Forum » Problemi človeštva » Inflacija 2021/2022
Inflacija 2021/2022

dronyx ::

Maxlos ::
V osnovi bi bilo naredit potrebno sledeče:
1. Vse penzijoniste danes bi bilo potrebno dat na socialno podporo, torej 420EUR/mesec
2. Vsem delovno aktivnim pa spremenit iz 1. v 2. steber da točno vidijo koliko imajo, nato bi se zahtevalo da se vplačuje namesto ZPIZu v 2. steber na individualni račun ki je deden z 0% davka 1. dedni red (ampak ne dobi dedič izplačano keša ampak podeduje račun ki se obrestuje naprej)
To bi bila dolgoročna rešitev
Ker seveda tega nihče ne upa storit, bo rešitev ta da bo današnja generacija 30-50 letnikov pocrkala bna delovnih mestih, vse za dobrobit penzičev ki so šli v penzijo pri 51tih letih z 25-30 delovne dobe...
Sej ti nihšče ne brani da si nakazuješ minimalca, ter za pokonino šparaš v BTC-jih. Ker vemo da će šparaš v ceglih, je katarza, ko imaš upnike pred bajto, ko ti bodo zasegli nepremičnino.
1. Nakazovanje minimalca še zmeraj pomeni da plačujem prisilno v ZPIZ
2. nakazovanje minimalca ni mogoče, ker firma mi daje višjo plačo, spja za enga delodajalca pa ne smeš imet bojda
Tako da ni tako enostavno.
najbolje bi bilo da se lahko odpoved ZPIZu in penziji in dobiš višji del plače... enako zdravstvo, tako bi se morala država borit za tvoj denar, ne pa kr jemat za nič dela in slabo zdravstvo in neumen sistem penzij
1. Nakazovanje minimalca še zmeraj pomeni da plačujem prisilno v ZPIZ
Da dobis socialno pokojnino, kot si si jo zamislil. tisto minimalno za pokritje osnovnih položnic. Mislim osnovnih položnic, pa da te ne pustimo v šotoru umreti.....
2. nakazovanje minimalca ni mogoče, ker firma mi daje višjo plačo, spja za enga delodajalca pa ne smeš imet bojda
Odpri SP, , Doo pač kar ti je lažje. Pa si nakazuj PIZZ minimalno, kar je še dovoljeno.. teh 170€/mesec za pokojnino pa res ne bo ne strošek.
najbolje bi bilo da se lahko odpoved ZPIZu in penziji in dobiš višji del plače... enako zdravstvo, tako bi se morala država borit za tvoj denar, ne pa kr jemat za nič dela in slabo zdravstvo in neumen sistem penzij
TO ne deluje niti v ameriki, bo pa v evropi ?
Barking up the wrong tree

Lonsarg ::
Veliko je nerealnih neuresnicljivih predlogov.
Kar pa bi dejansko bilo mozno pa je razdeliti breme slabih odlocitev preteklih generacij (glavni krivci so povecini ze mrtvi). In sicer tako da se postopno zmanjsuje tako prispevke v 1. steber kot tudi pokojnije. Recimo 2% na leto, tako da v roku 25 let zmanjsamo 1. steber za faktor 2. In s tem ko bo pol manjsi tudi postopoma postane "socialni" in ni vec visokih pokojnin. Nato se 10 nadaljujemo zmanjsanje iz zmanjsamo do 1/3 in res ostane samo se fiksna socialna pokojnina za vse iz tega.
Hkrati pa se za kolikor se zmanjsajo prispevki v 1. steber tudi povecajo prispevki v 2. steber. Do 2050 imamo reseno.
Kar pa bi dejansko bilo mozno pa je razdeliti breme slabih odlocitev preteklih generacij (glavni krivci so povecini ze mrtvi). In sicer tako da se postopno zmanjsuje tako prispevke v 1. steber kot tudi pokojnije. Recimo 2% na leto, tako da v roku 25 let zmanjsamo 1. steber za faktor 2. In s tem ko bo pol manjsi tudi postopoma postane "socialni" in ni vec visokih pokojnin. Nato se 10 nadaljujemo zmanjsanje iz zmanjsamo do 1/3 in res ostane samo se fiksna socialna pokojnina za vse iz tega.
Hkrati pa se za kolikor se zmanjsajo prispevki v 1. steber tudi povecajo prispevki v 2. steber. Do 2050 imamo reseno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

kow ::
Ne vem od kod vam ideja, da denarja za pokojnine kar naenkrat ne bo. Pokojnine se futrajo iz prispevkov, ki jih vsi plačujemo vsak mesec, a mislite, da vam bojo nehali trgat ta prispevek al kako?
Pokojnine bolj ali manj ves cas nizajo. V resnici so jih po 2009 tako ogromno znizali (slovenska drzava je de facto bankrotirala), da sedaj celo pravijo, da jih bodo malenkost zvisali. Ce prav pomnim, je sel odmerni dohodek pod 60%.
Ce sem prav poguglal je sel celo do 57.25%. Dobro so zajebali nekaj generacij

Imo, bi bilo smiselno imeti enotno pokojnino. Ce ti gre dobro, si pac dodatno vplacuj.
Kot je redel dronyx, medgeneracijski nateg. Vsi, ki so sli v penzijo pred 2009, so mocno nategnili naslednje generacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

En tak zelo zanimiv podatek koliko je kdo vplačal za pokojnino v delovni dobi in koliko je pokojnine prejel do smrti, seveda upoštevajoč inflacijo. Kakor vem naš pokojninski sistem sploh nima nikakršnih omejitev. Najvišje pokojnine so recimo okrog 3000 EUR, torej bistveno višje kot ima večina plačo. In tudi če prejemni take pokojnine živi 100 let, ves čas prejema tako visoko pokojnino. To je meni absurdno. Neke omejitve navzgor bi moral vendarle biti. Ta sistem preprosto krade enim in daje drugim, pri čemer se ves čas sklicuje na "pridobljene pravice".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Ni mi jasno kako lahko sploh spreminjas odmerni odstotek samo za nove upokojence. Ce zmanjka denarja, ga mora zmanjkati za vse - ali pa gre za prevaro.

Ena korekcija obstoječe pokojninske piramidne sheme bi lahko bila, da organizator te sheme (ZPIZ) za vsakega "zavarovanca" odpre račun, kjer se natančno beleži vse posameznikove prispevke v shemo, upoštevaje seveda inflacijo. Potem pa izračunano pokojnino prejemaš toliko časa, dokler ne dosežeš vplačanega zneska, nakar ti organizator državne piramidne igre izplačuje samo še zajamčeno pokojnino. Na ta način se ohrani zavarovalni vidik te sheme in vsaj nekoliko zmanjša krivičnost te sheme. Namreč tako kot je sedaj si tisti z najvišjimi pokojninami lahko privoščijo tudi boljšo zdravstveno oskrbo, kar potem pomeni daljšo življenjsko dobo in podaljševanje izplačevanja visokih pokojnin, na drugi strani pa cel kup upokojencev, ki so pošteno delali celo življene životari. Medicina zna danes za denar podaljšati življenje za dolgo časa, saj tudi če ti odpovedujejo organi, ti jih lahko zamenjajo z zdravimi. Kot rečeno, zame je obstoječa pokojninska shema izjemno krivična oziroma preprosto nateg, pokrit z zakonom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

fikus_ ::
Po moje bi morala "državna pokojnina" omogočati preživetje, torej bi bila nekakšna socialna pokojnina, vse ostalo pa bi bila odgovornost vsakega posameznika da varčuje ali v dodatnih pokojninskih skladih ali kako drugače.
Nekaj takšnega imajo v Avstraliji.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Od lanskega decembra so se cene hrane in brezalkoholnih pijač zvišale za 2,1 odstotka. Cene alkoholnih pijač in tobaka so poskočile za 3,9 odstotka, storitve restavracij in hotelov pa za 2,3 odstotka.vir: RTV
Mesečno stopnjo inflacije so spodbujale še višje cene toplotne energije (za 6,8 odstotka), počitniških paketov (za 4,2 odstotka), pohištva in stanovanjske opreme (za 2,1 odstotka), medicinskih proizvodov, pripomočkov in opreme (za 2,0 odstotka), novih avtomobilov (za 2,0 odstotka) ter raznovrstnega blaga in storitev (za 0,9 odstotka).
Če so to res mesečna zvišanja cen gre še vedno za zelo visoko inflacijo. Raje ne množim teh številk z 12.
Ampak na koncu članka pa piše...Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene v Sloveniji znižale za 0,1 odstotka.
To pa je spet neka čudna magija. Samo razprodaje oblek vendarle ne morejo izničiti vse ostale inflacije, ali pač?

zobnik ::
Nad 70/72 let bi moral povišat vsem pokojnino, zakaj ker so potrebna doplačila pri zdravilih, DSO, nekateri več ne vozjo avto in rabjo taxi....ter invalidom.
Sam ker pa naša država tako pohlepna do tega ne bo nikol prišlo.
Sem pa slišal, da če ima folk prenizko penzijo, naj zaprosijo za social.transfer, ampak KDO ga sploh dobi, večina ne, ker so pogoji prestrogi.
Sem pa slišal, da če ima folk prenizko penzijo, naj zaprosijo za social.transfer, ampak KDO ga sploh dobi, večina ne, ker so pogoji prestrogi.

Mato989 ::
Nad 70/72 let bi moral povišat vsem pokojnino, zakaj ker so potrebna doplačila pri zdravilih, DSO, nekateri več ne vozjo avto in rabjo taxi....ter invalidom.
Naj dediči plačajo, bodo potem dobili gratis flet...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Machete ::
Se postavljaš kot dokaz dobre prakse? Daj slikaj račune, ki jih plačuješ starim, od katerih boš podedoval flet.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

kriptobog ::
Zakaj? Saj mas 40 let casa, da poskrbis za svojo pnezijo.

Master_Yoda ::
Nimas, ker ti drzava pobere 40-50% pri placi za to njihovo penzijo, nato pa se 9% ali 22% pri vsaki stvari ki jo kupis, nato pa so se razne trosarine, etc. In ti ne ostane kaj dosti s cim bi lahko poskrbel za svojo penzijo. In ker drzava toliko pobere bi morala ona poskrbeti. Ali pa naj dovoli da si izplacas bruto bruto in sam poskrbis. Ti pa hoces oboje -> drzava te lupi in poskrbi sam za svojo penzijo.
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()

Saj zdej ko gledam Mercator kolk je vse podražil 30% robe, bodo upokojenci s 5% uskladitvijo še vedno -25%, če jim je premal pri 62-65 letih naj gredo še mal delat, ne da zganjajo paniko in po drugih pljuvajo.
Nad 70 let pa naj dobijo več.
Nad 70 let pa naj dobijo več.

Master_Yoda je izjavil:
... Ti pa hoces oboje -> drzava te lupi in poskrbi sam za svojo penzijo.
Država te ne lupi zaradi tvoje penzije, ampak da izpolnjuje obveznosti do obstoječih upokojencev. To je pomembna razlika. Zate nima država nikjer nič privarčevanega.

buttcrack ::
Ja tam kak % glavnice na leto ti sunejo vsi ja, tak pač je. Ampak to velja za vse sklade, ni 2. steber nič drugačen glede tega.
Če se hočeš temu strošku izognit je resitev edino brokerski račun in da tam sam ETF kupuješ. Ampak to je nekaj kar glavnina populacije ne bo nikoli počela.
tile PDPZji so za finančno nepismen folk, ker kao nekaj obljubljajo za na stara leta, dejansko pa donos niti ne drži inflacije (zdaj pa sploh ne). Kdor ve kaj ETF sploh pomeni, je že pol naredil.
gruntfürmich je izjavil:
Premog nadaljuje s padcem zadnja surovinska trdnjava se podira. Na trgu imajo zdaj samo še obrestne mere pa cpi značilno krivuljo ki spominja na špekulativno manijo, razmišljam o longu na obveznice, bom videl še.
misliš da še ni čas, da pokojninsko varčevanje pri triglavu prestavim iz obvezniškega v delniškega?
Ampak glavno vprašanje je ZAKAJ bi vsako leto menjal telefon z novim modelom? Niti na 2 leti se ne splača... ajde na 3 pogojno...sem ti odgovoril: ker je bilo to moderno. sedaj pa ni več. ker so ljudje prišli k pameti.
Moja pozicija bo čisto špekulativne narave tok da se podre krivulja, longterm je itak boljše vlagat v delnice ampak moraš zvohat v katerem ciklusu si, surovinskem,trgi v razvoju, tehnologija, trenutno se situacija lomi in je smiselno nekaj dati v surovinske delnice, pa ne v tiste ki so res overextended recimo naftaši, srebrni rudniki so zanimivi recimo. Ne vem pa kako je s pokojniskimi skladi če omogočajo take izbire ker se ne ukvarjam z njimi.
PDPZ nimaš niti konkretnega vpogleda v kaj se tvoj denar vlaga.
Problem tega našega sistema je ravno v neumnosti...
ti 2. in 3. stebri so BREZVEZE dokelr niso obvezni... če bi delodajalci morali po zakonu vplačevat 5% tvoje plače v tak sklad bi bilo še za razmislit... zdaj ko pa je prostovoljno pa je bv... 3 leta so mi vplačevali zdaj pa novi delodajalci pač tega nimajo in se jebi ali plačaj sam...
Tudi, če bi bili obvezni, se s tisto revščino nimaš kaj pomagat!
Sem pisal že pred 10. leti, da bi morali postati obvezni in močnejši. Že pod Cerarjevo vldao!
Tako se bo pa revščina prenašala naprej!In skoz bodo upokojenci jamrali, jokcali in stokcali, kako so revni in življenja nedostojni.
Z Mesecem na čelu!!
Sindikalisti so pa isti šmorn! Samo za sedaj in za svoje riti jih skrbi!
Butale, pač.![]()
dokler ne bo korenitnih sprememb za 2. steber, bo ostal total bullshit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: buttcrack ()

FrRoSt ::
Veliko je nerealnih neuresnicljivih predlogov.
DA!! Samo ti bi moral vplačila v 2 steber zagotoviti ZAKONSKO in tudi stimulativno!! Npr. 50€ se odločiš varčevati ti, toliko pa ti primakne še podjetje, firma, zavod!
Samo to bi moral biti širši družbeni konsenz, vključno s sindikati, ki bi to zahtevali in podprli. Pa NIČ od tega! Hkrati bi se država tudi nekoliko kapitalsko okrepila.
Tako pa imamo ljudi, ker se jim ne splača delati, ker bi jim odtegnili vso socialno pomoč in bi morali plačevati določene prispevke, tudi zdravstvene. Tako smo ujeti v začarani krog revščine...
dokler ne bo korenitnih sprememb za 2. steber, bo ostal total bullshit.
DA! Samo za to ni potrebno zamenjati samo sistema!

Potrebno je zamenjati razumevanje in miselnost!

Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()

pangro ::
Đabe od slovenije karkoli pričakovati imamo pa lepe gore. Eurusd je pripravljen za pošteno korekcijo? Upam jebemo, v takem tempu ne bo šlo. Po moje so zdaj medvede dober premlatil na vseh koncih zdaj smo pa pripravljeni na popravek. Upam čeprav dvomim da še en vrh na obrestih naredijo res tistega paničnega pa skoraj 90 stopinj he he da vzamem long na obveznice.

pangro ::
Meni je ful zanimivo da je nafta doživela lep popravek od vrha lani. Pa si rečeš ok kul mogoče si pa kakšnega naftaša privoščim. Potem pa vidiš da so paradni konji xle, xom pa vlo res overextended popolnoma nobene korekcije kar tam na vrhovih plavajo tudi kanadska košarica naftašev xeg ne izgleda užitno za nakup. To se pravi pri teh cenah naftaši na polno biznisirajo, očitno jih bo samo poštena recesija prizemljila ali pa polom na trgu nafte.

inzenir1337 ::
Zakaj vsi hočejo služit od ničesar?
Ker če nimaš veliko denarja, si nula. Denar sveta vladar. Samo 15% ljudi ima dovolj denarja, po najnovejših študijah. Ostali so večni poraženci. Ne bit med tistimi 85%, prosim lepo!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: inzenir1337 ()

LeQuack ::
inzenir1337 je izjavil:
Ker če nimaš veliko denarja, si nula. Denar sveta vladar. Samo 15% ljudi ima dovolj denarja, po najnovejših študijah. Ostali so večni poraženci. Ne bit med tistimi 85%, prosim lepo!
Po moje če vprašaš kateregakoli bogataša ali ima dovolj denarja, bo rekel da ne.
Quack !

inzenir1337 ::
inzenir1337 je izjavil:
Po moje če vprašaš kateregakoli bogataša ali ima dovolj denarja, bo rekel da ne.
Po zadnjih raziskavah Stanforda ima samo 15% ljudi dovolj denarja. Ostali se ubijajo za več. 18% je ravnodušnih - niso ne zadovoljni in ne nezadovoljni. Ostali so nezadovoljni.

gruntfürmich ::
fantje pomirite se. svetovno gledano ste točno vi tu gor blizu ali v top 1% bogatašev na svetu.
ha! zdaj pa lahko malo donirate afričanom!
ha! zdaj pa lahko malo donirate afričanom!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

Master_Yoda je izjavil:
Nimas, ker ti drzava pobere 40-50% pri placi za to njihovo penzijo, nato pa se 9% ali 22% pri vsaki stvari ki jo kupis, nato pa so se razne trosarine, etc. In ti ne ostane kaj dosti s cim bi lahko poskrbel za svojo penzijo. In ker drzava toliko pobere bi morala ona poskrbeti. Ali pa naj dovoli da si izplacas bruto bruto in sam poskrbis. Ti pa hoces oboje -> drzava te lupi in poskrbi sam za svojo penzijo.
Ce si 40 let na minimalni ali povpovprecni/povprecni placi, kdoti je kriv, da bos imel slabo penzijo?

Utk ::
Čist narobe gledate na to. V 40 letih standard toliko naraste, da tudi z najslabšo pokojnino ali celo socialno živiš bolje kot 40 let nazaj s povprečno, kaj šele minimalno, plačo. Samo jamrat je vseeno fajn. Tudi če ti nič ne manjka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Sistem mora bit tak, več imaš več moraš dat državi, manj imaš več dobiš od države, to je pošten sistem od človeka do človeka, torej ne izigravajmo sistema.

Comandante ::
Sistem mora bit tak, več imaš več moraš dat državi, manj imaš več dobiš od države, to je pošten sistem od človeka do človeka, torej ne izigravajmo sistema.
S spostovanjem, se ne strinjam. Edini fer nacin obdavcitve je flat rate, kjer procentualno vsi placajo enako davka, dejansko pa bogati zaradi visjih prihodkov absolutno gledano placajo veliko vec od revnih.
Uspesne ljudi je potrebno nagrajevat, ne kaznovat. Se pa strinjam, da smo kot druzba dovolj bogati, da ne sme nihce biti lacen ali brez strehe nad glavo. Kdor je na dnu, naj bo delezen tovrstne pomoci (ja, tudi lenuhi - ce so zadovoljni z minimumom, zakaj pa ne).
Moja dva centa.

Comandante je izjavil:
S spostovanjem, se ne strinjam. Edini fer nacin obdavcitve je flat rate, kjer procentualno vsi placajo enako davka, dejansko pa bogati zaradi visjih prihodkov absolutno gledano placajo veliko vec od revnih.
Uspesne ljudi je potrebno nagrajevat, ne kaznovat. Se pa strinjam, da smo kot druzba dovolj bogati, da ne sme nihce biti lacen ali brez strehe nad glavo. Kdor je na dnu, naj bo delezen tovrstne pomoci (ja, tudi lenuhi - ce so zadovoljni z minimumom, zakaj pa ne).
Moja dva centa.
Tocno to. To, da nekateri placujemo visje davke, zaradi visjih prihodkov je samo kazen za uspeh. Potem se pa cudijo, da se muti.

Višji davki so posledica, ker so revni v sistemu ki potrebujejo pomoč. Ko bodo bogatejši zadost poskrbeli, da revne ne bodo več ki bi potreboval pomoč bodo tudi nagrade bogatih.

Comandante ::
Saj pravim, za pomoci potrebne je potrebno poskrbet. Ampak ne tako, da jaz z mojo placo srednjega razreda placam 40% davka, revez pa morda 10%. Potem pa ne dobim niti otroskega dodatka, placam poln vrtec, itd.
Trenutni sistem je kaznovanje vseh, ki niso revezi (v resnici, ali pa vsaj na papirju). Tak sistem spodbuja ljudi k goljufanju, k delu na crno. To ni OK. Izogibanje placevanja davkov je posledica zgresenega davcnega sistema, ne nasega balkanskega DNK.
Trenutni sistem je kaznovanje vseh, ki niso revezi (v resnici, ali pa vsaj na papirju). Tak sistem spodbuja ljudi k goljufanju, k delu na crno. To ni OK. Izogibanje placevanja davkov je posledica zgresenega davcnega sistema, ne nasega balkanskega DNK.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Comandante ()

Državi je vseneo za delo na črno, te bodo obral drugje, saj zato pa imate eni tolk vrtca za plačat in min.otroški, če fušate.
Sedaj mnogo dražje ogrevanje, hrana, vrtec, vse bistveno dražje, ni podlage za dražje, ampak to delajo, ker so dost ljudi izigrava sistem.
Sedaj mnogo dražje ogrevanje, hrana, vrtec, vse bistveno dražje, ni podlage za dražje, ampak to delajo, ker so dost ljudi izigrava sistem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()

mr_chai ::
Master_Yoda je izjavil:
Država te ne lupi zaradi tvoje penzije, ampak da izpolnjuje obveznosti do obstoječih upokojencev. To je pomembna razlika. Zate nima država nikjer nič privarčevanega.
Dinga dinga dinga ding! Bingo... In tu v tem grmu tiči ta zajec, ki nas bo vse na trdo.
Sedaj delamo za ubošce z 3k pokojnine, tiste neke srednje ubošce z 1.2k pokojnine in zares boge z cca 800 eur pokojnine. Ampak za nas dragi prijatelji, pa ne bo nben več delal. Kar poglejte si nataliteto prebivalstva. In kam nas pelje leva politika. Baje, da bomo začeli uvažati pakistance, filipince in afričane, da bodo oni za nas delali

Nč, se vidmo pod tromostovjem fantje in dekleta! Vsako jutro bomo lahko pred cerkvijo čakali na gratis žemljo s pašteto.

Maxlos ::
Master_Yoda je izjavil:
Dinga dinga dinga ding! Bingo... In tu v tem grmu tiči ta zajec, ki nas bo vse na trdo.
Sedaj delamo za ubošce z 3k pokojnine, tiste neke srednje ubošce z 1.2k pokojnine in zares boge z cca 800 eur pokojnine. Ampak za nas dragi prijatelji, pa ne bo nben več delal. Kar poglejte si nataliteto prebivalstva. In kam nas pelje leva politika. Baje, da bomo začeli uvažati pakistance, filipince in afričane, da bodo oni za nas delali
Nč, se vidmo pod tromostovjem fantje in dekleta! Vsako jutro bomo lahko pred cerkvijo čakali na gratis žemljo s pašteto.
Da oni bodo pucali rit pa te zadeve.... Dejansko delali ? ne vem, če globalizacija tebi ni všeč, kot kaže so na zaghodu postali nekokurenčni, verjetno se bo nekomu bolj splačalo delati na drugi strani azijske poloble...
Barking up the wrong tree

gruntfürmich ::
Čist narobe gledate na to. V 40 letih standard toliko naraste, da tudi z najslabšo pokojnino ali celo socialno živiš bolje kot 40 let nazaj s povprečno, kaj šele minimalno, plačo. Samo jamrat je vseeno fajn. Tudi če ti nič ne manjka.
ampak vseeno povprečen slovenec si lahko danes privošči toliko stvari, kot jih je pred 40 leti samo sanjal v zahodnih katalogih...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

V SLO večini ljudi gre dobro, nekaj je pa takšnih, ki so potrebni pomoči. Ti imajo bodisi zdravstvene težave, ali se ne znajdejo v življenju, ali so lenuhi, .... Za te mora biti nekakšna minimalna pomoč, tudi v obliki strehe nad glavo (dejansko socialno stanovanje), ...., za kaj več se mora vsak potruditi.
Biti mora razlika med višino socialne pomoči in minimalno plačo (ampak ne z umetnim višanjem). Ta razlika mora biti vzpodbuda za večjo aktivnost. Tako pa se dogaja, da konec meseca ni velike razlike v financah pri družinah z otroci v vrtcu/šoli na socialnih transferjih in tistih, ki so na minimalnih plačah. Prvi imajo veliko časa za "istraživanje ruda i gubljenje vremena", drugi pa se "ubijajo" za to, da držijo minimalen standard življenja.
Biti mora razlika med višino socialne pomoči in minimalno plačo (ampak ne z umetnim višanjem). Ta razlika mora biti vzpodbuda za večjo aktivnost. Tako pa se dogaja, da konec meseca ni velike razlike v financah pri družinah z otroci v vrtcu/šoli na socialnih transferjih in tistih, ki so na minimalnih plačah. Prvi imajo veliko časa za "istraživanje ruda i gubljenje vremena", drugi pa se "ubijajo" za to, da držijo minimalen standard življenja.

gruntfürmich je izjavil:
ampak vseeno povprečen slovenec si lahko danes privošči toliko stvari, kot jih je pred 40 leti samo sanjal v zahodnih katalogih...
Sej to sem tudi jaz napisal. Pa še povprečen ne rabi bit, lahko je celo "revež".
V SLO večini ljudi gre dobro, nekaj je pa takšnih, ki so potrebni pomoči. Ti imajo bodisi zdravstvene težave, ali se ne znajdejo v življenju, ali so lenuhi, .... Za te mora biti nekakšna minimalna pomoč, tudi v obliki strehe nad glavo (dejansko socialno stanovanje), ...., za kaj več se mora vsak potruditi.
Zdaj ko je polna zaposlenost bi morali uvest negativno socialno podporo. Če nič ne delaš, plačuj, ne pa da dobivaš. Razen invalidov, jasno.
Zgodovina sprememb…

Višji davki so posledica, ker so revni v sistemu ki potrebujejo pomoč. Ko bodo bogatejši zadost poskrbeli, da revne ne bodo več ki bi potreboval pomoč bodo tudi nagrade bogatih.
Zakaj bi jaz nmoral skrbeti za to? Tudi jaz sem bil nekoc brez denarja pa sem poskrbel, da nisem vec. Problem je ker folk izkorisca socialne transferje. Kaj za kuca se deli brezposelnim socialna podpora, medtem ko firme ne dobijo kadra?
In res bogati ne bodo placali nic, oziroma skoraj nic. Tudi jaz sem spravil vse na minimum, kar se da sem spravil vse vn. Lupijo pa srednji sloj, zato da lenuhi na socialni uzivajo na kofetkih, medtem ko imajo mulce zastonj ali pa skoraj zastonj v vrtcu.

Zdaj ko je polna zaposlenost bi morali uvest negativno socialno podporo. Če nič ne delaš, plačuj, ne pa da dobivaš. Razen invalidov, jasno.
Menda smo civilizirana družba, socialna država (to je celo zapisano v ustavi), tako da minimalne pogoje je fajn, da zagotavljamo.
To npr. pomeni, da mora človek imeti streho nad glavo (za enega človeka ena privat soba, skupna kopalnica/wc, skupni dnevni prostor/jedilnica,... ) ogrevano, 3 obroke na dan, osnovna oblačila, ... za kaj več (mobilni telefon, cigareti, . . . ) pa mora sam migat. Če se odloči iti v službo, se mu prvi mesec pomaga s potnimi stroški, naprej je to njegova stvar.

Če noče delat, mu tega ni treba "zagotavljat". Niti v ustavi tega ne piše. Če je nekdo sposoben preživet brez dela, hvala bogu, naj, ampak ne rabimo mu pri tem pomagat ostali.

Če noče delat, mu tega ni treba "zagotavljat". Niti v ustavi tega ne piše. Če je nekdo sposoben preživet brez dela, hvala bogu, naj, ampak ne rabimo mu pri tem pomagat ostali.
E, to! Nimam tezave s tem, da se pomaga tistim, ki so pomoci potrebni. Marsikomu pomagam, ampak ne bom pa pomagal prekodavkov, ker gre v napacne roke, ker folk izkorisca socialno!

V ustavi piše, da je SLO socialna država. Kaj to točno pomeni, pa ni definirano.
In ja, vsi bi plačevali manj davkov, ko pa zaškripa, pa naj pomaga država. Najti je potrebno neko ravnovesje. Minimalno pokojnino/socialno pomoč se zagotavlja preko države, če kdo želi več, si mora ustvariti sam. Nekaj takšnega imajo v Avstraliji za državno pokojnino.
In ja, vsi bi plačevali manj davkov, ko pa zaškripa, pa naj pomaga država. Najti je potrebno neko ravnovesje. Minimalno pokojnino/socialno pomoč se zagotavlja preko države, če kdo želi več, si mora ustvariti sam. Nekaj takšnega imajo v Avstraliji za državno pokojnino.

TESKAn ::
Eden večjih problemov so 'stopničke', ko računaš ali 0 dela in x€, ali 8 ur/dan dela in x + 10€.
Ali pa da računaš 'mizerna' plača + otroški dodatek + zastonj vrtec + štipendija za otroke, ali pa 'mizerna' plača + 10€ povišice in 'nič' od dodatkov.
V glavnem, dandanašnji bi pričakoval da se lahko sistem zastavi tako, da če zaslužiš dodatnih x€, da boš pod črto imel nekaj več, ne pa enako oziroma manj.
Ali pa da računaš 'mizerna' plača + otroški dodatek + zastonj vrtec + štipendija za otroke, ali pa 'mizerna' plača + 10€ povišice in 'nič' od dodatkov.
V glavnem, dandanašnji bi pričakoval da se lahko sistem zastavi tako, da če zaslužiš dodatnih x€, da boš pod črto imel nekaj več, ne pa enako oziroma manj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Invictus ::
Menda smo civilizirana družba, socialna država (to je celo zapisano v ustavi), tako da minimalne pogoje je fajn, da zagotavljamo.
To npr. pomeni, da mora človek imeti streho nad glavo (za enega človeka ena privat soba, skupna kopalnica/wc, skupni dnevni prostor/jedilnica,... ) ogrevano, 3 obroke na dan, osnovna oblačila, ... za kaj več (mobilni telefon, cigareti, . . . ) pa mora sam migat. Če se odloči iti v službo, se mu prvi mesec pomaga s potnimi stroški, naprej je to njegova stvar.
Ja, pa še ženo naj mu uradnik nabriše, vsaj prvič, da mu pokaže.
To je potem dežela idiotov...
Država mora zagotoviti pogoje, na ljudeh samih pa je, da si ustvarijo, kar so pač zmožni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

Comandante je izjavil:
Moja dva centa.
Imamo dovolj zgodovinskih podatkovnih tock: flat rate je neposten oz. posledica bo velika neenakost. Ko imas enkrat denar, je lazje ustvariti se vec denarja. Imas boljse veze, informacije, lahko vplivas na sistem itd. Progresivna obdavcitev je zato smiselna - kako strma naj bo krivulja, pa je drugo vprasanje.

V ustavi piše, da je SLO socialna država. Kaj to točno pomeni, pa ni definirano.
Sej je. Revežom se ne zaračunava polna cena vrtca, subvencionira se vse živo, itd. Ampak če se nekdo zdrav odločit, da bo živel brez dela, naj to dela brez države.
Drugo je v časih visoke brezposelnosti, takrat naj bo sociala za preživet. Zdaj ko imamo 150,000 tujih delavcev v državi je pa to brez veze.
Imamo dovolj zgodovinskih podatkovnih tock: flat rate je neposten oz. posledica bo velika neenakost. Ko imas enkrat denar, je lazje ustvariti se vec denarja. Imas boljse veze, informacije, lahko vplivas na sistem itd. Progresivna obdavcitev je zato smiselna - kako strma naj bo krivulja, pa je drugo vprasanje.
Predvsem je vprašanje kje se naj ta progresija sploh začne. Pri 80% povprečne plače, ki že tako ni bogve kaj, je malo hitro. Pri 30% nad povprečjem si pa že skoraj za ubit bogat.
Zgodovina sprememb…

Ko gledam sedaj Turčijo kake bloke so gradil kaj mi delamo da nismo sposobni zgradi dovolj stanovanj za vse