» »

Nepovezljivost NodeMCU na AWS serverje

Nepovezljivost NodeMCU na AWS serverje

lejko0 ::

Imam težavo s povezovanjem ene od IoT naprav v internet. Zadeva (ubistvu gre za preprost NodeMCU čip) se poveže na lokalno wifi omrežje, ne pa tudi naprej na aws server, ki je nujen za njeno delovanje. Če naredim hotspot preko telefona, se povezava vzpostavi.

Torej more biti težava nekje v prepuščanju povezave od lokalnega omrežja v internet. Za povezavo uporabljam Telekomov Innbox prek 2.4ghz wifi omrežja (drug router sem odklopil, da lahko testiram ta del). Pri proizvajalcu naprave so mi svetovali, da je najbrž težava v DNS serverjih, a ko so mi na telekomu pobrisali cache ali pa nastavili strežnike na Googlove (če so res, nisem preverjal) to ni pomagalo. Port forwarding (če vnesem lokalni port naprave) ne pomaga, prav tako NAT Virtualni serverji, če nastavim na port, ki ga naprava uporablja. Da DNS mogoče ni problem, se mi zdi, ker me LTE povezava (prek mobitela) ali pa optika pripeljeta do enakega DNS (SIOL-NET Telekom Slovenije d.d. 193.189.177.55), če testiram na tej strani.

Nobena druga naprava (telefoni, tablice, prenosniki, TV) teh težav nima. Na telekomu mi ne znajo pomagat, čeprav je težava ravno nekje vmes...

Se komu svita za kaj bi lahko šlo?
  • spremenilo: lejko0 ()

Še log za povezovanje naprave iz lokalnega omrežja (ne deluje): https://ibb.co/MfR62s8

in prek hotspota (deluje): https://ibb.co/pXkzyjq

Ales ::

Že tisti failed time sync je čuden. Dobi NodeMCU sploh dostop do interneta ko je povezan na Telekomov Innbox?

Če se z nekim drugim računalnikom 1) na enak način povežeš preko Telekomovega Innboxa in 2) sprožiš testni request na AWS endpoint, dela?

Ja tale time sync kaže, da je mogoče težava nekje v NTP serverju ali pa kje drugje.

Če se z nekim drugim računalnikom 1) na enak način povežeš preko Telekomovega Innboxa in 2) sprožiš testni request na AWS endpoint, dela?

Se bojim, da tole presega moje tehnično znanje. Tale log je vse avtomatika prednaložega firmware (v slednjem sicer ni težava, sem večkrat reflashal).

OrkAA ::

Ja, tako kot je rekel Ales, tebi ze time sync ne dela (NTP protokol), kar namiguje na to, da ti internet ne dela v splosnem, nepovezano z AWS endpointom.

Zakaj pa tezko recem. Dvomim tudi, da je problem v DNSu, ker se tisto ponavadi prikaze z drugacnim errorjem - niti ne poskusa vzpostavit povezave, ker ne ve na kater IP se mora povezat.

Za povezavo uporabljam Telekomov Innbox prek 2.4ghz wifi omrežja (drug router sem odklopil, da lahko testiram ta del)

Daj malo bolj razlozi kaj si pocel z routerji, da si nisi slucajno pokvaril routinga. Pravis sicer, da se s tablico lahko povezes na ta identicen wifi in vse deluje ok?

Ja wifi prek ostalih naprav deluje povsem brez problema (dostopne vse strani). Zanimivo in najbrž povezano pa je to, da sem v zadnjih dveh dneh odkar se ukvarjam z zgornjo težavo, ko napravo poskušam povezati v omrežje, naredil določene spletne strani neodzivne (rtvslo.si je napimer delal, bbc.com pa ne, ipd.), kar mogoče res kaže na težavo routinga. Po restartu modema so vse strani delovale brez težav. Na telekomu pravijo, da ne vidijo nič neobičajnega na kontrolnih straneh modema.

Pomembno je še to, da se je ta nodemcu povezoval brez težav preko mojega lokanlnega omrežja naprej na aws do 3. jan, ko sem upgradel njegov firmware na višjo verzijo. Takrat sem ga moral na novo povezat v omrežje, dobil je nov IP (nisem imel nastavljenega statičnega) in takrat je šlo nekaj narobe očitno. Kot rečeno, če naredim prek telefona hotspot, bo šla povezava normalno čez, torej fw kot tak ni kriv.

Danes sem Telekom prosil, če mi naredijo nek hard reset (ne vem kaj to za njih pomeni) in so mi ga sprožili, ampak glede na to, da so se ohranile vse glavne nastavitve omrežij, sklepam, da je šlo za klasičen reboot. Pobrisale so se nastavitve v smislu: izbrani kanal za wifi je šel na auto. Ampak nič drastičnega.

Modem ni dal skozi nič neobičajnega, vsaj ne da bi vedel.

Še slika mojih nastavitev za wifi omrežje. Ne vidim nič problematičnega.

https://ibb.co/59YmnPw

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Poglej se timezone nastavitve in poglej kako je z DHCP rezervacijami, mogoce je kak lease nastavljen nekam dalec v prihodnost in se napravi mal zmesa. Probaj nastavit fixni IP na DHCP serverju al pa na napravi sami, da vidis a mogoce tko dela.

Telekomov nadzorni center ni ravno ddwrt, lahko pa spreminjas NTP stežnike pod nastavitvami Time managment. Preskusil, a nism prišel do želenega rezultata. Razmišljam, da bi modem na Telekomovem centru zamenjal za drugega, če je težava kje globje, a po drugi strani se bodo sedanje nastavitve preslikale prek up racuna, tako da najbrž s tem ne naredim nič. Bom naslednjič pri tašči, ki uporablja ima enako opremo preveril, če gre povezava čez.

DHCP ni razlike, a ji nastavim fixni IP ali ne. Sem izklopil DHCP server, telefon se je v tem primeru ostal povezan na wifi. Naprava pa v tem primeru ni našla wifi omerežja... to moram sicer še enkrat preverit. Kot praviš mogoče se tukaj dogaja nekaj čudnega

Zgodovina sprememb…

Bi moral tukaj imeti kaj drugače nastavlejno (DNS, time lease)?

https://ibb.co/KVVFQBB

Tam pri DNS imas nastavljeno 0.0.0.0. Je to misljeno kot "prazno polje" ali dejanska nastavitev? Ker sicer to ne bo v redu. Probaj nastavit na 8.8.8.8 in 1.1.1.1

To je bilo to. Zanimivo, da je po defaultu tam 0.0.0.0., če naprimer disablam in nato enablam dhcp server.

Hvala OrkAA in tudi ostalim za nasvete. Super, da smo rešili.

O super, me veseli da je rešeno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dve ločeni omrežji na istem DHCP serverju

Oddelek: Omrežja in internet
7905 (789) mzakelj
»

innbox v60u nastavitve (strani: 1 2 )

8933081 (11989) Lonsarg
»

Innbox F50 -> Mikrotik in IPv6

417276 (5024) XS!D3
»

Linksys WRT54G In Tomato Firmware (strani: 1 2 )

7418709 (11646) Hayabusa
»

DNS ne more prepoznati nalova IP

232381 (2046) andrej02

Več podobnih tem