» »

Spletni brskalniki

Spletni brskalniki

1tnedel1 ::

Pozdravljeni, imam sledeč problem.
Mozilla, Chrome sta prevec pozresna glede porabe rama in procesroja.
Računalnik ima 8GB ddr4 ramov, Intel i5 2.30GHz, tudi SSD disk in HDD disk.
Ko brskam po spletu, brskalniki delajo zelo počasi štekajo, ... odprem upravitelja opravil, zasedenosta ramov in procesorja 60-70%.
Eset NOD32Antivirus ne najde nič, format je bil narejen cca 2 meseca nazaj. Kaj naj storim? Drugače računalnik deluje brezhibno.

Nazz ::

Sej zato imas RAM, da ga programje izkoristi.
Da delajo brskalniki počasi, je problem drugje. NOD32 vrži dol, pa boš imel manjšo porabo rama in procesorja v ozadju.

Da mi Mozilla, Chrome porabi 60-70% rama se mi ne zdi normalno ...
Ce brskalnika ni odprtega, je poraba rama procesorja skoraj nobena.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 1tnedel1 ()

Rias Gremory ::

Tečnari programerjem, ki pišejo tako kodo...

Tako, kot je Nazz rekel, RAM je zato, da ga programi koristijo. Ko se ti bo začelo dogajati, da dnevno presegaš količino RAM-a in ti začne "swapat" takrat se dokupi RAM. Seveda ob predpostavki, da na računalniku res ni kakšne nesnage (virusi, minerji itd.).

bambam20 ::

Jaz pa pravim, da če imaš 8 GB rama in odprtih 10 zavihkov, ne sme poraba biti 70%. Takšno porabo rama imam jaz c2d z 3 GB ddr2 rama.

Odprt je en mogoce 2 zavihka.

Spet odvisno od nekaj dejavnikov. Kaj se poganja v zavihku, kakšni addoni v brskalniku?
V Firefoxu napiši v URL bar "about:performance", brez narekovajev seveda. Poglej ali je kaj sumljivega ali pa naredi posnetek zaslona in ga prilepi sem.
Za Chrome, ne vem kakšen je naslov za pregled zmogljivosti.

HotBurek ::

Rias Gremory, hvala za omembo about:performance. Sploh nisem poznal te reči.

Men se tudi dogaja, da FF požere dosti rama. Zdej bom lahko pogledal, kje in kdo ga tolk kuri.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

1tnedel1 je izjavil:

Pozdravljeni, imam sledeč problem.
Mozilla, Chrome sta prevec pozresna glede porabe rama in procesroja.
Računalnik ima 8GB ddr4 ramov, Intel i5 2.30GHz, tudi SSD disk in HDD disk.
Ko brskam po spletu, brskalniki delajo zelo počasi štekajo, ... odprem upravitelja opravil, zasedenosta ramov in procesorja 60-70%.
Eset NOD32Antivirus ne najde nič, format je bil narejen cca 2 meseca nazaj. Kaj naj storim? Drugače računalnik deluje brezhibno.

Nisi napisal, kdaj se je težava začela pojavljati. Takoj, po formatiranju ali sedaj zdaj v kratkem.

Kaj kaže upravitelj opravil. Kateri programi ti jemljejo toliko delovnega pomnilka. Saj ti piše.

Delovni pomnilnik jemljejo samo brskalniki. Ko odprem brskalnik, se tak zazene ventilator procesorja, računalnik začne štekat, odprem upravitelja opravil, in vidim da je krivec brskalnik.
Brskalniki so krivec, drugo ne porablja delovnega pomnilnika, ali procesorja.

Nisi napisal, kdaj se je težava pojavila. takoj po formatiranju ali je težava prisotna na novo nekaj dni?

Počasni so vedno, zadnje dni pa je to katastrofa.

kuall ::

formatiraj windoze (2 uri jih imaš naložene). če ne bo bolje kupi nov računalnik.

Osebno sem doživel, da je bil računalnik počasen, ko je bilo z diskom nekaj narobe. Predlagam, da se preveri disk na katerem teče sistem in brskalnik.
Lahko z https://crystalmark.info/en/software/cr... ali podobnim programom. Če uporabiš Crystal Disk Info mora pod "health status" pisati "good".

Kot sem omenil je lahko tudi HW težava ali pa je računalnik prestar oz. procesor v tem primeru (kar malo dvomim).
@OP
Kater i5 procesor? Jih je 10 generacij. Preveriš lahko z https://www.hwinfo.com/download/
Zakaj je bil potreben format 2 meseca nazaj?

EDIT: dopolnil.

Zgodovina sprememb…

Dejansko ni bilo formata, ampak menjava ssd diska, ker se je stari začel poslavljat, pa se je zamenjal novim.
Procesor je: i5-6200U
Prenosnik je HP Probook 470

Ok, verjetno disk ni kriv ampak vseeno predlagam, da se preveri SMART podatke.

Procesor bi verjetno moral prežvečiti normalno brskanje. Naj me kdo popravi, če se motim.
Ker imam HP prenosnike (vsaj low in mid end) v spominu kot take, ki se radi pregrevajo bi še predlagal, da med brskanjem preveriš temperaturo procesorja. To lahko storiš z Hwinfo, link v mojem prejšnem prispevku. Namreč procesor se lahko fajn upočasni, če mu je prevroče.

In še, preveri če imaš slučajno model prenosnika, ki je omenjen tu: https://www.windowscentral.com/hp-annou...
Lahko dobiš novo baterijo, ker naj bi se priložene pregrevale. Nisem pa siguren ker je novica iz 20 Jun 2016.

hojnikb ::

na taksni masini more web browsing letet. Ti procesor sploh dela na polni frekvenci?
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

na taksni masini more web browsing letet. Ti procesor sploh dela na polni frekvenci?

Kako preverim ce dela na polni frekvenci?
Temperatura procesroja je med 30 in 40 stopinj.

Han ::

1tnedel1 je izjavil:

Task manager -> Performance -> Glej CPU graf, na koliko % je obremenjen

Poglej tudi, kateri proces upočasnjuje (če imaš kakšen virus):
Task manager -> Processes -> Sortiraj po CPU koloni

kuall je izjavil:

1tnedel1 je izjavil:

Task manager -> Performance -> Glej CPU graf, na koliko % je obremenjen

Poglej tudi, kateri proces upočasnjuje (če imaš kakšen virus):
Task manager -> Processes -> Sortiraj po CPU koloni

Obremenjuje ka firefox. ce imam prizgan firefox, ter recimo 2-3 zavihka je ta obremenjenost.

drugi brskalniki isto?

kuall je izjavil:

drugi brskalniki isto?

ja. najhitreje se dela Microsoft Edge, pa tudi ne kot bi moral.

antrim ::

Odstrani baterijo in delaj samo z zunanjim napajanjem. Če potem dela OK, je baterija fuč. Lahko je sicer tudi obratno, ampak glede na starost prenosnika je bolj verjetna prva varianta. Če ena od teh dveh zadev ni v redu mašina zniža hitrost procesorja na minimum.

antrim je izjavil:

Odstrani baterijo in delaj samo z zunanjim napajanjem. Če potem dela OK, je baterija fuč. Lahko je sicer tudi obratno, ampak glede na starost prenosnika je bolj verjetna prva varianta. Če ena od teh dveh zadev ni v redu mašina zniža hitrost procesorja na minimum.

Sem odrstranil baterijo.

Tu je slika ko imam odprta 2 zavihka v Mozilli.

[img]http://shrani.si/f/3r/SY/1HGc8Dyb/obrem...

hojnikb ::

#brezpodpisa

ngc2392 ::

imam starejšo mašino (sicer več rama), pa imam po mesec, dva odprt firefox s približno 10-15 zavihki. in če imam kakega multimedisjko zahtevnega, mi ram zasede cca 5 gb gb (po enem mesecu odprtega firefoxa!) procesor mi pa nikoli ne nabije na take procente. tako da nekaj mora biti narobe z brskalnikom.
sicer pa, zakaj moraš imeti firefox IN chrome? kaj dela v enem da v drugem ne? chrome je itak (še vedno) znan po porabi rama.
si profile uvažal iz starih ali si vedno na frišno namestil brskalnika?
United We Stand, Divided We Fall

V zadnji sliki, ki jo je (narobe) prilepil
  slika

slika

se vidi, da mu FF ne zaseda 70% česarkoli. 40% CPUja kar je ok in 1,5GB RAMa kar je pri 8GB RAMa ~19%. Zdaj 1,5GB za 2 zavihka je že kar ampak spet odvisno kaj laufa v zavihku, koliko časa je že odprt brskalnik itd. Načeloma ni več "memory leakov" se pa še dogajajo.

Zgodovina sprememb…

DePalmo ::

40% CPU je OK za brskalnik?? Od kdaj? Pri meni je OK od 0 do nekje 10%, pa še to da je 10% samo začasno ker lih nekaj nalaga. Da bi mi konstantno kuril več kot 2%, je nekaj narobe.

Si probal ponovno namestit brskalnike? Si preveril če nimaš kakšnih virusov? Za foro probaj še z Malwarebytes. Kakšne imaš dodatke za brskalnike? Lahko tudi ti poberejo nekaj moči.

Lahko bi bilo nižje ja, ni pa še uspel napisati kaj teče v zavihkih. Niti kaj ima od dodatkov tako, da lahko samo ugibamo kaj je.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

antrim ::

1tnedel1 je izjavil:

antrim je izjavil:

Sem odrstranil baterijo.

Tu je slika ko imam odprta 2 zavihka v Mozilli.

Vmes ti FF nekaj vleče dol z 10 Mbps. Če je slučajno v enem od zavihkov odprt Youtube, ki predvaja 4k video je to IMO nekaj precej normalnega za tako star procesor.

blackbfm ::

Temperatura procesroja je med 30 in 40 stopinj.

nalož intel xtu, ti riše graf z vsemi parametri, cpu, ram, poraba, pregrevanje, ...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Firefox 58 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8619835 (13591) Ales
»

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Oddelek: Novice / Brskalniki
4010202 (7223) WarpedGone
»