» »

Ura ne kaže pravilno

Ura ne kaže pravilno

Mare3 ::

Torej na windows 10 mi ura konstantno zamuja, probal sem vse živo tudi formatiral sem že računalnik ampak brez uspeha. Pogledal sem razne posnetke na youtube ter probaval karkoli sem našel, tudi ročno sem nastavil uro da mi ne sinhronizira avtomatsko in vseeno začne zamujati. Kaj bi lahko bil problem je možno da je tista majhna ploščata baterija na matični plošči kriva? Ne vem več kaj bi naredil.

Gejspodar ::

Tako je, menjaj CMOS baterijo. Te so ponavadi CR2032.

Kako vem da je ta CR2032 prava? Matična je gigabyte ga 250m d3h. Kako najdem katera paše na mojo grafično?

krneki ::

Vzemi ven baterijo pa poglej katera je, ampak kot rečeno je zelo verjetno CR2032.

val46 ::

Mare3 je izjavil:

Kako vem da je ta CR2032 prava? Matična je gigabyte ga 250m d3h. Kako najdem katera paše na mojo grafično?

Na grafično ti ne bo nobena baterija pašala 8-) Na matično pa po vsej verjetnosti ta ki si jo že drugi predlagali ja. Čeprav mi je čudno da bi ti ura na namizju zaostajala. Kaj se ne sama sinhronizira, ko si priklopljen na net? In koliko ti zamuja? Minuta na eno uro ali minuta po 3 mesecih?

Matična ja narobe sem napisal. Ne sinhronizira se javlja napako, na internet sem konstantno povezan. Zamuja pa vsakič več se pravi zalne s sekundami in tako naprej vedno več minut se nabira in vedno več zaostaja. Bom odprl in probal zamenjati pa da vidmi če bo kaj drugače.

Han ::

Vuli ::

samo tista baterija na matični ima veze samo za uro v nastavitve v biosu.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

GupeM ::

Mare3 je izjavil:

Matična ja narobe sem napisal. Ne sinhronizira se javlja napako, na internet sem konstantno povezan. Zamuja pa vsakič več se pravi zalne s sekundami in tako naprej vedno več minut se nabira in vedno več zaostaja. Bom odprl in probal zamenjati pa da vidmi če bo kaj drugače.

Najprej nastavi uro in datum na približno točno (+/- nekaj minut). Nato šele vključi sinhronizacijo. Če je ura oz datum preveč zgrešen, potem noče sinhronizirat.

Machete ::

Vuli je izjavil:

A ni tako, da če nimaš spletne sinhronizacije, windowsi v bios gledajo na uro?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

janezvalva ::

windowsi so občutljivi kar se ure tiče
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Vuli ::

Machete je izjavil:

Vuli je izjavil:

A ni tako, da če nimaš spletne sinhronizacije, windowsi v bios gledajo na uro?

hmm,bi blo za probat, mogočee ja.
kontra primer: pc je imel v biosu ponastavlje čas, a v windowsu ga je sam popravu, ko je prsu na net.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Sem naročil baterijo dobim v dveh dneh verjetno pa bom probal in sporočim situacijo če je do tega. Hvala za enkrat za pomoč.

kixs ::

Tako baterijo dobis v vsaki stacuni za € ali dva. Dvomim pa, da bo kaj pomagalo.

Lahko uporabis tale program in ga nastavis, da se ura sinhronizira na recimo vsakih 10 minut.
https://www.worldtimeserver.com/atomic-...

Nekaj drugih nasvetov:
https://silicophilic.com/my-computer-cl...

lp

Ales ::

Tukaj v tej temi sta samo dve stvari pomembni.

Prvo je tole:

Mare3 je izjavil:

... Ne sinhronizira se javlja napako, na internet sem konstantno povezan. ...

Kakšno napako javlja??

Zakaj se noben še ni spotaknil ob to?? Na tehničnem forumu smo no, dajte vsaj postat konkretne napake, ne kar "neki mi napiše" prosto po Prešernu.

Drugo, v povezavi s tem prvim, je upoštevati informacije na linku, ki ga je podal Han višje gor:

Han je izjavil:

https://www.windowscentral.com/how-mana...

Sinhronizacija mora biti prav nastavljena, vklopljena in delujoča.

In nič drugega.

Nobenih dodatnih 3rd party programov, nobenega prebiranja drugih nekih click-bait how-to-jev s copy-pastanim nakladanjem, da se nabije dolžina teksta. Samo tole zgoraj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mare3 ()

joze67 ::

Poženi Event Viewer
Odnavigiraj na Applications and Services Log\Microsoft\Windows\Time-Service\Operational
Tam imam kup zabeležk, pri meni so vse vrste Information. Pri tebi bo katera tudi vrste Error, morda Warning. Te bodo morda znale kaj povedati, zakaj nenadoma ne moreš več dostopati do časovnega strežnika.

_Denny_ ::

"Set time zone automatically" na off (zadevi ni všeč, če imaš engliš z nastavljenim slo regional formatom), server menjaj za pool.ntp.org (ta te poveže na najbližji EU server, Windowsovi defaulti so v US), reboot in probaj Update now, če bo kaj drugače.

Če ti ni do zafrkavanja, priporočam Neutron, ki mu obkljukaš ti dve opciji in njegovo bližnjico vržeš v Startup mapo, da bo sinhroniziral čas takoj po zagonu Windowsa. Tako imam urejeno na starejšem Acer netbooku, ki ima neko žnj cmos baterijo (ni cr2032) s katero se nočem ubadati.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Ok kot kaže sem rešil zadevo po predlogu @Denny-ja
Izklopil sem "Set time zone automatically"
Spremenil sem tudi Regional format na "Recomended English (Slovenia)

Po tem je brez problemov sinhroniziralo, očitno je res bil problem napačno nastavljena regija, ki je bila na "Slovenija".

Naročena baterija bo pa prav prišla za ključ od avtomobila ker je ista :D

Hvala vsem za pomoč

filip007 ::

Bom naložil ta Neutron, pri meni Ubuntu nastavi v BIOS napačno uro, v sistemu je prava, samo potem Polkna kot drug sistem preberejo to in je eno uro zadaj in moram ročno sinhronizirat.
Trevor Philips Industries

LuIK ::

Pri meni je bilo takole: vsakič, ko sem v prenosnik vklopil kabel (baterije nimam noter), se je ta avtomatično vklopil (brez prižiga gumba). Ko se je vzpostavil windows, je bila ura toliko, kolikor je bila takrat, ko sem računalnik ugasnil iz izštekal iz kabla.

Zamenjal sem baterijo na matični plošči (CR2032) in od takrat izklapljanje kabla ne povzroči, da ko ga ponovno vštekaš, bi se računalnik brez prižiga gumba vklopil. Poleg tega pa še ob priklopu ura pravilno kaže.

Če kaj od tega za tvoj primer prav pride?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LuIK ()

Ledstorm ::

Si lahko sposodim temo. Ja, hvala. :)

Imam sledeč problem, imam Windows 10 pro in sem opazil zaostajanje ure in nesinhronoziranje, na skoraj novi matični plošči, zato se mi zdi čudno. Na privzetima: time.windows.com, time.nist.gov ne sinhronozira, razen na pool.htp.org. Sem šel odpret ohišje, kje je cmos baterija in je nisem našel. Matična je GA-B150N Phoenix-WIFI.(rev. 1.0), Intel LGA1151)). Zdaj ne vem, a pri ta novih ploščah so še baterije ali ne, moja zgleda da je nima. 8-O Ali pa sta privzeta win time strežnika dol. :|
Narava je najboljše zdravilo.

Gumbek baterija ja "skrita" za mrežnim in USB 3.0 priključkom. Stoji pokonci in je zaščitena s črno folijo. Glede na starost plate (ca. 5 let) je še ni potrebno zamenjati.

Še enkrat preveri nastavitve v Polknih, izklopi samodejno nastavitev časovnega pasu, kot je opisano zgoraj...

Ledstorm ::

Je tu baterija?

Je tu baterija?

Je to tam skrita? Mislim, da je samo začasno nedelujoč strežnik time.windows.com in time.nist.gov. ;(
Narava je najboljše zdravilo.

Tako je.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Datum se sam spremeni - win10

Oddelek: Pomoč in nasveti
101825 (1317) z3ro
»

Baterija na matični plošči