v tvoje pravice zapreš račun, vendar glej trik 22, ko za nekatere stvari nujno potrebuješ transakcijski račun in si spetvna začetku.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Avenger ::

Mislim, da smo tule še bolj na začetku, banke so to začele prakticirat nedavno, zato pri tem niso tako 100% stroge, zaenkrat. Meni so povedali, da se moraš tja narisat vsake 3 leta in pokazat osebno. V primeru, da osebno menjaš - ali si jo izgubil ali ti je potekla, moraš ponovno tja. Nič mi niso rekli, da je dovolj da jim pošlješ sliko... in še, da to velja tako za osebni, kot za poslovni račun. V primeru, da ne prideš obnovit podatkov, ti blokirajo račun. In sem prepričan, da bo čez nekaj let to potekalo do dneva točno - opozorijo te en mesec prej, da če ne prideš do 15.1. boš imel blokiran račun in pika.

Če bi veljal pogoj PC in ti nisi nič od tega, ker P pač nisi dobil, C pa nočeš, banka te pozove, da prideš na obisk (seveda le PC) in imaš potem na eni strani, vzet ves denar na računu + onemogočeno poslovanje, ali pa si prisiljen vzet C. A ni hecno, čisto na tihem, v ozadju, se zgodijo majhni premiki, navidez totalno nepovezane stvari, potem pa enkrat mašina zalaufa in vidiš, da nimaš niti najmanjše izbire.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

shadeX ::

Spura je izjavil:

Meni je potekla osebna ravno v času prvega vala. Takrat je bilo vse zaprto (uradi, slikanje itd). Zadevo sem ignoriral več mesecev, potem pa ko sem naredil osebno, sem šel na banko osebno rešit zadevo.

Pač prej ali slej boš podatke o novem dokumentu moral dat.

Unchancy ::

Spura je izjavil:

Morda pa hočejo biti ziher, da taprava oseba posluje in ne nekdo z istim imenom ampak druga oseba? Potem rabijo kopijo dokumenta za primerjavo, na primer. Samo omenim…
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Dosan ::

otago je izjavil:

Spura je izjavil:

Banka mora ugotavljati tudi državljanstvo stranke, tega pa na vozniški ni (ne na stari, ne na novi).

flipflop ::

WizzardOfOZ je izjavil:

flipflop je izjavil:

To je pa zato, ker so vezani na delavno uspešnost in imajo normo, koliko produktov morajo "prodati" strankam, pa probajo tudi tebi, če si že tam. Moraš vedeti, da če jih ne naredijo dovolj, letijo iz službe. In menjava ljudi na poslovalnicah je v zadnjih dveh letih noro velika zaradi tega. Zame je to sicer največja neumnost, ampak tako je.

Ja sej vem da je tako. Žalostno. Me je prav strah iti na banko, ker vem da me čaka teženje. Nazadnje sem nesel neke kovance ki so se mi nabirali čez leto. Pa sem jih zadnjič, jih bom raje kar sproti zapravil ker je provizija prevelika.

Jaz sem odprl nov račun pred nekaj meseci osebno v poslovalnici in mi niso nič težili ali ponujali svoje dodatne storitve. Prav tako mi je osebna potekla pol leta nazaj in niso komplicirali. Zdaj je pa potekla osebna veljavna še do konca marca.

solatko ::

UganiKdo - Ti je zopet belega zmanjkalo, konkretno Klikin ne moreš digitalno podpisovati dokumentov, če banka nima zabeleženega uradnega veljavnega dokumenta. Ker si na pomanjkanju, ti je potrebno pač narisat.
Delo krepa človeka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nevarne kripto menjalnice!

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
394597 (3247) Conini
»

Kraj rojstva in pošta Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
507583 (5506) Cange
»

Polog gotovine problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7716658 (14674) zavajon
»

Korejska igra hoče mojo sliko in kopijo osebne (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5711909 (10508) Reycis

Več podobnih tem