Forum » Problemi človeštva » Inflacija 2021/2022
Inflacija 2021/2022
Lonsarg ::
IgorCardanof je izjavil:
Poglejte do koliko so nabili obrestno mero v 70ih, da so se rešili visoke inflacije. To kar fed trenutno dela, je pljunek v morje. Po teoriji takrat, je potrebna x1.5 obrestna mera od inflacije.Kje si slisal za teorijo 1.5x, ker nima nobenega smisla.
Je pa itak tako, da so se postavili v LOSE LOSE LOSE situacijo. Karkoli naredijo, je slabo. Zaradi pač zabitosti (oz. požrešnosti).
Ce imas obrestno mero 4% bos zadolzevanje konkretno ubil in s tem inflacijo, ne glede na to ali je inflacija bila prej 4% ali pa 40%. Noben tak faktor ne obstaja... Ce novega denarja ne ustvarjas pac inflacije dolgorocno ni (razen kratkorocnih nihanj zaradi ponudba/povprasevanje, ki so pa odvisne od trga ne tiskanja).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Mr.B ::
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Mato989 ::
IgorCardanof je izjavil:
Poglejte do koliko so nabili obrestno mero v 70ih, da so se rešili visoke inflacije. To kar fed trenutno dela, je pljunek v morje. Po teoriji takrat, je potrebna x1.5 obrestna mera od inflacije.Kje si slisal za teorijo 1.5x, ker nima nobenega smisla.
Je pa itak tako, da so se postavili v LOSE LOSE LOSE situacijo. Karkoli naredijo, je slabo. Zaradi pač zabitosti (oz. požrešnosti).
Ce imas obrestno mero 4% bos zadolzevanje konkretno ubil in s tem inflacijo, ne glede na to ali je inflacija bila prej 4% ali pa 40%. Noben tak faktor ne obstaja... Ce novega denarja ne ustvarjas pac inflacije dolgorocno ni (razen kratkorocnih nihanj zaradi ponudba/povprasevanje, ki so pa odvisne od trga ne tiskanja).
Ok, zakaj pa ne 3,5 ali 4,5 procentov? od kje točno 4%?
Po tej tvoji teoriji mora bit tudi 0,5% dovolj, ker tudi ni novega denarja...
AMpak kot smo že tu ugotovili ne gre se za ubijanje inflacije ampak to kako hitro to lahko storiš in pač če daš OM na 10% se bo to (MORDA) zgodilo čez 3 mesece, če daš pa na 4% pa (morda) čez 18-24 mesecev...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
dronyx ::
Ce imas obrestno mero 4% bos zadolzevanje konkretno ubil in s tem inflacijo, ne glede na to ali je inflacija bila prej 4% ali pa 40%. Noben tak faktor ne obstaja...
Če je inflacija 40% boš ti z veseljem vzel kolikor ti dajo kredita po 4% obrestni meri. Dokler se jemanje kreditov izplača je obrestna mera prenizka.
Lonsarg ::
Če je inflacija BILA 40% in talajo kredit po 4% tak kredit vseeno ni nujni dobro vzet, ker ni nujno da inflacija v bodoce BO 40%. Torej ja, že z 4% Euriborja počasi ubiješ inlfacijo, tudi če je ta 40%. Sicer to se zgodi precej počasi, ker sem dal pač ekstremen primer zavoljo argumenta.
Dejstvo je da tvoj faktor niti slučajno ne drži, ker po tvojem faktorju 1.5 bi ob trenutnih 8% inflaciji morali euribor kao dvigniti na 12% da jo ustavimo in to niti slučajno ne drži. Daleč od tega, ker bo povprasevanje po kreditih padlo že s tem ko iz minus 0.5 na 0 dvignejo...
Dejstvo je da tvoj faktor niti slučajno ne drži, ker po tvojem faktorju 1.5 bi ob trenutnih 8% inflaciji morali euribor kao dvigniti na 12% da jo ustavimo in to niti slučajno ne drži. Daleč od tega, ker bo povprasevanje po kreditih padlo že s tem ko iz minus 0.5 na 0 dvignejo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
zobnik ::
Poglejte si današanje reklame od Interšpara meso, cene da te oblije, kg mletega mesa 11 evrov.
Najbolj pa izpade nek kos mesa 45 evrov, toti so nori.
A bo kdo te bolnike ustavil, kmetu plačajo 4 evre/kg in to anjboljši bikovo kvaliteto do 24 mesecev.
Najbolj pa izpade nek kos mesa 45 evrov, toti so nori.
A bo kdo te bolnike ustavil, kmetu plačajo 4 evre/kg in to anjboljši bikovo kvaliteto do 24 mesecev.
Če je inflacija BILA 40% in talajo kredit po 4% tak kredit vseeno ni nujni dobro vzet, ker ni nujno da inflacija v bodoce BO 40%. Torej ja, že z 4% Euriborja počasi ubiješ inlfacijo, tudi če je ta 40%. Sicer to se zgodi precej počasi, ker sem dal pač ekstremen primer zavoljo argumenta.
Dejstvo je da tvoj faktor niti slučajno ne drži, ker po tvojem faktorju 1.5 bi ob trenutnih 8% inflaciji morali euribor kao dvigniti na 12% da jo ustavimo in to niti slučajno ne drži. Daleč od tega.
Ja, samo kot pravimo, pomembno je kako dolgo traja da učinkuje!!!
Ja tudi z 4% OM bi inflacijo 40% zmanjšali, samo če bi za to rabili 8 let potem vprašanje če je smiselno kajne? medtem ko če bi OM dal na 50% pa ti garantiram da bi inflacijo zmanjšal "instant" napram 4% oknu...
In o tem je debata... da OM na 0,5% ali 0,1% ali 2% ne bo pomagal... tudi ta na 4% verjetno ne bo pomagal kakšnih 12-18 mesecev...
Potem je potrebno razlikovat še med REALNO in statistično inflacijo... običajno po mojih izkušnjah je realna inflacija približno 30-50% višja od statistične, torej če je statistična 5,6,10 % potem je realna najmanj med 7,5-15%... To pa pomeni da z 10k prihrankov izgubiš 1.500 na leto kupne moči realno gledano... če bo tako 2 leti bo to katastrofa za prihranke ljudi.
Da bi čimveč kmetov šlo sam še v samooskrbo, da se spaznejo an 3/4 hlevi pol pa se naj trgovci je*ejo
pa naj prodajajo bučke pa kumare, če bo kdo kupu
pa naj prodajajo bučke pa kumare, če bo kdo kupu
fikus_ ::
Pač ne kupuj tega, onega, tretjega, . .. . . Dober nasvet, na koncu še jest nehaš, ker je itak zguba (vsaj pri nekaterih).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ja pa BIO kuamre 1.8 evra za 500g....interšpar, jim ni uspel prej, jim bo sedaj, spravit ljudi na rob, v lakoto.
Nam pa še vedno pravljice govorijo o min.plači 750 pa penziji 650
Ljudje bodo kupoval ceneje, taka hrana je za zdravje slaba.
Ravno meso, siri, zelenjava so nekaj kar je za zdravje.
Bela moka, bel cukr, belo...poceni a povzoča debelost in bolezni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
"Potem je potrebno razlikovat še med REALNO in statistično inflacijo... običajno po mojih izkušnjah je realna inflacija približno 30-50% višja od statistične, torej če je statistična 5,6,10 % potem je realna najmanj med 7,5-15%... To pa pomeni da z 10k prihrankov izgubiš 1.500 na leto kupne moči realno gledano... če bo tako 2 leti bo to katastrofa za prihranke ljudi."
Kaj ni že nekaj let mantra, da imajo ljudje preveč denarja na banki, v štumfu, . . .
Inflacija bo to popapala, problem rešen. Socialci bodo ostali socialci, še nekaj več jih bo.
Kaj ni že nekaj let mantra, da imajo ljudje preveč denarja na banki, v štumfu, . . .
Inflacija bo to popapala, problem rešen. Socialci bodo ostali socialci, še nekaj več jih bo.
Na slovenskih bankah je 24 milijard evrov denarja, ki je obrestovan po 0% obrestni meri in od leta 2020 so ti prihranki po moji oceni izgubili že okrog 20% vrednosti. Če inflacije ne bodo zaustavili (kar je ne bodo!), bodo ti prihranki do leta 2025 izgubili po moji oceni vsaj še okrog 30% kupne moči. Torej v 5 letih 50% devalvacija, tako kot je bilo načrtovano.
Če v trgovini ukradeš malenkost te lahko zaprejo. če ljudem pokradeš prihranke v vrednosti stotin milijard se ti pa zgodi kaj...
Če v trgovini ukradeš malenkost te lahko zaprejo. če ljudem pokradeš prihranke v vrednosti stotin milijard se ti pa zgodi kaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Na slovenskih bankah je 24 milijard evrov denarja, ki je obrestovan po 0% obrestni meri in od leta 2020 so ti prihranki po moji oceni izgubili že okrog 20% vrednosti. Če inflacije ne bodo zaustavili (kar je ne bodo!), bodo ti prihranki do leta 2025 izgubili po moji oceni vsaj še okrog 30% kupne moči. Torej v 5 letih 50% devalvacija, tako kot je bilo načrtovano.
Super, če meni nakažejo delež 24 milijard, takoj zapravim =) Predlagam levakarsko razlastinjenje in deljenje 24 milijard vsem državljanom RS med 18 in 65 let =)
Ja pa BIO kuamre 1.8 evra za 500g....interšpar, jim ni uspel prej, jim bo sedaj, spravit ljudi na rob, v lakoto.
Ne jamraj, menda živiš na kmetiji. Boš pač prodajal viške doma, direktno potrošniku in potem kupoval kar rabiš.
Jaz že nekaj let prodajam viške (govedina, jajca, krompir, . . . letos bodo drva zelo aktualna, . . .) direktno končnim kupcem.
kriptobog ::
V Angliji revni hodijo že v Mcdonalds na kosila. Pa imajo tam še free wifi, da mulci kaj pogledajo, ker doma so kenslali naročnino.
endelin ::
Od nekje 2018 se res vse draži. Včasih si za 30eur lahko še kaj dobil. Sedaj so že kajzarce po 30centov. Res mi je žal da ne shranjujem računov. Bi bilo smešno primerjat košarice po letih.
Ne jamraj, menda živiš na kmetiji. Boš pač prodajal viške doma, direktno potrošniku in potem kupoval kar rabiš.
Jaz že nekaj let prodajam viške (govedina, jajca, krompir, . . . letos bodo drva zelo aktualna, . . .) direktno končnim kupcem.
Ne bodi tak EGO do družbe, jaz in ti in še kdo imamo samooskrbo, večina pa teh možnosti nima, zato so teme. Seveda viška se prodaj, hlodi, les, zelenjava, jajca ma še pol ljudi doma po vaseh, v jeseni gobe ....včasih sem gobe nabiral pol pa v trgovino po tisto kar sem rabil. Al pa kumare, bučke, jajca prodal in v trgovino po drugo robo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
To ni stvar ega, to je stvar (kvalitetnega) preživetja.
Super, če meni nakažejo delež 24 milijard, takoj zapravim =) Predlagam levakarsko razlastinjenje in deljenje 24 milijard vsem državljanom RS med 18 in 65 let =)
V starem ekonomskem sistemu so banke potrebovale varčevalce, da so lahko kreditirale. Sedaj jih ne potrebujejo več, ker potrebne bančne rezerve natisne centralna banka. Posledica tega je finančna represija, torej denar na bankah ima negativne realne obresti. Trenutno okrog -8% letno. Ta finančna represija je nekaj let napihovala vrednost naložb (delnice, nepremičnine, zlato, kripto...), sedaj ko cena tem pada ali ne narašča več se bo lahko ta denar usmeril v potrošnjo, kar pomeni še večje povpraševanje in še več inflacije. Goriva za inflacijo je po moje še veliko.
IgorCardanof ::
IgorCardanof je izjavil:
V 70ih so s tem ubili inflacijo. Zdej a ta teorija v splošnem drži ali ne, bomo pa videli.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Malidelničar ::
V starem ekonomskem sistemu so banke potrebovale varčevalce, da so lahko kreditirale. Sedaj jih ne potrebujejo več, ker potrebne bančne rezerve natisne centralna banka. Posledica tega je finančna represija, torej denar na bankah ima negativne realne obresti. Trenutno okrog -8% letno. Ta finančna represija je nekaj let napihovala vrednost naložb (delnice, nepremičnine, zlato, kripto...), sedaj ko cena tem pada ali ne narašča več se bo lahko ta denar usmeril v potrošnjo, kar pomeni še večje povpraševanje in še več inflacije. Goriva za inflacijo je po moje še veliko.
Zanimiva teorija. Ampak po kakšni logiki bi se denar usmeril v potrošnjo, če itak prihaja do ohladitev? Edino (če gledamo na nivoju Slovenije) kar lahko pričakujemo je kratek nekajmesečni potrošniški bum, grba, izboklina, ker bodo ljudje po logiki, da je bolje da držiš nek 'asset' pretopili vsaj del prihrankov. Po mojem mnenju bo glavnina goriva za inflacijo drugje - surovine, energija, hrana. Stagflacija je bolj realna: nižja gospodarska rast, zamrznitev plač in nadaljnja rast osnovnih stroškov. Edino upamo lahko, da bi nekako to obdobje 1-3 let centralne banke izkoristile za večkratne dvige OM za 0,5% in v nekaj letih pridemo na 5-7% obresti in to na koncu ohladi inflacijo. Sam vseeno ne pričakujem inflacijskega desetletja, bodo pa naslednja leta težka IMHO.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
LeQuack ::
Kako kaj opažate spremembe v živilskih trgovinah? Jaz sem v zadnje pol leta opazil da gredo izdelki konkretno gor, tam 20-30% v povprečju na izdelek.
Primer:
- čevapčiči ki sem jih ponavadi nabavljal Pivka iz 4,3EUR -> 5EUR
- alsko mledko 1,25EUR - 1,4EUR
- jajca XXL Jata 2EUR -> 2,7EUR
...
Primer:
...
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
link_up ::
ne vem, meni se pri kvalitetni hrani ne zdi tako izrazita podrazitev. Edino kruh je malce zblaznel na 5e.
In and Out
Vse vrste olja so šle izjemno gor, kar jaz gledam.
Kako kaj opažate spremembe v živilskih trgovinah? Jaz sem v zadnje pol leta opazil da gredo izdelki konkretno gor, tam 20-30% v povprečju na izdelek.
Pri tako visoki inflaciji nima smisla dražit za par %, ker moraš potem prevečkrat spreminjat cene. Kdor draži danes zviša cene minimalno za 10%, še raje pa za 20% ali več.
Ja sej to je samo začetek, glede na to da v korona krizi so naprintali polovico denarja ki obstaja, pričakujem da bodo šle podražitvew vse do 100%, ker pa je to tudi verižna reakcija, bo najbrž še več. Inflacija poganja novo inflacijo. Jaz vem da enih izdelkov ne bom več kupoval, ali pa manj le-teh. So ratali predragi. Razen če bo kak Golobov odlok da gredo tudi plače gor 30%.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
IgorCardanof ::
Ja sej to je samo začetek, glede na to da v korona krizi so naprintali polovico denarja ki obstaja, pričakujem da bodo šle podražitvew vse do 100%, ker pa je to tudi verižna reakcija, bo najbrž še več. Inflacija poganja novo inflacijo. Jaz vem da enih izdelkov ne bom več kupoval, ali pa manj le-teh. So ratali predragi. Razen če bo kak Golobov odlok da gredo tudi plače gor 30%.
Nam so že povedal, da plače ne bodo šle same po sebi gor zaradi inflacije
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Katere zadeve v košarici bi pa v teh zadevah lahko delovale deflatorno in zakaj nimajo tako mičnega učinka napra inflatornim (energija, stanovanja)? Se to lahko obrne?
karafeka ::
Vse je na koncu odvisno od elektrike in transporta in posledično je vse dražje.
Potem pa še ni žita in olja in ostalih surovin iz ukrajine in rusije
Sončnično olje je šlo za 500% gor, recimo.
Pa še aktualne novica, tudi komunalne storitve bojo dražje za najmanj 10%.
Potem pa še ni žita in olja in ostalih surovin iz ukrajine in rusije
Sončnično olje je šlo za 500% gor, recimo.
Pa še aktualne novica, tudi komunalne storitve bojo dražje za najmanj 10%.
Primer:
...
Ne opažam. Nisem nikoli gledal cen. Kupim kar potrebujemo in je to to.
Liter olja je bil lani 1EUR, kje še manj. Zdaj je tut po 5EUR. Palete pa skoraj vedno prazne.
Tule je celo 550% omenjeno
https://www.businessinsider.de/wirtscha...
Tule je celo 550% omenjeno
https://www.businessinsider.de/wirtscha...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Sparkxl ::
Saj ni samo da gredo cene gor, istočasno se tudi vsebine manjšajo. Mimogrede oni štajerc ko živi samo od jederne inflacije se že dolgo ni oglasil :)
Primer:
...
Tudi Bill Gates dvomim da opazi, kupi jahto ko jo potrebuje, ne gleda na ceno.
Quack !
Primer:
...
lol. Če nekaj potrebujem pač kupim. A ti ne kupiš kruha, če ga potrebuješ?
Koliko olja pa dejansko porabite? Jaz mam liter za celo leto.
Poglej malo širše, kje vse se olje uporablja. Priprava druge hrane , v restavracijah itd. Vse je verižni učinek potem, podobno kot za žito in gorivo.
Davek na nezdravo prehano
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Gates je lani ali že predlani, investiral veliko v kmetijstvo in farme ( pa kolikor se spomnem ni bil edini od miljarderjev). Zdaj, ali je vedel kaj bo, ali pa so cene višje, ker imajo zdaj primarno pridelavo hrane pod svojo kontrolo….
Gates je lani ali že predlani, investiral veliko v kmetijstvo in farme ( pa kolikor se spomnem ni bil edini od miljarderjev). Zdaj, ali je vedel kaj bo, ali pa so cene višje, ker imajo zdaj primarno pridelavo hrane pod svojo kontrolo….
Teoretiki zarot so napovedovali že na začetku korone, da pride tudi pomanjkanje hrane pa ste se jim smejali
Problem je, da so napovedali še cel kup drugega šrota, zdaj pa ugibaj kaj se bo uresničilo.
No itak nima veze. Glede na vse pretrgane dobavne verige je bilo jasno, da bo marsikaj dražje
Če lahko golob omeji cene bencina, ki je luksuz in nepomemben za življenje, bo moral tudi za hrano.
Quack !
J.McLane ::
Primer:
...
Zanimivo, da si izbral ta živila za primerjavo, a je to provokacija, ali so ti ta živila res življenskega pomena?
Čevapčiči so najslabša oblika mesa, bmk koliko stanejo. Za sveže mleto meso sem od vedno plačal 11€/kg, morda kdaj 8€/kg če je bila kaka akcija
Alpsko mleko - najslabša oblika mleka, raje redno kupuj sveže mleko, dobiš biološko dalj časa sveže za 1,2 €
Jajca - Bio Jajca so že od nekdaj 3+ €
Če lahko golob omeji cene bencina, ki je luksuz in nepomemben za življenje, bo moral tudi za hrano.
Čisto mogoče da bo, ampak 100% ne na meso in mlečne izdelke.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Čisto mogoče da bo, ampak 100% ne na meso in mlečne izdelke.
Kdo bo določil katera živila so esencialna? Ali je to beli kruh, ali je tudi to preveč luksuz, ker obstajajo cenejše zmesi kruha? Včasih so beli kruh jedli samo ob posebnih priložnostih.
Quack !
J.McLane ::
Meja je čisto enostavna, zdrava živila imajo prednost, bel kruh to jasno ni.
Nezdrava hrana dela strošek zdravstvenemu sistemu, verjemite da se bo na tem področju bil podoben boj kot se je s tobačno industrijo. Dokazi so že zunaj samo doloečni lobiji jih bodo do konca zanikali.
Nezdrava hrana dela strošek zdravstvenemu sistemu, verjemite da se bo na tem področju bil podoben boj kot se je s tobačno industrijo. Dokazi so že zunaj samo doloečni lobiji jih bodo do konca zanikali.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci