» »

ODLOK o začasni delni omejitvi gibanja in ustavni pravniki

ODLOK o začasni delni omejitvi gibanja in ustavni pravniki

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3 4

luli ::

Da takoj razjasnim dilemo. Da mislil sem, da je naša policija dovolj pametna, da ne ustavlja naključnih sprehajalcev in jim piše kazni ampak sem se očitno zmotil. Zgleda so še kako motivirani.
Ampak to ni zgodba o teličkih s PP Lenart, ki jih deloma celo razumem. Kot so že večkrat razložili je pač treba izpolniti kvoto in zato, ker ne hodim po beznicah in jim plačujem špricarje posledično pač nikogar ne poznam – sem pač najprimernejša žrtev.
Zaradi ugovora me zanima nekaj drugega. Prebral sem vsa možna mnenja tako odklonilna ločena mnenja ustavnih sodnikov, kot mnenje ustavnega sodnika, ki to nikoli ni postal (Dr. Andraž Teršek) Kot vidim se je mnogo »pravnikov« spustilo v neustavnost ZNP, konkretno 2. odstavka 39 člena, noben pa ni problematiziral »odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2«. Ta namreč v 2 členu omejuje gibanje ljudi med 21 in 6 uro, vendar nikjer ne piše na kaj je to gibanje omejeno. Je to na sobo / stanovanje / naslov / mesto / pokrajino / državo ali kaj drugega? Ali tega res nikjer ni zapisanega (gledal odlok in zakon)? Od kod je sploh prišla razlaga, da je prepovedano zapuščati stanovanje?

Miki N ::

Po mojih izkušnjah je to preprosto prepuščeno ... izvajalcu.

Moja nedavna izkušnja je bila da me je policija ustavila ponoči z vprašanjem "kaj delam zunaj" in sem odgovoril da "sem tukaj doma" (v resnici dejansko nekaj ulic naprej) - in je bilo ok. Preverili niso. Se pravi neka fleksibilnost je! EDIT: na splošno saj v LJ ni videti, kot da je dosti kontrole - sploh zdaj, ko vozi LPP po normalnih urnikih - je izgleda preveč ljudi, ki se pač vračajo z busov opolnoči oz. karkoli.

Ampak... pred časom je bila novica, kako so oglobili klošarje, ki so pa dobesedno bili tam doma - na ulici. :))

Clown World

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

vostok_1 ::

Naj mi raje obrazložijo to, da nedavno je vlada povedala, da bodo državo jemali kot celoto, sedaj pa Obalno-Kraška regija se zapira.
A tej naši ustavni sodniki so vredni kaj več kot pol mlahavega kurca?

Zakaj se ni še noben pravnik zoperstavil tej neumnosti...ne vrjamem, da je vse čisto z ustavo.

Zakaj lahko vlada po mili volji razglasi izredne razmere, kje so pravni varnostni ventili, ki preprečijo samovoljo vlade?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vostok_1 ()

MadMicka ::

Predpisano je zgolj, da se ljudje ne smejo gibati po Republiki Sloveniji. Pač to pomeni, da morajo fizično ostati tam kjer se nahajajo bo 21.00 uri. To ne pomeni nujno, da morajo biti doma. V povezavi z drugimi členi, če se npr. nahajajo v gostilni, pri sosedu, ali pa so na poti, se vozijo z avtom in se npr. ob 21.00 uri ustavijo nekje ob cesti ter čakajo na jutro, prepovedi gibanja ne kršijo, lahko pa kršijo kaj drugega (npr. če so v gostilni ali pri sosedu, prepovedano zibranje ljudi, če jih je npr. več kot 10.

Bolj tu vidim problem, da mi ni jasno, kako bi lahko s prepovedjo gibanja ob upoštevanju ostalih predpisov dodatno preprečil širjenje bolezni. Če so zadeve zaprte, če je omejeno zbiranje na 10 ljudi, če moraš ohranjati razdaljo, nositi masko, itd. je vseeno, ali je to ponoči ali podnevi, dodatno s tem nič ne prispevaš k preprečevanju širjenja bolezni in bi zato taka omejitev oz. policijska ura morala biti neustavna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMicka ()

MadMicka je izjavil:

Bolj tu vidim problem, da mi ni jasno, kako bi lahko s prepovedjo gibanja ob upoštevanju ostalih predpisov dodatno preprečil širjenje bolezni. Če so zadeve zaprte, če je omejeno zbiranje na 10 ljudi, če moraš ohranjati razdaljo, nositi masko, itd. je vseeno, ali je to ponoči ali podnevi, dodatno s tem nič ne prispevaš k preprečevanju širjenja bolezni in bi zato taka omejitev oz. policijska ura morala biti neustavna.

Pa to se sprašujem...epidemiologi so povedali da regije in policijska ura nista smiselna...

...ustavni sodniki pa kaj delajo?

Dobesedno smo prepuščeni samovolji vladajočih. Pozive k revoltu pa ne samo, da kaznujemo finančno, še ljudstvo pravi, da ni moralno.

Jezus kristus...

Prepričan sem, da 2020 je leto, kjer je moderna demokracija umrla.
Žalostno je, da se nekateri še iz tega posmehujejo.
There will be chutes!
It came from the lab.

Zgodovina sprememb…

ajdov2 ::

vostok_1 je izjavil:

demokracija je bila mrtva že nekaj časa, tole s korono je zadevo samo naredilo bolj očitno

Zimonem ::

Teršek ni ustavni sodnik, do pa postal.
Je pa tole z ustavljanjem sprehajalcev in enkrat sem videl neko ubogo trgovsko potnico , ki je zgubila cca pol ure zaradi napačne registracije ... Precej izborno glede koga najti in kaznovat, nadlegovat. En let pač ne moreš bit zaprt v stanovanju.

M.B. ::

Pa še eno dobro vprašanje zakaj smo bli omejeni na občine in vse trgovine in šole zaprte v rdeči fazi, če je zdaj obalnokraška regija v rdeči fazi z odprtimi šolami in malimi trgovinami in odprtimi občinami. Tako da smo bli 4 mesce zaprti brezveze. In to so zdaj celo pokazali.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

ajdov2 je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

demokracija je bila mrtva že nekaj časa, tole s korono je zadevo samo naredilo bolj očitno

Res je. Že z "teroristično grožnjo" se je slabo pisalo. Sedaj z "bioteroristično" pa smo zaključli.
Smilijo se mi mladeži, ki bodo sedaj odraščali v covid svetu in formirali svoje navade v sterilnosti.
Jz se ne pritožujem toliko zase...jz stari prdec sem že izkusil večino dobrot življenja.
Oni pa...

Zimonem je izjavil:

Je pa tole z ustavljanjem sprehajalcev in enkrat sem videl neko ubogo trgovsko potnico , ki je zgubila cca pol ure zaradi napačne registracije ... Precej izborno glede koga najti in kaznovat, nadlegovat. En let pač ne moreš bit zaprt v stanovanju.

Očitno se tudi to da. In če rečeš kaj proti, te koronarji označijo za granny killerja itd.

M.B. je izjavil:

Pa še eno dobro vprašanje zakaj smo bli omejeni na občine in vse trgovine in šole zaprte v rdeči fazi, če je zdaj obalnokraška regija v rdeči fazi z odprtimi šolami in malimi trgovinami in odprtimi občinami. Tako da smo bli 4 mesce zaprti brezveze. In to so zdaj celo pokazali.

Demokracija je umrla. Varnostni aparati, ki nas bi morali ščititi so obnemeli.

Zakaj to ni glavna prioriteta vsakdanjika normalnih ljudi...ne razumem.
Noben iPhone ni več pomemben od vaše svobode. And yet...

Pa še eno vprašanje za pravnike:

V kateri točki bo legitimno in ustavno pozivati k oboroženemu revoltu?

Če je odgovor "nikoli", kako torej naj sploh obvarujemo svoje pravice? With bad language...ali kako je že tisti v filmu rekel?
There will be chutes!
It came from the lab.

Zgodovina sprememb…

el_bahattee ::

MadMicka je izjavil:

Kaj pa je tu tako nejasnega? Pač preprečiti želijo nenujno zbiranje na obiskih in privatnih zabavah, ki praviloma potekajo zvečer. Če ne bi bilo policijske ure se lahko recimo vsak dan dobiš s 8 kolegi pri nekomu doma - po možnosti v drugem kraju - in se družite pozno v noč, verjetno brez razdalje in brez mask. Če ima nekdo iz te družbe korono, s simptomi ali ne, se ta zlahka širi naokoli.

Policijsko uro imajo v tej situaciji številne države, ni to naša pogruntavščina... torej očitno ima nek učinek.
Come to my center, you enter the winter.

bili_39a ::

el_bahattee je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Kaj pa je tu tako nejasnega? Pač preprečiti želijo nenujno zbiranje na obiskih in privatnih zabavah, ki praviloma potekajo zvečer. Če ne bi bilo policijske ure se lahko recimo vsak dan dobiš s 8 kolegi pri nekomu doma - po možnosti v drugem kraju - in se družite pozno v noč, verjetno brez razdalje in brez mask. Če ima nekdo iz te družbe korono, s simptomi ali ne, se ta zlahka širi naokoli.

Policijsko uro imajo v tej situaciji številne države, ni to naša pogruntavščina... torej očitno ima nek učinek.

Saj to je vprašanje... kakšna je razlika, če se družijo do 21h, ali če se družijo dlje?

el_bahattee je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Neumnost. Druženje je samo prestavljeno na drugo uro oz. underground.

Prehajanje bo dovoljeno ob predložitvi negativnega testa ali dokazila o cepljenju.

https://www.24ur.com/novice/korona/v-sr...

Zanimivo, da je MSM ignoriral točko, kjer lahko prehajaš tudi z potrditvijo o prebolelosti.
There will be chutes!
It came from the lab.

Zgodovina sprememb…

el_bahattee ::

bili_39a je izjavil:

Saj to je vprašanje... kakšna je razlika, če se družijo do 21h, ali če se družijo dlje?

No ja, večinoma se zabave oziroma obiski ne zaključijo pred 21-to uro, sploh v zaključkih tedna. Pač nekje je treba postaviti neko razumno uro, seveda pa to ne more povsem preprečiti teh zadev.
Come to my center, you enter the winter.

jshadlsa232 ::

el_bahattee je izjavil:

Očitno? Očitno nima nobenega. Gripa cifre so začele padat, ker se zaključuje obdobje gripe. Kdo bi le vedel. Še vedno čakamo na posnetke evropejcev, kako umirajo sred hoje na ulicah.

c3p0 ::

Zimonem je izjavil:

Upam da nikoli ne, ker toliko kot pa on naklada, se še za navadnega sodnika ne spodobi.

Zgrešili ste bistvo.
Gre za dva različna pojma. Eno je omejevanje gibanje, kjer se morajo določiti območja, kjer je gibanje omejeno, drugo pa je prepoved gibanja, kjer se lahko določijo območja, kjer ta prepoved ne velja.
Odlok piše, da je gibanje po 21. uri omejeno, vendar nikjer niso definirana območja, kjer bi ta omejitev veljala. In to pravno praznino definiranja območja si očitno vsak policaj in inšpektor razlaga po svoje. Že bežen pogled na internetu pokaže, da si policaji v Kopru, kjer je trenutno situacija najslabša razlagajo, da je za klošarje gibanje omejeno na območje, kjer se ponavadi nahajajo, policaji drugje pa očitno kakor se komu zahoče. Kolikor je meni zakonodaja jasna pa temu ne bi smelo biti tako. In ne ne gre za policijsko uro, saj se ta lahko razglasi izključno na podlagi razglasitve izrednih razmer.
Seveda je možno, da si zadevo razlagam napačno; in iz tega bi sledilo, da pač naši pravniki te zadeve ne vidijo, vendar mislim, da je vzrok tega preprosto v tem, da naši sodniki in drugi pravniki ustave in osebnih svoboščin preprosto ne razumejo. Prav tako so mi še posebej zanimiva mnenja DR.DR. Jakliča, ki se o tem preprosto noče izreči, kljub temu, da so po navadi prav njegova mnenja najbolje obrazložena in tehtna. Njegovo zadnje mnenje je šlo v smeri, da ustavno sodišče o tem sploh ne bi smelo odločati, saj pritožnik, ki je hkrati zaposlen na US pač ne bi v zvezi s tem smel sploh sprožiti nekega splošnega vprašanja. Pravzaprav sem siguren, da bo tudi njegovo mnenje šlo v smeri, da ukrep ne velja, ko bo o tem potrebno odločiti.

Skratka po mojem mnenju težava ni toliko v zakonu o nalezljivih boleznih, ki je tokaj smiselno napisan in ki mu že sama ustava daje pravico do omejevanja gibanja, temveč v odloku, ki ga je sprejela vlada, ki je preveč nedorečen in nespecificiran ter splošen in ne upošteva načela, da se ustavne pravice moraja omejiti v najmanjši možni meri, da bi se dosegel namen. Prav tako mora biti omejevanje dorečeno, saj že sam zakon pravi, da se v primeru epidemije gibanje lahko omeji ali prepove. In odlok govori, da je gibanje omejeno in ne prepovedano, hkrati pa ne določi niti prostora, kjer bi to veljalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: luli ()

111111111111 ::

MadMicka je izjavil:

Ker je narod butast. Tako vsaj ustaviš marsikatero popivanje, ki bi se dogajalo, če ne bi bilo policijske ure. In ko se ljudje napijejo maske padejo. Od nekdaj so, pa ne bi sedaj.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

kotanyi ::

111111111111 je izjavil:

Ker je narod butast. Tako vsaj ustaviš marsikatero popivanje, ki bi se dogajalo, če ne bi bilo policijske ure. In ko se ljudje napijejo maske padejo. Od nekdaj so, pa ne bi sedaj.

Tu se pa v prvem stavku strinjam s tabo. Najmanj 20% naroda vas je res čisto za luno. Vsaj tistega, ki nekritično požre vsak ukrep in vsako nesmiselno razlago ki vam jo servirajo bivši partijci.

Dejstvo pa je, da ne omejitev na občine, ne omejitev gibanja v nočnem času nimata prav nobenega strkovno podkrepljenega dokaza o pozitivnih učinkih na potek epidemije. Še več, še stroka direktno dvomi o učinkih. Vse kar imamo so špekulacije in pa "sej drugi majo tut, pol zih neki deluje".

Na to nekateri opozarjamo že leto dni, ampak....what you said.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kotanyi ()

uvodV?? ::

kotanyi je izjavil:

Dejstvo pa je, da ne omejitev na občine, ne omejitev gibanja v nočnem času nimata prav nobenega strkovno podkrepljenega dokaza o pozitivnih učinkih na potek epidemije. Še več, še stroka direktno dvomi o učinkih. Vse kar imamo so špekulacije in pa "sej drugi majo tut, pol zih neki deluje".

Sam sem sicer strogo proti temu ukrepu (policijska ura), ampak trditi da ta nima učinka je ali metanje peska v oči ali namerno zavajanje.

Je pa ukrep neustrezen ker gleda na reprisivnost nima dovoljšnega učinka, ki bi ga opravičil. Tudi sam ne razumem kako je lahko to sploh šlo skozi in kako da ta ukrep še kar ostaja.

Z ostalim napisanim (ne citiranim) se pa strinjam.

uvodV?? je izjavil:

Sam sem sicer strogo proti temu ukrepu (policijska ura), ampak trditi da ta nima učinka je ali metanje peska v oči ali namerno zavajanje.

Pazljivo preberi še enkrat - kar sem napisal, nedvomno drži. Nek učinek zagotovo je, morda deloma koristen, morda pa celo kontraproduktiven, ker npr. ljudje dajejo manj poudarka na smiselnejše ukrepe. Ampak učinek tako represivnih ukrepov, ki bistveno in dolgotrajno omejujejo svobodo prebivalstva ne bi smel biti prepuščen špekulacijam.

Še brezjajčno ustavno sodišče je med vrsticami povedalo to, da mora obstajat neka strokovna presoja. A tudi oni so se nam izneverili na celi črti.

kotanyi je izjavil:

Tu se pa v prvem stavku strinjam s tabo. Najmanj 20% naroda vas je res čisto za luno. Vsaj tistega, ki nekritično požre vsak ukrep in vsako nesmiselno razlago ki vam jo servirajo bivši partijci.

Na to nekateri opozarjamo že leto dni, ampak....what you said.

Enostavno, nekateri znamo razmišljat. Ko vas je vlada po koncu poletja pustila, da ste sami presojali, se je okužba razširila, ker ne znate spoštovati osnovnih ukrepov. Takih vas je 80%, mi ki smo za luno, smo pa tudi za ukrepe.

In neki bedni izgovori, da policijska ura nima učinka, ti ga povem direktnega, preverljivega. Preveri koliko prometnih nesreč, je bilo ponoči odkar velja policijska ura. TO da nima nobenega učinka je metanje peska v oči in izgovori.

Ustavi se druženja, ustavi se obiske, itd... POdpiram ukrep. Morda, da ostane v veljavi kar za stalno, seveda samo za kolesarje in levičarje.

kotanyi je izjavil:

Pazljivo preberi še enkrat - kar sem napisal, nedvomno drži. Nek učinek zagotovo je, morda deloma koristen, morda pa celo kontraproduktiven, ker npr. ljudje dajejo manj poudarka na smiselnejše ukrepe. Ampak učinek tako represivnih ukrepov, ki bistveno in dolgotrajno omejujejo svobodo prebivalstva ne bi smel biti prepuščen špekulacijam.

Še brezjajčno ustavno sodišče je med vrsticami povedalo to, da mora obstajat neka strokovna presoja. A tudi oni so se nam izneverili na celi črti.

Najprej poglej po tujini, ko so čez dan lahko psrehajali samo pse in šli na psrehode, potem pa se tukaj buni in šinfaj oblast.

Tukaj jokcat kakšna je naša vlada, je popolni nesmisel, ker je celotna v EU v primežu lockdowna. Nekatere države celo zaostrujejo, medtem ko naši že sproščajo, ampak to seveda pozabiš omenit. Obešaš se na to policijsko uro kot opica na palmino drevo. Jaz bolj bentim nad državo, da bi morala obdržati zaprte trgovine še kakšne 3 tedne. Prehitro se gremo sproščanje.

Zgodovina sprememb…

Kvatebrigic ::

Tudi ti nehaj jokcat in če ti tako paše, se zapri v klet in ne hodi več ven.
Pozabljaš, da so imele države okoli nas vse sproščeno tja do decembra, mi smo pa zaprti že od oktobra. Brez efekta.
Spomnim se Hojsove izjave, ko je večkrat poudaril, da tu ne gre za policijsko uro in da zadeva res, ampak res samo začasna...
Pozimi v slabem vremenu in temi je zadeva še šla nekako skozi, zdaj ko bo dan daljši in prestavimo uro, bo pa tole vrhunski nesmisel.

Smrekar1 ::

vostok_1 je izjavil:

Zakaj se ni še noben pravnik zoperstavil tej neumnosti...ne vrjamem, da je vse čisto z ustavo.

Saj ni, vsi ukrepi, ki ne pridejo iz stroke in se jim učinkovitost ne preverja 1x tedensko so v neskladju z ustavo.

Problem je v tem, da mora to nekdo prijaviti na US, ki mora potem vprašanje obravnavati in o tem nekaj povedati. Ukrepe lahko razveljavi, ampak kaj si s tem dosegel? PTTM bo pljuval po tebi kako moriš državljane, izdal nov odlok ki bo dosegel isto (mogoče se bo Krava Beovićka spet pod kaj podpisala) in rezultata ne bo nobenega. Dejstvo je, da si vlada s sodbo US briše rit. Za to imamo predpisani dve zdravili: konstruktivno nezaupnico in ustavno obtožbo.

Prvo smo že poskusili, ni šlo, je podkupil dovolj posrancev. Bi poskusili še z ustavno obtožbo, mogoče bo tisto kaj bolje?

Vprašam, ker oni to Šarcu so naredili, ker v 90 dneh ni izpolnil sodbe US izpred dveh let (financiranje zasebnega šolstva) in so jasno povedali recimo:

ideologije levega dela političnega spektra, ki ne želi spoštovati ustavnega reda

Tukaj pa se zaradi ideološke platforme sistematično že štiri leta določenemu delu državljanov kršijo človekove pravice

Šarec bi moral po mnenju poslancev 55-80 in SNS-a ministrom v okviru svojih pristojnosti naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča, zato mu očitajo opustitev dolžnega ravnanja. Ker pa še vedno dopušča vztrajanje pri neenakosti pred zakonom, diskriminacijo, kršitev načel pravne države in delitve oblasti, je "podana odgovornost pri izvrševanju funkcije, ki ima za posledico poleg povzročitve nepopravljive škode tudi izgubljeno zaupanje v institucije pravne in socialne države", so zapisali v predlogu. S tem je po njihovem mnenju storil tudi kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Če spremeniš imena in par podrobnosti bi lahko uporabil kar isti tekst kot so ga oni proti Šarcu.

Kvatebrigic je izjavil:

Pozabljaš, da so imele države okoli nas vse sproščeno tja do decembra, mi smo pa zaprti že od oktobra. Brez efekta.
Spomnim se Hojsove izjave, ko je večkrat poudaril, da tu ne gre za policijsko uro in da zadeva res, ampak res samo začasna...
Pozimi v slabem vremenu in temi je zadeva še šla nekako skozi, zdaj ko bo dan daljši in prestavimo uro, bo pa tole vrhunski nesmisel.

KAr naštej te države, ki so bile decembra sroščene.

Kvatebrigic ::

111111111111 je izjavil:

Kvatebrigic je izjavil:

KAr naštej te države, ki so bile decembra sroščene.

Napisal sem DO decembra. Poiščeš s jih lahko sam.

sunshine403 ::

111111111111 je izjavil:

In neki bedni izgovori, da policijska ura nima učinka, ti ga povem direktnega, preverljivega. Preveri koliko prometnih nesreč, je bilo ponoči odkar velja policijska ura. TO da nima nobenega učinka je metanje peska v oči in izgovori.

Glede na to da se hvalis, da znas razmisljat, kar seveda negiras v naslednjem stavku... Tu se govori o policijski uri za zajezitev sirjenja korone. Ne o policijski uri za zmanjsje stevila prometnih nesrec. Definitivno se strinjam, da ima policijska ura blagodejne ucinke na stevilo prometnih nesrec v nocnih urah, ampak tak ukrep je milo receno hudo nesorazmeren za namen zmanjsevanja prometnih nesrec in mocno dvomim, da je to sploh legalno (no zares ni).
Je pa res, da smo v tem letu prisli do stadija, ko je vse sprejemljivo in ko policija, ko jim pocasi ukinejo par pooblastil glede kaznovanja (dvomljivih) odlokov povezanih s korono, postane panicna in zacne iskati nove in nove nacine drkanja ljudi v glavo, ker so v tem letu dobili idejo, da so en in edini, ki odloca, kaj lahko ljudje delajo in kaj ne. Dokazov za to trditev je v zadnjih par tednih malo morje, kamorkoli se peljes.

Problem, ki ga vidim v naši državi so ravno ljudje tipa Smrekar1, Maththai in podobni. Pri njih vedno prevlada ideološko stališče navijanja za določene strukture, ki jim ponavadi zagotovijo dobro plačane službe financirane iz javnega denarja.
Prav tako mi je jasno, da na začetku epidemije vsaka država ubrala neko svojo pot, ki se ji je v tistem času zdela primerna, vendar sem mnenja, da sedaj zadeva traja že dovolj časa in se ni več mogoče izgovarjati na t.i. izredne razmere, ki nujno zahtevajo takojšnje brezglavo ukrepanje. Prav tako sem se vedno strinjal z Janšo, da je sodstvo (pa tudi šolstvo in policija) velika rak rana naše države, ki Sloveniji preprečuje preboj iz ukvirov povprečnosti.
Kljub temu, da mi je bila razumljiva drža sodišč do ukrepov v preteklosti, ko na eni strani niso hotela presojati zakonov in ukrepov, saj bi se lahko zadeva hitro obrnila, pa mi ni jasno, kako so lahko predobro plačani ljudje sedaj slepi in ne zmorejo/upajo presoditi ukrepov sedaj, kjer bi že površen pregled odloka pokazal, da ni specificirano območij, na katerih je gibanje omejeno, ter da je posledično to prepuščeno vsakemu policaju/inšpektorju.

In za konec. Res je, da so nekateri ukrepi v nekaj državah po EU primerljivi. S tem ne mislim Avstrije ampak recimo Italijo, kjer velja prepoved zapuščanja domov v določenem času, vendar že površen pogled pokaže, da so za omenjen ukrep razglasili policijsko uro, ter da že naslov nosi naziv prepoved (in ne omejitev), ter da specificira tudi prostor. Podobno je v Franciji, kjer veljajo ukrepi v večjih mestih, pa po mojih informacijah tudi na Nizozemskem, kar pa nisem uspel preveriti.

Prišli smo torej do bistva:
Zakaj točno si policaji zaslužijo takšne plače? Nevarnost pri delu je neprimerno manjša od recimo poklicnega voznika.
Zakaj točno si sodniki zaslužijo takšne plače? Obravnavajo bistveno manj primerov kot sodniki po Evropi. Prav tako so slepi ali vsaj slabovidni, tako da primere na Evropskem sodišču zgubljamo kot po tekočem traku. Nekajkrat sodb sploh ne obravnavajo in kaznujejo državo, saj je kršitev človekovih pravic tako očitna, da je postopek sploh nesmiseln.

sunshine403 je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Glede na to da se hvalis, da znas razmisljat, kar seveda negiras v naslednjem stavku... Tu se govori o policijski uri za zajezitev sirjenja korone. Ne o policijski uri za zmanjsje stevila prometnih nesrec. Definitivno se strinjam, da ima policijska ura blagodejne ucinke na stevilo prometnih nesrec v nocnih urah, ampak tak ukrep je milo receno hudo nesorazmeren za namen zmanjsevanja prometnih nesrec in mocno dvomim, da je to sploh legalno (no zares ni).
Je pa res, da smo v tem letu prisli do stadija, ko je vse sprejemljivo in ko policija, ko jim pocasi ukinejo par pooblastil glede kaznovanja (dvomljivih) odlokov povezanih s korono, postane panicna in zacne iskati nove in nove nacine drkanja ljudi v glavo, ker so v tem letu dobili idejo, da so en in edini, ki odloca, kaj lahko ljudje delajo in kaj ne. Dokazov za to trditev je v zadnjih par tednih malo morje, kamorkoli se peljes.

Ne hvalim se da znam razmišljat, navajam dejstva.

Kako pa majše število nesreč pripomore k boju v korni? Manj postelj na intenzivi, manj izčrpani zdravniki, itd...

Edino kar se strinjam je da bi sedaj pa policijsko uro opustili, ker nismo več ne v rdeči in ne v črni fazi. To da ni nič pripomogla pa ne sprejmem. Uspešno je zajezila normalna druženja tja do polnoči potem pa domov in s tem tudi pripomogla k zmanjšanju okžub. Tisti, ki so ga hoteli cele noči piti v zidanicah, so ga pač še vedno pili.

111111111111 je izjavil:

Ne eno, ne drugo. Nič novega zate.

111111111111 je izjavil:

Uspešno je zajezila normalna druženja tja do polnoči potem pa domov in s tem tudi pripomogla k zmanjšanju okžub. Tisti, ki so ga hoteli cele noči piti v zidanicah, so ga pač še vedno pili.

To ni nikakršno dejstvo, to je navadna špekulacija. Pa še nelogična za povrh.

kotanyi je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Še brati ne znaš. Dejstvo je da znam razmišljat in da Slovenci pač ne damo nič na priporočila, ampak je treba vse urejat s palico.

kotanyi je izjavil:

To ni nikakršno dejstvo, to je navadna špekulacija. Pa še nelogična za povrh.

Špekulacija? To da so ljudje morali biti do 21h doma, misliš da ni omejilo druženja ljudi? Kdaj ljudje postanejo bolj sproščeni? Ko se žur razvije, tam nekje ob polnoči ti je že vseeno za maske, ukrepe, vlado in krizo. Kje pa je trditev nelogična, pa ve samo tvoja trda butica.

Zgodovina sprememb…

111111111111 je izjavil:

kotanyi je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Še brati ne znaš. Dejstvo je da znam razmišljat in da Slovenci pač ne damo nič na priporočila, ampak je treba vse urejat s palico.

Sure thing, buddy. :D

Drugače lepo da se trudiš, ampak žal tvoje osnovnošolske nebuloze nimajo nič skupnega z besedo "dejstva" pa če gledamo z lune.

111111111111 je izjavil:

Dejstvo je da znam razmišljat in da Slovenci pač ne damo nič na priporočila, ampak je treba vse urejat s palico.

:)) Dobra ja. Problem je zgolj to, da nic od tega ni dejstvo. Tvojo sposobnost "razmisljanja" imamo priloznost opazovati dobesedno ob vsakem tvojem postu. Drugo dejstvo pa tudi ni dejstvo ampak zgolj tvoja predpostavka. Mogoce drzi, mogoce pa tudi ne, je pa tezko to utemeljevati na podlagi trenutne situacije, ko imamo ze skoraj pol leta taksne ukrepe, kot jih ima vecina ostalih drzav max. 2 tedna. Poleg tega je 3/4 ukrepov namenjenih izkljucno izzivljanju bolanih sanj in drkanju ljudi, hkrati pa se sprasujemo zakaj ljudje ne upostevajo niti osnovnih ukrepov. Pac osnovna sola psihologije, ki pa je kot kaze za tiste, ki znate "razmisljati" ze prevec.

To da so ljudje morali biti do 21h doma, misliš da ni omejilo druženja ljudi?

Seveda je. Vprašanje je le, če je bil tak ukrep nujno potreben, ali je bilo dovolj že, da so zaprli lokale.
Kdaj ljudje postanejo bolj sproščeni?

Ko imajo prosti čas, še bolj pa ko je prisoten alkohol, skoraj obvezna je tudi družba. Ampak prepovedati sprehajanje psa in prepovedati vsakršno gibanje (odlok ga napreč prepoveduje) je pa malce pretiran ukrep se ti ne zdil? Po tej anologiji lahko prepovemo tudi ves promet po Sloveniji. Tudi tukaj sem prepričan, da bi se število smrti zmanjšalo.

kotanyi je izjavil:

Drugače lepo da se trudiš, ampak žal tvoje osnovnošolske nebuloze nimajo nič skupnega z besedo "dejstva" pa če gledamo z lune.

Imam narejeno srednjo šolo. Pa ti?

sunshine403 je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Dejstvo je da znam razmišljat in da Slovenci pač ne damo nič na priporočila, ampak je treba vse urejat s palico.

:)) Dobra ja. Problem je zgolj to, da nic od tega ni dejstvo. Tvojo sposobnost "razmisljanja" imamo priloznost opazovati dobesedno ob vsakem tvojem postu. Drugo dejstvo pa tudi ni dejstvo ampak zgolj tvoja predpostavka. Mogoce drzi, mogoce pa tudi ne, je pa tezko to utemeljevati na podlagi trenutne situacije, ko imamo ze skoraj pol leta taksne ukrepe, kot jih ima vecina ostalih drzav max. 2 tedna. Poleg tega je 3/4 ukrepov namenjenih izkljucno izzivljanju bolanih sanj in drkanju ljudi, hkrati pa se sprasujemo zakaj ljudje ne upostevajo niti osnovnih ukrepov. Pac osnovna sola psihologije, ki pa je kot kaze za tiste, ki znate "razmisljati" ze prevec.

Potem ti pač ne bo težava našteti držav ki imajo podobne ukrepe samo 14 dni mar ne?

luli je izjavil:

Seveda je. Vprašanje je le, če je bil tak ukrep nujno potreben, ali je bilo dovolj že, da so zaprli lokale.

Skratka zavračaš ukrep na istih predpostavkah, kot ga jaz podpiram.

Vsi ki ukrep zavračate, trdite da bi bila slika boljša ali ista, če ukrepa policijske ure ne bi bilo.

Zgodovina sprememb…

Skratka zavračaš ukrep na istih predpostavkah, kot ga jaz podpiram.

Lahko ga podpiraš. To je tvoja pravica. Prav tako se ga lahko držiš tudi po koncu veljavnosti. Sam sem pač mnenja, da ukrepa sploh ni, saj gibanje sploh ni omejeno, ker ni specificiran kraj, kjer bi omejitev sploh veljala.

111111111111 je izjavil:

Potem ti pač ne bo težava našteti držav ki imajo podobne ukrepe samo 14 dni mar ne?

Ne vem, recimo Italija, Avstrija, Hrvaska, Finska, Svedska, Norveska... pa ne bos verjel vse imajo boljse stevilke kot mi, s tem da nekatere do danes niso imele niti dneva taksnega zaprtja, kot ga imamo mi ze skoraj pol leta.
PS: Za informiranje o ukrepih v drugih drzavah preberi podatke o ukrepih vsaj v medijih doticnih drzav, se boljse pa v ekvivalentih slovenskega uradnega lista v doticnih drzavah, ne da za sveto jemljes tisto, kar ti pove Hojs ali Beoviceva, ker sta evidentna prirejevalca dejstev, kar je bili ze veckrat dokazano.

M.B. ::

Pri odloku o omejevanju gibanja meni res nekaj ni jasno. Razumem ideja je da se ljudje ne zbirajo ponoči ampak:
- zbiranje ljudi je že tako prepovedano
- vse gostilne so tako in tako zaprte (razen za najem podjetij in poslovna srečanja)
- uživanje hrane in pijače na javnih prostorih je prepovedano (tako da moraš pit znotraj da nisi na javnem prostoru)
Torej ljudje ki bi se zbirali se še vedno zbirajo in kršijo 2 odloka, ampak zdaj (če upoštevamo omejevanje gibanja ponoči) bi pa kršli 3 pa se ne bodo zbirali?

In kako te bodo sploh dobili da kršiš odlok? Če je 20 ljudi v neki zidanici sredi ničesa nevem če ravno policaji hodijo okoli pa trkajo. Pač prespiš tam če se že gibat ne smeš okoli da zadostiš odloku.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Vsi ki ukrep zavračate, trdite da bi bila slika boljša ali ista, če ukrepa policijske ure ne bi bilo.

Trdimo da država sploh ne sme imeti pravice uvdljavljat takih ukrepov ne glede na njihovo učinkovitost.

Da so neučinkoviti je sicer res, ampak tudi če bi bili učinkoviti jih ne bi smelo biti.

::

ajdov2 je izjavil:

Trdimo da država sploh ne sme imeti pravice uvdljavljat takih ukrepov ne glede na njihovo učinkovitost.

Da so neučinkoviti je sicer res, ampak tudi če bi bili učinkoviti jih ne bi smelo biti.

Kako bi se pa ti spopadel s pandemijo?

ajdov2 je izjavil:

Na kitajskem so bolj striktni ukrepi bolj učinkoviti.

padavlada ::

Ukrep je skladen z ideologijo predsednika vlade, da ima on oblast, zato mora celotna država plesati kot samo on ukaže.

Če ne bi bilo tega ukrepa policisti ne bi imeli možnosti legitimirati in popisati naključnih ljudi ki se ob nekrščanskih urah gibajo na prostem.

Cilj je jasen, gre za popoln nadzor nad populacijo in preprečevanje kakršnegakoli početja proti oblasti.

Vse je protiustavno a vodilnih strank to ne moti, ker so na oblasti.

To da kraj na katerega je gibanje omejeno ni določen v ničemer ne spreminja učinkovitosti odloka katerega namen je samo ta da ima policist pravico da te popiše kadarkoli.

Virusi ne znajo gledati na uro in znanstveno je dokazano da ukrep ni preprečil niti ene okužbe z virusom.

MadMicka ::

To, da prepoved gibanja ne vpliva na številno okuženih, je dejstvo. S kolegi se namesto npr. od 20.00 ure do 24.00, sedaj dobivamo npr. od 17.00 ure do 21.00 ure. Ker pa so lokali, itd., zaprti, pa ni stikov z drugimi razno raznimi osebami in to je tisto, kar ti omeji širjenje virusa, ne pa prepoved gibanja. Naj se tale naša vlada kratko malo jebe.

padavlada je izjavil:

Ukrep je skladen z ideologijo predsednika vlade, da ima on oblast, zato mora celotna država plesati kot samo on ukaže.

Če ne bi bilo tega ukrepa policisti ne bi imeli možnosti legitimirati in popisati naključnih ljudi ki se ob nekrščanskih urah gibajo na prostem.

Cilj je jasen, gre za popoln nadzor nad populacijo in preprečevanje kakršnegakoli početja proti oblasti.

Vse je protiustavno a vodilnih strank to ne moti, ker so na oblasti.

To da kraj na katerega je gibanje omejeno ni določen v ničemer ne spreminja učinkovitosti odloka katerega namen je samo ta da ima policist pravico da te popiše kadarkoli.

Virusi ne znajo gledati na uro in znanstveno je dokazano da ukrep ni preprečil niti ene okužbe z virusom.

Očitno so po vsej EU diktatorji na oblasti. In vsi naenkrat. Ka si ti ja nor.

je izjavil:

ajdov2 je izjavil:

Kako bi se pa ti spopadel s pandemijo?

Ukinit intenzivno nego za covid, omejit skupno število covid postelj na 500, kar je čez se izvaja triaža.

111111111111 je izjavil:

Očitno so po vsej EU diktatorji na oblasti. In vsi naenkrat. Ka si ti ja nor.

Sem ti napisal ze prej. Ce mislis trditi taksne stvari, se prej vsaj pozanimaj na ustreznih naslovih, koliko od tistega, kar ti pravi Hojs je v resnici res. Ja kar nekaj drzav je uvedlo policijsko uro, ampak pri vecini ni trajala vec kot en teden, kolikor je v povprecju rabilo ustrezno sodisce v drzavi, da je razsodilo, da ukrep ni v skladu z zakoni ali ustavo in je zato ukrep odpravilo. Seveda pa obstaja par drzav, kjer se to ni zgodilo, ni pa drzave, ki bi imela pol tako dolgo obdobje policijske ure, kot je v Sloveniji. Sorry... ne policijska ura, po Hojsovo epidemioloska ura. :|

Reycis ::

Jebeš ustavno sodišče. Kar rabimo je nekega pogumnega tožilca na ESČP, ki bo to drhal spravil za zapahe. Ne samo slovensko ampak tudi po drugih državah.
Diversity is our greatest strength

Miki N ::

Hm, saj to trajanje po svoje odpira še en tak zanimiv.. aspekt. Pravno podlaga vseh teh kršitev ustave (itak da so) je menda nekakšna "izjemnost situacije", parafrazirano. Ampak kakšen je to "preplah", ki traja mesece? Vem, da to ni samo po sebi omejeno časovno a vendarle ... dolgo trajanje implicira neke vrste stabilnost ... in protislovje se začne smukati okrog ...

Reycis je izjavil:

Jebeš ustavno sodišče. Kar rabimo je nekega pogumnega tožilca na ESČP, ki bo to drhal spravil za zapahe. Ne samo slovensko ampak tudi po drugih državah.

najboljša rešitev je da narod odnese drhal

AngelOfDeath ::

111111111111 je izjavil:

Trdim da je slika enaka. Ker ukrepa policijske ure nimamo.
edit: Slovnica

Zgodovina sprememb…

Miha 333 ::

AngelOfDeath je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Trdim da je slika enaka. Ker ukrepa policijske ure nimamo.

Samo zato, ker je ni razglasila policija. Dejansko pa ne gre za nič drugega kot to.
«
1
2 3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policijska ura, ustavno sodišče in vlada (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
657290 (5650) vostok_1
»

Vstop v trgovino kot pravna oseba (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14513014 (8914) johnnyyy

Protiustavnost ukrepov vlade (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38139936 (35894) Smrekar1

Več podobnih tem