» »

Prijava prodajalca za nespoštovanje pogodbe

Prijava prodajalca za nespoštovanje pogodbe

KraitPay ::

Imamo tukaj kakšnega pravnika? Malo bi rad pritisnil na prodajalca oken, ker se ne drzi svojih pogojev.

Po placilu 50% avansa, naj bi blago bilo blago naroceno in montirano v 4 tednih. Druga polovica avansa se nakaze 5 dni pred montazo.
Tezava je od placila drugega dela ze vec kot 2 meseca, vse skupaj traja ze 3 mesece, pa se kar ni v celoti montirano.Mankajo rolete, ker jih morajo prilagoditi.

Na mojo zalost so vsi pogovori potekali preko telefona. Prejsni teden sem jim dal 5 dni casa, da dokoncajo montazo (imam mail) od njih pa nobenega odgovora, ceprav so obljubljali da bo do konca tega tedna.

Kolikor berem jim lahko postavim se eden rok, nato pa jih lahko prijavim?
Ima kdo kaj vec izkusen kaj in kako, katere so inštitucije pri nas in kako lahko pritisnem na njih, ker ne bom vec toleranten.

bluefish ::

KraitPay je izjavil:

katere so inštitucije pri nas
To področje ureja TIRS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

feryz ::

Imaš navedene penale in to je to. Upam, da jih imaš. Nekje do 10% skupne vrednosti.

Čeprav ..., 4 tedne? Ene pa res nategneš kot lastiko. Letos je "višja sila". 2 meseca je, bolj ali manj, nerealno.

Najprej to ureja medsebojna pogodba ali medsebojni dogovor.
Da se ima TIRS in podobni na kaj opreti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

feryz je izjavil:

Imaš navedene penale in to je to. Upam, da jih imaš. Nekje do 10% skupne vrednosti.

Čeprav ..., 4 tedne? Ene pa res nategneš kot lastiko. Letos je "višja sila". 2 meseca je, bolj ali manj, nerealno.

Najprej to ureja medsebojna pogodba ali medsebojni dogovor.
Da se ima TIRS in podobni na kaj opreti.

Sem vzel okna pri njih ravno zaradi 4. tednov dobave. Še vprašal sem če to drži in so samo potrdili.
V pogodbi so samo penali zame, kot kupca, za njih, kot ptodajalca, ni nikjer nič omenjeno.
Pač mi je žal za plačilo 50% avansa, ampak drugače sploh ne dostavijo artiklov. Za plačila imam dokazila, samo iščem naslove kaj kam poslati.

Vrednost pogodbe je slabe 6k EUR.

Potem imaš jebo. Penali se individualno določajo, niso zakonsko predpisani.
Kakšen je pa rok dobave na papirju?

Groot ::

Kaj točno bi želel doseči?

Penalov očitno v svojo korist nimaš dogovorjenih. Znižanja kupnine zaradi zamude ne boš mogel zahtevati. Rok za montažo tudi ni fiksen, da bi lahko odstopil od pogodbe. Še največ kar lahko narediš je prijava na TIRS zaradi zavajajočega oglaševanja, če morda eksplicitno oglašujejo montažo v tem roku, v kar pa dvomim.

Žal s tem ko v pogodbi nimaš dogovorjenih penalov v svojo korist izgubiš večino svoje moči.

Če ima dogovorjen rok, so mu dolžni zamudne obresti. Sicer so sramotno nizke, nekih 40 evrov za 3 jurje za dva meseca ali ipak.

Če pa so kršili ključni del dogovora, kar dobavni rok je, lahko tudi odstopi od posla. Čeprav bo denar dobiti nazaj, v kolikor ga ne mislijo dati, svinjsko težko. In zelo dolgo.

mirator ::

Če imaš v pogodbi jasno zapisan rok izvedbe in ga izvajalec, kljub tvojim urgencam po e-pošti, brez pojasnila zamuja, si dobi odvetnika. Pogodbe so lahko veljavne ali pa neveljavne in v tvojem primeru, ko v pogodbi ni sankcij za izvajalca na zamujanje, je lahko pogodba tudi nična. Odvetnik ti bo sicer na začetku res povzročil dodatne stroške, ki pa verjemi, da jih boš dobil povrnjene.
Izvajalci se res poslužujejo nizkih udarcev, ker delajo večinoma za pravno nepoučene stranke. Ko pa naletijo na trši oreh pa se hitro omehčajo.

feryz je izjavil:

Če ima dogovorjen rok, so mu dolžni zamudne obresti. Sicer so sramotno nizke, nekih 40 evrov za 3 jurje za dva meseca ali ipak.

Če pa so kršili ključni del dogovora, kar dobavni rok je, lahko tudi odstopi od posla. Čeprav bo denar dobiti nazaj, v kolikor ga ne mislijo dati, svinjsko težko. In zelo dolgo.

Zamudne obresti za zamudo pri nedenarni izpolnitvi? Joj joj s kakšnimi nekateri skačejo ven. Odpri Obligacijski zakonik, si poglej 378. člen in nato še preberi naslov nad tem členom. Mislim da se boš kaj koristnega naučil ;)

Enako velja glede odstopa. Glede na napisano rok definetivno ni bil fiksno dogovorjen, ker je najbrž v pogodbi pisalo da bo montaža v npr. 4 tednih od plačila ali pa kaj podobnega. To se v nobenem primeru ne more šteti za fiksen rok.

Predlagam pa OP da jim sedaj pošlje pisen poziv, s katerim jih opozori na zamudo in jim postavi nov eksplicitno določen rok. Ta ne sme biti prekratek, tako da morda daj vsaj kakšnih 10 dni. Tako se boš postavil v situacijo, kjer bo dejansko prišlo do postavitve fiksnega roka (105. člen OZ). Vendar pa ti to najbrž preveč ne koristi, ker malce dvomim da si dejansko želiš odstopiti od pogodbe.

Stvar je takšna, da smo mi 50% avansa plačali pred 3. meseci. Po enem mesecu smo jih klicali kako in kaj, pa so rekli da bodo zamude ua 14 dni.

Smo rekli OK, ampak znotraj enega meseca mora biti. Izgleda da so vmes pozabili na nas in so prišli montažerji brez plačila drugega 50% dela. Seveda sem predvideval da bomo plačali po montaži preostanek.

No pred 14 dnevi dobim klic od direktorice, kje je preostanek denarja. Sem rekel da po montaži. No po 30min sem dobil mail, kjer so zgrozili z 3% dvigom zneska, ce se ga ne poravna v 4 dneh. Znesek smo takoj poravnali, odpisali mail da pricakujemo montazo v 5 dneh, ampak do tega še ni prišlo.

Celo komarnik morajo narociti in je dobavni rok spet 4 tedne. Predvidevam da so jih pozabili narociti za panoramsko steno...

Torej imaš okna že vgrajena? Potem od pogodbe/nakupa najbrž ne boš odstopil.

Žal ti preostane zgolj čim več groženj s tem da boš "odstopil" ker ni vgrajeno v postavljenem dodatnem roku. Pa seveda prijava TIRS, kjer pa je potem odvisno kako se jim zazadi situacija. Če se res morda oglašujejo z nekimi obljubami o hitri montaži, potem bodo morda celo šli v inšpekcijski postopek. Sicer pa boš najbrž žal dobil zgolj kakšen general odgovor al pa niti to ne.

BlonG ::

Lahko odpoveš pogodbo z razlogom neizpolnitve na strani prodajalca. Obenem zahtevaš vračilo celotne kupnine z zamudnimi obrestmi vred. Hkrati s tem pa še pozoveš prodajalca/izvajalca, da do določenega roka odstrani kar je vgradil, sicer boš na njegove stroške to naredil ti.

Podobno sem storil jaz (niso bila okna, ampak komplet kuhinja z aparati vred). Plačal sem vse vnaprej zaradi ponujenih ugodnosti, potem pa se po roku, ki so ga sami določili, zadeva nikakor ni zaključila. Zmeraj je nekaj manjkalo ali pa so monterji sproti poškodovali. Trajalo je nekaj tednov (so bili še drugi dejavniki), dokler me ni minilo potrpljenje. Določil sem jim skrajni rok in hkrati zahteval vračilo 10 % kupnine, kot alternativo sem jim ponudil da odstopim od pogodbe, ker je niso v roku izpolnili in zahtevam odškodnino za ta čas. Uspel sem v celoti; zahtevano vračilo deleža kupnine so mi vrnili v obliki dobropisa - najprej so se upirali, ampak so se po dodatnem telefonskem razgovoru hitro vdali.

Od vsega začetka je bila vsa komunikacija pisna - z jasno zapisanimi datumi. Dogovore po telefonu sem zapisal in jih pošiljal njim na mail - kot neke vrste zapisnik/opomnik.

Seveda sem imel to srečo, da bi si lahko odpoved te pogodbe in nato iskanje in čakanje na drugega dobavitelja lahko privoščil. Marsikdo raje čaka in potrpi zamudo, ker ve, da bi z drugim dobaviteljem spet moral čakati na izvedbo.

Ok, funkionalna nepismenost OP-ja.
V resnici ga en komarnik žuli in plačati noče.
Ne loči med reklamacijo in opravljeno storitvijo.

Nimam ne komarnikov niti ne rolet.

Šimpanz ::

Komarnike ti vsak izdelovalec rolet naredi v enem dnevu, to ne moreš čakati 14 dni.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AGT Računalniki, AGT Trgovina (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Kaj kupiti
785312243 (47789) igorpec
»

Prevara eVozilo.com kolo ni bilo dostavljeno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
568174 (4729) UganiKdo
»

Izterjava

Oddelek: Loža
223521 (1564) UganiKdo
»

Zaračunavanje stroškov prekinitve naročniškega razmerja za mobilno telefonijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5514741 (13298) matijadmin

Več podobnih tem