Forum » Elektrotehnika in elektronika » nakup osciloskopa
nakup osciloskopa
Baja ::
torej, mika me da bi si nabavil osciloskop za "diagnostiko" stare računalniške opreme. Pentium 3 in nazaj.
sem pregledal nekaj starih tem ampak je vse 10+let staro. na spletu sem našel pravilo five times rule, kar na bi pomenilo da naj ima osciloskop 5x vecji range kot ga zelis meriti. torej za 100mhz clock signal na fsb-ju bi rabil 500mhz razpon na osciloskopu?
recimo, gledam tole: https://instruments.uni-trend.com/list_... , model UTD2102CEX-II, 100 MHz, 2, 1 GSa/s, 25 kpts, 20000 wfms/s
bi recimo kaj takega bilo uporabno za moj namen?
sem pregledal nekaj starih tem ampak je vse 10+let staro. na spletu sem našel pravilo five times rule, kar na bi pomenilo da naj ima osciloskop 5x vecji range kot ga zelis meriti. torej za 100mhz clock signal na fsb-ju bi rabil 500mhz razpon na osciloskopu?
recimo, gledam tole: https://instruments.uni-trend.com/list_... , model UTD2102CEX-II, 100 MHz, 2, 1 GSa/s, 25 kpts, 20000 wfms/s
bi recimo kaj takega bilo uporabno za moj namen?
Invictus ::
Poglej si kak raspberry pi projekt...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
dripac ::
Za 500MHz verzijo boš odštel malo več cekinov... Je pa 100MHz po mojem dovolj dober za to kar želiš. Vsaj meni dobro služi.
Pred časom sem si nabavil tega; https://www.batronix.com/shop/oscillosc...
Gratis dobiš vklučene vse opcije ki so na voljo na tem osciloskopu, solidno opremljena kištica.
Ima tudi opcijo 16 kanalnega logičnega analizatorja, rabiš pa seveda ustrezen vmesnik (probe - Rigol RPL1116).
Pred časom sem si nabavil tega; https://www.batronix.com/shop/oscillosc...
Gratis dobiš vklučene vse opcije ki so na voljo na tem osciloskopu, solidno opremljena kištica.
Ima tudi opcijo 16 kanalnega logičnega analizatorja, rabiš pa seveda ustrezen vmesnik (probe - Rigol RPL1116).
ne vem če se mi da igrati z pi-ji in sam sestavljati tole. pitaya zgleda OK, rad pa bi mel standalone zadevo, da ne rabim še mašine zraven.
ja, 500mhz so out of my price range, zato sprasujem, ce bi se 100mhz obnesel za max 100mhz.
tale rigol zgleda super. sicer ne vem ce rabim 4 vhode. mogoče za rezervo, če kakega skurim :D
ja, 500mhz so out of my price range, zato sprasujem, ce bi se 100mhz obnesel za max 100mhz.
tale rigol zgleda super. sicer ne vem ce rabim 4 vhode. mogoče za rezervo, če kakega skurim :D
googleg1 ::
Osciloskop, bi ti tudi jaz priprocil samostojnega, ne vezanega na PC. Razen mogoce Picoscope, samo so tudi kar dragi.
Rigola imam tudi jaz in sem zelo zadovoljen z njimi. Sem pa slisal da tudi Siglente hvalijo. Jih imajo tudi na Batronix.
Kar se pa tice pasovne sirine, bo 100Mhz za spremljanje 100Mhz signala verjetno zadosti. Treba je vedeti, da imajo te osciloskopi visoko frekvencno vzorcenja 1Gs/s. To pomeni, da pasovno sirino omejuje analogni vhod, ne pa ADC pretvornik. Mogoce bo signal atenuiran po amplitudi, vendar te to kaj dosti ne bo motilo.
Rigola imam tudi jaz in sem zelo zadovoljen z njimi. Sem pa slisal da tudi Siglente hvalijo. Jih imajo tudi na Batronix.
Kar se pa tice pasovne sirine, bo 100Mhz za spremljanje 100Mhz signala verjetno zadosti. Treba je vedeti, da imajo te osciloskopi visoko frekvencno vzorcenja 1Gs/s. To pomeni, da pasovno sirino omejuje analogni vhod, ne pa ADC pretvornik. Mogoce bo signal atenuiran po amplitudi, vendar te to kaj dosti ne bo motilo.
dripac ::
Imaš tudi dvokanalnega, ki je malo cenejši :) Jaz sem ga vzel zaradi že vgrajenega logičnega analizatorja in že aktiviranih SW opcij :)
sem vidjo, ja. bom vzel kar tega 4-kanalnega, mogoče mi dodaten kanal al pa kakšna opcija kdaj prav pride. pravijo da od viška ne boli glava :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
Magic1 ::
A to je tako, da vsi rabimo 500MHz potem pa furamo probe v razmerju 1:1
PS: če kdo ne ve, signal nad 50MHz ti probe 1:1 popolnoma zaduši, po domače povedano(to velja za probe, ki imajo nastavljivo razmerje 1:1 in 1:10).
PS: če kdo ne ve, signal nad 50MHz ti probe 1:1 popolnoma zaduši, po domače povedano(to velja za probe, ki imajo nastavljivo razmerje 1:1 in 1:10).
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
še par vprašanj glede priklopa/uporabe
1. v delavnici je stara inštalacija, kjer mislim da je zemlja/nula brickana v vticnicah. so zaradi tega lahko kaki problemi pri uporabi? ker gledam da je v bistvu krokodilcek vezan na zemljo.
2. v delavnici mam vticnice na vecih fazah. verjetno je pametno osciloskop in kar pač meriš priklopiti na isto fazo, ali?
1. v delavnici je stara inštalacija, kjer mislim da je zemlja/nula brickana v vticnicah. so zaradi tega lahko kaki problemi pri uporabi? ker gledam da je v bistvu krokodilcek vezan na zemljo.
2. v delavnici mam vticnice na vecih fazah. verjetno je pametno osciloskop in kar pač meriš priklopiti na isto fazo, ali?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
mujek ::
Najboljše, da opraviš vsaj kakšen težaj osnov elektronike in uporabe inštrumentov. Potem pa se poglobiš kaj boš sploh počel.
Merjenje stvari, ki se napajajo iz omrežja (in niso galvansko ločene) se je z osciloskopom potrebno lotiti premišljeno. Vprašanja, ki si jih postavil so dobra. Odgovora od mene ne boš dobil, ker ti manjka osnovno znanje in ne želim, da bi se ti kaj zgodilo ker nečesa drugega ne poznaš.
Magic1 je že povedal eno zelo pomembno informacijo - sonda. Vpliv sonde je velik. Do nekaj MHz se lahko igraš in je vse ok. Potem pa zadeve postanejo vedno bolj težavne. Recimo, če boš z se z sondo osciloskopa dotaktnil podatkovne linije se zna zgoditi, da bo prihajalo do pokvarjenih bitov po liniji in bo zadeva nehala delati.
Nočem ti zbijati volje do hobija, ampak se bo treba lotiti in naštudirati zadeve. EEVblog ima nekaj zanimivih video posnetkov.
Merjenje stvari, ki se napajajo iz omrežja (in niso galvansko ločene) se je z osciloskopom potrebno lotiti premišljeno. Vprašanja, ki si jih postavil so dobra. Odgovora od mene ne boš dobil, ker ti manjka osnovno znanje in ne želim, da bi se ti kaj zgodilo ker nečesa drugega ne poznaš.
Magic1 je že povedal eno zelo pomembno informacijo - sonda. Vpliv sonde je velik. Do nekaj MHz se lahko igraš in je vse ok. Potem pa zadeve postanejo vedno bolj težavne. Recimo, če boš z se z sondo osciloskopa dotaktnil podatkovne linije se zna zgoditi, da bo prihajalo do pokvarjenih bitov po liniji in bo zadeva nehala delati.
Nočem ti zbijati volje do hobija, ampak se bo treba lotiti in naštudirati zadeve. EEVblog ima nekaj zanimivih video posnetkov.
eevblog in še kaj sem pogledal. kot je blo razloženo, je vse OK, dokler, kar meriš, plava, torej je ločeno od zemlje. pri meni, ker so vticnice brickane, torej ne bi nic plavalo. če prav razumem, v tem primeru mora iti krokodilcek vedno na nulo oz. minus pri DC. razen, če napajam vezje z baterije. razumem prav?
v bistvu me zanima, če lahko pride tudi do kakšnih drugih problemov, če osciloskop priklopim na te brickane vtičnice.
v bistvu me zanima, če lahko pride tudi do kakšnih drugih problemov, če osciloskop priklopim na te brickane vtičnice.
m3k ::
torej, mika me da bi si nabavil osciloskop za "diagnostiko" stare računalniške opreme...
Mirko tipka na radirko ////
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kupujem poceni USB osciloskopOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4070 (3424) | VolkD |
» | OsciloskopOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3380 (2530) | darkolord |
» | Osciloskop Tektronix 2215AOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3308 (2438) | VolkD |
» | Home Made OsciloskopOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5296 (4344) | Azrael |
» | PC-podprt digitalni osciloskop - kje, koliko, kakšenOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5334 (4492) | alessliber |