» »

Življenje v Postojni

Življenje v Postojni

Dzhimen ::

Lp.

Sem v fazi nakupa stanovanja in ena opcija je nakup stanovanja v Postojni. Pa malo sprašujem okoli in ne vem če sem slišal koga reč kako pozitivno stvar o tem mestu. :))
Pa da je preveč mraz, pa da so tam sami južnjaki, pa "ne grem tja pa da mi plačaš"...

Kakšne mate izkušnje tisti ki živite/ste živeli v Postojni? Kje ste živeli prej/potem?
Plusi, minusi, vsako mnenje dobrodošlo. :)

pirat ::

Ma plus je po moje bližina Avio Pub-a in njihovih pizz. Na poti iz Primorske se praviloma tam ustavimo :-)

krucymucy ::

Plus je gotovo lokacija sama. V okolici veliko narave za razne sportne aktivnosti, avtocesta. Do Ljubljane in do obale je manj kot pol ure.
Mesto je urejeno in ima vse kar je potrebno. Glede na to da gre za turisticno lokacijo je tudi druzabno zivljenje ok.
Razen vetra ne vidim nekega minusa.

TheBlueOne ::

Meni pa Avio Pub pizze ne pasejo. :D

Jaz bi se postojne izognil. Poleti je vroce kot na morju, samo da ni morja, pozimi pa tak mraz, da ga ne dozivis na severnem polu. Ko piha burja imas ves sneg v vogalih.

Pozitiven del je, da lahko naravno susis prsut. Tudi, ce si jamar, je kar idealna.

Zgodovina sprememb…

Machete ::

Kot mesto je žalost.
Veter je dejanski faktor in se je težko navadit.
Geolokacija zelo dobra.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Buggy ::

Meni pa Avio Pub pizze ne pasejo. :D


Kakor so splosno opevane, sem bil tudi jaz negativno presenecen in gremo raje v Cuka...cene so v obeh primerih pretirane za to kar dobis. Sicer se pa o okusih ne razpravlja ;)

Meni je pa mesto dokaj simpaticno...oddaja nek pozitiven vibe, se bolj pa bliznja okolica in hiske na obrobju, da nimas ravno stanovanja v centru.

Ma_en_tm ::

Živim v hiši na Kremenci(del Postojne s pretežno hišami). Super mi je zelo praktična avtocesta(praktično 45 min do Lj ali Kopra). Par trgovin je, nič posebnega, bolj manjše izpostave kot kaj drugega. Neki festivali sicer so poleti(predkoronski časi), mene to ni nikoli preveč ganilo. V blokih so pretežno južnjaki, na popoldanskem pasjem sprehodu slišiš večinoma "južne jezike". V blokih živi tudi ogromno penzionerjev, zato je Postojna nabita tudi dopoldan, ko bi si človek mislil, da so ljudje po službah.
Sam sem sicer zadovoljen, če zaradi hrupa ne moreš spati imej v mislih tudi Poček, ko pridejo Američani vsake par mesecev nabijat vaje(so ravnokar, mene ne moti, psa in mamo pa). Če imaš pa še kakšno bolj konkretno vprašanje pa kar na plano :)

KAVINSKY ::

Od trgovin imaš na voljo skoraj vse. Mraz stisne, ni pa razlike več kot 5°C - so jutra bolj mrzla. Piha? Dokler ne trga streh "samo malo vleče". Južnaki so tam od nekdaj (JNA), po propadu gradbenih firm pa jih je precej šlo stran. 2, 3 generacijo jih razen po priimku ne pogruntaš. Je Logatec bolj kulturno bogat.

Avtocesto imaš blizu, naravo imaš blizu (bivše smučišče Kalič za sankanje tamalih). Šole, bolnica, priključek avtoceste. Občasno grmi iz Počka, ampak še za novo leto ognjemeti bolj pokajo - neglede na to kaj pravijo lokalne civilne iniciative.

Vedno so neki kompromisi. Premium klime na premium lokaciji premium nepremičnine za budget ceno ne boš dobil nikjer.

Ma_en_tm ::

@bobi_palčka: Ne forsiraj Kaliča preveč, ker je neki starec kupil tisti parking(morda zraven tudi kočo) in je že luknjal gume folku ki so na "njegovem" parkirali :)
Drugače pa ja, s trgovinami sem imel v mislih bolj to, da če so kakšne posebne akcije v Šparu, Lidlu se tu nič ne dobi. Tuš je tudi čista žalost. Je pa plus, da je nekaj časa bil tudi kino(mojKino ali nekaj takega) in si si lahko tja šel kaj ogledat(spet, predkoronski časi).

TheBlueOne ::

Mani je bilo smotano, ker Ljubljana je predalec za delat, morje je predalec za delat, Italija je predalec za delat. Ce imas podjetje in ti take povezave koristijo, potem je OK.

Realist ::

Predaleč za delat? 40 minut? No odvisno na katerem koncu LJ si. ampak tudi Iz enega konca LJ do drugega rabiš 20 minut.

HulkHogan ::

Jaz bi pogledal če majo sposobno zdravstvo in pa šole.

Realist ::

Šole imaš praktično vse. Dve osnovni, šolski center za srednjo šolo in tudi višje.

Buggy ::

Realist je izjavil:

Predaleč za delat? 40 minut? No odvisno na katerem koncu LJ si. ampak tudi Iz enega konca LJ do drugega rabiš 20 minut.


jaz imam ene par sodelavcev, ki se dnevno vozijo s Postojne v LJ in se noben ne pritozuje, razen pozimi, ko pride do kaksnega zastoja na AC.
Ko sem zivel se v LJ sem v "rush-hour" rabil iz Vica v Moste tudi 40min tako da je to zelo relativno. Nenazadnje lahko samo v Skofljici v kolonah ki so bile do pred kratkim stalnica, prezdis tudi pol ure na mestu ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

TheBlueOne ::

Realist je izjavil:

Predaleč za delat? 40 minut? No odvisno na katerem koncu LJ si. ampak tudi Iz enega konca LJ do drugega rabiš 20 minut.


Seveda, to nisi od naslova do naslova prej kot v uri, kar je dve uro samo voznje na dan. Meni je to nesprejemljivo, vem pa da marsikdo to zmore.

Kar se tice sol, vrtcev, zdravstva je bilo OK. Se nihce ni pritozeval.

Zgodovina sprememb…

PromeuZ ::

Zdravstvo (ZD, urgenca, porodnišnica) je dobro pokrito, prav tako šolstvo (vrtci, 2xOŠ, 2xSŠC, VŠ) - mesto kot vsako drugo. Plus je edino mogoče, ker ni več kakšnih večjih industrijskih obratov.

Raje glej mikrolokacijo nepremičnine, ker v zadnjem času se gradijo nove "premium" stavbe katere so lokacijsko med železnico in AC, kar ne zagotavlja ravno največje kakovosti bivanja. Osebno bi se tudi izognil predelanim apartmajem, ki jih je Batagelj prodajal kot premium Zeleni biser.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

Dzhimen ::

Kaj pa recimo stanovanje v bloku Park pod Javorniki? Navzven izgleda v redu, lokacija malce odročna da ni ravno v centru. Se bo ene par stanovanj prodajalo na dražbi v kratkem. Izklicna cena za dvosobno stanovanje 50m^2 je nekaj čez 80.000EUR. Za koliko se bo prodalo je sicer druga zgodba...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dzhimen ()

LeXani ::

Hodil v srednjo tja, se strinjam s predhodniki. Mi ni bilo všeč. Cerknica dost bolš okolje..
Čas prve prijave 04.11.2005

zobnik ::

Iz Viča čez center do Zaloga rabiš 40 minut v jutranji ali popoldanski uri tolk rabiš iz PO do LJ če ni prometne

KAVINSKY ::

Odvisno od dneva, sem že rabil 15 minut, sem že rabil debelo uro.

Od Brezovice do Postojne pa je tudi že trajalo pol urce, če ni gneče. Ali par ur, če je šel šlepar počez na zasneženem Vrhniškem klancu.

Machete ::

16-18 min ex mitnica Log-Po, če je prosta cesta.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Glodko ::

Kaj pa recimo stanovanje v bloku Park pod Javorniki? Navzven izgleda v redu, lokacija malce odročna da ni ravno v centru. Se bo ene par stanovanj prodajalo na dražbi v kratkem. Izklicna cena za dvosobno stanovanje 50m^2 je nekaj čez 80.000EUR. Za koliko se bo prodalo je sicer druga zgodba...


Gre za DUTB stanovanja. Stanovanja so bila prebeljena, to je pa tudi vse. Sicer so pa stala prazna 12 let. Že ob izgradnji so imeli težavo s prodajo, tako je bil blok 10 let na pol prazen. Ena dražba je bila lani poleti. Trenutno so ostala samo še stanovanja z najslabšo mikrolokacijo - s teraso poleg smeti ali pa mansardno kjer so problemi z zamakanjem strehe... Kvaliteta gradnja na splošno je slaba. Sem se sicer tudi sam zanimal in šel na ogled. Precej tudi govoril s temi, ki že živijo notri. Glede na Postojnski mraz velja še omenit, da ogrevajo (radiatorji, voda) na utekočinjen naftni plin, tako da so stroški čez zimo zelo krepki. Cene že ob prvi dražbi niso nekaj podivjale. Dejansko gre za mogoče solidna stanovja, ki pa so vprašljive kvalitete. Ceno utegne tako dvignit kvečjemu slaba ponudba v Postojni.

hipertija ::

Nisem iz Postojne, sem pa morda zato bolj objektiven... Lokacija je TOP:
- bližina avtoceste - glavno mesto Ljubljana na dosegu roke... morje imaš na dosegu roke, Italijo imaš na dosegu roke npr. Trst, Gorico; Hrvaška je delno na dosegu roke, verjetno v roku 10-15 let ko bo AC pa imaš tudi Rijeko blizu. Torej izhodišče imaš za vse večje nakupe, obiske, poslovne poti itd.
- delno turistična točka, vsi večji shopping centri, zdravstveni dom, zelo dobro zorganizirani gasilci (poznam iz izkušenj), na splošno se mi zdi precej urejeno mesto, vrtci šole itd.
- železniška povezava za silo in za otroke, če gredo študirat v Lj
- športne aktivnosti: veliko imaš narave za pešačenje, da o kolesu ne govorim - spomladi, ko je v notranjosti še mraz, se zapelješ do Vipave, Krasa in že kolesariš, poleti se umakneš v hribe iz zaledja.
- kako je s firmami ne vem, ampak imaš kot rečeno blizu npr. Sežano, Logatec, Vrhnika itd. tako da je vse precej na dosegu roke.

To da so južnjaki, je res, je pa tudi res, da so vsepovsod drugje... odvisno kam boš šel. Če imaš lastno hišo, ne vem kaj bi te motilo, če greš v blok, pa lahko greš kamor koli v Slo pa se boš hočeš nočeš srečeval z njimi. Mogoče ti pridejo prav za fasado in gradbena dela kdaj.

Kar se vremena tiče pa... ja je na prepihu, ampak saj je tudi komplet Vipavska dolina, Kras itd. tega se navadiš, kot se navadiš mraz, sonce, dež itd. Postojna ima eno dobro lastnost, če si sit vremena - kadar je v notranjosti oblačno, greš na Primorsko in ob burji prijetno sončno, ko je na primorskem oblačno, je pa velikokrat ravno obratno, v notranjosti boljše vreme. Razumem pa, da zna biti zoprno, kadar je veter v kombinaciji s snegom... ampak kolikokrat je to letno? 10-15 dni?
Geološko so sicer boljši konci v Sloveniji, kar bi te lahko motilo, če se misliš it težkega vinogradnika, sadjarja zaradi prsti.

Postojna je top lokacija, to je garant: pomisli na Bovec, Kočevje, Ravne na Koroškem, Zagorje ob Savi, Bistrico ob Sotli... pa malo primerjaj kraje.
Prekle za kurnk

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hipertija ()

Ma_en_tm ::

LeXani je izjavil:

Hodil v srednjo tja, se strinjam s predhodniki. Mi ni bilo všeč. Cerknica dost bolš okolje..


Kje si pa ti ravno Čufarijo našel? Če ti je bližina avtoceste kolikor toliko pomemben faktor, moraš upoštevat, da se Rakek vleče kot slabo leto.

hipertija ::

Ma_en_tm je izjavil:

LeXani je izjavil:

Hodil v srednjo tja, se strinjam s predhodniki. Mi ni bilo všeč. Cerknica dost bolš okolje..


Kje si pa ti ravno Čufarijo našel? Če ti je bližina avtoceste kolikor toliko pomemben faktor, moraš upoštevat, da se Rakek vleče kot slabo leto.

pol se pa še nisi iz Idrije vozu do AC
Prekle za kurnk

Dri3r ::

Jaz se po cca 10ih letih selim ven iz Postojne. Geo lokacija je super, v radiju 35 min vožnje je obala, Ljubljana, Nova Gorica, Ilirska Bistrica, Cerknica,.. Poleti so temperature kar ugodne, tako da v stanovanju nisem rabil klimatske naprave. Začne pa kurilna sezona že oktobra in traja vse do aprila/maja. Zime so zadnja leta sicer malce bolj znosne, npr letos je bilo snega le za vzorec.

Od začetka me je najbolj motil veter (burja), ki je tukaj kar stalnica. Narave je veliko vendar ni kaj videti (gozd/travnik), priljubljeni trim točki sta koča Mladika na Pečni Rebri in pa hrib Sovič.

Mesto kot tako je bolj ko ne mrtvo večino leta, nič ne dogaja in se nimaš kam iti. Jamo in predjamski grad si pogledaš in to je vse kar je. Poleti postavijo oder na glavnem trgu za kakšen uizi koncert, pozimi na tem mestu stoji mini drsališče. Prehrambene trgovine so večinoma vse, vendar so na robu mesta. Ostala ponudba (oblačila, pohištvo, tehnika) je precej bolj skopa.
Vrtec je velik (za cca 1000 otrok) in pa tudi kar polno zaseden. OŠ sta dve, na katero bo otrok hodil pa določa ulica bivanja (pol mesta v eno, pol v drugo). Srednja šola je bolj za silo cca 5 programov. Mestu manjka bolnišnica, zdravstveni dom je sicer ok vendar se v praksi pokaže, da moraš vedno iti drugam (LJ, Izola, Šempeter) tudi za precej osnovne stvari.

All in all precej zaspano mesto na prepihu z ugodno geo lokacijo in večinoma neugodno klimo.
dri3r

Ma_en_tm ::

hipertija je izjavil:

Ma_en_tm je izjavil:

LeXani je izjavil:

Hodil v srednjo tja, se strinjam s predhodniki. Mi ni bilo všeč. Cerknica dost bolš okolje..


Kje si pa ti ravno Čufarijo našel? Če ti je bližina avtoceste kolikor toliko pomemben faktor, moraš upoštevat, da se Rakek vleče kot slabo leto.

pol se pa še nisi iz Idrije vozu do AC


Ne me narobe razumet, verjamem da so dosti slabše situacije po Sloveniji, ampak če že imaš možnost izbire...

nirm ::

sem bil nekajkrat po več dni v postojni, tako da nisem najbolj pravi naslov za resne odgovore ampak eden od plusov mi je bil ta, da so noči poleti hladne, je pa res da potem sonce prpiči čez dan in ultra razbeli vse.

jesen in pomlad je dosti lepa, sploh ker ima postojna arhitekturno že malo tudi italijanski vajb. zime so pa mrzle.

kar se pa ljudi tiče, je pa res dosti penzionerjev, južnih bratov in tudi dosti malo bolj zaplankanih slovencev. ampak po drugi strani sem vsaj jaz dosti spremenil mnenje glede tega da mora biti neki high society okoli tebe, ker pogosto se imaš med slednjimi lahko slabše.

imajo zelo dober kebab, ponoči je še kar mir z izjemo tržaške, kjer se nabira mularija.
za neko začasno življenje mene ne bi motilo živeti v postojni, za neko resno dolgoročno življenje pa mi ne deluje ravno

zobnik ::

Predlagam okolico Ljubljane, smer Polhov Gradec, čudovita narava do Ljubljane so ravno predkratkim porihtal na novo cesto, tako da do Viča rabiš 15 minut čist lepe vožnje....bat se za kak prometni zamašek ga ni, tud nikol ga ni blo, sam se vozim čez Polhov Gradec al pa Horjul....Tud Žiri, Poljanska dolina so mogoče dobra izbira...sam kot vem prometa je tam dost.

PromeuZ ::

@Dri3r

Srednja šola je bolj za silo cca 5 programov.


Dva srednješolska centra sta:
https://sgls.si/ - 3 je programi
https://scpo.splet.arnes.si - 4/5 programov (odvisno kako jih kategoriziraš)

Mestu manjka bolnišnica, zdravstveni dom je sicer ok vendar se v praksi pokaže, da moraš vedno iti drugam (LJ, Izola, Šempeter) tudi za precej osnovne stvari


To je bilo mogoče 10-15 let nazaj. Sedaj se za večino osnovnih zadev pelje nončko samo do Postojne in jo tam tudi poservisirajo.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

mancini ::

Katero mesto pa danes nima gimnazije?

Ma_en_tm ::

@OP: mislim da je Dri3r skoraj popolno povzel. Meni sicer kar je napisal ugaja, verjamem pa, da ne vsem.
PS: sploh nisem vedel, kje je ta Park pod Javorniki, pa sem se zjutraj na poti v službo zapeljal do tja. Od zunaj zgleda lepo urejeno, malo zmotilo me je le, da zgleda pred blokom kot švercersko dvorišče(3 avti brez tablic, 2 avta z nekimi -ć s.p. napisi)

borut_p ::

V postojni imas pri zelezniski postaji novogradnjo. Ce gledas stsnovanja obrnjena proti postojni so super. Cens pa je za mene (iz lj) nizka.

Alfa Dog ::

Sicer ne živim v Postojni ampak malo bolj proti jugu, ma ti lahko vseeno povem par bonusov in anusov življenja v Postojni, ki jih predhodniki niso omenili.
Kaj je slabo:
-prebivalci Postojne so torbarji (po uni legendi o zmaju), bolj južno živeči jih včasih ozmerjamo tudi s čufarji
-pri lokalnih dilerjih boš dobil samo tretjerazredni heroin (slišal od par marinerotov ki so prepluli že vsa svetovna morja in probali vse). Po dobro robo boš moral v Ilirsko Bistrico ali Sežano (tam je pa drago zaradi taljanov)
-ni nekih dobrih prostitutk, samo stare putane iz zlatih časov postojnske jame (70. leta) ki so že v penziji. Spet bo treba v Sežano in okolico, kjer pa so cene višje zaradi taljanov (tako pravijo)
-ni nočnih klubov in diskotek, ponoči vse mrtvo. Poleti so sicer neki koncertići, ma se ob 11. uri vse neha

Kaj je dobro
-če si ljubitelj vina, imaš Vipavo in okoliške vasi čisto blizu. Par flaškonov in par prjatlov v avto, pa skozi Razdrto dol in si že tam. Izbiraš, pokušaš in nalivaš in ko so polni flaškoni, prjatli in ti se lepo pelješ domov. Vsakih par tednov ponoviš vajo.
-če ti je bolj ljub šnops, imaš Brkine blizu. Vsi vemo da so brkinske čjšpe najboljše, šnopc pa tudi.
-okoliški gozdovi so bogati z raznovrstno divjadjo (medved, jelen, veper, volk), tako da če si jager je to raj na zemlji. Z malo taktiziranja se lahko vpišeš v lovsko družino kje pod Nanosom, ki ima v lovišču tudi gamsa. Z nekaj lovske sreče boš kmalu imel na zidu našopano gamsjo glavo
-Postojna in okolica ima bogato lesarsko tradicijo in ogromno mojstrov (tudi takih ki imajo še vseh 10 prstov). Če imaš veselje do tega, si opremiš delavnico in kak lokalni mizar te bo rade volje podučil. Priporočam dobro invalidsko zavarovanje.
-v okolici je kar nekaj dilerjev z opažnimi ploščami ter gradbenih trgovin. Jugovičev je tudi dosti, tako da lahko štartaš kak gradbeni biznis
-po kakih okoliških vaseh se najdejo betule ki so odprte do ranih jutranjih ur, tako da lahko s tem kompenziraš manjko nočnih klubov
-okolica je prepredena z gozdnimi potmi, ki jih lahko izkoristiš za MTB ali pa za povratek iz prej omenjenih betul
-ker so putane v Sežani tako drage, si ga trikrat vržeš na roko in prihraniš 300 eur. Če si pravi kerlc, boš lahko mesečno vknjižil tudi 9.000 eur prihranka

profii ::

Alfa dog, če bi take opise naredil za vse slovenske kraje, se z veseljem naročim na tvoj blog.
Takega pogleda ti ne da noben nepremičniski agent, dvomim da tudi domačin. Bere se kot idealn kraj za samskega penzija kripto miljonarja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanja, na splošno

Oddelek: Loža
425378 (2731) Mato989
»

Naravo in družbo slovci ! NA POMOČ PROSIM ...

Oddelek: Loža
232095 (1457) Ales
»

Škofja Loka ali Postojna

Oddelek: Šola
152330 (1391) Zimonem
»

menjava zimskih gum (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8517289 (13092) ...:TOMI:...
»

vožnja cerknica

Oddelek: Na cesti
51391 (1057) harvey

Več podobnih tem