Forum » Strojna oprema » 286 + 586
286 + 586
Temo vidijo: vsi
HyperGL ::
Pozdravljeni stari mački,
pred kakšnim mesecem se mi je izpolnila želja in dobil v dar najprej eno komplet 586-ko iz leta 97 (gor so še nalepke za garancijo) in nato še eno matično Intel 80286-16Mhz.
Žal je 286 prišla brez SIPP ramov in s Hercules grafiko (seveda brez monitorja). Intel 586 Pentium 133Mhz pa pride v POST ampak 98/100 zamrzne takoj za tem, oziroma največkrat se zadeva ustavi pred zagonom OS ali boot diskete (vse preverjeno delujoče). Sumim kakšno težavo na matični ampak si ne znam predstavljat kje naj iščem težavo, fizično izgleda matična odlično. Brez skrbi, matična in procesor sta bila očiščena in pregledana do potakosti, nanesel sem tudi novo termalno pasto in preveril vsak kondenzator posebej.
I.) Da bi končno lahko odigral kakšno staro DOS igrico pa kot omenjeno, bi potreboval eno ISA VGA grafiko in SIPP ram, da vsaj 286 spravim v pogon.
Je kdo tu na obalnem koncu, ki se mu kaj takega valja doma?
II.) Se je komu že kdaj zgodilo, da ne pride POST preko napisa: "Updating ESCD... Success" (včasih pa še to ne izpiše in se slika ustavi pri na pol izpisanih IRQ in specifikacijah)? Kakšen nasvet? Poizkusil sem tudi z vsem izklopljenim, razen floppy controller, pa še kar brez uspeha.
PS: vem da obstajajo dandanes emulatorji, ampak me to ne zanima, rad bi slišal zagon starih diskov in ropotanje disketnikov ;)
pred kakšnim mesecem se mi je izpolnila želja in dobil v dar najprej eno komplet 586-ko iz leta 97 (gor so še nalepke za garancijo) in nato še eno matično Intel 80286-16Mhz.
Žal je 286 prišla brez SIPP ramov in s Hercules grafiko (seveda brez monitorja). Intel 586 Pentium 133Mhz pa pride v POST ampak 98/100 zamrzne takoj za tem, oziroma največkrat se zadeva ustavi pred zagonom OS ali boot diskete (vse preverjeno delujoče). Sumim kakšno težavo na matični ampak si ne znam predstavljat kje naj iščem težavo, fizično izgleda matična odlično. Brez skrbi, matična in procesor sta bila očiščena in pregledana do potakosti, nanesel sem tudi novo termalno pasto in preveril vsak kondenzator posebej.
I.) Da bi končno lahko odigral kakšno staro DOS igrico pa kot omenjeno, bi potreboval eno ISA VGA grafiko in SIPP ram, da vsaj 286 spravim v pogon.
Je kdo tu na obalnem koncu, ki se mu kaj takega valja doma?
II.) Se je komu že kdaj zgodilo, da ne pride POST preko napisa: "Updating ESCD... Success" (včasih pa še to ne izpiše in se slika ustavi pri na pol izpisanih IRQ in specifikacijah)? Kakšen nasvet? Poizkusil sem tudi z vsem izklopljenim, razen floppy controller, pa še kar brez uspeha.
PS: vem da obstajajo dandanes emulatorji, ampak me to ne zanima, rad bi slišal zagon starih diskov in ropotanje disketnikov ;)
Uporabnik ::
Mal tole poglej https://ibb.co/sQdnxsr če ti kaj pomaga
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Uporabnik ()
Spajky ::
... slucajno videl (včasih "pasivno" zaidem sem občasno) ...
pod 2.
Problem je najverjetneje s kontakti (oksidirano) pri ramu, lahko tudi proc. To so stare robustne zadeve in niso v stilu, da crknejo, če jih samo pogledaš ... Razstavi (tudi proc ven lahko), pošpricaj s kontakt sprejem, sestavi. Nastavi boot sekvenco v Bios-u na FD first ... probaj ... poberi dol manual te plate za vsak slučaj, da ne boš kakšne stvari zamenjal. Zna bit tudi Bios baterija fuč ..
zDL-aj si img.FD-boot za npr.Win9x z bootdisk.com in ga "zapeci" na en dober FD z npr.WinImage na drugem kompu, ki ima FD drive ali zapeci isto v iso formatu na CD, če ima stara kanta že CD drive (nastavi pol v biosu CD-room 1st za boot) ..
Meni se je že sgodilo, da je bios čip imel slab kontakt, pa sem ga malo podrmal v podnožju, pa je blo OK za nekaj časa. Moja kanta z win98se, na kateri zdaj to pišem je skoraj toliko stara, kot to tvoje čudo, ki si ga dobil ... ne dosti manj ...
Če ni kaj hardversko res šlo k hudiču (lahko seza tudi PSU) in zeza samo ker je toliko časa kje stal, bi se moral postavit "pokonci ... igraj se malo ... preštudiraj manual plate, najdi ga na netu ... BYE
pod 2.
Problem je najverjetneje s kontakti (oksidirano) pri ramu, lahko tudi proc. To so stare robustne zadeve in niso v stilu, da crknejo, če jih samo pogledaš ... Razstavi (tudi proc ven lahko), pošpricaj s kontakt sprejem, sestavi. Nastavi boot sekvenco v Bios-u na FD first ... probaj ... poberi dol manual te plate za vsak slučaj, da ne boš kakšne stvari zamenjal. Zna bit tudi Bios baterija fuč ..
zDL-aj si img.FD-boot za npr.Win9x z bootdisk.com in ga "zapeci" na en dober FD z npr.WinImage na drugem kompu, ki ima FD drive ali zapeci isto v iso formatu na CD, če ima stara kanta že CD drive (nastavi pol v biosu CD-room 1st za boot) ..
Meni se je že sgodilo, da je bios čip imel slab kontakt, pa sem ga malo podrmal v podnožju, pa je blo OK za nekaj časa. Moja kanta z win98se, na kateri zdaj to pišem je skoraj toliko stara, kot to tvoje čudo, ki si ga dobil ... ne dosti manj ...
Če ni kaj hardversko res šlo k hudiču (lahko seza tudi PSU) in zeza samo ker je toliko časa kje stal, bi se moral postavit "pokonci ... igraj se malo ... preštudiraj manual plate, najdi ga na netu ... BYE
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Gagatronix ::
Ali so kaki oksidirani kontakti ali pa je kaksen od kondijev izpustil duso. Pac, zadeva je stara, in eventuelno se tudi najbolj kvalitetni kondiji posusijo.
styrian ::
Jaz ti prodam delujoča 286 in 586, če bi si rad prihranil čas. Seveda ne za drobiž.
Updating ESCD verjetno pomeni, da je disk zanič.
I.) ...razstavi (tudi proc ven lahko), pošpricaj s kontakt sprejem, sestavi. Nastavi boot sekvenco v Bios-u na FD first ... Meni se je že sgodilo, da je bios čip imel slab kontakt, pa sem ga malo podrmal v podnožju, pa je blo OK za nekaj časa.
II.) zDL-aj si img.FD-boot za npr.Win9x z bootdisk.com in ga "zapeci" na en dober FD z npr.WinImage...
Če ni kaj hardversko res šlo k hudiču (lahko seza tudi PSU) in zeza samo ker je toliko časa kje stal, bi se moral postavit "pokonci ... igraj se malo ... preštudiraj manual plate, najdi ga na netu ...
i.) ...bom danes vzel vse ven še enkrat, tudi BIOS čip in sprobal še enkrat. Baterija je nova, kondenzatorji izgledajo vsi ok, sem jih pomeril z multimetrom pa kažejo več ali manj vsi isto. Napetosti napajalca pa so tudi nekje v mejah normale pod obremenitvijo. Bom vse še enkrat stestiral sicer.
ii.) Imam disketo z win98se boot in deluje na vseh mašinah, ki sem jih našel z disketnikom (služba, en star c2d,...) Sem si pobral tudi FreeDOS in ga zapekel na cd... kot sem rekel, 98/100 ne gre skozi na žalost. Bom probal še na bootdisk.com pobrat kej pa bom sprobal.
Jaz ti prodam delujoča 286 in 586, če bi si rad prihranil čas. Seveda ne za drobiž.
Updating ESCD napiše ali pa tudi ne, bom probal danes naredit kak "screenshot"... Z diskom, brez njega, prek Floppy, prek CD, ni pravila razen tega, da ne dela.
Sem ti pisal ZS.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: HyperGL ()
Karen ::
Za ESCD preveri če imaš HDD in CDrom na istem kablu, pa če imaš jumper na disku na master, pa na CD-ju na slave (večinoma so imeli še CSEL - cable select, ampak ni nujno da podpira). Je pa več stvari lahko, kot so ti že omenili predhodniki...
Invictus ::
286 se splača uredit. Skoraj zgodovinska vrednost. Sploh s hercules kartico...
586 pa niti ne.
586 pa niti ne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
RedDrake ::
Urejanje 286 ne bo poceni.
Nobenemu se ne valjajo te stvari po predalih, ker se prodajajo kartice, diski in podobno po minimalno 50 EUR kos.
Večina robe pa je 100+ EUR na kos.
Imam tudi eno pol funkcionalno 286, kjer vse deluje razen HDD-ja, pa moram ali kupiti IDE ISA vmesnik in skeširati 100 EUR ali pa nekje najti MFM disk (ki so vredni toliko kot rabljen avto).
Good luck!
586 je sklepam da pentium, glede na to da na procu piše intel. To se da že marsikaj najti, če je kaj hin ...
Nobenemu se ne valjajo te stvari po predalih, ker se prodajajo kartice, diski in podobno po minimalno 50 EUR kos.
Večina robe pa je 100+ EUR na kos.
Imam tudi eno pol funkcionalno 286, kjer vse deluje razen HDD-ja, pa moram ali kupiti IDE ISA vmesnik in skeširati 100 EUR ali pa nekje najti MFM disk (ki so vredni toliko kot rabljen avto).
Good luck!
586 je sklepam da pentium, glede na to da na procu piše intel. To se da že marsikaj najti, če je kaj hin ...
pegasus ::
40MB MFM skupaj s kontrolerjem, koliko ponudite? ;)
In pa challenge od the day, na 286ko namesti real mode linux.
In pa challenge od the day, na 286ko namesti real mode linux.
Evo, vse dal ven, še enkrat očistil in spihal vsako najmanjšo luknjo na matični, dal dvakrat ven pa not procesor, počistil kontakte ramov, zresetiral BIOS, sedaj dela... gre skozi, prebere win98se zagonsko disketo, zraven sem naložil še win3.1, ker sem ga imel ravno pri roki. Je pa res, ker je bila win98 zagonska, da mi ob naslednjem zagonu brez diskete ni naložilo ničesar in ravno tako ni mogel naložiti windows 3.1.
Pa mi je vseeno kapnilo, da tudi včasih smo to počeli in nam (mulcem) bilo rečeno, da ne moreš naložiti starega operacijskega sistema na novejšo (win95+) osnovo.
Če ima kdo 5.25" disketnik in se mu valja kje doma, bi bilo izjemno... ker imam najmanj enih 200-300 5.25" disket in na njih svašta programov in igric. :)
286 pa bo tudi dobila svoj trenutek sreče, ampak bo treba prej grafiko in ram kje zvohat... Ali ve kdo če se 286 slučajno zbudi tudi brez dodatnega rama, samo s tistim, ki gre prek DIPP čipov?
Pa mi je vseeno kapnilo, da tudi včasih smo to počeli in nam (mulcem) bilo rečeno, da ne moreš naložiti starega operacijskega sistema na novejšo (win95+) osnovo.
Če ima kdo 5.25" disketnik in se mu valja kje doma, bi bilo izjemno... ker imam najmanj enih 200-300 5.25" disket in na njih svašta programov in igric. :)
286 pa bo tudi dobila svoj trenutek sreče, ampak bo treba prej grafiko in ram kje zvohat... Ali ve kdo če se 286 slučajno zbudi tudi brez dodatnega rama, samo s tistim, ki gre prek DIPP čipov?
b3D_950 ::
Zdej moram pa res enkrat pobrskat po krami, se mi zdi da imam nekje še eno 286ko. Bi blo zanimivo, če bi reč zaštartala.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
Bwaze6 ::
Jaz sem pred nekaj časa zagnal službeno 386, ki je prišla skupaj s strojem iz leta 1991 (stroj je bil rabljen, ampak je pri firmi že 20 let). Kresnilo v prvo brez težav, kljub kupu prahu (precej kovinskega vmes, kar zagotovo ne vpliva dobro na vezja).
Če je pa še ta računalnik kje, pa ne vem, čisto možno da ga je šef že zabrisal stran.
Če je pa še ta računalnik kje, pa ne vem, čisto možno da ga je šef že zabrisal stran.
opeter ::
Pri teh starih mašinah je vredno premisliti o raznih pretvornikih tipa IDE v CompactFlash/SD ali kaj podobnega ...
https://www.aliexpress.com/wholesale?ca...
Rabiš samo delujoč IDE port.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
Pri teh starih mašinah je vredno premisliti o raznih pretvornikih tipa IDE v CompactFlash/SD ali kaj podobnega ...
Že naročeno ;)
Jaz se vedno vcasih zalaufam svojo staro Toshibo T5200 (letnik nekje 89-90, "prenosnik" (nima baterije, tehta pa nekje 7,5kg)) zavoljo starih casov. Edina stvar na njem, ki je crknila je disketnik, ki pa nima standardnega kabla. Medtem ko je disk standardni IDE. Ima tudi dva ISA slota, enega 8 in enega 16 bit. Aja, pa nostalgicno oranzni plazma displej.
sbawe64 ::
Evo, vse dal ven, še enkrat očistil in spihal vsako najmanjšo luknjo na matični, dal dvakrat ven pa not procesor, počistil kontakte ramov, zresetiral BIOS, sedaj dela... gre skozi, prebere win98se zagonsko disketo, zraven sem naložil še win3.1, ker sem ga imel ravno pri roki. Je pa res, ker je bila win98 zagonska, da mi ob naslednjem zagonu brez diskete ni naložilo ničesar in ravno tako ni mogel naložiti windows 3.1.
Super da dela, samo če nimaš vsaj 32 mb rama bo delal win98 za en drek (počaaasiiiii).Ko dodaš še počasen hdd imaš dobitno kombinacijo .
Sam sem dajal win 95/98 na pentium 133 Mhz (Socket 370)& 1.7 gb hdd, za vso ostalo kramo prej 80486 dx133/80386 dx40 in podobne win 3.11 in dos 6.22.
Za naložiti win9x potrebuješ win9x cd ter msdos 6.22 sistemsko boot disketo z naloženimi šoferji za vsaj za smartdrv, miško (config.sys / autoexec.bat) https://www.computerhope.com/ac.htm https://madsenworld.dk/con_auto/index-u... .Ko se slednja zboota od tam poženeš win setup.exe .
(Še prej posnameš win9x vsebino cdja na hdd).
In kaj boš s tem pcjem počel ?
edit> nekje imam še shranjeno 80386 dx40 kišto (40 mb hdd, 3.5 in 5.25 floppy pogona), nazadnje zagnano olala časa nazaj.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
videc ::
Na Pentiumu lahko imaš kar nekaj rama, mislim da do 128MB. Sam sem imel 64MB. Win98 je delal ok.
Pentium 166. :)
Igrice iz tistih časov pa tako ali tako... Commander Keen, Jazz Jack Rabbit, ..., v tistih časih si dobil en CD z imenom "Oldies the Goldies". Ga imma nekje doma. Sami špili za tak tip računalnika... Odlično.
Pentium 166. :)
Igrice iz tistih časov pa tako ali tako... Commander Keen, Jazz Jack Rabbit, ..., v tistih časih si dobil en CD z imenom "Oldies the Goldies". Ga imma nekje doma. Sami špili za tak tip računalnika... Odlično.
Karen ::
Skoraj vse 286-ke so imele base ram na plati 640kb, potem si pa lahko še raztegnil RAM, večinoma smo ga na 1MB, če si imel bogate starše na 2MB :-)
Tako da sem skoraj 100% da dela brez dodatnega rama.
kixs ::
Glede rama imas moznost preko eBaya kupiti kaksne SIPP module. Druga moznost je SIMM podnozje, ki ga vtaknes v SIPP in nato uporabis bolj standardne SIMM module. Je pa za 90% iger, ki bi tekle dobro na 286, dovolj ze osnovnih 1MB.
Tole je samo primer - sigurno najdes kje ceneje:
https://www.ebay.com/itm/2-822113-2-SIM...
BigWhale ::
Lahko, da ima osnovna plosca ze 1MB rama gor, potem ima pa se stiri SIPP podnozja. Eno ISA graficno kartico imas na bolhi za 20 EUR, e-bay jih je pa poln.
Invictus ::
Če ni ravno fetiša, je dovolj laufati DosBox za stare igrice...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Nič, spet smo tam... 586ka ne gre normalno čez post, zdej sumim napajalnik, ker če ga izmerim ko je obremenjen (računalnik prižgan) ima nekaj nizke vrednosti (4,95V + 11,75V), -12V linija pa je ne morem izmerit če ne vzamem vsega ven.
DOSbox je zakon... sam vseeno ni to to. Vsaj za mene, ker se rad s harverom igram. To plosco, ta procesor, uno graficno, zvocno... in cez cas vse kontra :lol:
link_up ::
haha...basic na ti99/4a se vedno dela :) Bi pa rad kdaj delal na Xeroxu iz tistega casa... uf...
10 print "Hello, World"
20 goto 10
list
run
.
.
.
10 print "Hello, World"
20 goto 10
list
run
.
.
.
In and Out
Ahim ::
Seveda se, če so socketi popolnjeni da ga je dovolj za sistem, ki ga nameravaš poganjati. Računalnik "ne ve" ali je RAM zapičen v DIP sockete, prilotan na plato, v SIPP ali SIMM modulih.
Glede "Updating ESCD". To se izpise, ko se spremeni konfiguracija - predvsem PnP. Vendar, ce se sistem potem ne nalaga dalje, je bolj verjetno tezava kar sledi "Updating ESCD". Nalaganje sistema iz FDD ali HDD.
Na tvojem mestu bi najprej zamenjal baterijo - verjetno je CR2032. Ce je Dallas in je prazna si malo oplel. Saj je moznost, da si racunalnik ne zapomni niti BIOS nastavitev ob vklopljenem racunalniku.
Preveri Boot nastavitve v BIOSu. Ce imas kaksno boot disketo, probaj najprej zagnati to - prvi Boot naj bo A: / 1.44MB Floppy in preveri seveda, da je disketnik fizicno pravilno povezan.
V koncni fazi, pa racunalnik skoraj vedno javi neko napako, ce le dovolj casa cakas :lol:
Na tvojem mestu bi najprej zamenjal baterijo - verjetno je CR2032. Ce je Dallas in je prazna si malo oplel. Saj je moznost, da si racunalnik ne zapomni niti BIOS nastavitev ob vklopljenem racunalniku.
Preveri Boot nastavitve v BIOSu. Ce imas kaksno boot disketo, probaj najprej zagnati to - prvi Boot naj bo A: / 1.44MB Floppy in preveri seveda, da je disketnik fizicno pravilno povezan.
V koncni fazi, pa racunalnik skoraj vedno javi neko napako, ce le dovolj casa cakas :lol:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
DOSbox je zakon... sam vseeno ni to to. Vsaj za mene, ker se rad s harverom igram. To plosco, ta procesor, uno graficno, zvocno... in cez cas vse kontra :lol:
Meni pa se več ne da ubadati s starim hardverom. Res pa je, da obstaja stari pregovor: vsako tele ima svoje veselje ...
Itak... bolj zaradi tega, ker je bilo toliko razlicnega hardvera, ki mi je bil nedosegljiv (no, tudi drugim) in sem se lahko samo slinil ob prebiranju novic in testov v Moj mikro in Monitor v prvi polovici 90-ih. Clovek bi vse imel :lol: Danes lahko recem, da sem z vztrajnostjo, dobil kaksnih 99% stvari iz moje wanted liste in vec... recimo, zvocnih kartic takrat nisem kaj dosti "smirglal"... sele pred kaksnim letom sem bolj notri padel v MIDI module in Wavetable kartice. Trenutno tudi SBC karte... jah, ni vec kaj dosti stvari ostalo :lol:
Glede "Updating ESCD". To se izpise, ko se spremeni konfiguracija - predvsem PnP. Vendar, ce se sistem potem ne nalaga dalje, je bolj verjetno tezava kar sledi "Updating ESCD". Nalaganje sistema iz FDD ali HDD.
Od včeraj, ko je delal skozi enih 20 rebootov nisem nič spreminjal. Danes sem vstavil pri ugasnjenem boot disketo za DOS namesto za WIN98 in vse po starem, ne naloži niti konfiguracije do konca, včasih zmrzne na pol, včasih ko pride do "ESCD", tretjič se prižge lučka na disketniku, in tako ostane... Ni mi jasno.
K sreči nimam Dallas čipa. Lahko ga pa pustim tako cel dan, in se ne bo nič zgodilo. Res že sumim na napajanje, v upanju, da je težava v napajalniku in ne matični.
Itak... bolj zaradi tega, ker je bilo toliko razlicnega hardvera, ki mi je bil nedosegljiv (no, tudi drugim) in sem se lahko samo slinil ob prebiranju novic in testov v Moj mikro in Monitor v prvi polovici 90-ih. Clovek bi vse imel :lol: Danes lahko recem, da sem z vztrajnostjo, dobil kaksnih 99% stvari iz moje wanted liste in vec... recimo, zvocnih kartic takrat nisem kaj dosti "smirglal"... sele pred kaksnim letom sem bolj notri padel v MIDI module in Wavetable kartice. Trenutno tudi SBC karte... jah, ni vec kaj dosti stvari ostalo :lol:
No, to je lepo brati.
Jaz sem imel podobno veselje, ko sem uspel zbrati nekatere stare LEGO komplete, ki so mi bili kot otroku (pa tudi mojim staršem) nedosegljivi.
No, to je lepo brati.
Jaz sem imel podobno veselje, ko sem uspel zbrati nekatere stare LEGO komplete, ki so mi bili kot otroku (pa tudi mojim staršem) nedosegljivi.
Torej združujem oba vajina konjička :D
Od včeraj, ko je delal skozi enih 20 rebootov nisem nič spreminjal. Danes sem vstavil pri ugasnjenem boot disketo za DOS namesto za WIN98 in vse po starem, ne naloži niti konfiguracije do konca, včasih zmrzne na pol, včasih ko pride do "ESCD", tretjič se prižge lučka na disketniku, in tako ostane... Ni mi jasno.
K sreči nimam Dallas čipa. Lahko ga pa pustim tako cel dan, in se ne bo nič zgodilo. Res že sumim na napajanje, v upanju, da je težava v napajalniku in ne matični.
Ce dela, ne dela. Potem je razlog mozen tudi v kondenzatorjih na plosci in/ali napajalniku. Mozno je tudi pregrevanje kaksnega cipa...
PS:
Sicer se tudi s softverom igram. Ampak primarno sem sel v "zbiranje" predvsem zaradi hardvera in nostalgije. Morda enkrat malo poslikam zbirko... ko bo primerno pospravljeno in pripravljeno :lol:
Morda kot preview:
Uuu, lepo. Pa so to samo prazne škatle? (hec!)
Nice, haha
Torej združujem oba vajina konjička :D
Nice, haha
Hehe... so kar polne, vsaj kartice so notri, ce ze kaksni driverji manjkajo.
Imam pa res eno prazno skatlo... Voodoo5 5500 AGP in se iscem delujoco kartico za primeren denar... enkrat bo, se ne mudi :lol:
Morda se tole. Na sliki je priblizno 70% mojih procesorjev - generacija 286 do P-IV/Athlon64. Vecina je testirano delujoca. Nekateri pa imajo kaksen zvit pin ali vec njih in cakajo na moj cas ;)
Imam pa res eno prazno skatlo... Voodoo5 5500 AGP in se iscem delujoco kartico za primeren denar... enkrat bo, se ne mudi :lol:
Morda se tole. Na sliki je priblizno 70% mojih procesorjev - generacija 286 do P-IV/Athlon64. Vecina je testirano delujoca. Nekateri pa imajo kaksen zvit pin ali vec njih in cakajo na moj cas ;)
Uuuu, lepa zbirka! Kapo dol!
res lepa zbirka... jaz sem definitivno amater proti tebi :D
Drugače pa update: CMOS baterija je ok, 3.2V. Torej mi ne preostane drugega kot preveriti kondenzatorje. Sklepam da treba vsakega odlotat in preverit s kakšnim inštrumentom, ki ga zagotovo nimam :D
Pregrevanje čipov sem tudi že izločil, vsi so relativno topli, vsekakor ne vroči in ne hladni.
Drugače pa update: CMOS baterija je ok, 3.2V. Torej mi ne preostane drugega kot preveriti kondenzatorje. Sklepam da treba vsakega odlotat in preverit s kakšnim inštrumentom, ki ga zagotovo nimam :D
Pregrevanje čipov sem tudi že izločil, vsi so relativno topli, vsekakor ne vroči in ne hladni.
Zgodovina sprememb…
Baja ::
če nimaš in circuit testerja, jih je treba dol vzeti, ja. pa še potem rabiš tester za njih. glede na starost bi jih kar zamenjal, brez testiranja.
styrian ::
Imaš tudi PCEM za hardwersko emulacijo, ki ti emulira točno določen BIOS, procesor, matično ploščo, zvočno kartico... tudi Voodoo 2 kartico.
Jaz imam slabe izkušnje s drugim v prvi vrsti. Na Pentiumu ni bilo s SD kartico možno inštalirati niti Windowa zaradi napak, s CompactFlashom pa je šlo brez težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: styrian ()
Poznam... ampak ne bi o tem ;)
Drzati v roki kaksno rare kartico in jo sprobat... je cisto nekaj posebnega
Emulatorji imajo svoj namen. Vecini ljudi verjetno odgovarja. Meni pac ne. Npr. Amige nisem nikoli imel, pa sem uporabljal WinUAE... ampak sem potem vseeno nabavil A1200 z razsiritvami in od takrat ne vem vec kaj je to WinUAE :lol:
V emulatorjih sem od kaksnega 1995 naprej... ampak sem vec ali manj vse nabavil v fizicni obliki, kar sem lahko. MAME ne gre in imam arkadni kabinet s 22" CRT monitorjem, kar je se najblizje "the real thing".
Glede HDD nadomestkov... uporabljam zgolj CF2IDE - na PC in Amigi. Nobenih tezav.
Drzati v roki kaksno rare kartico in jo sprobat... je cisto nekaj posebnega
Emulatorji imajo svoj namen. Vecini ljudi verjetno odgovarja. Meni pac ne. Npr. Amige nisem nikoli imel, pa sem uporabljal WinUAE... ampak sem potem vseeno nabavil A1200 z razsiritvami in od takrat ne vem vec kaj je to WinUAE :lol:
V emulatorjih sem od kaksnega 1995 naprej... ampak sem vec ali manj vse nabavil v fizicni obliki, kar sem lahko. MAME ne gre in imam arkadni kabinet s 22" CRT monitorjem, kar je se najblizje "the real thing".
Glede HDD nadomestkov... uporabljam zgolj CF2IDE - na PC in Amigi. Nobenih tezav.
Ok, torej se lotim menjave kondičev. Ampak prej jih moram nabavit, hkrati pa še pumpico (ker sem nazadnje delal brez in sem mariskatero novo kletvico izumil) in novo zalogo cina... Kaj pravite o tem izboru? So kondenzatorji ok kvalitete?
Zgodovina sprememb…
Ne kupuj pri Conradu, ker te bodo s ceno nategnili tako, da se tri mesece ne bos mogel sedet.
IC Elektronika ali HTE je za take zadeve.
IC Elektronika ali HTE je za take zadeve.
737 ::
Kondenzatorje je najbolje zamenjati z low-esr elektroliti. No, starejši procesorji ne trošijo tokov reda 100 A, kot novejši, tako da bodo verjetno dobri tudi navadni elkoti, bodo pa low-esr elkoti zagotovo zdržali dlje. Tudi njihova cena je nekajkrat višja. Dobiš jih pri Mouser-ju ali Farnell-u (malo dražje). Hte lahko uporabiš kot posrednika, ne slovijo pa ravno po hitrosti.
Za merjenje elektrolitov potrebuješ esr meter. Ravno ta parameter elektrolitskega kondenzatorja (esr - efektivna serijska upornost) najhitreje degradira, ko se elektrolit suši. Preveri krivulje življenske dobe v datasheetih, za vsakih 10 stopinj višje temperature se trajanje kondenzatorja prepolovi. Sam imam poceni kitajski merilnik in ESR70 - Atlas ESR PLUS, ki za merjenje uporablja zelo nizke napetosti, da ga ne zmotijo morebitni bližnji polprevodniki. Z njim se da izmeriti večino elektrolitov kar v vezju.
https://www.peakelec.co.uk/acatalog/esr...
Pri Društvu elektronikov Slovenije so pred kratkim izvedli skupinski nakup teh merilnikov. Preveri, ali je kdo od njih v tvoji bližini, rade volje ti bo pomagal.
https://s5tech.net/viewtopic.php?f=135&...
Za merjenje elektrolitov potrebuješ esr meter. Ravno ta parameter elektrolitskega kondenzatorja (esr - efektivna serijska upornost) najhitreje degradira, ko se elektrolit suši. Preveri krivulje življenske dobe v datasheetih, za vsakih 10 stopinj višje temperature se trajanje kondenzatorja prepolovi. Sam imam poceni kitajski merilnik in ESR70 - Atlas ESR PLUS, ki za merjenje uporablja zelo nizke napetosti, da ga ne zmotijo morebitni bližnji polprevodniki. Z njim se da izmeriti večino elektrolitov kar v vezju.
https://www.peakelec.co.uk/acatalog/esr...
Pri Društvu elektronikov Slovenije so pred kratkim izvedli skupinski nakup teh merilnikov. Preveri, ali je kdo od njih v tvoji bližini, rade volje ti bo pomagal.
https://s5tech.net/viewtopic.php?f=135&...
Pri nekaj deset let stari elektroniki se splaca menjati kondenzatorje ze brez merjenja. Enako velja za razne baterije (Death by Varta za Amige).
Pozdravljeni,
bom naročil pri eni od teh trgovin, res nima smisla, da testiram. Cina mi tudi zmanjkuje, kakšen predlog kakšnega in kakšne debeline? (na žalost nisem nikoli še kupil cina, vedno sem uporabljal, kar sem dobil v kompletih ali od znancev).
bom naročil pri eni od teh trgovin, res nima smisla, da testiram. Cina mi tudi zmanjkuje, kakšen predlog kakšnega in kakšne debeline? (na žalost nisem nikoli še kupil cina, vedno sem uporabljal, kar sem dobil v kompletih ali od znancev).
Jaz imam 1mm in 0.5mm za SMD stuff. Tist 1mm bi lahko bil tud 0.75mm. Obvezno naj ima 'flux core'. Ne skodi pa, ce zraven kupis se nekaj fluxa v tubi/injekciji/...
Po dolgem času se spet javljam.
Dobil sem končno eno Tseng Labs 4000 grafično kartico na ISA vodilu in jo hitro vtaknil v matično z 286.
Zadeva ima nekaj porodnih krčev ampak po nekaj zamenjanih vodilih, imam navdušujočo sliko.
Preverim še voltaže, vse izgleda super.
Naslednji korak je bil naložiti vsaj preko diskete, operacijski sistem. Disketa z napisom DOS 5.0 v roki.
Prične z nalaganjem in se ustavi po 15 sekundah nalaganja. Seveda, skušam namestiti sistem velik 1.4MB v spomin velikosti 1MB ;)
Poiščem DOS 3.31, uspeh!
Nato pa po 15 minutah, tema in panični zvoki iz napajalnika (??). Izklopim in preverim napajalnik, ki deluje brez težav, če ni priklopljen na matično.
Preverim napajalne pine na matični in 12V in GND prebijata. Na matični ni znakov škode, je pa kondenzator takoj za 12V linijo fuč, namreč multimeter piska kot odbit ko preverim kontinuiteto.
V upanju, da je samo to težava in da je napajalnik zavaroval vse ostalo, bom zamenjal kar vse te kondiče in vam poročam.
obe 386 (SX 25MHz in DX 40MHz) pa sem medtem očistil vseh ostankov razlite kisline iz baterije. Žal mi je pri eni razpadlo ležišče biosa, kar sem moral odstraniti vse nogice in tudi naročiti novo.
586 pa ravnotako čaka menjavo kondenzatorjev.
V kolikor ima kdo kakšen kontakt za kakšno AT ohišje z napajalnikom in po možnosti 5.25" disketniki, se priporočam. :)
Martin
Dobil sem končno eno Tseng Labs 4000 grafično kartico na ISA vodilu in jo hitro vtaknil v matično z 286.
Zadeva ima nekaj porodnih krčev ampak po nekaj zamenjanih vodilih, imam navdušujočo sliko.
Preverim še voltaže, vse izgleda super.
Naslednji korak je bil naložiti vsaj preko diskete, operacijski sistem. Disketa z napisom DOS 5.0 v roki.
Prične z nalaganjem in se ustavi po 15 sekundah nalaganja. Seveda, skušam namestiti sistem velik 1.4MB v spomin velikosti 1MB ;)
Poiščem DOS 3.31, uspeh!
Nato pa po 15 minutah, tema in panični zvoki iz napajalnika (??). Izklopim in preverim napajalnik, ki deluje brez težav, če ni priklopljen na matično.
Preverim napajalne pine na matični in 12V in GND prebijata. Na matični ni znakov škode, je pa kondenzator takoj za 12V linijo fuč, namreč multimeter piska kot odbit ko preverim kontinuiteto.
V upanju, da je samo to težava in da je napajalnik zavaroval vse ostalo, bom zamenjal kar vse te kondiče in vam poročam.
obe 386 (SX 25MHz in DX 40MHz) pa sem medtem očistil vseh ostankov razlite kisline iz baterije. Žal mi je pri eni razpadlo ležišče biosa, kar sem moral odstraniti vse nogice in tudi naročiti novo.
586 pa ravnotako čaka menjavo kondenzatorjev.
V kolikor ima kdo kakšen kontakt za kakšno AT ohišje z napajalnikom in po možnosti 5.25" disketniki, se priporočam. :)
Martin
Zgodovina sprememb…
Tantal kondenzatorji si kar kriticni... meni so ze eksplodirali, ko sem kaksno staro plato prvic sprobal. Je pa dobro, da znas kaksno stvar sam naredit. Kot vidis pride zelo prav ;)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ugašanje&Vklapljanje računalnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 2164 (1269) | rusalex12 |
» | MFM HDD težava [80s tech]Oddelek: Strojna oprema | 748 (501) | Riff |
» | Računalnik (problem)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1596 (869) | FireSnake |
» | Kakšen kondenzator je to ?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3321 (2364) | cortez |