» »

Nakup licenc kot s.p.

Nakup licenc kot s.p.

Horzen ::

Pozdravljeni,

Obračam se po nasvet ker nimam izkušenj za nabavo licenc za software. Z naročnikom se dogovarjam da bom delal preko s.p. vendar potrebujem licenčne programe. naročnik pravi da bo to usrezno ovrednotil. Kaj to pomeni? Kako igleda to v praksi? Da imaš člen v pogodbi, višjo urno postavko, ali celo avans naročnika za nakup, ker toliko keša nimam viška.

Ima kdo s tem izkušnje saj so dve licenci, ki jih potrebujem vredni skoraj toliko kot celotni letni neto dohodek, ki mi je ponujen?

Hvala.

Mike_Rotch ::

Izstavi naročniku račun in kupi licence, glede na to, da verjetno brez njih ne moreš začeti dela?

Oz. alternativa je lahko, da ti naročnik priskrbi licence ali opremo na kateri boš delal. Si pa v tem primeru že blizu delovnemu razmerju, kar lahko pomeni probleme v primeru inšpekcije.

bucket ::

Bodi previden, da ti ne bo tvoj naročnik teh licenc (denarja za njih) obračunal kot plačilo za delo.
Kot s.p. bi naj imel osnovna sredstva za delo sam.
"naročnik pravi da bo to usrezno ovrednotil", to po moje pomeni, da ti bo sorazmerni del za licence plačal, glede na njegove potrebe. Po dveh mesecih, ko se projekt zaključi in se ti bodo zahvalili za sodelovanje pa ti bo ostala licenca in prazna denarnica. Ali pa mu boš kje ostal dolžnik.
Če to predstavlja letni neto dohodek se raje zavaruj. Dodajta člen v pogodbi, da za čas trajanja projekta/dela on priskrbi določena orodja, nikakor pa ne sredstva (denar) za orodja.

Morda ima naročnik pozitivne namene, se pa prepričaj o njih.

Mike_Rotch je izjavil:

Izstavi naročniku račun in kupi licence, glede na to, da verjetno brez njih ne moreš začeti dela?

Oz. alternativa je lahko, da ti naročnik priskrbi licence ali opremo na kateri boš delal. Si pa v tem primeru že blizu delovnemu razmerju, kar lahko pomeni probleme v primeru inšpekcije.

Tako je. Licence so osnova za delo. Pač zanima me finančna konstrukcija, ker sicer ponujena je relativno dobro postavka - z lastno opremo, vendar ko vse sešteješ... si spet tam tam.

TheBlueOne ::

Praviloma je tako, da ce ponujas storitev, imas za to ustrezne licence. Ce si recimo konstrukter, potem se predvideva, da imas ustrezne licence in urno postavko primerno celotnemu strosku.

Ce pa je software specifika narocnika, potem jih das v racun. Ce zahtevas avans je odvisno od tebe, tvojega financnega stanja, ce zaupas narocniku itn.

In ne vem zakaj tukaj tako pogosto berem obratno logiko.

Horzen je izjavil:

ker sicer ponujena je relativno dobro postavka - z lastno opremo, vendar ko vse sešteješ... si spet tam tam.

Praviloma ti izstavis racun. Jaz se tega, da mi narocnik pove koliko bo placal ne bi sel. Povej kaj bi rad pocel in morda ti kdo pove kako je v stroki, da bos lazje postavil ceno in ne bos za brezveze delal skode branzi.

Samo dodam, morda pride prav:

https://www.gzs.si/pripone/oei8062d1915...

V cenah so upoštevane efektivne ure. Potni
stroški, dnevnice in specificirani materialni stroški se obračunajo posebej.

TheBlueOne je izjavil:

Horzen je izjavil:

ker sicer ponujena je relativno dobro postavka - z lastno opremo, vendar ko vse sešteješ... si spet tam tam.

Praviloma ti izstavis racun. Jaz se tega, da mi narocnik pove koliko bo placal ne bi sel. Povej kaj bi rad pocel in morda ti kdo pove kako je v stroki, da bos lazje postavil ceno in ne bos za brezveze delal skode branzi.

Zanima me konstruiranje in projektiranje modernih fasad. To so gibljive izvedbe lamel, panelov, z ročnim ali elektro pogonom itd...

Za konstrukterje so menda ure v Slo med 30 in 60EUR.

Pazi, da ne narocnik bezi od odgovornosti, ker pri teh zadevah so lahko stroski sanacije visoki, ti pa si s.p..

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Pazi, da ne narocnik bezi od odgovornosti, ker pri teh zadevah so lahko stroski sanacije visoki, ti pa si s.p..

2000€ na mesec kot s.p. toliko mi je ponujeno - se pravi slabih 11€ na uro Bruto? To je full premalo a ne? pač jaz dobim ven mesečno po tem ko plačam prispevke cca 1600€, možnost je da delam od doma.

Kar se tiče odgovornosti je možnost zavarovanja odgovornosti za nekih 50.000€ za 600€ letno. Torej 50€ na mesec.

Mam pa občutek da več noče ponuditi in da hoče naročnik da uporabljam črne verzije... to je zadnji info po telefonskem pogovoru izpred pol ure. To se pa ne bi rad šel ker so črne verzije ilegalne in nočem imeti problemov.

Sry ker sem tak noob, se še učim pogajanja in financ.

Samael ::

Horzen je izjavil:

Mam pa občutek da več noče ponuditi in da hoče naročnik da uporabljam črne verzije... to je zadnji info po telefonskem pogovoru izpred pol ure. To se pa ne bi rad šel ker so črne verzije ilegalne in nočem imeti problemov.

Naročniku je v principu vseeno. On želi zgolj prihraniti pri nečem kar ni njegova skrb in odgovornost, temveč odgovornost tebe kot sp-ja.
Samael != Samuel

djabi ::

To si zdaj odprl s.p. ali imaš še iz preteklosti?

Ne pozabi, da je minimalni prispevek že konkretno čez 400 evrov (razen, če si pred kratkim odprl s.p., potem imaš nekaj popusta za PIZ v prvem in drugem letu) ... Kje pa je potem še akontacija dohodnine/davek?

djabi je izjavil:

To si zdaj odprl s.p. ali imaš še iz preteklosti?

Ne pozabi, da je minimalni prispevek že konkretno čez 400 evrov (razen, če si pred kratkim odprl s.p., potem imaš nekaj popusta za PIZ v prvem in drugem letu) ... Kje pa je potem še akontacija dohodnine/davek?

Nimam še s.p.- Trenutno sem še zaposlen pri drugi firmi vendar v odpovednem roku zaradi poslovnih razlogov.

Imam ta podatek za s.p. iz preteklosti... cca 400€ za minimalne prispevke.

Horzen je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

2000€ na mesec kot s.p. toliko mi je ponujeno - se pravi slabih 11€ na uro Bruto? To je full premalo a ne? pač jaz dobim ven mesečno po tem ko plačam prispevke cca 1600€, možnost je da delam od doma.

To bi te moral zaposliti. Za freelance je to zame premalo.

Invictus ::

Kak software moraš kupit?

Za freelance malo, vendar lahko delaš še za koga...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SebyDiamant ::

Kolikor berem plačuje on sedaj med 30 in 60EUR na uro za konstrukterja. Ker tudi odgovarjaš, in za to 50.000EUR ni nič, če je treba kaj sanirati. Sploh ker verjetno neboš samo enega projekta delal. Imaš varianto tudi da vzameš BIZI.si, poiščeš podjetja ki delajo na podobnem področju kot tvoj bodoči naročnik, pokličeš in se začneš dogovarjati še z kom dodatno. Takrat boš za program, urno postavko imel že veliko boljše izhodišče. 11EUR bruto na s.p. pa je skoraj kot da delaš v firmi na stroju. Če bi bil zaposlen bi tvoja neto plača pri 2000EUR izplačila delodajalca bila samo 1126EUR, če odšteješ malico in prevoz si na slabih 1000EUR. Toliko v info:
https://www.optius.com/iskalci/karierna...
12EUR popusta na SUMUP čitalec bančnih in kreditnih kartic,
brez stroška najema:
http://fbuy.me/k8MvL

Zgodovina sprememb…

Sam za primerjavo, če čistiš kak malo boljši dom v Ljubljani, dobiš tudi 15 EUR/uro. Če si dober. Na roko...

Že 15 let nazaj se je dobilo 10 EUR/uro. 2-3 stranke, pa služiš več kot inženir, delaš pa manj...

Toliko o tem, koliko je 11 EUR bruto veliko.

Jaz se pod 20 EUR/uro ne bi pogovarjal, sploh če potrebuješ še kak lasten licenčni software za katerega ne vemo koliko stane...

Invictus je izjavil:

Sam za primerjavo, če čistiš kak malo boljši dom v Ljubljani, dobiš tudi 15 EUR/uro. Če si dober. Na roko...

Že 15 let nazaj se je dobilo 10 EUR/uro. 2-3 stranke, pa služiš več kot inženir, delaš pa manj...

Toliko o tem, koliko je 11 EUR bruto veliko.

Jaz se pod 20 EUR/uro ne bi pogovarjal, sploh če potrebuješ še kak lasten licenčni software za katerega ne vemo koliko stane...

Za čiščenje - to se pa moraš znati pogajati =) ? Govoriš zaposlitev ali s.p.? Mislim meni je vsako delo sprejemljivo, sploh če mi omogoča fleksibilnost. Samo najti takšno priložnost je treba kar malo sreče.

Software ki ga rabim za to delo je AutoCAD Mechanical in SolidWorks(samo 3d,2d - brez simulacij) Nimam še cene za programe, sem pa danes oddal povpraševanje.

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-pc-...
http://www.mercateo.at/kw/autodesk(20)a...

Malo v info cene po tujini. Kako je z nakupom licence ki je bila uporabljena pa ne vem. Neki novi zakoni so v zvezi s tem. Bo znal kdo kaj več povedati.
Kaj pa free alternative? Če imajo to kar potrebuješ bi bila super varianta.

Smo pa tudi v Slo imeli kar nekaj primerov, ko so kupili licence potem pa so pri inšpekcijskem pregledu ugotovili da so bile ponarejene.
brez stroška najema:

SebyDiamant je izjavil:

Kolikor berem plačuje on sedaj med 30 in 60EUR na uro za konstrukterja. Ker tudi odgovarjaš, in za to 50.000EUR ni nič, če je treba kaj sanirati. Sploh ker verjetno neboš samo enega projekta delal. Imaš varianto tudi da vzameš BIZI.si, poiščeš podjetja ki delajo na podobnem področju kot tvoj bodoči naročnik, pokličeš in se začneš dogovarjati še z kom dodatno. Takrat boš za program, urno postavko imel že veliko boljše izhodišče. 11EUR bruto na s.p. pa je skoraj kot da delaš v firmi na stroju. Če bi bil zaposlen bi tvoja neto plača pri 2000EUR izplačila delodajalca bila samo 1126EUR, če odšteješ malico in prevoz si na slabih 1000EUR. Toliko v info:
https://www.optius.com/iskalci/karierna...

ja itak, saj jaz aktivno iščem redno zaposlitev, pač to je samo opcija ki jo raziskujem.

mislim da si se zmotil pri številkah ki jih navajaš. Za 2000 bruto je 1300neto + malica in prevoz, ali se motim? (ali si mislil kompleten strošek delodajalca? - če gledaš kompleten strošek potem vidiš da država vzame 40-50% zaslužka?!)

SebyDiamant je izjavil:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-pc-...
http://www.mercateo.at/kw/autodesk(20)a...

Malo v info cene po tujini. Kako je z nakupom licence ki je bila uporabljena pa ne vem. Neki novi zakoni so v zvezi s tem. Bo znal kdo kaj več povedati.
Kaj pa free alternative? Če imajo to kar potrebuješ bi bila super varianta.

Smo pa tudi v Slo imeli kar nekaj primerov, ko so kupili licence potem pa so pri inšpekcijskem pregledu ugotovili da so bile ponarejene.

Kako je pa to možno? Saj imaš verjetno nek račun?
Prenos rabljene mislim da ne pustijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Horzen ()

Primer je da ti delodajalec nameni 2000€ izplačila. Če bi bil zaposlen, je to samo 1000€ plače.Sem pred daljnimi leti sam tako delal. Bil zaposlen, vrednost celotnega izplačila pa je bilo to kar sem ustvaril po proviziji.

Licenco se po EU zakonu da normalno kupiti od nekoga ki ti jo proda.
Je podobna finta kot originalni servis za avtomobile, ki ni pogoj.

https://www.relicense.com/en/second-han...
brez stroška najema:

Zgodovina sprememb…

Ali pa mesečni najem, ki je 20€:
www.procadis.com/
brez stroška najema:

Horzen je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kar se tiče odgovornosti je možnost zavarovanja odgovornosti za nekih 50.000€ za 600€ letno. Torej 50€ na mesec.

Sry ker sem tak noob, se še učim pogajanja in financ.

Kar se tiče plačila je tvoja stvar. Si pa pozabil par pomembnih "malenkosti" pri izračunu.

1. Minimalni prispevki grejo skozi samo dokler imaš minimalne prihodke. Naslednje leto se ti prispevki ustrezno dvignejo.

2. Kot s.p. nimaš plačanega dopusta, plačane bolniške, opremo si moraš zagotoviti sam (ne samo licence, tudi računalnik, elektriko, telefon, najemnino...). Čeprav delaš od doma in že imaš računalnik, vseeno vštej to med stroške.

3. Odpovedni roki so določeni individualno s pogodbo in ponavadi precej manj ugodni kot pri zaposlitvi. Plačilo bistveno težje izterjaš. Če naročnik ne plača računa, se lahko stvari pošteno zavlečejo. Pogoji za pridobitev nadomestila ob izgubi posla so nekaj drugega kot pri redni službi...

Skratka, vse to se ti splača vkalkulirati v ceno, sicer se ti lahko zgodi, da boš precej negativno presenečen.

O točnem znesku je težko govoriti, ne vem kakšno imaš znanje, koliko so vredne te stvari, ampak jaz še nisem videl primera, ko bi se splačalo s.p.ju delati za manj kot 20 eur na uro.

Če vzameš ta posel za 2k na mesec, si organiziraj zadevo tako, da boš realno opravil max. 80-100 ur na mesec pa si lahko zraven iščeš še druge naročnike.

Kar se licence tiče... če je to nekaj, kar ti prinaša denar, boš moral stuhtati kako jo kupiti. Če je to nekaj, kar rabiš za ta specifičen projekt, naj ti jo plača naročnik.

SebyDiamant je izjavil:

Ali pa mesečni najem, ki je 20€:
www.procadis.com/

Skupno me slabih 5 jurčkov košta software na leto kot najem V Sloveniji od teh ki ponujajo - dobil mail malo prej. A mi lahko nekdo naredi sedaj finančno kalkulacijo, da imam za primerjavo z mojo, da se ne bi uštel .

Bom videl kaj se lahko izpogajam... torej če bi rekel naročniku, ''daj mi avansno financiraj licence - oziroma lahko tudi obročno odkupim tvoje obstoječe licence'' in daj mi večjo mesečno postavko, da zavarujem svojo odgovornost pri delu(če ima resne in poštene namene) do 50.000€ letno (hkrati pa se tudi na pogodbo vpiše ta znesek moje odgovornosti), recimo da potem postavim cilj bruto 2300€ mesečno, sem jaz naračunal da mi ostane za na kruh namazat 1200€ mesečno z malico (prevoz je minimalen ker smo 6km narazen in delam od doma tako da bi se oglasil občasno).

hvala MIKE,

če dodam še hardware in ostalo potem 2500€/mesec.

Pazi pri zavarovanju. Imas pogoje kdaj velja.

Kot drugo pa v gradbenistvu ni sala. Tam so lopovi, pa to ne recem za nobeno drugo panogo. Ce tipu ne zaupas pazi, ker si pogodbeno odgovoren. Da ne bo najel koga in ti izstavil racun od drugega, pa ne se cudit ce bo njegova urna desetkratnik tvoje. Pozanimaj se se na kaksnem bolj gradbenem forumu, da ti malo povedo tisti, ki to delajo. Sorry, ce sem negativen ampak to sem videl in se naposlusal zgodb.

TheBlueOne je izjavil:

Pazi pri zavarovanju. Imas pogoje kdaj velja.

Kot drugo pa v gradbenistvu ni sala. Tam so lopovi, pa to ne recem za nobeno drugo panogo. Ce tipu ne zaupas pazi, ker si pogodbeno odgovoren. Da ne bo najel koga in ti izstavil racun od drugega, pa ne se cudit ce bo njegova urna desetkratnik tvoje. Pozanimaj se se na kaksnem bolj gradbenem forumu, da ti malo povedo tisti, ki to delajo. Sorry, ce sem negativen ampak to sem videl in se naposlusal zgodb.

Misliš najel nekoga da popravi ''napako'' in mi zaračuna večkratnik, z onim drugim si pa potem razdeli MOJ keš?

Zgodovina sprememb…

Odvisno kako bosta poslovala. Ce bos napisal v mail, da bos nekaj naredil v nekem roku, potem pa bodisi ne bo narejeno ali pa ne bo ustrezno si odgovoren za zamudo in to z vsem, kar imas ker si s.p.. Zato morda take stvari ni pametno delati ko s.p., razen, ce si star macek.

Ce ti pise, da samo "svetujes" in nisi odgovoren za svoje napake in zamude, potem je to kaj drugega.

Ce ne bo ustrezno, potem ti verjetno zadev ne bo krila zavarovalnica, ker ustreznost oz. skladnost s predpisi je menda pogoj.

Zgodovina sprememb…

Če hočeš projektirati za gradbeništvo, rabiš izpit in biti član inženirske zbornice. Za članstvo je pogoj plačano zavarovanje. Dobiš tudi žig... Odgovoren si, mislim da 2 leti, za projektiranje. Napake naj bi krilo zavarovanje. Seveda je tudi obvezna udeležba na predavanjih zbornice, ki so 200+ EUR. Pač vsako leto moraš za članstvo zbrati določeno količino točk...

Razen, če bo firma poturila kakega svojega zaposlenega z licenco, da ti samo rišeš. V tem primeru te boli, kaj narediš, saj nisi spodaj podpisan. Vendar tudi referenc ne boš pridobival. Ki so pogoj za sodelovanje na razpisih... Boš pač AutoCad monkey...

2000 bruto na mesec se sliši mogoče O.K., če ti bo firma uredila delovno orodje, računalnik in software. Kar dvomim, ker ponavadi z zunanjimi nočeš imeti nobenih ekstra stroškov. Drugače gredo cifre na projekte, ki so hitro 5k+.

Če bo naročnik vztrajal pri lastnem softwaru in hardwaru, se pod 3k+ ne bi sploh pogovarjal.

Hardware je poceni, softwarske licence pa lahko hitro narastejo na letno raven 10k, ko naročiš dodatne module... Potem pa tudi na hardwaru ne šparaš več :D.

fikus_ ::

"Če hočeš projektirati za gradbeništvo, rabiš izpit in biti član inženirske zbornice."

Ni nujno, je lahko nekdo drug, seveda proti plačilu.

2k€ bruto je po moje premalo. Računaj/predvidi letni bruto/neto dohodek, ~25 dni dopusta, do ~10% ur bolniška, . . . . iz tega potem dobiš urno postavko. Če si dober oz. obvladaš zadevo, daš ponudbo za projekt, ne po urah.

fikus_ je izjavil:

Ni nujno, je lahko nekdo drug, seveda proti plačilu.

2k€ bruto je po moje premalo. Računaj/predvidi letni bruto/neto dohodek, ~25 dni dopusta, do ~10% ur bolniška, . . . . iz tega potem dobiš urno postavko. Če si dober oz. obvladaš zadevo, daš ponudbo za projekt, ne po urah.

- Izobrazevanja
- Urejanje vsega za s.p.
- ...

starfotr ::

Vzameš na firmo (če nisi normiranec) in potem imaš to kot osnovna sredstva ter z njimi upravljaš. Seveda moraš dovolj zaračunat to.

Recimo da se zmenim projektno za občasno delo pri dveh naročnikih v začetku, da sem tudi na varnem kupim licence samo za 3 mesece. Ovrednotim posel: toliko ur x postavka 35€/h = faktura po opravljenem delu. Posel pa sicer ni reden, dobim pa reference, pa tudi možnost da se dokažem in kandidiram za več posla nadalje. Je to realno možno razmišljanje, ker na dolgi rok bi seveda želel s.p. koristiti saj mi omogoča svobodo dela od doma kar trenutno mi zelo ustreza.
Če se po 3 mesecih sodelovanje zaključi,... ja nimam odpravnine - zato recimo da se v štartu izpogajam projektno za višjo ceno?

mislim... v šoli si fokusiran samo na strokovne predmete manjka mi pa teh ekonomskih in pogajalnih veščin. Iskreno.
Pač imam 10+ let izkušenj v strojništvu, splošna strojegradnja malo pa tudi vzdrževanje.

Kako bos izstavil racun? Kako bos napisal ponudbo? Kaj bos kakor lizing podjetje, posodil sam sebe in obracunal ure?

Je razlika, ce ponudis pomoc z neko urno postavko, torej ponudba v smislu "Pomoc pri projektiranju 30EUR/h" ali pa da reces, da bos nekaj naredil do nekega datuma, poracunas pavsalno ure in das ceno za narejen posel, recimo "Detajlni plan za fasado, 5000EUR, dobava dva meseca po narocilu". Pri slednjem lahko narocnik v primeru zamude zahteva povracilo stroskov.

Kar se tice cene najdi kako je v stroki in ne hodi pod minimum, ker minimum je za take, kot si ti. Drugace si bos skoraj sigurno na letni ravni delal minus oz. picil tlako. In bodi brez skrbi, narocnik pozna cene.

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Horzen je izjavil:

Recimo da se zmenim projektno za občasno delo pri dveh naročnikih v začetku, da sem tudi na varnem kupim licence samo za 3 mesece. Ovrednotim posel: toliko ur x postavka 35€/h = faktura po opravljenem delu. Posel pa sicer ni reden, dobim pa reference, pa tudi možnost da se dokažem in kandidiram za več posla nadalje. Je to realno možno razmišljanje, ker na dolgi rok bi seveda želel s.p. koristiti saj mi omogoča svobodo dela od doma kar trenutno mi zelo ustreza.
Če se po 3 mesecih sodelovanje zaključi,... ja nimam odpravnine - zato recimo da se v štartu izpogajam projektno za višjo ceno?

mislim... v šoli si fokusiran samo na strokovne predmete manjka mi pa teh ekonomskih in pogajalnih veščin. Iskreno.
Pač imam 10+ let izkušenj v strojništvu, splošna strojegradnja malo pa tudi vzdrževanje.

Pa je sploh možen nakup, oz. bolje najem licence za obdobje krajše kot 1 leto? Ker (po mojem vedenju) je pri nakupu licence tako, da si trajen lastnik licence (verzija programske opreme je takšna, kot je bila ob nakupu licence). Posodobitve programske opreme pa so odvisne ali od vzdrževanja, ali pa so stvar posebnega nakupa. Najem programske opreme pa je časovno omejen, ampak pri CAD sistemih še nisem naletel na manj kot eno leto...

Pa še to me zanima, zakaj kombinacija AutoCad Mechanical in SolidWorks?

Lp

Jože

Barbarpapa2 je izjavil:

Pa je sploh možen nakup, oz. bolje najem licence za obdobje krajše kot 1 leto? Ker (po mojem vedenju) je pri nakupu licence tako, da si trajen lastnik licence (verzija programske opreme je takšna, kot je bila ob nakupu licence). Posodobitve programske opreme pa so odvisne ali od vzdrževanja, ali pa so stvar posebnega nakupa. Najem programske opreme pa je časovno omejen, ampak pri CAD sistemih še nisem naletel na manj kot eno leto...

Pa še to me zanima, zakaj kombinacija AutoCad Mechanical in SolidWorks?

Lp

Jože

Ker naročniki to uporabljajo. AutoCAD ni nujen je lahko tudi alternativa.

TheBlueOne je izjavil:

Kako bos izstavil racun? Kako bos napisal ponudbo? Kaj bos kakor lizing podjetje, posodil sam sebe in obracunal ure?

Je razlika, ce ponudis pomoc z neko urno postavko, torej ponudba v smislu "Pomoc pri projektiranju 30EUR/h" ali pa da reces, da bos nekaj naredil do nekega datuma, poracunas pavsalno ure in das ceno za narejen posel, recimo "Detajlni plan za fasado, 5000EUR, dobava dva meseca po narocilu". Pri slednjem lahko narocnik v primeru zamude zahteva povracilo stroskov.

Kar se tice cene najdi kako je v stroki in ne hodi pod minimum, ker minimum je za take, kot si ti. Drugace si bos skoraj sigurno na letni ravni delal minus oz. picil tlako. In bodi brez skrbi, narocnik pozna cene.

Na pogodbo ali naročilnico. Oz. oboje. kaj misliš da bom na lepe oči s.p. odprl?

Zgodovina sprememb…

Horzen je izjavil:

Ja, poskusi si zagotoviti par različnih naročnikov, da nimaš vseh jajc v isti košari.

Hkrati pa tudi ni treba, da si preveč izbirčen pri pridobivanju prvih strank. Poznam precej programerjev, ki pod 50 eur na uro niti s kavča ne vstanejo. Problem je, ker večina od njih cele dneve leži na kavču, ker za 50 eur na uro ne dobijo biznisa. Tisti, ki delajo za 50+ na uro so verjetno enkrat delali zastonj.

Če imaš trenutno stranko, ki ti je pripravljena plačati cca. 2 jurja, vzemi in poskrbi, da ne boš delal več kot 80-100 ur na mesec. Da ti ostane čas iskati druge stranke.

Pozdrav

Malo mi je nenavadno, da bi uporabljal Acad Mechanical in pa SolidWorks, ker se na nek način po funkcionalnosti prekrivata... No, pri nas smo Acad nadomestili z Draftsight-om, ki je cenovno neprimerno prijaznejši. Je pa v uporabi samo za risanje tlorisov v proizvodnji. Vse ostalo delamo v 3D...

Lp

Jože

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Malo mi je nenavadno, da bi uporabljal Acad Mechanical in pa SolidWorks, ker se na nek način po funkcionalnosti prekrivata...

Lp

Jože

Kako se prekrivata? A lahko tudi z SW odpreš in urejaš z vso funkcionalnostjo *.dwg?

Kolikor jaz vem Inventor handla dwg, pa še to ni namenjeno za sam Layout temveč da postaviš pogled iz 3d na 2d layout (živ link) da oni ko odpira z AC vidi in ureja samo layout, ne more pa spreminjati detailov tvojih 3d pogledov brez da dwg odpreš v inventorju? nisem nikoli to počel, sem pa razumel da je nekako tako zamišljeno. Sam sem vedno uporabljal oni drugi format drawinga, ki je izključno inventor, nikoli dwg.

Software je pač stvar izbire, financ, potreb,... dogovora navsezadnje.

Zgodovina sprememb…

Pozdrav

Kolikor vem, je Acad Mechanical "strojniška" nadgradnja Acad-a, ki je v bistvu elektronska oziroma risarska deska. Se pravi, da imaš različne module, ki ti pomagajo pri dizajniranju vijačnih zvez, vzmeti, zobniških dvojic ipd., vse podprto z obsežnimi knjižnicami standardnih delov. Ampak to je v glavnem v 2D. Iste zadeve imaš v SolidWorks-u, ampak v 3D. To je bilo mišljeno kot prekrivanje... Zastavlja se vprašanje,ali boš delal v 2D ali v 3D. Če boš dodeloval ali predeloval nekaj, kjer osnova obstaja v 2D (v dwg ali dxf) formatu, potem je dokaj nesmiselno, delati zadevo v 3D. In seveda obratno...

S SolidWorksom nisem nikoli resno delal, sam delam s Creo-tom. V njem lahko odprem tudi 2D dwg ali dxf, lahko ga celo urejam, ampak to je hudo trdo in neproduktivno početje...

Zato smo Acad Mechanical opustili in prešli povsem na 3D, kar se našega razvoja tiče, ne glede, ali gre za razvoj izdelka ali za razvoj procesa. Navsezadnje dobivamo podatke od partnerjev v 3D (step), risbe pa kot pdf. Zadnjih par mesecev je vse več 3D modelov s GPS (Geometrical Product Specification) podatki na 3D modelu. Podatkov v dwg ali dxf formatu nismo izmenjali že desetletje ali več. Vem pa, da je v gradbeništvu zadeva precej drugačna...

Kot sem rekel, Acad nadomestek (DraftSight) uporabljamo tam, kjer je to smiselno, to pa je pri načrtovanju layoutov naše proizvodnje...

Lp

Jože

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Kolikor vem, je Acad Mechanical "strojniška" nadgradnja Acad-a, ki je v bistvu elektronska oziroma risarska deska. Se pravi, da imaš različne module, ki ti pomagajo pri dizajniranju vijačnih zvez, vzmeti, zobniških dvojic ipd., vse podprto z obsežnimi knjižnicami standardnih delov. Ampak to je v glavnem v 2D. Iste zadeve imaš v SolidWorks-u, ampak v 3D. To je bilo mišljeno kot prekrivanje... Zastavlja se vprašanje,ali boš delal v 2D ali v 3D. Če boš dodeloval ali predeloval nekaj, kjer osnova obstaja v 2D (v dwg ali dxf) formatu, potem je dokaj nesmiselno, delati zadevo v 3D. In seveda obratno...

Pred leti je bilo tako da smo mechanical veliko uporabljali za načrtovanje verige in jermenov - to ima ACM lepo rešeno, si postavil sistem in samo kopiral mere v 3d, ter vzmeti - pa tudi za ostale elemente iz knjižnic. CATIA V5 ni imela takšne knjižnice in modulov. Koliko sem gledal tudi sedaj še SW nima teh funckij? V primeru da se bom odločil za nakup, preden odštejem novce bom sevedal preveril kaj dobim - pa tudi premislil kaj rabim - to dvoje je pač izhodiščna točka ni pa muss.

fikus_ ::

Acad Mechanical je namenjen strojniškom zadevam, ima dosti knjižnic za standardne komponente za strojništvo. Za fasade in podobno (arhitektura) bo verjetno bolj primeren Acad Architecture (ali kaj podobnega, ne poznam dobro), ampak zna biti drag. Za kakšne popravke načrtov rabiš osnovni Acad, nastaviš si Template in Block-e, za pohitritev dela

Alternativa Acadu je Draftsight, mislim da je 150€/leto.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanje CAD licenc pri nas (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
10418527 (11124) vres.ales
»

Kako izkoristiti grafično oblikovanje za zaslužek

Oddelek: Pomoč in nasveti
335395 (3812) opeter
»

Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5011345 (9230) Invictus
»

Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?

Oddelek: Loža
4912480 (11289) M.B.

Več podobnih tem