» »

Grozilen e-mail s strani Arnes (najbrž gre za phishing)

Grozilen e-mail s strani Arnes (najbrž gre za phishing)

mihajlo19885 ::

Torej dobil sem en email, ki naj bi ga poslala polona.frelih@arnes.si (v naslovu pa piše ime Keer Thurm).

*****Vsebina emaila:

Pred več kot šestimi meseci sem vdrl v ta poštni predal, preko njega sem okužil vaš operacijski sistem z virusom (trojanom), ki sem ga ustvaril jaz, in vas že dolgo spremljam.

Tudi če ste po tem spremenili geslo - ni pomembno, moj virus je prestregel vse predpomnjene podatke v vašem računalniku in mi samodejno shranil dostop.

Imam dostop do vseh vaših računov, družbenih omrežij, e-pošte, zgodovine brskanja. V skladu s tem imam podatke o vseh vaših stikih, datoteke iz vašega računalnika, fotografije in videoposnetke.

Najbolj so me prizadela spletna mesta z intimno vsebino, ki jih občasno obiščete. Imate zelo divjo domišljijo, vam povem! Med vašo zabavo in zabavo sem naredil posnetek zaslona skozi kamero vaše naprave in se sinhroniziral s tem, kar gledate. O moj bog! Tako si smešen in navdušen!

Mislim, da ne želite, da bi vsi vaši stiki dobili te datoteke, kajne? Če ste istega mnenja, potem mislim, da je 887 $ kar poštena cena za uničenje umazanije, ki sem jo ustvaril.

Pošlji zgornji znesek v mojo denarnico BTC (bitcoin): bc1q7ak5cfxg4ftzt4s2jaaa4vdy6ltwj4cupny2zu

Takoj, ko prejmemo zgornji znesek, zagotavljam, da bodo podatki izbrisani, ne potrebujem jih.

V nasprotnem primeru bodo te datoteke in zgodovina obiskov spletnih mest dobili vse vaše stike iz vaše naprave. Prav tako bom vsem poslal vaš kontakt, dostop do vaše e-pošte in dnevnikov dostopa, skrbno sem ga shranil!

Odkar ste prebrali to pismo, imate na voljo 48 ur! Ko preberete to sporočilo, bom prejel samodejno obvestilo, da ste pismo videli.

Upam, da sem te dobro naučil. Ne bodite tako brezbrižni, obiščite samo preverjene vire in nikjer ne vnašajte svojih gesel!

Vso srečo!

Opomba: Bitcoin lahko kupite na: https://elly.com/wallet/en/ ali https://bitins.net/

Upam, da gre samo za phishing email, ki je ugrabil ta naslov na Arnesu ? Ali je kdo dobil kak podoben email ?

*****Konec emaila.

Bi lahko naprimer prijavil ta email na SI-CERT, ker me je recimo razburil, saj ne vem ali mi je res nekdo vdrl ali ni ? Se lahko pritožim Poloni Frelih ker ne pazi na svoj email poštni predal in ga ji je nekdo prevzel, ali pa je ona sama to poslala, ker je še huje ?

Hvala za odgovore, lp

_Denny_ ::

Nič, bo treba kar plačati pošteno ceno $887 za uničenje umazanije :))

https://www.varninainternetu.si/izsilje...

Kaj takega kot je opisano v mailu, ne obstaja. Za pošiljatelja si lahko v email clientu nastaviš katerikoli naslov ali ime, ni potreben dostop do tega accounta. Ignoriraj in živi dalje kot vsi ostali, ki dobimo 10+ tega sranja na dan.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

V-i-p ::

Hmm, dokaj soliden prevod. Napredujejo ;). Kot je _Denny_ napisal, ignore...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

mihajlo19885 ::

Hvala za odgovore, ja, se mi je zdelo, da gre za prevaro, tudi par napak je v prevodu.

Tale tema se lahko zaklene, mislim, da ni potrebe po obširnem filozofiranju :)

d4vid ::

Prevodi ti phising mailov so čedalje boljši, kar je slabo. Marsikdo neveden bi nakazal, ker ga je sram vprašat nekoga malo bolj podkovanega za pomoč. Osebno jih poznam kar nekaj ki bi se usrali in nakazali...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Likalnik ::

so podražl....od mene so zahtevali 800$:)

joze67 ::

Likalnik je izjavil:

so podražl....od mene so zahtevali 800$:)

Živimo (spet) v časih inflacije.

_Denny_ ::

Po eni strani je smešno, da se ljudje sploh bojijo česa takega...kot, da obstaja oseba, ki ne igra rokometa. Treba je kar se da dobro izkoristiti tistih 40-50 let preden naprava začne ven metati errorje. Source programa se dlje časa kompajla? Gremo v akcijo. Reklame med filmom? Akcija. Timer mikrovalovke še ni 0? Akcija. Windows se updata? Akcija. Download 4k filmčka za akcijo traja predolgo? Akcija in potem še enkrat akcija, ko je dl končan :))

Me zanima, če so sploh kdaj uspeli koga spraviti k plačilu...verjetno kakega iz represivnih držav, kjer odrežejo roko pri početju stvari, ki je noben uradno ne počne ali pa kakega pedofila. Normalen človek se tu lahko samo nasmehne (in takoj zgubi apetit) ob misli na "žlajfanje" šefa, očeta, župana, poslancev in ostalih email stikov, ki bi naj dobili posnetek.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Likalnik ::

_Denny_ je izjavil:

Po eni strani je smešno, da se ljudje sploh bojijo česa takega...kot, da obstaja oseba, ki ne igra rokometa. Treba je kar se da dobro izkoristiti tistih 40-50 let preden naprava začne ven metati errorje. Source programa se dlje časa kompajla? Gremo v akcijo. Reklame med filmom? Akcija. Timer mikrovalovke še ni 0? Akcija. Windows se updata? Akcija. Download 4k filmčka za akcijo traja predolgo? Akcija in potem še enkrat akcija, ko je dl končan :))

Me zanima, če so sploh kdaj uspeli koga spraviti k plačilu...verjetno kakega iz represivnih držav, kjer odrežejo roko pri početju stvari, ki je noben uradno ne počne ali pa kakega pedofila. Normalen človek se tu lahko samo nasmehne (in takoj zgubi apetit) ob misli na "žlajfanje" šefa, očeta, župana, poslancev in ostalih email stikov, ki bi naj dobili posnetek.

OP je kandidat kateri bi plačal...če mu ne bi povedali, da je scam in da bi igrali igro naprej, da je to res in da naj raje plača...predvidevam, da bi.

Sicer pa....recimo, da bi se to res zgodilo, da te posnamejo in zahtevajo 800€, da posnetek izbrišejo....kljub temu, da rokomet praktično vsi igrajo...eni bolj drugi manj....bi vseeno plačal in ne bi dovolil, da posnetek pride ven javno....tudi, če se tolažiš kako vsi to delajo....pa vseeno to ne bi vplivalo dobro na tvojo samopodobo in življenje naprej (vsaj dokler se to ne pozabi).

DePalmo ::

Če misliš da ti tistih 800e garantira izbris posnetka, se motiš. Samo dokazal boš da si podvržen izsiljevanju in bo tega še več.

Rešitev? Nimaš spletne kamere ali pa jo prelimaš ko je ne uporabljaš. Tudi na telefonu ali ga pa pač obrni stran.

d4vid ::

DePalmo je izjavil:

Če misliš da ti tistih 800e garantira izbris posnetka, se motiš. Samo dokazal boš da si podvržen izsiljevanju in bo tega še več.

Rešitev? Nimaš spletne kamere ali pa jo prelimaš ko je ne uporabljaš. Tudi na telefonu ali ga pa pač obrni stran.

Ena od možnih rešitev je to, čeprav ima sedaj večina kamer že indikator. Recimo moja sveti modro, ko je kamera v uporabi. Mislim, da ima še posebej indikator za mikrofon.

Jo pa uporabljam za nadzor 3D printerja, tako da je priklopljena na RPi in usmerjena na mizo. Ce si kdo lahko pomaga s takim posnetkom, si pa naj :))
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

ToniT ::

_Denny_ je izjavil:

Včasih sem spremljal stanje bitcoinov v denarnicah, ki so jih napisali v emailih. V nekaterih je bilo kar nekaj nakazil.

Tidule ::

Ja, dejansko se ti scami pod crto splacajo, drugace ne bi zgubljal casa s tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

GupeM ::

Tale spam je dokaj generičen. Včasih v takšne maile napišejo celo kakšno tvoje leakano geslo, da te še bolj prestrašijo.

stara mama ::

Pa je že kdo v praksi dobil mail svojega znanca, kako davi purana, ker ni hotel plačat odškodnine? :D

stara mama je izjavil:

Pa je že kdo v praksi dobil mail svojega znanca, kako davi purana, ker ni hotel plačat odškodnine? :D

Ni bil ravno puran, bolj piščanec :P

Ne, nisem še nikoli dobil.

DePalmo ::

d4vid je izjavil:

Ena od možnih rešitev je to, čeprav ima sedaj večina kamer že indikator. Recimo moja sveti modro, ko je kamera v uporabi. Mislim, da ima še posebej indikator za mikrofon.

Sam se na te razne indikatorje nebi zanašal, ker sem prepričan da se jih da zaobit. Še najboljše je košček samolepilnega listka čez kamero. Sam imam črn izolirni trak, kljub temu da ima "zaslonko" da jo lahko zapreš.

matic492 ::

GupeM je izjavil:

Tale spam je dokaj generičen. Včasih v takšne maile napišejo celo kakšno tvoje leakano geslo, da te še bolj prestrašijo.

Ja, meni skos pošiljajo staro geslo, ker sem bil registriran na 000webhost ko so ga shekali, talenti so imeli pa gesla v plain text obliki.

Moram priznat da prvič ko sem dobil pred leti ta phising z mojim geslom v subjectu je bilo za par sekund kar scary, preden sem videl da je phising.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

b3D_950 ::

To lahko preveriš tako, da nekaj stavkov copy/pastas na google translate, in potem copy/pastas preveden text na google search:

1+1=shi shing
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

DePalmo je izjavil:

d4vid je izjavil:

Sam se na te razne indikatorje nebi zanašal, ker sem prepričan da se jih da zaobit. Še najboljše je košček samolepilnega listka čez kamero. Sam imam črn izolirni trak, kljub temu da ima "zaslonko" da jo lahko zapreš.

A ne bi blo bolj "nobl", če bi si omislil tole ;).
https://a.aliexpress.com/_m0xDshC
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Če pa fizična zaslonka zanj ni dovolj.

MrStein ::

mihajlo19885 je izjavil:

Torej dobil sem en email, ki naj bi ga poslala polona.frelih@arnes.si (v naslovu pa piše ime Keer Thurm).

Zanimivo, da se tako potrudijo, potem pa taki kiks naredijo...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein je izjavil:

mihajlo19885 je izjavil:

Zanimivo, da se tako potrudijo, potem pa taki kiks naredijo...

Kdor "dela", greši ;))).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IP Kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
577310 (2882) Kekec
»

1917 (film) (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
648568 (5499) oo7
»

P10 lite vs. P9

Oddelek: Kaj kupiti
154392 (3633) mojster_joni
»

Baterija za Nexus 4

Oddelek: Mobilne tehnologije
61122 (1008) krneki007
»

Miza, ki napove prihodnost - The Movie! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
11320106 (13514) BigWhale

Več podobnih tem