» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
157 / 220
»»

Senior Dev ::

Vse je treba poinvestirat čimprej. Jaz priporočam alte 95% in Podravka mesni ragu 5% (minimalno eno paleto). Testenine boš dobil na Rdečem križu zastonj, če ti slučajno ne rata veliki met.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

mr_chai ::

Senior Dev je izjavil:

Vse je treba poinvestirat čimprej. Jaz priporočam alte 95% in Podravka mesni ragu 5% (minimalno eno paleto). Testenine boš dobil na Rdečem križu zastonj, če ti slučajno ne rata veliki met.

Baje so testenine cenej v Italiji, kot na Rdečem križu.

Mato989 ::

pangro je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Invictus je izjavil:

Inflacija pri kranjskih klobasah od Arvaja je 60%. Za ljubitelja kranjske klobase je inflacija 60%.

Alkohol se skoraj ni podražil. Za pijance inflacije ni.

Alkohol se ni podražil? Če ga poredko piješ potem res ne opaziš.

Drugače pa Janževec:
lani redna cena 2,99 do 3,29 (akcijska 2,19 do 2,39)
letos redna cena 4,59 do 4,89 (akcijska cena nad 4€)

To za tebe ni omembe vredna podražitev?

Zanimivo bi bilo si izračunat osebno inflacijo pa potem primerjat s cpi ampak se to nobenemu ne da potem pa razni anekdotni dokazi laufajo.

Jaz sem si zracunal sledece

Samo ni 100 procentno ampak imel sem cene mojih top 30 najbolj kupovanih artiklov hrane od leta 2021 in povprecna cena 2021 vseh teh izdelkov je bila 62.37€ medtem ko je danes od teh 30 artiklov cena cca 88€
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

nekikr ::

kow je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ker so vsi dolžni nekomu je praktično vseeno, če dolgove kar odpišeš in gremo iz nule naprej (proti novemu zadolževanju).

Saj nismo vsi dolzni. Dalec od tega.

Seveda smo. Ti osebno si dolžan cca. 20.000€ + če imaš še kakšen lastni dolg.

FrRoSt ::

Magic1 je izjavil:

Samo začaran krog se je zdaj zavrtel. Vsi hočejo večje plače, večje pokojnine, vedno več vse stane. Kar poganja inflacijo dalje. Kako se bo to končalo? Ali bomo ves keš zmetali v penzije, JU in zdravstvo, ali jih bomo enkrat preprosto rekl dost je in jih pustil v revščini? Inflacija je kao fajn za pokrit star kredit, sam kaj ko ti 600k penzionski kredit s tem raste. Kaj ti pomaga, če se rešiš 500EUR kredita, če se ti zaradi tega tekoči stroški povečajo za 500EUR.

:)):)):)):)):))

Ne se bat! ;) Pustili jih bodo v revščini! 8-) Država načeloma ne more propast in za svoje riti bodo vedno poskrbeli. :)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

kow ::

nekikr je izjavil:

kow je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ker so vsi dolžni nekomu je praktično vseeno, če dolgove kar odpišeš in gremo iz nule naprej (proti novemu zadolževanju).

Saj nismo vsi dolzni. Dalec od tega.

Seveda smo. Ti osebno si dolžan cca. 20.000€ + če imaš še kakšen lastni dolg.

Ga je kar vec. 40 milijard moras deliti s stevilom zaposlenih (oz. tudi z bodocimi zaposlenimi - mladi in imigranti), upokojenci ga ne bodo servisirali.
Govoril sem sicer o dolgu gospodinjstev, ki so zelo razlicno zadolzena.

Mimogrede, prisli so podatki za dolg ameriskih gospodinjstev. q4 2022: 16.9 bilijard dolarjev. Glede na BDP (pomaga visoka inflacija) je dolg tudi v 2022 padel. Zasebni dolg pada, skupni (zvezni dolg) pa raste.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Kar ne spremeni moje trditve. Če smo vsi zadolženi, potem lahko izbrišemo dolgove kar počez in gremo lahko iz nule v novo zadolževanje. Spremenilo se ne bi nič.*

*MSM bi najbrž dva tedna pisali v ekstra rumeni barvi, ampak potem bi pa nekdo od Kardashianov nekaj naredil in svet bi šel naprej.

Seveda bi se spremenilo. Premozni bi postali relativno se bolj premozni, saj imajo oni vecji dolg - vecinoma za nepremicnine. Prvi trenutek, ko bi se dolgovi odpisali, bi sli na banko in sli v nove nakupe.

Zgodovina sprememb…

In? Saj to se že zdaj dogaja konstantno. Bogatejši so vsako leto bogatejši (kar je tako ali tako logično).

Resitev bi bila izbris dolga in konec kredita razen za prvo nepremicnino

Utk ::

Dokler se dolg plačuje, zakaj?
In zakaj samo en kredit, od česa bojo pa banke živele?

phnj90 ::

Menda je res recesija, gradbenim firmam padla naročila za ohoho-ne-povem,-je-preveč %...

Tudi prav.

nekikr je izjavil:

In? Saj to se že zdaj dogaja konstantno. Bogatejši so vsako leto bogatejši (kar je tako ali tako logično).

In zakaj bi se pospeseval proces? Res te ne razumem.

zobnik ::

Na vsak način nas hočejo prislit še v več dela, jedli žgance, krompir, se vozil s 20 let starim iztrošenimi avti, dopust sam 2 dni Obala, smučanje je že predrago, karte v Planici po 60 evrov, za izbrance pa potovanja, dopusti, skoraj nič dela, par jurjev dohodka, bogato obložene mize.....

mr_chai ::

zobnik je izjavil:

Na vsak način nas hočejo prislit še v več dela, jedli žgance, krompir, se vozil s 20 let starim iztrošenimi avti, dopust sam 2 dni Obala, smučanje je že predrago, karte v Planici po 60 evrov, za izbrance pa potovanja, dopusti, skoraj nič dela, par jurjev dohodka, bogato obložene mize.....

Jp...sm mislu da bom vsaj smučat lahko hodil v Bosno na Jahorino, pa vidim da so dragi tud tam

Utk je izjavil:

Dokler se dolg plačuje, zakaj?
In zakaj samo en kredit, od česa bojo pa banke živele?

Zato ker dolg je vzrok za visanje cen ce nihce ne more vzet dolga nihce ne more kupit vec kot je ustvaril in privarceval

Banke se naj reorganizirajo in zmanjsajo zaposlene da bo vzdrzno z manj krediti in vsem

Dolg je zmeraj kupovanje necesa vnaprej z obljubo o poplacilu brez dolga bi ekonomija bila overall bolj realna

zobnik je izjavil:

Ko sem bil otrok, sem videl bolj malo morja, smucal sem pa na lokalnem hribu. Ocitno sem zivel v peklu socializma.

Mr.B ::

pangro je izjavil:

Dejstva se preverjajo zato pa potrebuješ denar, čas in znanje in tistih tvojih 20 do 40 eur za zahodne vire je pač premalo:)) znanja in časa pa tudi nimaš ker nimaš rezultatov. Zdaj pojdi pa štet sodčke v strateških rezervah:))

No zato se pa na račun takih neizobraženih kot ti vsaj 2x na leto privoščim eksotiko 3+tednesko exotični dopust poleg redne migracije na hrvaško, metem ko ti sanjaš kako strici iz ozadja poizkušajo uničiti maga, trump, Keren in podobne inteligentne meme. Če bi bil ti inteligenten, verjetno bi bilo to težje, no verjetno sedaj že govorijo o ukinitvi ocen v šolah, v končni fazi so te ocene ne relevantne, glede na informacijo, ki si jo sposoben dometi.

jaz sem dal vir ti pa maga odgovor. naj ti sede
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

dronyx ::

Inflacija očitno popušča. Folkswagen bo februarja dvignil cene svojih ljudskih avtov samo za 4,4%.

Kar je veliko manj, kot si napovedoval nekaj mesecev nazaj. Nasim upokojencem pa gredo pokojnine gor za 5% - avti bodo cenejsi.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Kar je veliko manj, kot si napovedoval nekaj mesecev nazaj. Nasim upokojencem pa gredo pokojnine gor za 5% - avti bodo cenejsi.

Jaz nisem napovedoval podražitev avtov. Ti so se sicer že do sedaj močno podražili in očitno se dvig cen še vedno ne umirja, kljub temu da so stroški financiranja nakupa avta s kreditom ali leasingom precej višji. Smo pa šele februarja. Do konca leta lahko dvignejo še parkrat za 4,4%. Očitno je to nova taktika proizvajalcev. Namesto dvig za 20% kar kupci opazijo večkrat letno dvig za manj procentov. Saj počasi se bodo ljudje na inflacijo navadili in bo to nova realnost, tako da teh podražitev ne bo imel nihče več zamar.

kow je izjavil:

HAHAHAHAHAHA ker PR bullshit je tole... vredno politika.

Cena izdelka/storitve se dvigne 20%, penzije/prihodek gre gor 5,2%, cena enakega izdelka/storitve se nato dvigne še 4,4% kow se dere kako si na boljšem, čeprav si še zmeraj cca 19% na slabšem

TROLOLOL mode on forever

Ce ne stekas, pac ne stekas. Napovedal je 15% inflacijo, sedaj pa nam (anekdoticno) razlaga, da so sli "ljudski" avti gor manj kot penzije. Lahko gres brati prejsnje strani kako se je zmotil v napovedih (uradne) inflacije.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ce ne stekas, pac ne stekas. Napovedal je 15% inflacijo, sedaj pa nam (anekdoticno) razlaga, da so sli "ljudski" avti gor manj kot penzije. Lahko gres brati prejsnje strani kako se je zmotil v napovedih (uradne) inflacije.

Pa nima to veze, jaz sem se vpičil v tvojg odgovor da so avti danes cenejši za penziča kot pred ŽNJ časa (let) ker je šla penzija gor 5,2% avti pa "samo" 4,4%... kar oba veva da je bullshit.

Ja napram včeraj verjetno so ko ni bilo uskladitve cena avta pa že višja, napram pred 1 ali 2 letoma pa pač ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

To sem malo provociral, drzi. Nikjer pa nisem rekel, da so avti cenejsi kot pred "znj casa" - ta del si sam dodal, ne vem pa zakaj.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Nasim upokojencem pa gredo pokojnine gor za 5% - avti bodo cenejsi.

Aha, zato je bila že zjutraj dolga kolona upokojencev pred Folksvagnovim salonom. :D

kow je izjavil:

To sem malo provociral, drzi. Nikjer pa nisem rekel, da so avti cenejsi kot pred "znj casa" - ta del si sam dodal, ne vem pa zakaj.

Jaz sem samo obrazložil tvoj PR stunt... Napisal si da so avti cenejši, in tak statement meni pove da od zadnjega dviga pokojnin do današnjega da so zdaj avti cenejši kot pri zadnjem dvigu... kar menim da ne drži, če pa drži pa hočem podatke.

kow je izjavil:

Sej ti verjamemo.

PR stunt je naredil dronyx. Da zakrije previsoko napoved inflacije izpred pol leta, je sedaj anekdoticno nalimal en link. Se enkrat, napovejte vsi visino letosnje inflacije, pa bomo videli na koncu leta, kdo ima prav.

energetik ::

Mato989 je izjavil:

pangro je izjavil:

Zanimivo bi bilo si izračunat osebno inflacijo pa potem primerjat s cpi ampak se to nobenemu ne da potem pa razni anekdotni dokazi laufajo.

Samo ni 100 procentno ampak imel sem cene mojih top 30 najbolj kupovanih artiklov hrane od leta 2021 in povprecna cena 2021 vseh teh izdelkov je bila 62.37EUR medtem ko je danes od teh 30 artiklov cena cca 88EUR
Ti si to zračunal za hrano. Ampak to nima veze pri tvoji celotni osebni inflaciji, razen če je hrana tvoj največji strošek...

Tukaj je problem metode, na kakšen način to izračunati za vse izdatke. Nekateri največji pridejo morda samo 1x v življenju (bajta). Avto morda le vsakih 10-15 let. Dopust 3x letno. Na kakšen časovni rok torej izračunat? Kako všteti notri bajto, če si jo pa nabavil le 1x v življenju?
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

Mato989 je izjavil:

pangro je izjavil:

Samo ni 100 procentno ampak imel sem cene mojih top 30 najbolj kupovanih artiklov hrane od leta 2021 in povprecna cena 2021 vseh teh izdelkov je bila 62.37EUR medtem ko je danes od teh 30 artiklov cena cca 88EUR
Ti si to zračunal za hrano. Ampak to nima veze pri tvoji celotni osebni inflaciji, razen če je hrana tvoj največji strošek...

Tukaj je problem metode, na kakšen način to izračunati za vse izdatke. Nekateri največji pridejo morda samo 1x v življenju (bajta). Avto morda le vsakih 10-15 let. Dopust 3x letno. Na kakšen časovni rok torej izračunat? Kako všteti notri bajto, če si jo pa nabavil le 1x v življenju?

Ja ampak razen položnic in kredita je hrana moj naslednji največji porabnik, položnice in trajnik lahko preverim preko trajnikov, ostalega skoraj ne kupujem

damirj79 ::

Če povprečno živimo 75let, dodaš utežnostni faktor 1/75.

Recimo ogrevanje lani za december 2021 je bilo 59EUR, letos je bilo za december 72,8EUR pa mam feeling da sem letos imel manj vklopljene radiatorje (seveda je tu še drugih faktorjev nekaj)

Recimo elektrika je bila za december 2021 44EUR, letos za december 2022 je bila 54EUR pa sem oba meseca delal od doma 99%

itd...

energetik ::

Mato989 je izjavil:

energetik je izjavil:

Ja ampak razen položnic in kredita je hrana moj naslednji največji porabnik, položnice in trajnik lahko preverim preko trajnikov, ostalega skoraj ne kupujem
Dobro zate. Moj največji strošek je (bil) nakup bajte, nato so verjetno avtomobili, sledijo dopusti. Hrana je še najmanjši strošek.

damirj79 je izjavil:

Če povprečno živimo 75let, dodaš utežnostni faktor 1/75.
Če to misliš za bajto, ja, 1/75, ampak s čim naj jo primerjam, če sem jo pa nabavil točno 1x?
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Dobro zate. Moj največji strošek je (bil) nakup bajte, nato so verjetno avtomobili, sledijo dopusti. Hrana je še najmanjši strošek.

Ja ampak bajto kupiš in to je to... važni so mesečni stroški, koliko so se dvignili iz danes napram 12 mesecev nazaj oz povprečje leto 2022 vs 2021 vs 2020 vs dvig plače

To da je moja nepremičnina stala 2019 73,500EUR za mene, lani aprila se je pa identična v sosednjem bloku prodala za 120k mene osebno ne zanima, zanima pa me dvig kredita danes napram leta 2021, 2020 itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

pangro ::

Mr.B je izjavil:

pangro je izjavil:

Dejstva se preverjajo zato pa potrebuješ denar, čas in znanje in tistih tvojih 20 do 40 eur za zahodne vire je pač premalo:)) znanja in časa pa tudi nimaš ker nimaš rezultatov. Zdaj pojdi pa štet sodčke v strateških rezervah:))

No zato se pa na račun takih neizobraženih kot ti vsaj 2x na leto privoščim eksotiko 3+tednesko exotični dopust poleg redne migracije na hrvaško, metem ko ti sanjaš kako strici iz ozadja poizkušajo uničiti maga, trump, Keren in podobne inteligentne meme. Če bi bil ti inteligenten, verjetno bi bilo to težje, no verjetno sedaj že govorijo o ukinitvi ocen v šolah, v končni fazi so te ocene ne relevantne, glede na informacijo, ki si jo sposoben dometi.

Pač si glup narcis pa ne dojemaš kaj ti hočem povedati potem greš pa še z menoj tekmovat kolikokrat greš na dopust:)) ko te pa nekdo pozove k tekmovanju da se tvoje vire spusti skozi merljive rezultate aka daj denar na to kar govoriš pa bluziš da več virov predložiš ne dojemaš pa da so tvoji viri samo špekulacija, hipoteza, domneva daleč od kakšnega dejstva, narcis glup dej povej še kateri avto voziš mogoče bodo potem špekulacije postale dejstva.

pangro je izjavil:

Mr.B je izjavil:

pangro je izjavil:

Pač si glup narcis pa ne dojemaš kaj ti hočem povedati potem greš pa še z menoj tekmovat kolikokrat greš na dopust:)) ko te pa nekdo pozove k tekmovanju da se tvoje vire spusti skozi merljive rezultate aka daj denar na to kar govoriš pa bluziš da več virov predložiš ne dojemaš pa da so tvoji viri samo špekulacija, hipoteza, domneva daleč od kakšnega dejstva, narcis glup dej povej še kateri avto voziš mogoče bodo potem špekulacije postale dejstva.

Ja hvala,
dobro argument.
Ko jaz da uradni vir, ti napiüeü kot argument naci, rusofil itd. Moraü biti full ponosen.

Putinovo pumpo bo pa očitno pregazil trg.

Hja, kaze da bo topel februar. Pa se Biden mu nagaja s strateskimi rezervami. Plin pod 50e/Mwh. Trenutno kaze, da bo februar spet katastrofalen za ruski proracun.

Zgodovina sprememb…

Ttf pogodbe bi se morale glede na logiko da ruskega plina ne bo več toliko, utrditi vsaj nad 25 eur me je presenetilo da je šlo pod 50 eur ja krivulja je doživela popoln kolaps, trg pa izgleda zaradi vojne kot da je doživel prezgodnji izliv, ponavadi se takile trendi razvijajo leta, tole so pa v enem letu vse popedenal. Ameriške ng1 poogodbe no to je pa šele nosedive, tako da cena zdaj nekaj rezerve ima. Bo pa komedija za gazprom če se evropa kompletno odpove ruskemu plinu. Sedel bi da bi še južni tok puknu he he če so že kao američani severnega spetardiral.

pangro je izjavil:

Ttf pogodbe bi se morale glede na logiko da ruskega plina ne bo več toliko, utrditi vsaj nad 25 eur me je presenetilo da je šlo pod 50 eur ja krivulja je doživela popoln kolaps, trg pa izgleda zaradi vojne kot da je doživel prezgodnji izliv, ponavadi se takile trendi razvijajo leta, tole so pa v enem letu vse popedenal. Ameriške ng1 poogodbe no to je pa šele nosedive, tako da cena zdaj nekaj rezerve ima. Bo pa komedija za gazprom če se evropa kompletno odpove ruskemu plinu. Sedel bi da bi še južni tok puknu he he če so že kao američani severnega spetardiral.

In,
kaj si hotel s tem povedat.
Ko se je začelo, sem ti dal iziv : povej samozadostnost.

Potem se ti je pa sesedla šrink inflacija.

redtech ::

Sozonska zadeva...

Weekly Natural Gas Storage Report

V US so rezerve na minimumu tak čas, tudi cena gre v poden, potem se rezerve napolni po nizki ceni.

EU pa naredi obratno, rezerve polne po ekstremnih cenah. Lastna hvala se pod mizo valja...

Inflacija bo kmalu 1%. Še pred tem se bo kako leto zategovalo pasove, ker plače pri takem švoh gospodarstvu ne morejo slediti.

redtech je izjavil:

V US so rezerve na minimumu tak čas, tudi cena gre v poden, potem se rezerve napolni po nizki ceni.

Ker je pac spet topla zima. Saj vidis na sliki, da so zaloge rahlo nad povprecjem. Poleg tega domaca proizvodnja raste, hkrati pa v 2023 ne bo dodatnih izvoznih zmogljivost LNG. Ne gre tukaj za "pamet" - le, da so ZDA velika proizvajalka.

Zgodovina sprememb…

Slovenci decembra na banke znosili rekordno količino denarja (Finance)

To je značilno za visoko inflacijo in rekordno tiskanje denarja. Denarja boste imeli več. Veliko več. Samo ta bo vreden bistveno manj. :))

Rekordno veliko denarja, rekordno veliko sreče! Če si ti depresiven, je pa to čisto tvoj problem.

Malidelničar ::

dronyx je izjavil:

Slovenci decembra na banke znosili rekordno količino denarja (Finance)

To je značilno za visoko inflacijo in rekordno tiskanje denarja. Denarja boste imeli več. Veliko več. Samo ta bo vreden bistveno manj. :))

A so Slovenci še vedno finančno nepismeni?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

phnj90 ::

Malidelničar je izjavil:

A so Slovenci še vedno finančno nepismeni?

Normalno, največji problem za vladajoče strukture so finančno pismeni prebivalci s spominom, daljšim od 5 minut.

Malidelničar ::

Senior Dev je izjavil:

Glede na to, kako inflacija vpliva na naraščajoče cene hrane nameravam jaz nekaj več poinvestirat v vrt. Lani se je investicija obrestovala.
Paleta raguja je dobra ideja, je pa problem, ker so tudi cene konzervirane hrane šle gor.
Po mojem mnenju bo hrana v letu 2023 ostala pomemben generator inflacije v potrošniški košarici, sploh zelenjava opažam, da leti gor, ne glede na to kje jo kupiš (kmet, diskont, high-end trgovec).
Od vseh kategorij ocenjujem, da se tu lahko še najbolj osebno zaščitim pred inflacijo, pri energetiki in gorivih osebno recimo bistveno težje. Je pa res, da za mestne prebivalce (sploh starejše, študente) bodo cene hrane problem; je pa res, da lahko vsaj delno omilijo inflacijske težnje pri energentih (na področju pogonskih goriv, pri energentih ne nujno).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LeQuack ::

A je kdo kaj opazoval nakupovalne centre zadnje čase? Padajo rekordi, pokajo po šivih vsak dan. Tako da navkljub inflaciji Slovenci kupujejo kot nori, po vsej verjetnosti posledica ogromnih kovid dodatkov in pa rekordnih povišanj plač v javnem sektorju. Če si ti Spar ali Mercator in vidiš tako situacijo vsak dan potem je precej očitno, da so cene še vedno prenizke in jih bodo višali.
Quack !
««
157 / 220
»»