» »

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

vir: Samsung

vir: Samsung

vir: Samsung

vir: Samsung
Samsung - Samsung je predstavitev Unpacked August 2021 osredotočil na tretjo generacijo svojih dveh prepogljivih telefonov linije Galaxy Z, Fold3 in Flip3, videli pa smo tudi nove ure Watch4 z Googlovim softverom in slušalke Buds2.

Že ko so pri Samsungu pred tremi leti najavili prvega prepogljivega Folda, je bilo jasno, da bodo uvodne različice takšnih telefonov eksperimentalne naprave za res zgolj največje (in najbogatejše) privržence žepne elektronike. Ob križevpotu prvih let, ko so Folda in njegovega bratca Flipa kazile težave z zanesljivostjo poklopnega mehanizma in pregibnega zaslona ter visoka cena, se je marsikdo vprašal, ali so upogljivci zares prihodnost pametnih telefonov. Toda Korejci so telefona pogumno izpopolnjevali in tretja generacija že kaže, kako bi se - ob nadaljnjem padanju cen - takšne naprave lahko razširile med ljudmi. Galaxy Z Fold3 in Flip3 sta bila zvezdi včerajšnje Samsungove poznopoletne tiskovke Unpacked August (skrajšan video povzetek), s čimer sta prevzela štafeto od velikih telefonov Note, ki jih bodo prepognjenci očitno v resnici nadomestili, saj tokrat niso predstavili nobenega več.

Ker je posredi v glavnem glajenje robov - pri Foldu3 dobesedno! - se tretja generacija Samsungovih preklopnih telefonov z upogljivimi zasloni navzven ne razlikuje bistveno od predhodnikov. Fold3 je po merah in sestavi zaslonov skoraj do pike enak dvojki: zunaj je 6,2-palčni AMOLED ločljivosti 2260×832, medtem ko je raztegljiv velik 7,6 palca in ima resolucijo 2208×1768 pik. Toda tokrat ima tudi manjši frekvenco osveževanja do 120 hercev. Praktično nespremenjen je fotografski del, s tremi objektivi z 12 MP tipali, kar zna biti problem za tiste, ki želijo tu imeti zadnji krik tehnologije. Drobovje je zgrajeno okoli Snapdragona 888, povezanega z 12 GB Rama, tehnično pa je še najbolj - oziroma najmanj - opazna sebči 4MP kamerica pod velikim ekranom, ker je pod njim skrita. Vnovič so se precej ukvarjali s poklopnim mehanizmom, ki je še kanec bolj kompakten. Zunanji zaslon pokriva gorilino steklo Victus, notranjega pa nova odpornejša folija, za katero so posebej razvili še različico pisala S Pen z mehkejšo glavo. Naprava je obenem vodoodporna po standardu IPx8. Za vsakdanjo rabo pa bo verjetno še najpomembnejše dejstvo, da so v tretje velikemu ekranu naposled uspeli prilagoditi tudi programje, ki se bo elegantneje razporejalo po prostoru, kar je bila doslej ena večjih slabosti. Za trg bo verjetno važno tudi to, da vstopna inačica, z 256 GB shrambo, ne stane več dveh tisočakov, temveč 1800 evrov. Kot velja za vse tokrat najavljene naprave, je datum uradnega prihoda 27. avgust, prednaročila pa so že odprta.

Flip3 je po drugi plati malo lažje ločiti od predhodnikov, saj je zunanji del bolj predelan, kajti tamkajšnji zaslon se je početveril na 1,9 palca in ločljivost 260×512 pik, kar olajša hiter pregled sporočil in podobne vsebine. Razen tega se tudi tu glavne izboljšave tičejo Snapdragona 888 (z 8 GB Rama), nove prevleke v notranjosti in Victusa na zunanjem delu ter vodoodpornosti; fotografski del je vnovič enak, z dvema glavnima 12 MP objektivoma. Snovalci se zavedajo, da je za razliko od "delovnega" Folda3 njegov manjši bratec napravica za modno policijo, zato ima nekaj več s tem povezanih zanimivosti, kot je na primer prilagojenost snemanja v napol poklopljenem načinu, kjer lahko služi kot prosto stoječa kamera. Tudi tu bo imelo na končno prodajo verjetno največji učinek dejstvo, da je Flip3 cenejši od predhodnikov in s 1050 evri za 128-gigabajtni model končno pade v razred, kjer si ga lahko privošči več zanesenjakov.

Poleg obeh paradnih prepogljivih telefonov smo videli še dva spremljevalca modernih gadget freakov, slušalke in uro. Galaxy Buds2 so v glavnem zgrajene okoli ideje aktivnega dušenja hrupa za nižjo ceno, to je 150 evrov. S tem nasledijo model Buds+, medtem ko so Buds Pro premijski član družine. Več pozornosti pa je pritegnila četrta generacija pametnih ur Watch, ker sta si tu, kot je bilo najavljeno pred meseci, Samsung in Google segla v roke, saj je na urah operacijski sistem Wear OS. V praksi so njegov vmesnik napravili zelo podoben Tizenu, tako da se vrača nadzor z drsanjem po obodu. V predstavitvi so najbolj izpostavljali zmogljivosti nadzora telesnih parametrov, kot je oksigenacija krvi in snemanje smrčanja v navezi s telefonom. Malo so tudi spremenili imensko shemo, kajti Watch4 v bistvu nasledi linijo Active, medtem ko je dražja Watch4 Classic naslednica prejšnje osrednje serije. Prva nosi ceno 250 evrov, druga je stotaka dražja.

34 komentarjev

RedDrake ::

Samo dodal bi svoje slabe izkušnje z originalnim Flipom.
Kupljen Junija 2020.
Prva poškodba zaslona je bila ~Januarja, ko so se pojavile mikro razpoke na pregibu.
Zaslon je dokončno izdihnil Junija, točno nekaj dni po preteku tistega obdobja ko je menjava zaslona bila samo ~100EUR. Sedaj je 600 EUR.

Prvi vtisi so bili dobri.
Dolgoročno je stvar samo za šminkanje in za nič uporabe.
Zaenkrat.

Ghost7 ::

Sepravi si v enem letu "sežgal" 1500€ na telefonu. Sicer nič ne rečem, če si to (upam) lahko ležerno privoščiš sem ti priznam fouš (ampak ne razumet na slab način). :D

Si pa tud en redkih, ki poveš odkrito za kaj je (treuntno še) naprava uporabna :D
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

feryz ::

Z obema sem se poigral, prejšnjima jasno.
Zeh eden in drugi. Ne vidim dodane vrednosti.
Mogoče je zanimiv multitasking. Ne vem, zakaj tega ostali telefoni in tablice nimajo. Vsaj v taki meri ne.

Sicer pa sta bila oba zelo "poceni". Zanimivo.
Kakšne bodo nove cene, bomo pa videli. Ampak da bi kupil te debele cegle!? Zagotovo ne.

mrTwelveTrees ::

Jaz zelo zamerim da nima palčke zraven da jo pospraviš tako kot pri Note modelu.

IL_DIAVOLO ::

Misli mi berete :)

Ravno gledal reklamo in iz firbca sel gledat kolko stane.

What the fuck?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

feryz ::

No v info, promo cene so bile Flip 450, Fold 850 evrov.
Najbrž so se hoteli rešiti zalog.
Original Samsung štacuna.

Morison ::

feryz je izjavil:

No v info, promo cene so bile Flip 450, Fold 850 evrov.
Najbrž so se hoteli rešiti zalog.
Original Samsung štacuna.


Lahko to pokrepiš s kakšnim linkom!

nekikr ::

Samsung Galaxy Z Fold 3
Verizon customers can also save in a variety of ways or preorder the Galaxy Z Fold 3 for the full retail price ahead of launch. Both the 256GB and 512GB models are available for $1,799.99 and $1,899.99, respectively, or with financing plans starting at $59.99.pred 19 urami

feryz ::

Morison je izjavil:

feryz je izjavil:

No v info, promo cene so bile Flip 450, Fold 850 evrov.
Najbrž so se hoteli rešiti zalog.
Original Samsung štacuna.


Lahko to pokrepiš s kakšnim linkom!
Ne. Lahko pa bi naredil sliko, se strinjam, zaradi forumov.
Žal jo nisem.

m0LN4r ::

Imam sluzbeno Fold 2Z, zadovoljen. Super za dokumente, emajle, karkoli vse je 3x bolj pregledno in uzitno prebirati in gledati karkoli, kot na navadnem telefonu. Laptopa vec skor nic ne uporabljam. Je pa drago se strinjam, ampak jebiga 3in1 izdelek.
Se Pisalo mi manjka pa bo top.

Sicer je cena preko samsunga s promokodo 1600, ampak se vedno je to kr velik kup denarja za telefon. Sem ga pa imel v rokah ze pred enim tednom fold 3 in novi flip. Flip je res bolj brezveze, nisen produkt, ampak na Fold3 pa so vsega po malem izboljsali. Robove, ekran, kamere, display.
Pa zdaj se selfi kamera v odprtem nacinu skrije, kar je res super za branje.

Ni pa to telefon za vsakogar. To je res.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

BigWhale ::

Men se pa glih flip zdi, da je to koncno spet en telefon, ki ga lahko v zep das normalno. :)

billy ::

V žep lahko daš tudi iphone SE ali pa mini.

BigWhale ::

V zep das lahk tud Nokio 3310, a ne? Al mormo napisat, da je dejanska prednost v tem, da imas vecji zaslon, ki ga, takrat, ko ga potrebujes, enostavno zapres?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Egidij88 ::

A ima še vedno plastičen ekran, ki ga lahko spraskaš z nohtom?

billy ::

BigWhale je izjavil:

V zep das lahk tud Nokio 3310, a ne? Al mormo napisat, da je dejanska prednost v tem, da imas vecji zaslon, ki ga, takrat, ko ga potrebujes, enostavno zapres?


Potem pa bi bila prava izjava, končno en pameten phablet, ki ga lahko daš v žep in ne telefon :)

BigWhale ::

Telefon. Fold je pa tist k je neki vmes.

m0LN4r ::

BigWhale je izjavil:

Men se pa glih flip zdi, da je to koncno spet en telefon, ki ga lahko v zep das normalno. :)

Jaz mam velke zepe, tak da spravim notr dva note10+
xD

Egidij88 je izjavil:

A ima še vedno plastičen ekran, ki ga lahko spraskaš z nohtom?

Ja, ampak pomaga ce si rezes nohte. Imam ga eno leto, brez prask. Mogoce sem prevec lesen za praskat.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

zmist ::

Ne, ne postajajo prakticni, niti pod razno. Vzami jeklo ali pa zele in ga non stop prepogibaj. Enkrat bo pocil. Pac zadeva je samo samsungov marketing bullshit. In seveda ga bojo razni klincevi hipsterji pograbili, tako kot je avtor novice zagrabil placan PR in ga prevedel.

RedDrake ::

No, jaz sem ga moji kupil (Flip 1) lani za RD.
Kot rečeno stvar ni niti D od durable.
Po ~pol leta je zaslon na prepogibu začel kazati znake težav (steklo je bilo razpokano, videlo se je pri določenih temperaturah in kotih).
Ravno po dobrem letu, ko je potekla 1-letna "garancija" na zaslon je počil OLED pod steklom in zaslon je bil mrtev.
Drugače je idejno stvar super, izvedba je pa res samo za hipsterje s preveč denarja.
Saj bo sčasoma tudi to dozorelo. Samo nekako dvomim, da je letošnji Flip/Fold že to ...

bambam20 ::

Ti pregibni cigli ne bodo nikoli zaživeli. Tako, kot ne bodo nikoli zaživeli 3D tv-ji in tista 3D očala. Za nišno publiko.

zmist ::

RedDrake je izjavil:

Saj bo sčasoma tudi to dozorelo.


Ne ne bo, dejansko ne mores prepognit nobene zadeve n-krat na pol in pricakovati, da bo ostala cela. Razen, ce prepogibas dva ekrana in je vmes pant, kar pa ni nic novega. Celotna zasnova je marketinski bullshit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmist ()

RedDrake ::

zmist je izjavil:


Ne ne bo, dejansko ne mores prepognit nobene zadeve n-krat na pol in pricakovati, da bo ostala cela. Razen, ce prepogibas dva ekrana in je vmes pant, kar pa ni nic novega. Celotna zasnova je marketinski bullshit.

N mora biti dovolj velik, da je stvar smiselna.
Trenutno je N nekje ranga nekaj sto do nekaj tisoč prepogibov (odvisno od pogojev, zima in zelo nizke temperature so jasno velik problem).
Če to uspejo izboljšati za velikostni razred, in to pomeni, da tak telefon drži med 3 in 6 let, odvisno od uporabe, potem je to dovolj, da bo popolnoma uporabno.
Tudi moj S8 je po štirih letih uporabe že napol razbit in le še delno uporaben - pa sem ga precej pazil.
4 leta je dovolj za amortizacijo high end naprave, danes.

zmist ::

RedDrake je izjavil:


Trenutno je N nekje ranga nekaj sto do nekaj tisoč prepogibov


Ze to je veliko. Ne pozabi, da gre za fucking plasticno folijo. Tezavo probajo resiti, da ne naredijo prevec ozkega roba ampak to je pa tudi vse. Po pravici imam raje dva screena, ki delujeta kot eden z majhno spranjo vmes kot pa neko plasticno sranje, ki bo slo prej ko slej v k*. Naj raje telefon naredijo za oviti okrog roke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmist ()

m0LN4r ::

zmist je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Saj bo sčasoma tudi to dozorelo.


Ne ne bo, dejansko ne mores prepognit nobene zadeve n-krat na pol in pricakovati, da bo ostala cela. Razen, ce prepogibas dva ekrana in je vmes pant, kar pa ni nic novega. Celotna zasnova je marketinski bullshit.

V bistvu ni prepognjena, ampak upognjen display s nekrhko strukturo. Ja ampak ...

PS: Pa to ni telefon za lesene in nerodne zidarje, to je menda jasno, ki mecejo telefon po gradbiscu.
Je pa office in pocket, ampak tezko si je predstavljati ane, kje bi bilo to uporabno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

Jaz sem fold prepognil preracunano ca. 5000x nic mu ne fali. Nisem pa storast, to je res.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

BigWhale ::

m0LN4r je izjavil:

Jaz mam velke zepe, tak da spravim notr dva note10+


Hipterji spravijo tud Macbooka v zep, pa to cist nobenga ne zanima.

zmist je izjavil:

Ne ne bo, dejansko ne mores prepognit nobene zadeve n-krat na pol in pricakovati, da bo ostala cela.


Tle ne gre za prepogibanje, gre za zvijanje in ja, marsikatero stvar lahko tolikokrat zvijes in razvijes, da bo prej nekaj drucga crknilo kot tisti del, ki se zvija. A so teli novi telefoni ze tam, pa ne vemo. A bodo kdaj? Ce bo obstajala trzna nisa, potem sigurno bodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Ganon ::

c3p0 ::

bambam20 je izjavil:

Ti pregibni cigli ne bodo nikoli zaživeli. Tako, kot ne bodo nikoli zaživeli 3D tv-ji in tista 3D očala. Za nišno publiko.


Bodo, rabijo pa še par iteracij zasnove in pocenitev.

zmist ::

Ganon je izjavil:

Flip po devetih mesecih:

https://www.tiktok.com/@techplugrepairs...


My point exactly.

Magic1 ::

Sem šel pogledat in flip niti nima slabe ponudbe, če ti odgovarja tak telefon. Pri Mimovrste ga imajo za 900€. Prineseš en star telefon in dobiš 100€ + vrednost. V telefonu imaš snapdragon in ne exynos pa še 3 leta garancije.
Magic

borut_p ::

Slepo crevo razvoja. Kot 3d tv

TheBlueOne ::

borut_p je izjavil:

Slepo crevo razvoja. Kot 3d tv


Ne vem ce, ker ima za razliko od 3d tv dosti moznih aplikacij. Ne ravno prepogibanje ampak ze to, da so displayi lahko v upognjeni obliki. Jaz potencial vidim recimo v avtih.

Zgodovina sprememb…

borut_p ::

Upognjenost so pa ze pogruntali ločeno od tega - to prepogibanje je le skrajna oblika. Aplikacija v avtih ne rabi prepogibanja

nekikr ::

borut_p je izjavil:

Slepo crevo razvoja. Kot 3d tv

3D je bil slab, slika praviloma pretemna, obvezna je bila uporaba očal, takih in drugačnih. Cel kup kompromisov za zelo majhen užitek - če sploh.

Flip/Fold je pa odlična zamisel in predvsem praktična. Jaz po žepih ne bi nosil velikega telefona, ampak ko ga rabim in pogledam mail, takrat bi imel pa tablico. Voila! Rešitev. Idealno bi bilo, da bi imel flip, ki ga preklopiš v klasični telefon, tega pa potem razviješ v tablico.

Je imel pa kolega prvi Fold, po dveh mesecih se je na sredini že pojavilo tisto grdo "raztrganje", potem mu je pa na srečo padel na tla in se razbil. Zdaj ima nek xiaomi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Oddelek: Novice / Android
3410643 (6660) nekikr
»

Novice o prihajajočih telefonih

Oddelek: Mobilne tehnologije
445239 (2419) Morison
»

Tudi Galaxy Z Fold2 stane dva tisočaka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5410228 (7005) Spock83
»

Samsung predstavil Galaxy Note20, naslednjega Folda in druge posodobitve repertoarja

Oddelek: Novice / Android
3110149 (7125) LeQuack
»

Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi pre (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5915052 (9583) FlyingBee

Več podobnih tem