» »

Družboslovci in delo v turizmu ? Zakaj pa ne ! In zakaj ne ?

Družboslovci in delo v turizmu ? Zakaj pa ne ! In zakaj ne ?

JusTinAskinG ::

Če imel bi predispozicije postal bi IT guy pa žal nimam...
Že od malega so mi v glavo šle le letnice in pomembni dogodki povezani z zgodovino, ki sem jih absorbiral kot goba med tem ko vse ostalo je bilo vedno moje šibko območje.
Na gimnaziji Zgodovina ocena 5 ostalo za bogo 2ko.
Torej šel sem študirat zgodovino. Pričakovano od 40 ljudi v generaciji je en dobil službo v stroki pa še ta je bil dvodiplomsko z geografijo. Neko statistično oblikovanje vzorcev ... neki v zvezi z geografijo uglavnem. Torej nas na zgodovini 0% delo v stroki. Pa so vsi brezposelni ? .... Niso.
Kolegi delajo na bencinskih črpalkah, en polaga asfalt drugi je kurir pri paketni službi, tretja je prevzela doma kmetijo in ima otroke.

Sam že 6 let delam v turizmu. Butičnem statičnem turizmu sepravi na eni lokaciji in ne vandram po Sloveniji oziroma tujini. V času študija sem delal kot študent zadnji dve sezoni kot sezonski delavec. 6 mesec vsak dan 9 urni delovnik 6 mesecev frej.
Moje opažanje po 6 letih dela je da delo ni fizično noben napor, psihično nekoliko več. Delam kot vodnik, seveda se dnevno srečuješ z težkimi karakterji, sploh Slovenci znajo biti manipulanti, prosjači za znižane cene in žal zelo veliki ksenofobi.

Do sedaj še nisem naletel na kolega, ki dela v turizmu (sploh vodniki) da bi se pritoževali nad urnimi postavkami. Res je da moraš biti fleksibilen saj ne obstaja delo do petka ampak si upet čez cel teden + prazniki. Svoje slabe dni popestrim z še več komičnimi vložki, ki se na koncu VEDNO obrestujejo :)
Motivacijo ko ti je težko ti dajo tisti 6 meseci brezdelja in potovanja v vroče destinacije.
Zakaj neki se več družboslovecev ne odloči za delo v turizmu. Kaj pa je sploh vodniška služba v turizmu ? Skupek zgodovine in geografije, osnovni bonton in to je to.

Res mi je zanimivo, da toliko družboslovecev samo jamra da ne dobijo dela, ko pa ga je v turizmu vedno premalo. Slišal sem tudi, da baje v prestolnici dobiš zajeten znesek za vodenja po mestu in predvsem mislim na splošno, da je ta poklic precej dobro plačan. Je problem le v fleksibilnosti ? Ali se ljudem res ne ljubi delat in čakajo na FlexiBus v Nemčijo ? Bo tam kaj bolje ? Za zgodovinarje verjetno ne.

MasterTade ::

Družboslovje je obsežno in če že potem je turizem res bolj za zgodovinarje-geografe. Za turizem sploh faksa ne rabiš, razen če si vodič je dobro da si bolj razgledan. Če pa delaš v hotelih, sezonsko na raznih smučarskih destinacijah ipd. je pa dovolj znanje nemškega jezika
Mors omnia aequat

Smurf ::

Jaz v svojem "bubblu" nisem opazil nekega izrazitega pritozevanja s strani druzboslovcev. Ce ze sem vec tega slisal s strani naravoslovcev.