» »

vs študij informatika (FOV) vs. programer samouk

vs študij informatika (FOV) vs. programer samouk

thisguy ::

Živjo

Zadnjih nekaj dni se ukvarjam z idejo izrednega visokošolskega študija informatike na FOVu, ki me primarno zanima z vidika programiranja, deloma pa tudi zaradi vodenja/managementa. Po pogovoru s kolegom, sedaj razmišljam tudi o možnosti samostojnega učenja programiranja preko youtuba in ostalih spletnih strani, ki jih je malo morje. Imam turistično izobrazbo (mag) in izkušnje, ki pa jih zaradi korone v naslednjih 3-4 letih realno ne bom potreboval. Znanja in izkušenj iz področja računalništva nimam, sem pa že od nekdaj imel interes za tehnologijo ter uporabo logičnega razmišljanja. Hec je, da je za samostojno učenje potrebno veliko volje in zagnanosti, med tem ko pri študiju to pride avtomatsko, zlasti ko izkašljaš nekaj K na leto. Skratka, zanima me sledeče:

1) Je fakultetna izobrazba vredna 2K/letnik (FRI je 5.5K/letnik)? Se v treh letih človek brez izkušenj dejansko nauči kaj, kar bo kasneje uporabljal v službi? Vem da tam vprašajo kaj znaš, sumim pa, da tudi formalna izobrazba (vsaj v manjšini) nosi svojo težo - zlasti v javnem sektorju.

2) Tisti, ki ste se sami naučili programirati - kakšna je vaša zgodba? Kako ste začeli in kako se je obneslo? Ste brez težav prišli do zaposlitve? Kaj bi priporočali novincu, ki se spogleduje s to industrijo? Predlagate kakšne specifične portale/videe/knjige?

3) Izkušnje. Kako je najlažje priti do izkušenj, s katerimi dokazuješ sposobnosti? Prostovoljstvo? Open source?

4) Kateri programski jeziki se najpogosteje uporabljajo?

Hvala
  • spremenilo: thisguy ()

Facebook dev ::

Ja nevem no.

Pomoje delodajalce, ki iscejo programerje ne briga ali si sploh naredil kak faks ali pa si naredil FOV. Zanimalo jih bo predvsem kaj znas in kaj imas za pokazat. Ce malo znas in nimas veliko za pokazat, potem to da si naredil "FOV" ne bo pomenilo nic.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.

flameir ::

V tem fohu faks ne pomeni nič. Je pa kot si rekel, za samostojno učenje potrebno več volje. Če jo imaš, le brž na YT.

Facebook dev ::

Če boš šel kot samouk, youtube je dober začetek, nadaljuj pa potem recimo na Udemyju ali kakšni podobni strani. 10€ za 15, 20 urni course s področja, ki si ga izbereš je izredno poceni.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.

thisguy ::

Hvala fantje. Sem pregledal kar nekaj youtube videov glede smernic, reddit in pa tole temo ter se odločil, da grem na faks, kjer bom dobil dobro podlago (ogromno stvari mi ni jasnih), vzporedno pa večino mojega prostega časa posvetim samostojnemu učenju preko yt, udemy, codecademy, open source, itd.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16626388 (21656) 111111111111
»

Znam dost za FRI?

Oddelek: Šola
383416 (1993) Vazelin
»

Višja šola za informatiko (B2)

Oddelek: Šola
3415592 (6114) Raptor F16
»

Kako izgleda študij?

Oddelek: Šola
337205 (5844) Gandalfar

Več podobnih tem