» »

V Ukrajini razbili izsiljevalsko skupino C10P

V Ukrajini razbili izsiljevalsko skupino C10P

Slo-Tech - V Ukrajini so po obsežni preiskavi, ki jo je tamkajšnja policija izvedla v sodelovanju z Interpolom, ameriškimi in južnokorejskimi oblastmi, aretirali šest članov kriminalne združbe Cl0P, ki se je ukvarjala z izsiljevalskimi virusi. Omenjena skupina je s svojim delovanjem povzročila za pol milijard dolarjev škode. Ukrajinska policija je potrdila, da je kibernetski oddelek razbil skupino, ki je delovala vsaj od leta 2019. Osredotočali so se na ameriške in južnokorejske tarče. V prestolnici in okolici so izvedli 21 hišnih preiskav. Zasegli so več računalnikov, vozil in za okrog 150.000 evrov ukrajinske gotovine. Pridržane posameznike so obtožili nezakonitega vstopa v računalniške sisteme in pranja denarja, zaradi česar jim grozi do osem let zapora.

Cl0P je zgolj ena izmed hekerskih skupin, ki uporabljajo izsiljevalsko programsko opremo za pridobivanje denarja od žrtev. Uporabljali so klasično dvojno taktiko: žrtvam so podatke zašifrirali, tako da so jih lahko dobile nazaj le ob plačilu odkupnine, prav tako pa so grozili z javno objavo podatkov. Napadli so tudi multinacionalke, kot sta Shell in Jones Day, ter tudi več univerz. Dostop do sistemov so dobili z izkoriščanjem ranljivosti v programski opremi Accellion.

Po napadu na naftovod podjetja Colonial Pipeline v ZDA, ki ga je izvedla ruska skupina DarkSide, so ameriške oblasti povečale pritisk tudi na druge države, naj preganjajo hekerske skupine. Iz ZDA letijo očitki predvsem na Rusijo in Kitajsko, ki da storita premalo za zajezitev tega početja, in da v nekaterih primerih napadi potekajo vsaj s tihim odobravanjem oblasti.


1 komentar

GrX ::

V resnici so aretirali zgolj člane združbe, ki so bili zadolženi za pranje denarja.

Glavni akterji naj bi se skrivali v Rusiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Exchange strežniki zdaj napadeni še z ransomwarom

Oddelek: Novice / Varnost
115627 (3946) RedDrake
»

Severnokorejski hekerji napadli čilensko omrežje bankomatov

Oddelek: Novice / Varnost
145820 (4550) Poldi112
»

ESET odkril 21 kosov malwara za Linux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
23143679 (37529) MrStein
»

Napad na bangladeško centralno banko le vrh ledene gore

Oddelek: Novice / Varnost
86895 (4601) Iatromantis

Več podobnih tem