» »

MFM HDD težava [80s tech]

MFM HDD težava [80s tech]

RedDrake ::

Pozdravljeni!
Zadnji dve uri sem porabil za poskus oživitve mojega prvega PC-ja, ki sem ga danes presenečen (in presrečen) dobil nazaj od sorodnika, ki sem mu kišto šenkal sredi 90-ih.

Stvar je nek AMD 286 klon, in načeloma računalnik kot tak deluje (3,5" in 5,25" disketarja oba bereta diskete, bootam lahko MS-DOS 6.22 bp).

Težava je v disku.
Če kdo pozna, to so še pred IDE/ATA diski, ki imajo ST506 vmesnik. Trik je, da je potrebno v BIOS-u nastaviti pravilne nastavitve (cylinder, head, sector, precompensation in landing zone).
Na netu dejansko obstajajo nastavitve za moj disk (NEC D3142). Ampak! Očitno niso prave. Pri MFM, ko si naredil začetni low-level format diska, si moral tiste nastavitve potem uporabljati ves čas, drugače vse skupaj ni delovalo.

Malo sem poskušal s tisimi 40+ preseti, ki so v BIOS-u in dvakrat prišel do "nečesa". Enkrat sem lahko listal vse direktorije ter celo izvedel par batch file-ov, ampak večina datotek je metala ven "sector not found" errorje. Drugič pa sem v root-u od c:\ imel vsebino c:\DOS direktorija (delno, zadnja datoteka na seznamu je bila že borked).

Prvo vprašanje - ali je disk morda hin? (Čisto možno, ker je star 30+ let)

Dalje, ko sem kišto odprl, je bil disk z jumperji nastavljen na drive 2 (in je bil na drugem priklopu na kablu - ki ima invertirane 4 pine).
Ali je pomembno ali je disk nastavljen kot drive 1 ali drive 2? (z jumperji in posledično v BIOS-u enako) - je edini disk v sistemu.
Edini "uspeh" do sedaj je bil kot Drive 1.

In končno, kako (če sploh) ugotoviti katere nastavitve so bile uporabljene? - vem da sem imel listek, kjer je bilo napisano, ampak to je bilo '95, listka v mašini ni, moj spomin pa niti pod razno ni tako dober.

Hvala, če ima kdo kakšno idejo, kaj še poskusiti.

Načeloma lahko izvedem nov low level format, ampak na disku je par legendarnih (zame) igric in mojih logo ter pascal programov iz mladih let.

Riff ::

ja ponavad je delovalo če si ročno v biosu vnesel vse specifikacije diska če ga ni samo zaznalo ( na auto ) samo jst sm mel 386 pa ko sm ročno vnesle te lasnosti je kar šlo, kaj pa drugače zvok disk aje normaln al kaj škloca ( Tk tk tk) da se čudno oglaša , kaj pa če nastaviš v biou samo cylinder, head, pa sector - gre tako čez al rabiš vse podatke ) ?? kaj pa na disku nč ne piše gor cylinder, head, itd. ? včasih je to pisalo tud na diskih

RedDrake ::

Ok, še malo več info.

Ja, podatke o disku imam - so na linku v mojem prvem prispevku.
Ampak očitno niso pravi, ker s tem ne deluje.

Je pa še ena možnost.
Ugotovil sem, da disk prebere "nekaj" (smeti, ampak vseeno), če nastavim število glav (head) na 5 ali manj. Čim dam na 6 ali več, dobim "sector not found" napako.
Izgleda, kot da elektronika na disku ne uspe brati iz glav 6,7,8.
Bom demontiral in malce preveril z multimetrom če je kje kak kondenzator hin.

Zvok diska je drugače "normalen", kolikor je lahko. Vrtenje je malce žvižgajoče, ampak stepper za glave je pa slišati normalno (na youtube sem našel enega OK, in spušča enake zvoke).

Se pa igram z idejo, da vse skupaj razstavim, da vidim če se vse giblje pravilno. Vem da disk potem ne bo več dolgo delal, ampak skopiral bi stvari na floppy-je in mirna bosna.

Koraaz ::

Kakšno imaš baterijo na matični plošči?

Pri meni se je zgodilo to, da sem imel baterijo fuč in si BIOS ni zapomnil nastavitev kljub temu, da sem jih nastavil. Potem ko sem svojo Dallas baterijo predelal, da lahko vanjo vstavljam 3V gumbaste baterije, je stvar normalno delala.

RedDrake ::

Polnilna baterija je gor (tako so včasih delali). Videti je dobra, in se je dovolj napolnila, da sedaj nastavitve "preživijo" tudi brez elektrike kakšen dan.

So pa težave zaradi starosti velike. Recimo, nisem še uspel podatkov uspešno zapisati na floppy z moderno mašino, da bi bili berljivi na mašini. Izgleda, kot da mi disketarji na mojem w7 pc-ju uničujejo floppy-je. Lahko tudi da starost medijev pomaga - vse je staro 25-35 let. Samo paket novih stane toliko, kot da bi bili najmanj iz srebra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RedDrake ()

pegasus ::

Moj mfm disk ima gor nalepko s temi chs ciframi. Nastaviš in špila. Sem kakih 15 let nazaj celo nasnel gor en real mode linux in ga zbootal na 286ki ;)

Baja ::

je floppy ziher 1,4M, da ni slučajno 720k

z mfm-i nimam izkušenj, sem pa na yt opazil da jih ponavadi namazejo (stepper motor?). mogoče tudi disketniku nebi škodla kakšna kaplja olja, pa pucanje glave.

sbawe64 ::

Baja je izjavil:

je floppy ziher 1,4M, da ni slučajno 720k

z mfm-i nimam izkušenj, sem pa na yt opazil da jih ponavadi namazejo (stepper motor?). mogoče tudi disketniku nebi škodla kakšna kaplja olja, pa pucanje glave.

En kup možnih velikosti je lahko


List of floppy disk formats @ Wikipedia
IBM PC compatibles
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Riff ::

upam d auspeš s tem diskom, mam neki flopi 1,44 mb disket mogoče tud kašna nova , piš zs pa se zmenva da ti kašno pošlem :)

mam te firme: 1,44Mb disket ( drgač vem da je 1,2mb kapaciteta sm marketing je delal svoje včasih :D) TDK MF 2HD, Fujifilm pa imatination :D, ja včas je bil vrag k sm mel f secure v dosu sm kaj k je mel staro virusno bazo pa je pršu kašn nov virus pa je zjebal zakon ms dosa -:D takrat je bil to velik problem k nism mel pojma :d, sm pa mel okol 100 iger na IBM 386 ki, pa je bil vedno bakap na disket z NC jem je to šlo bakap delat BP :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DOS

Oddelek: Operacijski sistemi
191313 (801) mtosev
»

kloniranje diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
354559 (3689) solatko
»

Disketni pogon-ga še sploh kdo uporablja??

Oddelek: Strojna oprema
412213 (1753) vladika
»

Floppy Projectz

Oddelek: Programiranje
101353 (1203) Brane2
»

Fantomska prikazovanje mojega računalnika...

Oddelek: Strojna oprema
81286 (1095) Reycis

Več podobnih tem